butlletí de notícies
d'esquerra unida i alternativa
10 dejuny 
del 1999

NÚMERO 46

 
 
Diferències 
entre l'acord Ahtisaari-Txernomyrdin 
amb Milosevic i el text de Rambouillet 
per Phyllis Bennis
[Podeu trobar l'original a bennissettle.]
 EN QUÈ S'ASSEMBLEN
  • Tots dos fan una crida a la fi de la violència i la repressió a Kosovo i a la fi dels bombardejos de l'OTAN.
  • Creació d'una força de protecció internacional, incloent tropes de l'OTAN com a part principal. 
  • Dret dels refugiats i desplaçats kosovars a tornar a casa.
  • Reconeixement oficial de la integritat territorial de Iugoslàvia.
  •  
     EN QUÈ DIFEREIXEN
    Text de Rambouillet   Acord Ahtisaari/Txernomyrdin
    Tropes de l'OTAN, comandament de l'OTAN; cap vigilància de Nacions Unides més enllà de la invitació al Consell de Seguretat a "adoptar una resolució d'acord amb el Capítol VIII de la Carta [de les NU] prenent nota i acceptant els acords" presos per l'OTAN per crear la força de l'OTAN.  Força de pau internacional "sota els auspicis de l'OTAN", que actuaria "d'acord amb el Capítol VII de la Carta de les Nacions Unides." Aquesta força de pau internacional tindria una "participació substancial de l'OTAN" i "comandament i control unificats". S'entén que inclouria Rússia i altra participació aliena a l'OTAN, encara que una estructura de comandament "unificat" sense més aclariments.
    El personal de l'OTAN té dret al "trànsit lliure, sense restriccions ni impediments en tot el territori de la República Federal de Iugoslàvia." El desplegament de la força internacional té lloc tan sols a Kosovo, no a tota Iugoslàvia.
    Autonomia provisional per a Kosovo, que donaria pas a un referèndum sobre la independència en el termini de tres anys sota la forma de "un mecanisme per a un acord final per a Kosovo, basat en la voluntat de la gent." Establiment d'una administració provisional per a Kosovo, que el Consell de Seguretat de Nacions Unides determinarà "basada en una 'autonomia substancial'" per a la gent de Kosovo "dins la República Federal de Iugoslàvia"; cap referència a una futura independència.
    Es permet que restin a Kosovo uns milers (almenys 2.500) de militars serbis. Retirada verificable de Kosovo de totes les forces militars, policíaques i paramilitars. Després de la retirada, "a un acordat nombre de personal serbi li seria permès de tornar per tal de coordinar-se amb la força de pau internacional, senyalant els terrenys minats, "manteniment d'una presència" en els llocs de patrimoni serbis i "manteniment d'una presència" en els passos fronterers claus. "El retorn del personal... estarà limitat a un petit nombre acordat de centenars, no pas de milers."
    El retorn dels refugiats és responsabilitat de l'OTAN. La força de pau internacional està autoritzada a "assegurar un entorn segur per a tots els residents a Kosovo i permetre el retorn segur de les persones desplaçades i dels refugiats", però "el retorn segur i lliure de tots els refugiats i desplaçats es farà sota la supervisió de l'ACNUR".
    Cap menció a l'UÇK. "Desmilitarització de l'Exèrcit d'Alliberament de Kosovo", com a part del "procés polític dirigit a assolir un acord polític provisional"; no diu "desarmament", i se suposa que es refereix a renunciar a tancs, etc, no a un desarmament complet.
     
     QUI RENUNCIA A QUÈ 
    COM A RESULTAT DELS BOMBARDEJOS?
     MILOSAVIC  OTAN
    • Pot mantenir tan sols un centenar de tropes, no pas milers a Kosovo.
    • És acusat de crims de guerra davant el Tribunal Internacional.
    • La força internacional es fa sota els auspicis de Nacions Unides, no pas de l'OTAN.
    • La força internacional es desplega tan sols a Kosovo, no a tota Iugoslàvia.
    • L'ACNUR i no l'OTAN supervisa el retorn dels refugiats.
    • Cap referèndum d'independència per a Kosovo.
    • Desmilitarització de l'UÇK.
    © Agustí Roig per la traducció al català. 
     
    Tornar a la pāgina sobre Kosov@ i Iugoslāvia