Acte d'obertura curs 2023-2024.

La Universitat i Telefónica posen en marxa una Càtedra de sostenibilitat i inclusió social

La Universitat de València i Telefònica han presentat aquest dimecres una Càtedra sobre Sostenibilitat i Inclusió, que té com objectiu el comptar amb un fòrum de debat, reflexió i investigació on les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (TIC) seran l’element clau.

La Càtedra Telefònica-Universitat de València tindrà dues línies de treball. D'una banda, desenvoluparà activitats relatives a les xarxes i les tecnologies de comunicacions per a la sostenibilitat mediambiental, sostenibilitat energètica i sostenibilitat en el trànsit i el transport. Per un altre, portarà a terme iniciatives per a fomentar l'ús de les TIC per a la inclusió de persones amb discapacitat i persones majors.

Entre les accions previstes, segons detalla el professor Baltasar Beferull, director de la Càtedra, cap destacar la creació de Bancs d'Idees per a identificar i premiar les millors propostes dels alumnes de la Universitat, així com la creació de demostradors de Tecnologies de Xarxes, Comunicacions avançades i TIC per a la Sostenibilitat i la Inclusió. També es pretén celebrar anualment jornades i taules rodones. Altres accions són la participació en programes de finançament i projectes d'I+D+i a nivell nacional i europeu, i l'impuls de la col·laboració docent: col·laboració de Telefònica en laboratoris docents de la Universitat i realització de pràctiques en Centres d'I+D+i de Telefònica.

El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, ha destacat durant la signatura del conveni de creació de la Cátedra Telefónica que “aquesta firma és l'expressió de la voluntat de compromís de la Universitat de València en la creació de càtedres institucionals, un aspecte en el qual som un referent, ja que que som una de les institucions acadèmiques més actives en aquest àmbit”. Per al rector, la col·laboració entre la Universitat de València i Telefónica suposa, a més, “una bona notícia per a la comunitat universitària i per a la societat en general”. “La col·laboració entre la universitat i l'empresa no és mercantilisme, sinó més prompte la projecció de la tercera missió de la universitat: la transferència del coneixement a la societat, la constatació del compromís social de la Universitat amb el seu entorn”, ha destacat el rector.

 Per a Esteban Morcillo la creació de la Càtedra Telefónica entronca amb el Projecte VLC Campus, ja que “la sostenibilitat i les noves tecnologies, juntament amb la decidida aposta per la internacionalització, estan presents tant en la Càtedra com en el VLC Campus”, ha dit.

El rector ha esta acompanyat en l'acte per diferents membres de la comunitat universitària i per part del seu equip rectoral.

En l’acte, per part de la Universitat també ha assistit la vicerectora de Comunicació i Relacions Institucionals, Silvia Barona, i el director de l’ETSE, Vicente Cerverón.

Per la seua banda, el director territorial de Telefònica a la Comunitat Valenciana, José Manuel del Arco, ha destacat “l'aposta de la companyia de telecomunicacions per la investigació i la innovació en les universitats valencianes a través de les TIC i d'aquesta manera prestar servei a una societat actual tan depenent de l'entorn digital”. Des de Telefònica, ha afegit Del Arco, es va a seguir col•laborant “per a la implantació de tecnologies avançades en la societat a través de càtedres o qualsevol altre activitat que puga millorar qualsevol aspecte econòmic, mediambiental o social a la Comunitat Valenciana”.

Es tracta de la primera Càtedra que constitueix la Companyia amb aquesta Universitat i estarà situada en l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria.

Per a Telefònica, la seua relació amb les Universitats a través de les Càtedres és fonamental per a acostar la tecnologia a la societat i contribuir al progrés sostenible amb solucions innovadores centrades en temes rellevants com l'educació, la sanitat, la productivitat, la inclusió i, per descomptat, l'eficiència energètica i el canvi climàtic. La companyia tracta d'enfortir aquesta relació per a posar en valor la labor de la investigació de les Universitats i afavorir, al mateix temps, els seus objectius de negoci, que cerquen situar-la com l'empresa capdavantera del nou entorn digital. Aquesta és la filosofia de la Xarxa de Càtedres Telefònica, que va nàixer fa quasi una dècada i que en l'actualitat està formada per 23 Càtedres en 17 Universitats.

El director de la Càtedra Telefònica, Baltasar Beferull, és director del Grup de Sistemes d'Informació & Comunicacions. Va realitzar la llicenciatura en Ciències Físiques en la Universitat de València (premi extraordinari) i l'Enginyeria de Telecomunicacions (BSc., MSc. i PhD. in Electrical Engineering) en la University of Southern Califòrnia (USC), on va rebre el Outstanding Academic Achievement Award i el Best PhD. Thesis Award.

Beferull posseeix una experiència extensa a EUA, on ha treballat com a Member of Technical Staff en AT&T Shannon Labs, i a Europa, on ha participat o coordinat diversos projectes europeus de ICT (FP6, FP7), a més del CONSOLIDER COMONSENS. Com professor en la EPFL, va coordinar projectes que han influenciat diversos estàndards de comunicacions, a més de publicacions que són lectura recomanada en universitats d'EUA i Europa.

Es va incorporar a la Universitat de València al desembre de 2005, i durant la seua carrera professional ha realitzat més de 80 publicacions tècniques, amb un nombre important de cites, incloent conferencies Tier A, revistes internacionals (IEEE/ACM Trans.) d'alt impacte, i diverses patents internacionals. Ha impartit seminaris i cursos de Doctorat/Màster en més de 30 institucions internacionals, pertany a diversos TPCs i és avaluador del MICINN, del Programa europeu ICT i de la NSF d'EUA És Sènior Member de IEEE. En la ETSE, imparteix cursos en graus d'Enginyeria i en el Màster “Advanced Sciences of Modern Telecommunications”.

Más informació en: www.catedras.telefonica.es

Data d'actualització: 19 de de gener de 2011 13:54.

Llista de notícies