INICI > SETMANA DE LA CIÈNCIA > 13ª SETMANA DE LA CIÈNCIA 2012 >
........................................................................................................................................................

Per rebre informació de les nostres activitats cliqueu aquí

 

 

Biodiversitat: conèixer per conservar Jaime Güemes, conservador del Jardí Botànic de la Universitat de València

Linné, al segle XVII, pensava que a la Terra hi havia unes 20.000 espècies d’animals i de plantes. Un segle més tard, Darwin va multiplicar per deu aquesta xifra. Al segle XX, l’estimació es va elevar fins als 2,5 milions d’espècies. Els últims càlculs sobre la biodiversitat terrestre calculen que al planeta viuen uns cinc milions d’organismes diferents. Sembla que cada vegada hi ha més espècies, que la biodiversitat encara pot ser major. Però, paradoxalment, som davant una dramàtica certesa: cada vegada hi ha menys espècies. Som conscients de l’extinció de centenars d’elles durant els darrers dos segles. Actualment desapareixen set espècies cada dia. Atesa aquesta situació ens preguntem: per què desapareixen les espècies? Aquest és un procés natural? Quines conseqüències té? Es pot aturar? Totes les espècies són útils? Durant segles, les ciències naturals es van interessar per conèixer les espècies; avui es preocupen també per la seua conservació.

Apunt biogràfic
Doctor en Ciències Biològiques. Professor de la Universitat de València. Conservador del Jardí Botànic de la Universitat de València. President de la Societat Espanyola de Biologia de la Conservació de Plantes. Ha treballat en diversos camps de la botànica, principalment en els relacionats amb la Sistemàtica (taxonomia, morfologia, nomenclatura, filogènia) y amb la Conservació de Flora Amenaçada (biologia reproductiva, diversitat genètica, dinàmica de poblacions). Ha publicat més d’un centenar de treball d’investigació en revistes nacionals e internacionals. Ha participat en més de cinquanta projectes d’investigació sobre sistemàtica, conservació o gestió de bases de dades de col·leccions científiques. En la majoria d’ells com a investigador principal. És membre del Consell Científic Assessor de Flora Silvestre de la Generalitat Valenciana.
Projectes destacats: Flora Iberica; Atlas de Flora Amenazada de España; Spanish and Portuguese Platform for Botanical Diversity Data Online.

idees clau: Biodiversitat, extinció, conservació, accions antropogèniques, Conveni de la Diversitat Biològica, flora amenaçada

Tornar