Aula Astronomia Aula d'Astronomia
Universitat de València


46100 Burjassot (València) Spain
Tel: (34)-96-354-3069
Fax: (34)-96-354-3084

 

Material
Tornar a la pàgina anterior

L'Aula d'Astronomia és un laboratori docent de la Facultat de Matemàtiques, dedicat a les pràctiques de les assignatures d'Astronomia.

Disposa de dues parts diferenciades, l'aula docent, que disposa d'un modern conjunt d'ordinadors i d'impressores i la terrassa on es troba el telescopi solar i la cúpula amb el telescopi Schmidt-Cassegrain LX200.

La cúpula de la l'empresa Ash-Dome mesura 5 metres de diàmetre. El sistema d'apertura és totalment automàtic. La finestra inferior, que permet l'obervació d'objectes pròxims a l'horitzó, s'obre mitjançant una manivela.

La cúpula està situada a la  terrassa de l'edifici d'Investigació Jeroni Muñoz. Aquesta disposa de 3 columnes equipades amb presa de corrent per a instal·lar altres telescopis de l'Aula. Això permet l'observació simultània d'un mateix objecte amb diversos telescopis per un major nombre d'estudiants.

Dins de la cúpula trobarem el major telescopi que disposa l'Aula d'Astronomia. Es tracta d'un telescopi Schmidt-Cassegrain LX200 de Meade de 12" (30 cm) de diàmetre. La seua electrònica permet la localització i observació dels planetes així com de centenars d'objectes de cel profund. Dos servomotors en els dos eixos permeten un alt nivell de precisió en seguiment i ajustament fi. El seu atlas dóna accés als 110 objectes Messier, a 7840 objectes NGC (galàxies, nebuloses difuses o planetàries, cúmuls estel·lars), els  8 planetes de Mercuri a Plutó, cadascun dels 351 aliniaments estel·lars o qualsevol dels 56050 objectes SAO, UGC, IC o GCVS. Aquests objectes estan accessibles a través del keypad del telescopi.

La cúpula disposa també d'un ordinador Pentiun II per a recollida i tractament d'imatges de la CCD i connexió a la xarxa informàtica de la Universitat de València  

L'Aula d'Astronomia disposa d'altres telescopis com ara un Schmidt-Cassegrain de 10" 2021 Quartz . Aquest és el primer telescopi que es va adquirir per al Laboratori d'Astrofísica (1988), precedent de l'Aula actual.  Per seu baix pes i volum, actualment s'utilitza per a muntar-lo en una de les columnes de la terrassa i per a eixides externes al campus amb els estudiants. Compta amb un gran conjunt d'oculars i d'un filtre solar.

Els telescopis anteriors són reflectors. La llum incideix en un espill primari, es reflexa en un secundari i el flux de llum passa pel centre del espill. Tanmateix l'Aula d'Astronomia també disposa d'un telescopi refractor en que la imatge de l'objecte celeste es forma amb lents. És el modern refractor apocromàtic 178ED de 7" f/9 de Meade. La seua focal és de 1600 mm. Disposa d'una montura LXD 750. El tractament especial de la seua òptica permet obtenir imatges d'alt contrast.

No només podem observar el cel nocturn. El Sol, el nostre estel, ens dóna moltes possibilitats per fer física sense gran esforç. Disposem d'un telescopi solar situat en la terrassa, dissenyat per José Luís Valdés, en el que la part òptica l'ha construida l'empresa Costruzioni Ottiche Zen CH Marristella Costantini de Venècia i la mecànica i electrònica per l'empresa Imvo. Està format per un heliostat amb un espill de 30 cm de diàmetre que fa el seguiment del Sol i un tub vertical amb un objectiu de 20 cm i un espill diagonal que envia el feix de llum solar a l'aula.  El muntatge del telescopi pot veure's acÍ: 1, 2, 3, 4, així com la seua primera llum. El seguiment es control·la des de l'aula amb el keypad del telescopi. 

L'Aula disposa també d'una càmera de la marca Sony, model Mavica DSC-F505V. Aquesta càmera permet la captació d'imatges electròniques amb formats estàndards que poden descarregar-se directament a un ordinador. L'òptica de Carl Zeiss, minimitza les refleccions, inclou una macro i té enfocament manual. El disseny de les lens permet apuntar al que es desitja mentre el monitor LCD està dirigit cap a l’observador. Posseeix una CCD de 3.4 Mpixels.  Acoblada al telescopi permet l’obtenció d’imatges d’objectes celestes com la Lluna, planetes, etc...

La llista completa del material de l'Aula amb restricció d'accés es pot trobar ací

Per a més informació contactar amb el tècnic  Enric Marco

 

Tornar a la pàgina anterior