Accedir a la pàgina principal de la UniversitatImatge decorativa
Vicerectorat de Cultura

Mare Àfrica. La maternitat en l’art de l’Àfrica negra

Mare Àfrica

La maternitat en l’art de l’Àfrica negra

 

Del 21 d’octubre al 23 de novembre de 2008

 

Sala Thesaurus - La Nau

 

Horari: de dimarts a dissabte de 10 a 13.30 hores  i de 16 a 20 hores. Diumenge i festius de 10 a 14 hores. ENTRADA LLIURE

 

 

Organitzat per: Farmacèutics Mundi. Patrocinat per: Generalitat Valenciana. Hi col·labora: Universitat de València 

Comissari: F.Javier Ballesteros Morales 

Compromís cultural i solidari amb Àfrica 

Fa anys que la programació d’activitats del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València considera la col·laboració activa amb projectes de caràcter humanitari i de compromís social, tot donant suport a iniciatives solidàries, como és ara el cas de les campanyes a favor del compliment dels objectius de desenvolupament del mil·lenni (ODM) per eradicar la pobresa al món.

Amb l’ONG Farmacèutics Mundi i a mitjançant el seu projecte de sensibilització La salut en el mil·lenni: una signatura pendent, se’ns brinda l’oportunitat de conèixer no solament la riquesa cultural de l’art africà sinó la realitat social i sanitària del continent més pobre del món.

Farmacèutics Mundi (Farmamundi) és una ONG que treballa perquè la salut siga un dret universal, no un privilegi. Des de fa anys centra la seua tasca a promoure l’accés a medicaments essencials als països en via de desenvolupament mitjançant projectes de cooperació i d’acció humanitària, a més de projectes de sensibilització que consciencien i informen la societat de la situació sanitària d’aquests països i generen la mobilització social. A més és la primera ONG a Espanya especialitzada en subministrament de medecines i d’ajuda farmacèutica.

Enguany, Farmamundi ha engegat la campanya de sensibilització La salut en el mil·lenni: una signatura pendent, finançada per la Generalitat Valenciana i amb la qual vol donar a conèixer a la població la problemàtica de la salut als països en via de desenvolupament i implicar-la en la consecució dels objectius de desenvolupament del mil·lenni (ODM) per eradicar els problemes relacionats amb la salut.

 

 

Una de les activitats de la campanya és l’exposició MARE ÀFRICA. Amb aquesta iniciativa, Farmamundi aborda la riquesa cultural i la pobresa social que hi ha a Àfrica, representa el concepte de maternitat que hi ha al continent i destaca la importància de millorar la salut maternoinfantil per contribuir a la lluita contra la pobresa. Per això és imprescindible el compliment dels objectius de desenvolupament del mil·lenni relacionats amb la salut:

Objectiu 4: Reduir en dues terceres parts la mortalitat infantil d’infants menors de cinc anys.

Objectiu 5: Millorar la salut materna tot reduint en tres quartes parts la taxa de mortalitat.

Objectiu 6: Combatre el VIH/SIDA, el paludisme i altres malalties infeccioses aturant-ne la propagació i la incidència.

Objectiu 8: Fomentar una associació mundial per al desenvolupament i en cooperació amb les empreses farmacèutiques, proporcionar accés als medicaments essencials als països en desenvolupament.

 

 

L’EXPOSICIÓ

Mare Àfrica és un recorregut per la cultura africana a través d’escultures que representen maternitats i plafons informatius  que mostren la realitat de la dona a Àfrica i la necessitat d’assolir els objectius de desenvolupament del mil·lenni (ODM) relacionats amb la salut, en especial els números 4 i 5: “Reduir la mortalitat infantil” i “Millorar la salut materna”.

L’exposició consta de 70 escultures de fusta i bronze datades en els segles XII, XIII, XIX i XX. Les figures, procedents de col·leccionistes d’art, representen la maternitat africana i, al costat de plafons informatius, relaten la realitat social i la situació sanitària que viu el continent, en especial els milions de dones africanes i la vulnerabilitat d’aquestes davant els problemes que ocasiona la manca de medicaments i d’atenció sanitària.

En una primera ullada a les escultures que representen la maternitat a Àfrica, podem quedar desconcertats per l’absència d’afecte que sembla mostrar la mare envers el fill; tanmateix, seria un error fer-ne una interpretació psicològica i concloure que es tracta d’una desafecció i una fredor. Sobre elles no es posa una mirada indiferent sinó una mà sol·lícita. La imatge no és l’espill d’una relació interpersonal, no ens trobem davant el relat d’individus concrets sinó davant la representació idealitzada de la maternitat com a ancestre fundador d’un llinatge o una divinitat. Si les figures africanes no representen emocions és solament perquè no ho necessiten: han estat suscitades per unes emocions i estan envoltades per aquestes. És el que uneix totes les mares que hi ha hagut i que hi haurà, més enllà de les seues diferències.

 

 

Des d’aquest punt de vista, descendir al detall amb referències a persones i experiències concretes no potenciaria el sentit de la figura sinó que, per contra, l’empobriria tot limitant-lo a temps i llocs determinats, desviant l’atenció del que veritablement importa. Precisament per això, l’escultura africana no persegueix l’ideal de la representació completa, realista i detallada, sinó el de la concentració selectiva en els elements simbòlicament essencials: el pit, el ventre, el melic, el pentinat, les escarificacions i pintures corporals femenines, més o menys enfatitzats segons les cultures.

A Àfrica, definir el concepte de maternitat pot resultar encara més difícil. No oblidem que dins cada ètnia hi ha clans, subtribus, etc. que, sobre la base de les seues vivències i adaptació als nous temps, imprimeixen unes peculiaritats al concepte de maternitat que ens és impossible o irrealitzable analitzar i entendre.

Així mateix, en els plafons s’exposen els diversos ODM relacionats amb la salut  i les metes per assolir en cadascun d’ells.

Aquest material es completa amb la reproducció d’un DVD que explica la situació actual dels quatre objectius de desenvolupament del mil·lenni relacionats amb la salut.

www.farmamundi.org/lasaludenelmilenio

 

 


 

Més informació: cultura@uv.es