Accedir a la pàgina principal de la UniversitatImatge decorativa
Vicerectorat de Cultura

Vides Privades. Col.lecció Fundació Foto Colectania

Cualladó, Gabriel. Niña de la margarita, 1959

Gelatinobromuro, copia de época. 27x24

© Gabriel Cualladó

Vides Privades

Col.lecció Fundació Foto Colectania

Del 23 de novembre de 2004 al 23 de gener de 2005

Sala Estudi General - La Nau

Visita visual

Vides Privades és una selecció dels fons de la col·lecció d’aquesta fundació que, des de començaments de 2002 promou i difon el col·leccionisme de fotografia. La seva col·lecció està dedicada a la fotografia portuguesa i espanyola des dels anys 50 fins els nostres dies . Per a aquesta selecció s'han reunit 72 obres de 38 fotògrafs, entre ells els espanyols Francesc Català-Roca, Xavier Miserachs, Paco Gómez, Gabriel Cualladó, Joan Colom,  José Miguel de Miguel, Joan Fontcuberta, Humberto Rivas, Toni Catany, Cristina García Rodero, Alberto García Alix ,Xavier Ribas o Javier Vallhonrat i els portuguesos Helena Almeida, Gérard Castello-Lopes, António Júlio Duarte, Fernando Lemos o Jorge Molder. El títol de la exposició fa referència a la història que hi ha darrere de cada instantània, la vida privada de la fotografia, relatada directament pels fotògrafs.

Catany, Toni. Petra, 1992

Gelatinobromuro positivado por el autor. 40,5x30,5

© Toni Catany

La mostra comença amb els grans clàssics dels anys 50, amb l’optimisme d’un Català-Roca, la malenconia lisboeta de Jorge Guerra o les influències surrealistes de Fernando Lemos, així com els retrats dels escassos cercles culturals que van compartir Sena da Silva, Fernando Lemos i Nicolás Muller.

Les relacions de resistència creativa que es van establir entre els grups d’ Almeria, Barcelona i Madrid, en l’excepcional generació dels anys 60, representada entre d’altres per Ramon Masats, Xavier Miserachs, Gabriel Cualladó, Paco Gómez, Carlos Pérez Siquier i Joan Colom, juntament amb portuguesos com Gérard Castello-Lopes.

També hi són ben representades les productives dècades dels anys 80 i 90 amb obres, entre d’altres, de Toni Catany, Joan Fontcuberta, Alberto García Alix, Cristina García Rodero, Javier Vallhonrat, Helena Almeida o Jorge Molder; fins arribar als nostres dies amb autors com José Luis Neto, Augusto Alves da Silva, Vari Caramés o  Xavier Ribas.

Muller, Nicolas. Pío Baroja, 1949

Gelatinobromuro, copia de época. 30x24

© Nicolas Muller

Vides Privades de les fotografies

Les vides privades ( de les fotografies ) són les descripcions fetes pels fotògrafs d’aquella part de la història que mai no s’explica, el que succeeix darrere el visor de la càmera. És ben cert que molts artistes s’estimen més que les seves imatges s’expressin per si mateixes, però també ho és que l’art s’ha analitzat des de la perspectiva dels especialistes, poques vegades des de la visió dels artistes. En aquest sentit, alguns dels fotògrafs han optat per relatar l’escena fotografiada, mentre d’altres prefereixen destacar les particularitats tècniques de l’obra.

Miserachs, Xavier. Calle Pelayo, Barcelona, 1962

Gelatinobromuro, copia posterior positivada por Manel Serra. 58x40

© Xavier Miserachs

La col·lecció de Foto Colectania

Des dels seus inicis la col·lecció es va circumscriure  a l’ època contemporània – des del 1950 fins els nostres dies -  i a dos països, Espanya i Portugal. Aquestes dues premisses, a més de les sorprenents similituds entre les obres d’ambdós països, van acabar per donar sentit a una tercera, pràctica d’un col·leccionisme de recorreguts: es tracta d’adquirir una extensa obra de la major part dels fotògrafs representats, amb els seus treballs inicials, sèries emblemàtiques o fotografies inèdites que permetin apreciar l’evolució de les seves trajectòries.

La col·lecció, que va iniciar Mario Rotllant l’any 2000, compta a l’actualitat amb més de 1.600 còpies. Recentment, els fons de la fundació s’han ampliat amb la cessió de part dels fons d’altres col·leccionistes privats i la donació de l’arxiu de Paco Gómez, que constitueix un altra col·lecció en si mateixa.

Ens agradaria detallar moltes peces excepcionals, àlbums o destacar fotògrafs menys cèlebres, així com infinitat d’obres que no hem pogut incorporar a aquesta mostra, que poden consultar a www.colectania.es.

Des de la sala d’exposicions de la Universitat, Sala Estudi General,  s’obrirà una connexió via Internet al nostre programa de gestió de la col·lecció, accessible només des de la seu de Foto Colectania a Barcelona. Això permetrà visionar la totalitat de les fotografies de la col·lecció, dividides per autors.

García Rodero, Cristina. Santa Ana, Umonade, Haití, 1999

Gelatinobromuro positivado por Castro Prieto. 31,9x47,6

© Cristina García Rodero / VEGAP

Catàleg per les vides privades de les fotografies

La exposició es complementa amb la edició d’un catàleg que reprodueix totes les fotografies exposades i en el que apareixen explícitament els criteris de selecció.  Amb la mateixa intenció, s’ha sol·licitat a emblemàtics fotògrafs que preparin els textos que repassen les darreres dècades de la nostra fotografia, exercint com a protagonistes amb els seus testimonis.

Per a això s’ha comptat amb la col·laboració de Carlos Pérez Siquier, Oriol Maspons, Jorge Rueda, Joan Fontcuberta, Jorge Ribalta, Javier Vallhonrat, Fernando Lemos, Gérard Castello-Lopes i Daniel Blaufuks.

Vioque, Luis. Es Grau, 1997

Gelatinobromuro, nº 28, 6,3x20

© Luis Vioque

 


 

Més informació: cultura@uv.es