NOTA DE PREMSA

federico pallardo

La Facultat de Medicina aconsegueix un premi de 250.000 dòlars per reduir les morts durant el part


Share|
  • El consorci internacional Saving Lives at Birth guardona el projecte que permetrà la creació d’un sistema ràpid i barat per detectar la sèpsia, una malaltia que acaba amb la vida d’un milió de nounats i més de 70.000 mares cada any. Aquesta innovació s’aplicarà pròximament a Uganda.

Un projecte liderat per l’investigador i degà de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València, Federico Pallardó, va aconseguir ahir a Washington un premi de 250.000 dòlars atorgat pel consorci internacional Saving Lives at Birth, integrat per Grand Challenges Canada (GCC), finançada pel Govern de Canadà, l’Agència dels EUA per al Desenvolupament Internacional, el Departament de Desenvolupament Internacional del Regne Unit, el Govern de Noruega i la Fundació Bill & Melinda Gates. Aquest guardó –un dels 22 lliurats- permetrà desenvolupar una investigació que reduirà les morts de mares i bebès durant el part, un problema que genera milions de defuncions cada any arreu del món, especialment en els països en vies de desenvolupament. Aquests premis es van atorgar ahir durant la celebració de la Fira d’invents i nous productes on havien arribat 53 finalistes amb innovacions mèdiques, tecnològiques, socials i empresarials.

La iniciativa de la Universitat de València i l’Incliva, la qual compta amb la col·laboració d’investigadors del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Rares (CIBERER), de la Universitat Politècnica de València i de la Universitat Internacional de Kampala (Uganda), se centra en la detecció precoç de la sèpsia, una afecció produïda per la presència en la sang d’organismes patògens o de les seues toxines tant durant l’embaràs com en el moment del part. Es calcula que moren un milió de nounats i més de 70.000 mares cada any per aquest problema. Aquesta proposta, a més, s’ha impulsat en el marc VLC/CAMPUS Valencia International Campus of Excellence i també hi han participat les empreses  Bioarray de Crevillent (Alacant) i Genera Biotech, ubicada al Parc Científic de la Universitat de València.

DIAGNÒSTIC CLAU EN ETAPES INICIALS
El professor i investigador Federico Pallardó exposa que el seu projecte de lluita contra la sèpsia “consisteix en l’elaboració i distribució a Uganda (Àfrica) de tires immunoreactives que facen possible mesurar la quantitat de proteïnes histones en la sang i diagnosticar de manera precoç si la pacient està infectada, ja que el gran problema d’aquesta malaltia radica en la dificultat para detectar-la en les etapes inicials”. “És un projecte destinat a fomentar la detecció precisa, el diagnòstic ràpid i barat de la sèpsia, amb uns tires menudes que costen menys de 50 centaus de dòlar”, apunta José Luis García Giménez, investigador del CIBERER integrat a la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València. D’aquesta manera, el subministrament dels antibiòtics a les dones també permetrà un ús més eficient d’aquest medicament, molt escàs en les zones pobres del planeta.

Més informació:
http://savinglivesatbirth.net/news/13/07/31/press-release-round-3-award-nominees-announced