Universitat de ValènciaOferta Científic Tecnològica COVIDOferta Científic Tecnològica COVID Logo del portal

Avaluació de les característiques emocionals, familiars i socials en infància i adolescència

L'avaluació longitudinal de les característiques associades a la infància i l'adolescència permet la identificació dels perfils psicosocials saludables.

Avaluació i tractament dels Trastorns de la Personalitat: implicacions clíniques

En el grup d'investigació tenim com a objecte l'aplicació i validació de la Teràpia Dialèctic-Comportamental (Linehan, 1993) en: trastorne límit de personalitat, trastorns de personalitat del clúster B, i en altres trastorns psicològics amb problemes en la regulació de l'afecte.

Benestar i rendiment en equips virtuals: subgrups i competències emocionals

L'objectiu general d'aquesta línia d'investigació és analitzar el benestar individual i col·lectiu dels EVs així com la incidència que la creació de subgrups i el desenvolupament de la gestió emocional del grup pot tindre tant sobre el seu benestar com sobre la seua eficàcia. Per a això, es desenvolupa un estudi experimental de caràcter longitudinal i on es contemplen quatre condicions experimentals diferents, resultat de la combinació de les dues variables centrals: creació o no de subgrups i formació o no en gestió emocional. S'utilitza una plataforma interactiva amb diferents aplicacions creada ad hoc per a això. Tots els grups són de quatre persones i treballen al llarg de cinc sessions de treball resolent tasques de naturalesa individual i col·lectiva. Els resultats contribuiran al disseny d'equips virtuals saludables, amb membres amb alt benestar i al mateix temps eficaços. Així com al disseny de programes de formació en gestió emocional específics per a contextos col·laboratius virtuals.

Comportament electoral

Anàlisi quantitativa dels factors que determinen el vot dels ciutadans i les elit en les eleccions nacionals dels seus respectius països.

Comunitats virtuals, innovació social i gestió del coneixement

Estudiar les comunitats i xarxes virtuals com a mecanisme d'innovació social i manera de gestionar i compartir coneixement. D'una banda, s'analitzen les estratègies de gestió organitzacional (condicions facilitadores, normes existents per a compartir o suport del responsable de la comunitat) així com els factors estructurals (lideratge i prestigi de la comunitat) i la seua influència en els resultats per a usuaris i professionals (sentit de comunitat, qualitat del coneixement, participació proactiva, satisfacció, innovació...). A més, també s'estudia la influència que factors tecnològics (navegació, interactivitat), personals (expectatives de resultat, autoeficàcia) i/o motivacionals (identificació, reciprocitat i confiança) poden tindre per a un funcionament eficient. Per a això, s'analitzen les percepcions relatives a les variables esmentades d'usuaris o professionals de comunitats virtuals de pràctica. Els resultats permeten perfilar un conjunt de pautes orientades cap al disseny eficient i la gestió òptima d'aquestes comunitats virtuals.

Confiança institucional

Anàlisi i evolució dels nivells de confiança en les institucions de l'Estat dels ciutadans i de les elits especialment en situacions de crisi econòmica.

Cos i psicopatologia

Aquesta línia defensa que el cos és essencial en la configuració de la identitat i en la comprensió dels processos psicològics. L'objectiu principal és analitzar els processos corporals implicats en les alteracions psicopatològiques, així com l'efecte psicològic de la manipulació del cos.

Càrrega de malaltia global

Treball en Xarxa sobre la càrrega de malaltia.

Desenvolupament de competències emocionals en infància i adolescència

La investigació en educació emocional se centra en el coneixement i destreses (competències), que tenen els xiquets i adolescents i que els permeten identificar les seues pròpies emocions i les dels altres, així com expressar i regular les emocions agradables i desagradables.

Educació

Les evolucions actuals de la connexions entre sistema educatiu i el mercat de treball obliguen a detindre's en alguns efectes que ja es deixen notar sobre la condició juvenil. La primera qüestió que s'analitzarà en aquesta línia incideix sobre el concepte de capital humà i la seua capacitat per a crear noves subjectivitats juvenils que responen a la idea d'empresari de si mateix. Idea que ha sigut desenvolupada des de la filosofia política en aquestes últimes dècades. El capital humà és una màquina d'activació dels subjectes, que empresarializa les relacions socials i ens representa a l'altre com un competidor. Aquest és un inquietant escenari per a les relacions socials i humanes que planeja sobre la joventut actual. El capital humà es connecta amb d'una sèrie de nocions com la d'ocupabilitat o esperit emprenedor que orienten les concepcions educatives i laborals dels joves. La segona qüestió estudiada en aquesta línia és la dels fenòmens de fugida de cervells que s'han produït entre els joves espanyols arran de la crisi econòmica de 2007. La tercera qüestió està referida al treball gratuït (pràctiques, beques) que cada vegada es configura més com un requeriment obligat per als joves universitaris i obri tot un terreny per a possibles pràctiques d'explotació, abusos i arbitrarietat.

El dret a la participació política amb perspectiva de gènere

Normativa electoral, paritat, partits polítics. Estudi sobre el comportament dels partits polítics en el disseny de les llistes electorals. Llocs que ocupen les dones en política, partits i institucions.

El treball i les seues noves formes

Aquesta línia d'investigació es proposa investigar les formes emergents de treball tant en el seu vessant de precarització material com quant a la nova configuració de subjectivitats que cobren forma. Els canvis recents en el món del treball lligats al treball cognitiu, al treball digital, al capitalisme de plataforma i a les noves formes d'organització del treball que afecten particularment els joves -treball per projectes, auge de formes de treball independent i freelance- i obrin passe a noves precarietats. Es tracta d'investigar sobre els efectes dels treballs en els quals: 1) La frontera entre el laboral i el personal s'estreny; 2) S'estenen les capacitats cognitives, creatives, emotives, que aprofiten les qualitats personals i obrin tot un escenari de noves formes d'explotació cognitiva; 3) Es reclamen noves demandes empresarials d'implicació, vocació, dedicació en aquests treballs que apel·len al "contracte psicològic", a la identificació amb l'empresa; 4) El treball s'identifica recentment com a espai per al reconeixement, la reputació, la marca amb la corresponent individualització; 5) Es glorifica l'autonomia com a competència i com a situació laboral, que ens dirigeixen cap al predomini de les figures empresarials de l'emprenedor, del treballador independent; 6) La capacitat de negociació sobre els salaris i les condicions de treball és baixa i acreix les situacions de precarietat. La feblesa de la implantació sindical i el marc familiar protector -que suposa un suport per als joves precaris-, reforcen el poder negociador de l'empresa, que fixa condicions materials precàries sense tot just resistència. Inicialment, l'enfocament qualitatiu guiarà metodològicament la investigació.

Endofenotips cognitius i biomarcadors en pacients esquizofrènics, bipolars i els seus familiars de 1r grau

Bases genètiques i moleculars de les alteracions neurocognitives en els pacients amb TMG, amb la finalitat de desenvolupar bio-marcadors, instruments d'avaluació diagnòstica i intervencions terapèutiques que ajuden a millorar el pronòstic funcional, l'autonomia i la qualitat de vida d'aquestes persones.

Gènere, drets humans de les dones i ciutadania. Gènere, interculturalitat, migració i desenvolupament

Polítiques d'igualtat de gènere, contra la pobresa i de foment de la participació social en l'àmbit local, nacional i internacional. Gènere i cooperació internacional, acció humanitària, sensibilització i educació per al desenvolupament. Exclusió i marginació des de la perspectiva de gènere.

Intervencions psicològiques a través de TICS

L'ús de les TICS està creixent de manera exponencial en el camp de la Psicologia Clínica. El nostre objectiu és dissenyar aplicacions (plataformes web, realitat virtual, sistemes mòbils) que servisquen com a eines terapèutiques en l'avaluació i el tractament dels trastorns psicològics.

La violència de gènere

Concepte de violència de gènere, perspectiva legal: estudi de l'impacte de la Llei de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, polítiques públiques contra la violència de gènere. Perspectiva psicològica de la violència de gènere. Feminicidi.

Mindfulness i compassió

Les intervencions psicològiques basades en mindfulness i compassió han irromput amb força en l'àmbit dels tractaments psicològics. Aquesta línia té com a objectiu investigar els efectes de la seua pràctica sobre diferents aspectes psicològics, com l'atenció, regulació emocional o valors.

Multimorbilitat directa i inversa en pacients amb malalties complexes com els trastorns del SNC, el càncer o les malalties metabòliques

Comprendre les associacions inesperades entre malalties aparentment diferents, com el càncer i determinades malalties del sistema nerviós central.

Polítiques europees de seguretat i defensa. Acció exterior

Anàlisi i avaluació dels polítiques europees de seguretat i defensa, com ara operacions militars i civils, geopolítica, l'estratègia global en seguretat i defensa de la Unió Europea, estratègies regionals a la Mediterrànea, missions al Sahel, lluita contraterrorista de la UE al Sahel.

Prevenció de la fragilitat

Prevenció dels signes de fragilitat en poblacions de risc. Atesa la valoració de les funcions humanes; valoració funcional i neurocognitiva, i incorporant estudis de medicina nutricional sobre l'Omega 3.

Promoció d'estils de vida saludables

La forma en la qual es viu té un impacte sobre la salut física i mental dels individus. En el grup d'investigació tenim com a objecte investigar i proporcionar estratègies per a aconseguir una millor qualitat de vida en les persones, desenvolupant intervencions aplicades a través de les TICS.

Psicologia Positiva per a la promoció del benestar i la salut

La Psicologia Positiva defensa la importància d'estudiar el benestar dels individus. En el grup d'investigació tenim com a objecte investigar en aquest àmbit, desenvolupant Intervencions Positives aplicades a través de les TICS i estudiant els processos implicats en el benestar.

Relacions de gènere i treball

Dones i mercat laboral. Situació socioeconòmica de les dones. Polítiques d'igualtat. Inserció laboral i treball no remunerat. Bretxa salarial, segregació laboral i sostre de cristall. Corresponsabilitat. Pressupostos amb perspectiva de gènere. Gènere, sostenibilitat social i Tics.

Resposta dels joves a la crisi

L'última recessió econòmica que ha colpejat els països occidentals ha posat de manifest no solament la fragilitat del sistema capitalista i de les garanties socials que s'han associat durant uns anys a la societat fordista, sinó també l'existència d'una profunda crisi sistèmica de naturalesa estructural i no conjuntural.  Els que són joves en l'actualitat han crescut submergits en aquesta crisi i en la incertesa que la ineficàcia de les estructures socials produeix. Davant el repte de "fer-se major" en aquest context, els joves estan adoptant les més diverses estratègies. Aquesta línia d'investigació es proposa precisament analitzar quines són aquestes estratègies intentant identificar l'existència de patrons i construir algunes noves categoritzacions teòriques. Començant pel famós "exit, voice or loyalty" eixida, protesta o conformitat de Hirshman, els estudis que es duen a terme dins d'aquesta línia analitzen la fenomenologia d'estar reaccions: processos quals l'emigració, la protesta i la participació que es manifesten en els nous moviments socials, la innovació com a construcció de nous camins són els fenòmens centrals d'aquesta línia. La desestructuració de les societats occidentals i de la seua organització està generant, d'una banda una falta d'orientació unívoca en els processos de socialització a favor de la pluralització dels itineraris vitals i per l'altre una imperiosa necessitat de construir noves "solucions" en la vida en comú en tots els àmbits. Des dels models de convivència i la pluralització dels models familiars, fins a les formes de l'organització del treball, passant pels processos formatius, la vida dels joves es caracteritza per una mescla molt interessant de conservació i innovació, de ruptures i sorgiment de noves identitats, on els processos subjectius i de relació interpersonals cobren molta importància. D'allí l'ús clau de metodologies qualitatives d'investigació.

Seguretat internacional

Anàlisis i avaluació de polítiques de seguretat, tals com operacions militars i civils, geopolítica, proliferació d'armes de destrucció massiva, sancions econòmiques.