Logo de la Universitat de ValènciaLogo CSIC Logo del portal

La Universitat i el CSIC signen la creació de l'Institut de Biologia Integrativa i de Sistemes

  • 8 de març de 2016
Esteban Morcillo i Emilio Lora-Tamayo signant l'acord

El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, i el president del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), Emilio Lora-Tamayo, han signat aquest dimarts un conveni per a la creació de l'Institut de Biologia Integrativa i de Sistemes (I2SysBio), que es constituirà com a centre mixte d’ambdues institucions. L'acte ha comptat amb la presència de la secretària d'Estat de Recerca, Desenvolupament i Innovació, Carmen Vela, i del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig.

També han assistit a la signatura, que ha tingut lloc a l’edifici de La Nau de la seu històrica de la Universitat de València, el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues; el vicepresident d’Organització i Relacions Institucionals del CSIC, José Ramón Urquijo; el coordinador institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana, José Pío Beltrán; la vicerectora d’Investigació i Política Científica de la Universitat de València, Pilar Campins; i el conseller delegat de Biopolis, Daniel Ramón, entre altres.

“La biologia de sistemes, encara que té precedents en l’últim terç del segle passat, és una disciplina bastant recent que compta, a més, amb plantejaments molt aplicables en àrees com la biotecnologia i la farmacologia, entre altres matèries. La creació d’un institut de recerca dedicat a ella és, per tant, un assoliment destacable per part de la ciència espanyola”, ha comentat Lora-Tamayo. “Es tracta d’un conveni molt sòlid que arranca en 2011 com una acció d’enfortiment de les aliances entre la Universitat de València i el CSIC”, ha assenyalat Esteban Morcillo. “Però en aquest context, el projecte s’ha alçat sota dues importants premisses: la reconeguda excel•lència científica dels seus investigadors i la innovació en el model de col•laboració públicoprivada, que suposa una nova eina per a la transferència del coneixement i per al canvi, al capdavall, de model productiu”, ha dit el rector. L’Institut de Biologia Integrativa i de Sistemes, que compta ja amb un acord tripartit al costat de la firma biotecnològica Biopolis, serà inaugurat en pocs mesos, una vegada en marxa l’activitat científica i empresarial.

Disciplina acadèmica recent
La Biologia Integrativa de Sistemes és una disciplina que s’encarrega de l’estudi dels processos biològics dels organismes com a processos sistèmics, no individuals, i que requereix del treball de bioquímics, microbiòlegs, físics, enginyers experts en modelització i molts altres especialistes per a poder desenvolupar la seua recerca. Dins de la Biologia Integrativa de Sistemes conviuen la finalitat del progrés del coneixement amb l’optimització dels processos de producció de béns i serveis, per la qual cosa la seua activitat està íntimament connectada amb els sectors productius de la indústria alimentària i del camp biosanitari, entre altres. L’Institut de Biologia Integrativa i de Sistemes (I2SysBio) tindrà la seua seu a un edifici situat al Parc Científic, al Campus de Burjassot-Paterna de la Universitat de València. Naix amb l’objectiu fonamental d’abordar problemes biològics des d’una perspectiva sistèmica, i contribuir a consolidar la Biologia Integrativa i de Sistemes a Espanya.