Universitat de ValènciaOferta Científic Tecnològica COVIDOferta Científic Tecnològica COVID Logo del portal

Grup d'Investigació en Estadística Bayesiana - VABAR

L'objectiu del nostre grup és la investigació, metodològica i aplicada, en Estadística Bayesiana, especialment en escenaris de tipus epidemiològic i mig ambiental. El nostre treball s'articula, fonamentalment, entorn de tres eixos:

  1. Models jeràrquics en estudis amb dades correlats.
  2. Selecció de models.
  3. Models computacionals de simulació.

Tots ells són una mica mestissos quant a la seua naturalesa, metodològica i aplicada, i a la compatibilitat i interrelació de molts dels seus coneixements i objectius.

El primer bloc temàtic és el més voluminós i es dedica a la investigació en models amb dades correlats associats a estructures de tipus espai-temporal, longitudinal, amb o sense supervivència, i de parentiu de consanguinitat. La investigació metodològica en disease mapping té una llarga tradició en el nostre equip, en aquests moments amb objectius multivariants i espai-temporals no balancejats. Aquest bloc conté també noves propostes investigadores dedicades als models conjunts amb dades longitudinals i de supervivència, metodologia sobre distribució d'espècies, vigilància espaitemporal de malalties i mètodes de regressió per a dades genètiques disperses procedents de poblacions genèticament aïllades amb arbre genealògic conegut, que ens dirigiran, sens dubte als big data.

En la matèria dedicada a la selecció de models s'estudien mesures marginals, condicionades i combinades per a quantificar l'aportació d'un conjunt potencial de covariables en l'explicació d'una resposta d'interés i s'han iniciat dues noves línies, amb una orientació més aplicada, que enllacen el tema de la selecció de variables amb els models longitudinals i de supervivència i les dades relacionades a través d'estructures de consanguinitat.

Finalment, en el bloc dels models computacionals, es continua la trajectòria del grup amb una línia d'actuació dedicada al calibratge de models computacionals multivariants i a la implementació dels resultats obtinguts en una aplicació informàtica i una altra, més nova, dedicada a la modelització de la incertesa en models compartimentals.

Grup d'Investigació en Opinió Pública i Eleccions - POpE

El grup d'investigació en Processos Electorals i Opinió Pública se centra en analitzar, estudiar i trobar solucions per a tots els problemes i qüestions relacionades amb els processos electorals i/o el mesurament i seguiment de l'opinió pública, aplicant les tècniques quantitatives més avançades.

Entre els seus principals camps d'investigació es troben (encara que no es limiten a ells) els següents: generació de prediccions electorals, inferència del comportament individual dels electors, anàlisis d'enquestes i sondejos, la proposta de noves aproximacions metodològiques per a millorar, reduint costos, la qualitat dels mètodes de mostreig, anàlisi semàntica d'opinions i monitoratge del sentiment en la xarxa, l'estudi de les conseqüències de la no-resposta i els biaixos introduïts durant tot el procés d'inferència, la solució als buits en les bases de dades, la integració d'informació local i global en l'obtenció de respostes multinivell, i el desenvolupament de teoria estadística i metodologia.

L'enfocament que s'aplica en el grup d'investigació en Processos Electorals i Opinió Pública és obert, no està limitat per cap aproximació metodològica concreta i fa ús extensiu de les fonts d'informació. Així, emprem tècniques frecuentistas i bayesianes, apliquem des de senzills models de regressió lineal fins a complexes aproximacions basades en xarxes neuronals, wavelets o models autobinomiales, utilitzem explícitament el component espacial i/o temporal de la informació, realitzem simulació via cadenes de Markov de Muntanya Carlo o directament per mètodes de Muntanya Carlo, i alimentem als nostres models amb dades d'enquestes, resultats electorals registrats, informacions periodístiques, opinions en la xarxa i/o estadístiques oficials.

Els membres del grup estan oberts a treballar amb altres grups i amb empreses i institucions i animen als analistes interessats a posar-se en contacte per a explorar les possibles vies de col·laboració.