La Unitat de Parasitologia, elegida per l’OMS per a investigar sobre Fascioliasi Humana

El professor doctor Santiago Mas-Coma.

La Unitat de Parasitologia de la Universitat de València ha rebut el nomenament oficial de WHO Collaborating de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per a la investigació de la Fascioliasi Humana, una malaltia parasitària que l’OMS qualifica d’emergent. De fet, l’organisme internacional estima que afecta a 2,4 milions de persones i que altres 180 milions tenen risc d’infecció.

L’equip mutidisciplinar valencià, que ha rebut el reconeixement de centre col•laborador, està constituït per tres grups d’investigació i l’organització els ha donat diferents responsabilitats dins de la investigació d’aquesta malaltia emergent que tants problemes està causant a Amèrica Llatina, Europa, Àfrica i Àsia. Així, el grup d’investigació dirigit pel professor doctor Santiago Mas-Coma s’encarregarà de l’epidemiologia i el control; el de la investigadora Maria Dolores Bargues, sobre transmissió i vectors; i el de la científica Maria Adela Valero, del diagnòstic i la immunopatologia. La designació serà efectiva per un període de quatre anys amb possibilitat de continuïtat.

Aquest reconeixement internacional confirma el treball i les línies d’investigació que du endavant la Universitat de València i especialment aquests grups que porten treballant en diferents països i continents, tant en situacions d’epidèmies com de grans epidèmies, i ajudant als diferents organismes de Nacions Unides contra aquesta malaltia tan patògena que afecta sobretot a la població infantil i a les dones, i que és causa del subdesenvolupament en les comunitats afectades.

Els WHO Collaborating Centres
Els centres col·laboradors de l’OMS (WHO Collaborating) són institucions designades pel director general de l’OMS per a realitzar activitats de suport a programes de l’organització sobre temes, com infermeria, salut ocupacional, malalties transmissibles, nutrició, salut mental, malalties cròniques o tecnologia sanitària.

A Espanya, només existeixen onze WHO Collaborating Centres, a més del de la Universitat de València. Dins d’aquests, únicament s’inclouen dues universitats: la de València, recentment nomenada, i l’Autònoma de Barcelona en Farmacoepidemiologia. Els deu centres col·laboradors restants són instituts, centres o hospitals, però cap altre departament universitari, com ara l’Institut Carles III, l’Organització Nacional de Trasplantaments, la Barcelona Public Health Agency, l’European Institute of Health, l’Institut Català d’Oncologia i l’Hospital Marqués de Valdecilla, entre altres. Tots ells ubicats a Madrid, Barcelona i Santander.

Així doncs, el WHO Collaborating de la Universitat de València és únic en tota la Comunitat Valenciana, i també és l’únic en el món sobre Fascioliasi Humana. La Universitat de València col·labora oficialment amb l’OMS des de fa vint-i-cinc anys.

Data d'actualització: 27 de d’abril de 2011 11:27.

Llista de notícies