INICI > SETMANA DE LA CIÈNCIA > 9ª SETMANA DE LA CIÈNCIA 2007 > INFOSETMANA
........................................................................................................................................................

Per rebre informació de les nostres activitats cliqueu aquí

 

 

Amb el menjar no es juga

Emilia Matallana, departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València

Apunt biogràfic:

Professora Titular de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València. Responsable del grup d’investigació sobre  Biotecnologia dels Rents Vínics, grup mixt de la Universitat de València i de l’Institut de Agroquímica i Tecnologia de Aliments del CSIC en València, on desenvolupa la seua tasca d’ investigació des de l’any 1995.
El grup investiga mecanismes bàsics de la biologia molecular dels rents d’interès enològic amb repercussió en la seua eficiència com microorganismes responsables de la fermentació alcohòlica en l’industria del vi, amb l’objectiu de dissenyar i desenvolupar estratègies de millora biotecnològica del procés de producció del vi.

Resum

En els últims 60 anys s'ha produït un espectacular avanç del coneixement científic sobre el material genètic de tots els éssers vius, coneixement que està fent possibles grans aportacions a la qualitat de vida de la nostra societat i obrint molts camps en els quals la biotecnologia proporciona estratègies basades en l'ús d'éssers vius per a la millora de diferents activitats humanes. La biotecnologia d'aliments és, probablement, la que desperta majors polèmiques i debats socials, a causa del paper predominant que han adquirit els aliments transgènics, entre totes les oportunitats de millora de la nostra alimentació que aporta aquesta branca de la biotecnologia, particularment en aspectes relacionats amb el control de la seguretat i la qualitat dels nostres aliments. Són molts els aspectes que hem de conèixer sobre els aliments transgènics: què són, com es construeixen, quin potencials avantatges i riscos aporten als consumidors o als productors, quins controls de seguretat i qualitat se'ls apliquen, quines lleis regulen la seua comercialització i alliberament al medi ambient, quina capacitat d'elecció tenim, com a consumidors, davant l'aparició en els nostres mercats d'aquest tipus de nous aliments, etc. Totes aquestes qüestions poden abordar-se des d'un plantejament científic objectiu que ens ajude a comprendre millor la problemàtica ètica i social dels aliments transgènics, a adquirir criteris basats en fets contrastats i a prendre lliurement una postura basada en el coneixement.

Les idees claus de la conferència són:

  • L’origen biològic dels nostres aliments i, per tant, el seu contingut en gens
  • Els avanços científics i tècnics que permeten el disseny de millores genètiques dels aliments
  • La necessitat de controls per tal de garantir la equivalència dels aliments transgènics amb els corresponents aliments convencionals.

Materials:

Per tal d’animar el debat pot utilitzar-se una enquesta sobre la biotecnologia dels aliments que pose en evidència el desconeixement científic de la societat.

.Tornar