Accedir a la pàgina principal de la UniversitatImatge decorativa
Vicerectorat de Cultura

Lluís Vives, humanista espanyol a Europa

Lluís Vives, humanista espanyol a Europa

Exposició Bibliogràfica

Del 20 de novembre a l'1 de desembre de 2006.

Sala Duc de Calàbria. La Nau

 

Horari: de dilluns a divendres de 10 a 14 hores  i de 17 a 20 hores.

ENTRADA LLIURE

 

 

L’exposició que presentem és fruit de la col·laboració entre la Biblioteca Històrica de la Universitat de València i la Biblioteca Valenciana per tal de complementar la Setmana Marañón amb aquesta mostra bibliogràfica.

La selecció de les obres s’ha realitzat d’entre els fons d’ambdues biblioteques.

El criteri que s’ha aplicat no ha estat l’exhaustivitat, sinó una selecció que contribuïsca al coneixement de la figura de Vives mitjançant la publicació de les seues obres. «Per les seues obres els coneixereu».

Se centra en el llibre antic, segles xvi, xvii i xviii, encara que també hi ha una mostra significativa dels segles xix i xx.

El període temporal de les edicions seleccionades abraça, per tant, des d’exemplars que van eixir d’una impremta quasi acabada de nàixer fins als nostres dies, 2006.

Com s’hi pot veure, les obres del segle xvii són escasses. Escassesa tal vegada no sols a causa de la mala qualitat del paper de l’època, ja que l’edició del llibre sempre ha depès de les condicions polítiques, socials i econòmiques que l’envolten.

Intentem presentar una panoràmica de l’obra de Vives tan completa com s’ha pogut dins de la limitació dels nostres fons i l’espai disponible.

La mostra permet apreciar les diferències entre les diverses edicions al llarg dels segles, tant en l’aspecte formal del contingut i les matèries tractades com en les característiques físiques de l’edició: tipografia, disposició del text, grandària, qualitat del paper, il·lustració, enquadernació, etc.

Com a valor afegit, ens dóna l’oportunitat de gaudir la bellesa d’algunes edicions amb gravats xilogràfics o calcogràfics en orles de portades, capitals i vinyetes.

 

 

El discurs expositiu és temàtic, confronta les diferents edicions de cadascuna de les obres disponibles, bé siga a la Biblioteca Històrica de la Universitat de València, o bé a la Biblioteca Valenciana, mitjançant el seu seguiment a través de l’espai-temps, atenent als diversos llocs i anys d’edició.

Evidencia la dimensió humanística de Vives la diversitat de matèries que va tractar: filosofia, ètica, moral i vida cristiana, justícia social, apologètica, educació, ensenyament, llengua llatina, etc.

Així, hi podem contemplar diversos exemplars de les seues obres: Opera, Diálogos, Introducción a la sabiduría, De subventione pauperum, De officio mariti, De institutione foeminae christianae, Exercitationes animi in Deum, De veritate fidei christianae, Somnium, Linguae latinae exercitatio, etc.

Menció a banda mereixen la seua interpretació de les Bucòliques de Virgili i el comentari a La ciutat de Déu de Sant Agustí.

 

 

L’exposició es completa amb una petita mostra d’obres modernes sobre Lluís Vives:

l’Estudio biográfico que va fer Carlos Mallaina, editat a Burgos el 1872.

I com no podia ser d’una altra manera, tenint en compte la vinculació d’aquesta mostra amb la Setmana Marañón, hi ha el volum 7 de les Obras completas del Dr. Marañón, en el qual es tracta la figura de Vives; al costat de l’exemplar mecanografiat base d’aquesta obra, publicat en La Nación de Buenos Aires pel juny de 1940.

Tanca aquest discurs La recepción hispana de Juan Luis Vives de Valentín Moreno Gallego, Premi Rivadeneyra de la Reial Acadèmia Espanyola, publicació recent de la Biblioteca Valenciana. 

M. Cruz Cabeza Sánchez-Albornoz

Directora de la Biblioteca Històrica de la Universitat de València

Teodora Feo Colvée

Tècnica de Coordinació Bibliogràfica de la Biblioteca Valenciana

 


 

Més informació: cultura@uv.es