El contenido de esta página requiere una versión más reciente de Adobe Flash Player.

Obtener Adobe Flash Player

NOTA DE PREMSA

València, 22 d’octubre 2013

Share|



La Universitat participa en un estudi que avança en detectar biomarcadors per a predir el càncer de pulmó

El professor de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València Carlos Camps ha participat en una investigació que avança en la recerca de biomarcadors que podran predir el càncer de pulmó. Els resultats de l'estudi, dirigit pel Centre d'Investigació Mèdica Aplicada (CIM) de la Universitat de Navarra, s'han publicat recentment en la revista Journal of the National Cancer Institute.

Un dels majors reptes per a la medicina oncològica és poder detectar el càncer de pulmó amb suficient anterioritat per a permetre un tractament, ja que en l'actualitat la localització d'aquest tipus tumors implica una metàstasi en al voltant del 75% dels casos.

Aquesta investigació ha comprovat que la presència de la proteïna denominada C4d “s'associa a una major mortalitat de les persones el tumor de les quals el contenen, a més, els nivells d'aquest marcador es redueixen després de l'extirpació quirúrgica del càncer”, apunta Carlos Camps, també investigador de la Fundació Investigació Hospital General Universitari de València. Aquesta proteïna “pot convertir-se en un biomarcador de detecció i tractament precoç del càncer de pulmó perquè permetria diagnosticar a persones amb major risc de patir aquesta malaltia, encara que no presenten símptomes”, agrega la científica Eloísa Jantus-Lewintre, coautora del treball i pertanyent a la Fundació de l'Hospital General.

Per a aconseguir aquestes conclusions, els investigadors van analitzar mostres de més de 300 pacients amb càncer de pulmó i més de 400 persones sanes o amb patologies respiratòries no malignes. La meta d'aquests treballs és aconseguir “la generalització de l'ús de biomarcadors perquè pot servir per a identificar a la població amb major risc de càncer de pulmó –la primera causa de mort per càncer del món-, confirmar la presència de cèl·lules tumorals o disposar de més informació sobre el pronòstic de la malaltia per a personalitzar els tractaments”, exposa Carlos Camps.

La línia d'investigació liderada pel professor Carlos Camps es basa en la identificació de nous biomarcadors en càncer de pulmó, amb especial interès en aquells que regulen els processos d'angiogènesi (generació de nous vasos sanguinis en els tumors) i d'immunologia tumoral. El seu grup treballa en aquest camp des de fa ja quasi una dècada amb importants publicacions en revistes internacionals, rebent finançament competitiu de forma continuada d'agències públiques nacionals i d'àmbit comunitari. Forma part del grup Español de Càncer de Pulmó, un grup cooperatiu interessat en el desenvolupament de la medicina personalitzada en aquest tipus de tumors. En la seua trajectòria, ha establit col·laboracions amb altres grups internacionals com ara l'ETOP (European Thoracic Oncology Platform), amb el liderat pel professor Trever Bivoca de la Universitat de Califòrnia-Sant Francisco i el grup del professor Federico Innocenti de la Universitat de Carolina del Nord, entre altres.

La Universitat participa en un estudio que avanza en detectar biomarcadores para predecir el cáncer de pulmón

 

El profesor de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València Carlos Camps ha participado en una investigación que avanza en la búsqueda de biomarcadores que podrán predecir el cáncer de pulmón. Los resultados del estudio, dirigido por el Centro de Investigación Médica Aplicada (CIMA) de la Universidad de Navarra, se han publicado recientemente en la revista Journal of the National Cancer Institute.
Uno de los mayores retos para la medicina oncológica es poder detectar el cáncer de pulmón con suficiente anterioridad para permitir un tratamiento, ya que en la actualidad la localización de este tipo tumores  implica una metástasis en alrededor del 75% de los casos.
Esta investigación ha comprobado que la presencia de la proteína denominada C4d “se asocia a una mayor mortalidad de las personas cuyo tumor lo contienen, además, los niveles de este marcador se reducen tras la extirpación quirúrgica del cáncer”, apunta Carlos Camps, también investigador de la Fundación Investigación Hospital General Universitario de Valencia. Esta proteína “puede convertirse en un biomarcador de detección y tratamiento precoz del cáncer de pulmón porque permitiría diagnosticar a personas con mayor riesgo  de padecer esta enfermedad, aunque no presenten  síntomas”, agrega la científica Eloísa Jantus-Lewintre, coautora del trabajo y perteneciente a la Fundación del Hospital General.
Para alcanzar estas conclusiones, los investigadores analizaron muestras de más de 300 pacientes con cáncer de pulmón y más de 400 personas sanas o con patologías respiratorias no malignas. La meta de estos trabajos es lograr “la generalización del uso de biomarcadores porque puede servir para identificar a la población con mayor riesgo de cáncer de pulmón –la primera causa de muerte por cáncer del mundo-, confirmar la presencia de células tumorales o disponer de más información sobre el pronóstico de la enfermedad para personalizar los tratamientos”, expone Carlos Camps.
La línea de investigación liderada por el profesor Carlos Camps se basa en la identificación de nuevos biomarcadores en cáncer de pulmón, con especial interés en los que regulan los procesos de angiogénesis (generación de nuevos vasos sanguíneos en los tumores) y de inmunología tumoral. Su grupo trabaja en este campo desde hace ya casi una década con importantes publicaciones en revistas internacionales, recibiendo financiación competitiva de forma continuada de agencias públicas nacionales y de ámbito comunitario. Forma parte del grupo Español de Cáncer de Pulmón, un grupo cooperativo interesado en el desarrollo de la medicina personalizada en este tipo de tumores. En su trayectoria, ha establecido colaboraciones con otros grupos internacionales como la ETOP (European Thoracic Oncology Platform), con el liderado por el profesor Trever Bivoca de la Universidad de California-San Francisco i el grupo del profesor Federico Innocenti de la Universidad de Carolina del Norte, entre otros.

 





logo ucc