LOS DÍAS DEL FUTURO


Autor: MARIANO AGUIRRE
Editorial: ICARIA
Edición: 1995
Páginas: 200

En el libro los días del futuro, el autor trata de plasmar los efectos que produce la mundialización y globalización a partir de la guerra fría. Propone un nuevo análisis desde un marco internacional y multidisciplinar donde existe una interdependencia entre países, regiones y sistemas. Intenta definir la forma en que han variado las interpretaciones clásicas sobre el sistema internacional a partir de esa progresiva vinculación y trazado menos nítido de las fronteras entre lo nacional y lo internacional.

Trata las dependencias desiguales que se suceden en la economía mundial, como consecuencia de la exclusión que se produce en algunos países denominados periféricos.

Pretende dar otras percepciones del sistema internacional entendido como: los estados, sus relaciones entre ellos y sus situaciones interiores y exteriores. Nuestras percepciones del sistema mundial están en general fragmentadas. Un ejemplo de esto lo encontramos en el problema de la droga, el cual ha sido tratado durante décadas como una cuestión interna, social y policial de los estados. Sin embargo en la última década y media ha adquirido una nueva dimensión que lo sitúa entre las grandes cuestiones que discuten los estados entre sí. Son cada vez más frecuentes los ejemplos de este paso de la dimensión social y nacional a lo internacional : la pobreza, las migraciones, el impacto medioambiental...

El autor tras sentar las bases del mercado mundial en los modelos liberales, engendra principios de desregularización, dependencia y competitividad, privatización.... Expone a través de ejemplos los diferentes conflictos y problemas que se producen en el mundo, todos producidos por la interdependencia de los países a través de la mundialización, agudizada por la progresividad de la tecnología.. Por lo que uno de los efectos característicos de un mundo crecientemente tecnológico, es producir interacciones más intensas a la vez más inevitables, entre las naciones.

Redacta los problemas que produce la mundialización tales como la prostitución, la desigualdad de género, el trabajo infantil, el ascenso de las mafias internacionales ... a través de ejemplos significativos que indican la conexión entre diversos campos, haciéndonos participes de la situación actual del mundo, así como de la situación tan desigual que se desarrolla más y más con el tiempo.

Pone de manifiesto como los ricos cada vez se hacen más ricos (países del Norte , industrializados que poseen el poder del mundo: capital, recursos y bienes) y como los pobres cada vez más pobres (países del Sur, productores de las materias primas, mano de obra barata).

También establece un debate entre las actividades éticas que deberían regular las relaciones y economías internacionales en el área del desarrollo humano.

Resalta el papel de los denominados países del Tercer Mundo, que no se agrupan entre sí para negociar mejores condiciones con el Norte, sino que compiten cada vez más abiertamente entre sí, ofreciendo mejores condiciones a las compañías multinacionales para que inviertan en sus territorios.

El autor propone como una vía de salida, que debería revisarse tanto la cultura política como el pensamiento económico que no consiguen dar una vida digna a tres cuartas partes de la población mundial. Comenta que si el sistema capitalista vigente es el único posible, sería mejor tratar de reformarlo en vez de exaltarlo.

 

CURS 03/04

Octavi Ruiz i Ros

Los días del futuro

MARIANO AGUIRRE

INTRODUCCIÓ

 

 

Los días del futuro, el podem entendre com a un llibre on el que es busca, com a darrera finalitat, és l’explicació de quins han de ser els paràmetres que ha de seguir l’actual sistema capitalista per tal de millorar les seues aportacions a la societat.

            Mitjançant un anàlisi de diferents aspectes que caracteritzen el capitalisme, com ara la pobresa, la violència o la discriminació de gènere, el llibre explica quins han sigut els més negres problemes que han assolat la població mundial des del fi de la Guerra Freda.

            L’inici d’aquest és, doncs, el 1989, any en què cau el Mur de Berlín, i com des d’aleshores s’han succeït; guerres locals però també entre estats, tractats que marquen un abans i un després en el desenvolupament econòmic mundial, l’aparició d’identitats nacionals, ètniques i religioses que han significat un problema pels més importants estats....

            Un altre dels aspectes que el llibre busca i, en certa mesura aconsegueix, és intentar que la persona lectora observe aquestos problemes no com un fet totalment aïllat sinó que tots tenen entre ells una clara connexió i en molts, aquest no existiria si ni hi haguera pobresa. Allò de pensa globalment, actua localment és un clar reflex del que se’ns intenta mostrar en aquest llibre: ja que en l’actual context mundial on el món tendeix a la globalització, els problemes són globals però alhora són també força concrets. Per exemple no és el mateix el problema que existeix en la droga a Colòmbia que el que existeix a l’Europa occidental o el problema de la violència a Palestina que a l’estat espanyol...

            Un altre punt que intenta assenyalar Aguirre al llarg del llibre és que l’actual globalització és una globalització jeràrquica, al que jo afegiria salvatge, perquè aquest és un procés que no va a la mateixa velocitat als països rics que als països pobres i perquè és un altre dels processos històrics pels quals està passant el capitalisme i al qui no li importa ofegar els països més desfavorits si l’economia del capital funciona.

            Aquesta economia es fonamenta en l’explotació dels recursos dels països pobres mitjançant mesures com ara el deute extern dut a terme pels organismes que han de garantir la supervivència del sistema capitalista, com puguen ser l’OMC i el Banc Mundial.

            Del llibre en la seua globalitat és molt difícil de resumir perquè aquest és un llibre que a cadascun dels capítols, l’escriptor parla de diferents i molt diversos problemes, cosa que f del llibre molt complet pel que respecta als temes que tracta i pel que respecta a les dades que ens són facilitades.

            Per últim, dir que cal tenir dos coses molt presents a l’hora d’analitzar i llegir aquest llibre: d’una banda que el llibre està escrit en l’any 1995 i açò el fa un llibre obsolet en el temps perquè als darrers nou anys el capitalisme i els seus fonaments han canviat molt però també les contestacions i les respostes a aquest sistema han sigut majors i el moviment antiglobalització ha assolit molta importància ( Seattle, Barcelona, Praga, Niça, Porto Alegre...) ; i d’una altra banda cal tenir molt present la condició de Mariano Aguirre qui és coordinador per la pau en el Centre d’investigació per la Pau a Madrid i Investigador del Transnational Institute d’Amsterdam i jo després d’haver llegit el llibre l’inclouria dins la vessant més reformista de l’esquerra.

 

 

CAPÍTOL PRIMER

 

ACTORS, PROBLEMES, BÉNS GLOBALS

 

 

Durant el primer capítol del llibre Mariano Aguirre tracta quatre punts fonamentals per entendre el capitalisme:

a) el comerç internacional i el paper d’aquest en les relacions entre estats; b) l’impacte medioambiental i la importància que assoleix aquest en la política internacional; c) el paper de la dona dins l’actual estructura de la societat i la seua ( o almenys intent)  emancipació.

Del primer aspecte que se’ns parla: és el comerç internacional, cal remarcar que aquest assoleix una major importància després del Tractat de lliure comerç, i on l’objectiu de tots els Estats és aconseguir el màxim benefici al preu que siga i utilitzant tots els mitjans al seu abast. Una de les conseqüències més importants d’aquest nou context del comerç internacional són la proliferació de les armes nuclears. Per l’antiguitat del llibre, aquest no és fa ressò de la darrera guerra imperialista contra l’Iraq, on una de les excuses  donades a l’opinió pública per justificar-la fou que aquest País fabricava armes nuclears, tot per tal d’amagar el vertader  objectiu de l’ocupació: el petroli, i per tant, els interessos econòmics. El país iraquià no és l’únic que suposadament fabrica aquest tipus d’armes, altres conflictes nuclears són: l’existent entre l’Índia i Pakistan, la constant amenaça nordcoreana  o el nombrós armament  d’Israel conegut, malgrat el silenci internacional.

Pel que respecta al medi ambient, el llibre ens diu que el medi ambient ha passat a ser un punt important per la nova política internacional després de 1989 a causa de diversos problemes medioambientals (residus tòxics, desforestació) o algunes catàstrofes (Xernòbil), malgrat que la “preocupació” dels estats rics no és del tot certa, ja que per exemple quatre anys després de l’aparició de l’Agenda 21 un document que recollí un ampli consens, i que  regulava una sèrie de mesures en favor del medi ambient. Quatre anys desprès no s’ha complert en una tercera part i actualment catàstrofes com la del Prestige, l’especulació urbanística o la “genial” idea de Bush de tallar els arbres per evitar incendis, demostren que no és una preocupació primordial dels grans mandataris.

El tercer aspecte en que es centra l’ obra és la situació per la qual travessen les dones , les quals comencen a fer escoltar la seua veu en certes problemàtiques globals (pobresa o guerra) però, continuen sent marginades per les relacions internacionals o per liderar un país (a l’estat espanyol mai cap candidata s’ha presentat per qualsevol partit “poderós” a presidir l’estat, o actualment cap dona es presidenta o primera ministra de cap dels governs amb major pes al context internacional).

Una part de l’explicació que pot ajudar a  entendre l’actual situació de la dona és la importància que continua tenint la religió per impedir la total emancipació femenina, ja que molts dels prejudicis i tòpics existents sobre les dones són creats i defensats per qualsevol de les creences religioses existents (actualment el cas de l’estat Francés de prohibir el vel a les dones en les escoles està portant molta cua).

I per últim, ens parla dels drets humans i l’aprofundiment d’aquestos des de la recollida en la carta fundacional de l’ONU (1948) d’una carta de drets humans. Mariano Aguirre fa una sèrie de referències al desenvolupament  i l’acompliment d’alguns d’aquestos, en matèries com la pau, el medi ambient..., de les quals jo discrepe perquè pense que en ple segle XXI encara queda molt camí per recórrer en aquest sentit perquè mentre existeixi fam al món, mentre existeixen presons com l’actual de Guantánamo, mentre continue el bloqueig a Cuba o mentre es torture a les comissaries, entre molts altres aspectes, no podrem parlar de drets humans.

Cal assenyalar també que trobem, en aquest capítol, una referència a la crisis de l’estat nació, a causa de l’augment de la dependència de les relacions entre estats. Cal tenir en compte, la data de publicació del llibre, ja que se’ns parla d’una disminució de la despesa militar en l’any 1995, però, ara està ocorrent a l’inrevés el capitalisme torna a necessitar un augment de la despesa militar per fer front a la crisi que pateix i per demostra la seua superioritat.

  

CAPÍTOL SEGON

 

Roses fresques, blocs i globalització

 

Al segon capítol del llibre l’autor incideix sobre els diferents aspectes  de l’economia mundial dins el sistema capitalista , sobre el significat, econòmicament parlant, de la globalització i sobre la creació dels blocs econòmics.

L’actual sistema, marcat per una globalització salvatge i jeràrquica, contra els seus esforços econòmics sota una premissa clara: major productivitat al menor preu possible, aconseguir aquest objectiu de la manera que siga és una obsessió pels grans estats actuals.

El llibre que l’actual procés d’economia globalitzada ve marcat per dos aspectes temporals:

a)            el fi de la segona guerra mundial i el posterior tractat de Bretton Woods (1944), que ve a  significar l’hegemonia mundial dels Estats Units, i pels acords que se’n deriven els quals es caracteritzen per l’obertura dels mercats, l’estabilitat del tipus d’intercanvi i el moviment lent del capitalisme;

b)            la caiguda del Mur de Berlín (1989), i la posterior liberalització econòmica amb acords i tractats com el Tractat de Lliure Comerç, o acords entre els diferents estats provoquen l’eclosió definitiva de la globalització.

Aquesta globalització econòmica ve dirigida per alguns organismes mundials  com l’OMC, el FMI o el BM. Aquestos són els que dirigeixen ,actualment, el devenir del capitalisme ofegant amb el deute extern als països pobres, provocant la liberalització i la conseqüent privatització dels serveis bàsics (sanitat o educació). Sense oblidar-nos del paper que aquestes eines del capitalisme, venudes com a instruments que volen afavorir els més desfavorits, desenvolupen a l’ Amèrica Llatina un autèntic procés de control ja no sols de l’economia d’aquests països sinó també intenten dirigir els processos polítics, per tal d’evitar o pressionar perquè no governen aquells que no accepten les premisses marcades per l’Organització Mundial del Comerç i pel Banc Mundial.

Aquesta economia globalitzada ve caracteritzada per la recerca de les empreses de països on poder desenvolupar qualsevol producte per després vendre aquest als països rics a un preu molt més elevat del que ha pogut costar en relació al sou del treballador. A més aquestes empreses busquen qualsevol tipus d’excempció tributaria, de favor fiscal o qualsevol altre favor de tipus medioambiental, sanitari... als països pobres per tal d’instal·lar-se allí ( Samsung Seat Ford..., tanquen les seues portes  o redueixen llocs de treball als Països Catalans per instal·lar-se als països de l’Est).

Un altre aspecte que cal remarcar d’aquest capítol és la creació, dels blocs econòmics en torn als tres eixos mundials: EUA, Japó i l’Unió Europea, i les pròpies aliances que cadascú té per obtindre un major rendiment econòmic.

 Així els estats centren la seua estratègia comercial en tres línies:

a)  regionalització d’aquelles zones que puguen controlar (cas EUA- Amèrica Llatina);  b) acords bilaterals per interessos comuns (cas Alemanya- França en l’actual procés de una  Constitució Europea); i 

c) negociar multilateralment a través de l’OMC.

 

Així, podem dir que la consolidació del capitalisme com a sistema hegemònic en aquests temps, sols ha fet que augmentar l’intercanvi desigual entre els rics que cada cop ho són més, i els pobres que cada cop estan més ofegats pel deute extern, i així fer d’aquest món un món de privilegiats (part del primer món) i “desgraciats”(la major part del món).

 

CAPÍTOL TERCER

 

Pobres, dones, ciutats i màfies

 

Al llarg d’aquest capítol el llibre aprofundeix  fonamentalment d’alguns dels temes més importants que preocupen avui en dia com són: la pobresa, la discriminació de les dones, la criminalitat i el problema de les drogues.

Mariano Aguirre explica que per ell la pobresa no és un efecte directe del sistema capitalista, malgrat que si  que li dona una gran responsabilitat als països rics per no tindre una clara voluntat per eradicar la pobresa (i totes les conseqüències que se’n deriven d’ella).

Un dels problemes que té la seua arrel en la pobresa és la salut. Durant l’estudi del problema sanitari arreu del món, Aguirre centra la seua atenció en la nombrosa mortalitat infantil, principalment a l’Àfrica subsahariana, provocades per algunes malalties com la malària o la SIDA.

 Un altre greu problema conseqüència del capitalisme es la situació de discriminació que pateixen les dones. A més de la marginació que sofreixen en matèria laboral (sous més baixos, més hores de treball...), política (no tenen possibilitat d’accedir a alts càrrecs...) o social (tòpics masclistes vigents o l’etern enfrontament amb la religió), cal remarcar que més del 72% de les persones pobres del món, són dones. Com ocurreix amb altres problemes, no existeix una voluntat política per part dels estats, fet que ho demostra la negativa de gairebé la meitat d’estats a ratificar la Convenció de l’ONU (1979), sobre l’eliminació de totes les formes de discriminació contra la dona.

Els dos darrers problemes són la violència i el narcotràfic, ambdós derivats de la pobresa, ja que moltes de les persones pobres les identifiquen com a  les dues úniques sortides possibles sinó per sortir de la situació que pateixen, si almenys per alliberar-se de tot el que pateixen.

Així, pel que respecta a la violència i l’augment del crim cal destacar l’increment de grups mafiosos arreu del món, i la capacitat de pressió, i fins i tot, de decisió que les més potents màfies tenen a alguns països del món (Rússia, Itàlia...). Aguirre proposa que per molt que els grans estats s’encaboten en voler acabar amb la violència mitjançant la via repressiva i la policial, aquesta mai no s’acabarà mentre continue havent pobresa en algun indret del món, la vertadera arrel del problema.

 El darrer conflicte que s’analitza és el de la droga. Aquest també és un altre problema que té el seu punt d’origen, en la gran majoria dels casos, en la pobresa. Aguirre explica diversos factors de la droga com ara els interessos que alguns Estats (fonamentalment EUA) tenen amb el negoci de la droga i la relació que s’ha mantingut entre estats importants i les persones més influents del narcotràfic, els interessos dels EUA amb el narcotràfic a Colòmbia ha sigut objecte de nombrosos anàlisi per  part de periodistes d’investigació i hi ha proves més que contrastades de la existència d’aquestes relacions.

 Per últim, hi ha una clara referència al perquè els i les camperoles del Marroc o del Colòmbia decideixen conrear haxís o cocaïna i no d’altres productes. I la resposta és clara perquè els beneficis de la droga són molts majors que els que puguen donar altres productes.

  

CAPÍTOL QUART

 

ALTES RIQUESES, DRETS EN DESCENS

 

Al llarg d’aquest quart capítol, Mariano Aguirre reflexiona sobre el treball, fonamentalment, sobre la manca d’aquest i sobre quines són les mesures que adopten els diferents estats per aturar el constant procés d’augment de l’atur

Així com explica Aguirre, l’objectiu dels Estats a adoptar mesures tant poc democràtiques

1)     com la possibilitat de L’ACOMIADAMENT LLIURE (gran objectiu capitalista)

2)      l’augment de la temporalitat  en el treball (allò de les ETT’S creades pel PSOE a l’Estat Espanyol) o

3)      la pèrdua de millores laborals aconseguides durant el transcurs del segle XX (salaris baixos, més vacances, augment de la inseguretat laboral...).

 

Ara bé aquesta bogeria capitalista comporta molt més problemes que els ja esmentats. D’entre aquests Aguirre n’assenyala alguns:

ü    L’explotació infantil que es produeix principalment als països pobres (Índia, Pakistan, Tailàndia...). Aquesta explotació infantil ve provocada pel gran motor del sistema: les multinacionals com Nike, Adidas o Reebok que fan que xiquets i xiquetes treballen 14 hores diàries per un sou vergonyós. Aquesta explotació infantil és denunciada any rere any per nombrosos organismes i organitzacions, però mai ningú ha fet res per aturar el problema.

ü    La discriminació de la dona treballadora ja que aquesta rep uns sous molt inferiors als que puga rebre un home pel mateix volum de feina, o perquè (juntament amb el jovent) constitueixen el gruix més elevat de persones aturades.

ü    Inseguretat laboral, aquest és, sense cap mena de dubte, el problema més greu provocat pel treball. Moltes empreses no compleixen els mínims de seguretat, els governs fan la vista grossa i a la patronal no li interessa denunciar-ho. Tot açò augmenta la sensació  que a la societat el problema no li preocupa gaire. Al mateix llibre hi ha dades tan esgarrifoses com les que indiquen que: gairebé la meitat dels accidents laborals es produeixen entre els treballadors temporals, o  que a l’estat espanyol hi ha 15 morts laborals per cada 100.000 assalariats(actualment la situació no ha millorat i als Països Catalans mor un treballador per dia)

ü    La immigració; un altre problema que haurà de superar el treball, es el de que fer amb les persones immigrades. La solució és molt senzilla per als empresaris: contracten els i les immigrants a preus molt baixos i amb uns horaris infrahumans; al mateix temps els estats endureixen les seues lleis sobre immigració i afavoreixen a l’aparició del que Aguirre anomenaracisme institucional”, i que no és una altra cosa que fer augmentar l’odi cap als estrangers, dient que aquestos venen a furtat el pa i el treball.

 

I tot açò, mentre el FMI anima els governs a que s’aprofundeisquen les reformes laborals per facilitar l’acomiadament lliure...  

 

CAPÍTOL CINQUÉ

 

GUERRA I VIOLÈNCIA AL FI DE SEGLE

 

Aquest capítol cinquè s’ocupa dels conflictes armats i la violència, en definitiva del que se’n deriva d’aquests: legitimacions ideològiques, ètniques, religioses nacionalistes i l’impacte sobre les poblacions (refugiats, desplaçats...).

El primer factor en el que es centra l’escriptor és el de la problemàtica nuclear i la proliferació d’armes nuclears que comença a existir arreu del món després de la fi de la Guerra Freda. Durant aquesta part, crítica l’excessiva obsessió que tenen els grans estats (UE, EUA...), i els grans organismes militars (OTAN) a utilitzar la força o a amenaçar amb l’ús d’aquesta, com a quasi primer recurs (“atac preventiu”) per garantir l’estabilitat internacional, quan en realitat sols és una excusa per fer prevaler els seus interessos.

D’altra banda Mariano Aguirre parla també de les relacions internacionals entre dues de les grans potències mundials: EUA i Rússia, i com aquestes dues potències havien marcat les relacions internacionals de la fi del segle XX, ja que quan la relació entre Moscú i Washington era tensa o conflictiva (relacions de Rússia amb enemics nord-americans com Cuba, Xina o Iran), aquest fet feia trontollar les estructures militars d’arreu del món.

Pel que fa a altres tipus de conflictes, els conflictes armats regionals cal destacar la existència d’un gran nombre d’aquestos on és una gran potència mundial la que es veu implicada en conflictes interns per reivindicacions de diferents tipus. Els enfrontaments militars de Txexenia i Palestina contra Rússia j Israel, són tal vegada els exemples més clars, com també ho és el conflicte dels Balcans ( aguditzat en l’època en que s’escriu el llibre):

 

 “Entre 1989 i 1993 varen tenir lloc 90 conflictes armats localitzats en 61 llocs, i on varen estar implicats 60 governs” 

 

Tots aquests enfrontaments el que fan és augmentar la sensació d’inestabilitat del capitalisme arreu del món, cosa a la que s’ha d’afegir els constants problemes que les potències mundials tenen a casa seva: com ara el perillós auge del racisme i el feixisme a estats com Àustria, Suïssa, Holanda o França ,o el cada cop més perillós fanatisme religiós, manifestat de diverses formes: sectes, atemptats, assassinats massius ... a cada vegada més països.

 

Per últim, aquest capítol acaba amb la solució que Aguirre li dona al problema de la violència i que sols es podrà resoldre quan existeisquen mesures preventives a llarg i curt termini, gestionades pes l’ONU, però amb una participació activa de tots els Estats, i d’altres organismes com l’Unió Europea l’OEA (Organització d’Estats Americans) i l’OUA (Organització per la Unitat Africana). Remarca, però, que una gran part dels conflictes venen provocats per situacions d’explotació, injustícia i desigualtat, i que si no s’intenta tallar d’arrel el problema de la violència. aquesta continuarà.

 

CAPÍTOL SISÉ

 

LA GESTIÓ DE L’INCERTESA

 

Al darrer capítol del llibre, Aguirre presenta algunes idees per tal de gestionar, segons ell, alguns dels problemes que ha anat explicant en aquest llibre, i que són un gran repte per l’eficàcia o no del capitalisme.

Així doncs, continuant el que comenta Aguirre, la solució pels diferents fronts oberts que té el capitalisme global: violència, pobresa, treball, discriminacions de tot tipus..., sols podrà arribar quan aquells estaments afectats i la missió dels quals és solucionar aquests problemes, arriben a conclusions comunes, ja que ( sempre seguint allò que diu l’escriptor) mai aquestos problemes no podran ser resolts unilateralment pels grans Estats. És, doncs, una aposta pel diàleg i el consens entre els diferents sectors de la societat.

 El llibre finalitza amb una declaració de principis de Mariano Aguirre qui afirma que partint de la base que gairebé totes les revolucions han fracassat, així com també l’implantació del comunisme a alguns països l’única sortida possible per solventar els problemes, és la reforma del capitalisme.

 

“Si el sistema capitalista vigent és l’únic possible, aleshores és millor tractar de reformar-lo en comptes d’exaltar-lo”.

CONCLUSIÓ

 

Partint de la base ja explicada a la introducció que, per mi, aquest és un autor que podem introduir dins la vessant reformista, ja hem d’entendre que tinc moltes discrepàncies amb molts dels aspectes tractats per Mariano Aguirre i, principalment per com són tractats aquestos aspectes.

            En primer lloc, el llibre queda obsolet en el temps ja que des de l’any 1995 fins als nostres dies molts han sigut els canvis que ha tingut el capitalisme. Aquest sistema davant la crisi econòmica patida per alguns dels seus principals estats ( recessió, augment de l’atur, pobresa,...), de la resposta que s’ha donat a aquest sistema tant institucionalment ( sobretot als països llatinoamericans com ara Veneçuela o el Brasil, malgrat la moderació de Lula) com al carrer : manifestacions contra la globalització a Florència, Barcelona, Seattle, Praga...; s’ha vist obligat, de la ma dels Estats Units,  a mostrar la seua cara més ferotge i salvatge per tal de constatar dia rere dia la seua superioritat i hegemonia mundial.

 L’augment en armament militar i en despeses de defensa; el poc respecte cap al medi ambient; situacions extremes com la que ha succeït a l’Argentina o a l’Uruguai; l’augment de mesures restrictives contra els i les immigrants ; la complicitat amb el feixisme... són tant sols uns pocs exemples que demostren que avui la situació no és la mateixa que la narrada per Mariano Aguirre a Los días del futuro.

            Deixant de banda aquest maitis temporal, també discepre de molts dels anàlisi que realitza l’investigador espanyol en aquest llibre, encara que també en compartisc una altres que ara explicaré: