Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Grup d'Investigació d'Efectes del Medi - EFME

El grup d'investigació va ser fundat pel Prof. Estanislao Silla, del departament de Química Física de la Universitat de València, a principis dels 90. El treball científic del grup sempre s'ha focalitzat en la descripció teòrica dels processos químics en les fases condensades: solucions i entorns biològics. Actualment, l'equip està dirigit per Iñaki Tuñón.

El treball realitzat pel grup inclou tant el desenvolupament metodològic com les aplicacions. Entre les contribucions metodològiques més destacades del nostre grup es troba el programa GEPOL (un programa per al càlcul de superfícies i volums moleculars que actualment s'utilitza en moltes aplicacions de models continus) i les contribucions a la millora de les descripcions híbrides QM/MM de processos enzimàtics. Les aplicacions comprenen des de la solubilitat fins a la reactivitat química, així com el disseny racional assistit per ordinador de nous catalitzadors i inhibidors biològics.

Grup d'Investigació en Anàlisi Multivariant i Multicomponent - Qualitat i Bioanàlisi d'Alt Rendiment - GAMM-CyBAR

Qualitat i metrologia aplicada a laboratoris de rutina (Norma ISO 17025) i d'investigació: Desenvolupament d'eines metrològiques ad hoc, protocols tècnics, criteris d'acceptació, validació, assegurament de la qualitat, gràfics de control, incertesa, incloent programari de suport. Disseny d'experiments, optimització, simulació de futurs resultats. Recerca i desenvolupament de mètodes (bio)analítics d'alt rendiment (Cromatografia líquida, Electroforesi capil·lar, Espectrometria de masses) per a la separació i determinació de molècules (incloent quirals) amb aplicacions analítiques i bioanalítiques. (Bio)sensors. Assajos químics de compostos d'interés en mostres mediambientals (aigües, llots, sòls, etc.). 

Valor afegit: Estimació in vitro de paràmetres ecotoxicológics. Assajos químics de molècules bioactives (en orina, plasma, saliva, etc.). Valor afegit Estimació in vitro d'indicadors ADME/TOX.Desenvolupament de models de biointeracció molecular. Mètodes de simulació computacional ("in silico" via "Docking Molecular"). Farmacòfors. QSAR.

Grup d'Investigació en Anàlisi d'Imatge, Recuperació i Modelització - IARM

El grup està format per diversos investigadors dels departaments d'Informàtica i Estadística i Inv. Operativa amb una llarga trajectòria de treball en comú, juntament amb la incorporació d'altres persones arribades posteriorment al dpt. d'informàtica i diverses col·laboradores, també lligades per investigació comuna prèvia, de la Universitat Jaume I de Castelló. El nexe comú més general és la visió per computador i anàlisi d'imatge, tant 2D com recentment 3D, amb especial atenció a la imatge mèdica i a la generada per processos biològics. L'objectiu comú és aportar experiència, currículum i solucions aplicables a problemes mèdics o industrials relacionats amb l'anàlisi d'imatge, anàlisi de formes, reconstrucció i modelització d'estructures anatòmiques i recuperació d'informació en bases de dades d'imatges. A causa de la complexitat del programari que s'ha de desenvolupar és necessària una visió formal que atenga la modelització del programari i la interacció d'aquest amb l'usuari. En concret, l'activitat investigadora desenvolupada fins ara, i que a la qual es pretén donar si cap major cohesió, s'organitza en les següents línies:

  • Segmentació i corregistre d'estructures anatòmiques, en particular a partir d'imatges de radiologia, imatges de ressonància magnètica, imatges de tomografia d'emissió de positrons (PET) o altres modalitats, si el cas el requereix. L'anàlisi estadística de les formes obtingudes per a la seua comparació, indexat o modelització requereix l'ús de tècniques de morfometria que connecten aquesta línia amb la següent.
  • Morfometria, entesa com a anàlisi estadística de formes, tant 2D com 3D, per a determinar les seues variacions temporals o entre grups de casos i l'obtenció de prototips representatius de classes de formes.
  • Fisiologia Computacional, entesa com la modelització multi-escala de processos biològics i metges per mitjà d'eines ICT per a entendre millor l'ànec-fisiologia i millorar el diagnòstic i tractament de les malalties. La modelització a major escala (òrgans) connecta aquesta línia amb l'anterior, en tant que l'anàlisi de formes s'aplique a òrgans com el fetge o el cor; la modelització a menor escala ho connecta amb la línia següent,
  • Models estocàstics espaciotemporals per a l'anàlisi de processos dinàmics a partir de seqüències d'imatges. En concret, s'apliquen metodologies estadístiques basades en processos germen-grane univariants i bivariantes que s'han emprat fins al moment per a modelitzar processos en biologia cel·lular analitzant imatges generades per microscopi confocal.
  • Recuperació d'imatges i formes basada en el contingut visual en grans bases de dades d'imatges o formes, en general, no etiquetades manualment amb text descriptiu, amb especial atenció a bases de dades de morfometria humana i bases de dades d'imatges mèdiques. Això dóna suport a l'organització i descripció semàntica dels casos d'estudi usats en línies anteriors.
  • Mètodes de producció de programari i modelatge de la interacció d'aquest amb l'usuari. Aquesta línia transversal analitza i ordena el programari produït (de fet, el principal resultat aplicable de la nostra investigació) de manera que siga correcte, reusable, extensible i fàcilment manejable (en el cas de productes finals) per usuaris competents en el contingut, però no especialitzats en computació, en particular mèdics o personal sanitari. L'aplicabilitat d'aquesta investigació se centra en l'àrea biomèdica, i té la seua fi última en l'aplicació clínica, però existeixen derivacions interessants en camps com la investigació bàsica en camps com la biologia cel·lular, o la ciència de materials i altres utilitats pràctiques més directes com el disseny de xarxes de comunicació i xarxes de sensors, el disseny de roba, els sistemes de recomanació de compres usant l'aspecte visual dels objectes, etc.
Grup d'Investigació en Auditoria i Assegurament dels Informes Corporatius - AUDIT

L'auditoria i l'assegurament ofereixen confiança en la informació corporativa. La nostra activitat investigadora és analitzar característiques corporatives que expliquen els motius que porten a les empreses a anar més enllà de la informació obligatòriament exigida. 

Els escàndols financers recents, com Bankia, Pescadora, Gowex, Parmalat, etc han posat en dubte el paper dels auditors en la informació financera en qüestionar la seua independència. La nostra investigació està desenvolupant les necessitats de major transparència informativa centrada en els informes d'auditoria i els informes de transparència i el seu efecte en la configuració del mercat de serveis d'auditoria, altament concentrat. Aquesta línia d'investigació venim desenvolupant-la durant més de dues dècades.

La informació no financera és voluntària per part de les empreses però s'està mostrant com altament rellevant atés que mostra el compromís de l'empresa amb el medi ambient i les qüestions d'índole social. El nostre treball, publicat recentment en revista d'alt impacte, revela les accions dirigides que estan duent a terme les empreses.

Grup d'Investigació en Avaluació Econòmica Pública - EvalPub

El grup d'investigació Avaluació Econòmica Pública (EVALPUB) es crea per al desenvolupament d'una investigació rigorosa i d'utilitat per als gestors i usuaris de les polítiques públiques. La nostra avaluació es realitza des de l'àmbit de l'Economia Pública, que té en compte tant el vessant de despeses com la d'ingressos de les Administracions Públiques.

Pel costat dels ingressos públics treballem tant en l'anàlisi teòrica com el disseny i avaluació de reformes impositives. També ens preocupa la distribució dels recursos entre diferents nivells de govern, fent treballs sobre Economia Regional i Federalisme Fiscal.

Pel costat de la despesa, ens interessen les principals polítiques que s'engloben dins de l'Estat del Benestar: Educació i Cultura, Serveis Socials, Salut i Igualtat, així com la Política Mediambiental. Prestem especial atenció a l'anàlisi conjunta de totes dues facetes de l'activitat pública a través de models de microsimulació d'Impostos i Prestacions. Així mateix, utilitzem diferents tècniques d'avaluació (experimentals i quasiexperimentals) amb l'objectiu d'analitzar l'impacte de diverses polítiques públiques.

Grup d'Investigació en Bacteriologia de Plantes i Líquens. Aplicacions Biotecnològiques - BACPLANT

Laboratori autoritzat per a treballar amb bacteris fitopatògens de quarantena (condicions de bioseguretat de nivell 2).

Línies d'investigació:

  1. Caracterització i diagnòstic de bacteris patògens de plantes.
  • Descripció: Diagnòstic, caracterització i identificació convencional i molecular de bacteris patògens de plantes (fitopatògenes). Tipificació molecular i epidemiologia.
  • Activitats: Utilització de mètodes moleculars ràpids i específics per a la detecció i diagnòstic de bacteris fitopatògens (de quarantena com Erwinia amylovora i Ralstonia solanacearum i altres fitopatògenes en general com Lonsdalea quercina, Brenneria spp., etc).Estudis d'epidemiologia molecular per a determinar variabilitat intraespecífica i vies d'introducció/disseminació de patògens bacterians. Assajos de virulència i/o patogenicitat amb diferents bacteris fitopatògens.
  1. Estratègies de supervivència de bacteris patògens de plantes.
  • Descripció: Estratègies de supervivència bacteriana en diferents ambients [supervivència en condicions oligotròfiques, estat viable no cultivable (VNC) i factors inductors], reservoris i vies de transmissió. Recuperació de bacteris en estat VNC. Expressió gènica i obtenció de mutants en gens bacterians d'interés.
  • Activitats: Estudis de supervivència de bacteris fitopatògens en microcosmos d'aigua natural i/o altres reservoris ambientals.Estudis de reservoris de bacteris fitopatògens i vies de transmissió. Estudis de factors inductors de l'entrada en l'estat VNC. Estudis de recuperació i/o ressuscitació de cèl·lules VNC. Estudis de l'efecte de factors biòtics i abiòtics sobre la supervivència i patogenicitat de bacteris fitopatògens. Estudis de l'efecte de diferents factors d'estrés en l'expressió de gens relacionats amb la supervivència i/o virulència de bacteris fitopatògens. Obtenció de mutants en gens relacionats amb la supervivència i/o virulència de bacteris fitopatògens. Estudis de la supervivència i virulència de mutants bacterians de patògens de plantes.Caracterització de mutants bacterians de patògens de plantes per tècniques microbiològiques, microscòpiques, moleculars i/o òmiques.
  1. Aplicacions biotecnològiques de microorganismes ambientals.
  • Descripció: Aïllament i caracterització de microorganismes ambientals d'interés biotecnològic: bacteriòfags, microorganismes productors de compostos antimicrobians, sideròfors, microorganismes degradadors. Control biològic de bacteriosi en plantes.
  • Activitats: Aïllament i caracterització de bacteriòfags específics de bacteris fitopatògens. Estudis de supervivència de bacteriòfags específics de bacteris fitopatògens. Aïllament i caracterització de microorganismes productors d'antimicrobians i altres metabòlits d'interés. Control biològic de malalties bacterianes de plantes.Aïllament i caracterització de microorganismes ambientals degradadors d'hidrocarburs. Estudi de les possibles aplicacions en bioremediació.
  1. Bacteriologia de líquens. Aplicacions biotecnològiques.
  • Descripció: Aïllament i caracterització de bacteris associats a líquens: diversitat, contribució a la simbiosi liquènica i aplicacions biotecnològiques.
  • Activitats: Aïllament de bacteris associats a líquens. Obtenció d'extractes liquènics. Optimització de la recuperació de bacteris liquènics. Diversitat de bacteris liquènics. Paper dels bacteris associats a líquens en les simbiosis liquèniques. Caracterització biotecnològica de bacteris liquènics i les seues aplicacions: microorganismes promotors de creixement vegetal, degradadors de residus, productors de nous polímers, pigments,etc.
Grup d'Investigació en Biodret: Grup de Recerca Interdisciplinar - INTERBIDE

La investigació desenvolupada se centra en la perspectiva jurídica de les ciències de la vida. El grup reuneix investigadors de diverses disciplines jurídiques que aborden els desafiaments plantejats per la biologia, la medicina i la genètica des de plantejaments jurídics, realitzant proposades de política legislativa i anàlisi de supòsits complexos suscitats a conseqüència dels reptes generats a partir del desenvolupament científic de les ciències de la vida.

Grup d'Investigació en Biologia de Sistemes en Llevats d'Interès Biotecnològic - SBYBI

Els llevats industrials, responsables de processos biotecnològics, són organismes molt especialitzats que han evolucionat sota restrictives condicions ambientals en diferents ambients manipulats per l'home. El nostre grup està interessat a comprendre els mecanismes implicats en la seua adaptació, que han modelat el genoma dels llevats conferint-los propietats d'interés biotecnològic. S'utilitzen diferents aproximacions "òmiques" i l'anàlisi evolutiva per a entendre els mecanismes d'adaptació a canvis ambientals i nutricionals (temperatura, disponibilitat de nitrogen i ferro, etc) de llevats d'interés industrial. Aquesta investigació és aplicable a la selecció i millora genètica de noves soques de llevats d'interés en fermentacions industrials (vi, cervesa, sidra, etc) i la producció de suplements dietètics, per diferents tècniques com ara, evolució adaptativa, hibridació, o el desenvolupament d'OMGs.

El nostre grup de treball està interessat a comprendre els mecanismes moleculars implicats en els processos d'adaptació, que han modelat el genoma dels llevats conferint-los unes propietats tan peculiars d'interés biotecnològic.

Els resultats de la nostra investigació són aplicables als següents temes d'interés per a la indústria:

  • Aplicació de tècniques moleculars per a la identificació i caracterització de llevats en processos fermentatius (principalment víniques i cerveseres).
  • Selecció de cultius iniciadors per al seu ús en fermentacions alcohòliques.
  • Millora genètica de llevats mitjançant tècniques no generadores d'OMGs com ara evolució dirigida, hibridació intra i inter-específica, així com millora genètica mitjançant enginyeria genètica (OMGs). Aquestes tècniques s'estan aplicant a la millora de llevats vínics i cervesers per a incrementar la producció de glicerol, per a disminuir el rendiment en etanol, per a millorar la tolerància a baixes temperatures, millorar el creixement en condicions limitants de nitrogen, millorar la producció d'aromes fermentatives i l'alliberament d'aromes varietals.
Grup d'Investigació en Biologia de la Conservació de Plantes - BCPUV

La biologia de la conservació de plantes s'ocupa d'estudiar les causes d'aquesta pèrdua de diversitat biològica i de com minimitzar-la mitjançant tècniques de conservació, tant in situ com ex situ. S'ocupa també de potenciar el desenvolupament sostenible mitjançant l'ús racional dels recursos vegetals i paisatgístics. Centra la seua investigació en diversos aspectes relacionats amb la preservació i l'ús racional dels recursos naturals.

Grup d'Investigació en Biologia i Conservació de l'Espermatozoide - BIOTSPERM

Miguel A. Silvestre Camps ha participat i ha desenvolupat com a investigador responsable diferents línies d'investigació en l'àmbit de la biotecnologia de la reproducció tant en els seus aspectes més bàsics (activació oocitària o morfometria espermàtica) com a tecnològics (Inseminació artificial, criopreservació) i tant en la femella (maduració oocitària) com en el mascle (conservació dels espermatozoides). Prova d'això és la seua participació en 42 publicacions JCR (la majoria dels quals se situen en el primer quartil de la seua categoria), de les quals en 25 (60%) és primer o últim autor. Fins hui ha dirigit 5 tesis doctorals, de les quals 3 han sigut en els últims 10 anys.

L'IP1 ha dirigit un total de 7 Treballs Final de Màster i 19 Treballs de Fi de Grau. Fins hui ha participat amb EDP en 6 projectes d'investigació (5 nacionals i 1 autonòmic) participant en 3 d'ells com a Investigador Principal. Carles Soler i Vázquez ha treballat en diverses línies d'investigació relacionades amb la reproducció animal i humana, en estret contacte amb altres grups d'investigació de diversos països. Durant els més de 35 anys d'activitat científica, CS ha iniciat noves línies d'investigació, alguna de les quals que es troben en ple desenvolupament. Entre elles destaquen les referents al desenvolupament de sistemes informatitzats d'anàlisi espermàtica (CASA), diversos dels quals s'exploten comercialment. Carles Soler, al costat del seu grup de treball, ha sigut pioner en el disseny i millora dels sistemes CASA a escala mundial, passant de la conceptualització a la comercialització d'un producte acabat, funcional i en contínua evolució.

Tot això en estreta i contínua col·laboració amb la indústria. Com a resultat d'aquests, compta amb 1 patent en explotació i la producció científica ha sigut elevada, destacant el número i la qualitat dels treballs publicats: 105 articles en revistes SCI (la majoria dels quals se situen en el primer quartil de la seua categoria), a més de nombroses comunicacions en congressos nacionals i internacionals, articles en revistes nacionals, etc.

Grup d'Investigació en Biotecnologia de la Coordinació entre Desenvolupament i Adaptació a Condicions Ambientals en Plantes - PADELLA

El grup d'investigació té una àmplia experiència en l'estudi dels mecanismes moleculars que regulen l'adaptació a les condicions ambientals canviants de microalgues liquèniques i plantes vasculars i la seua aplicació biotecnològica. Aquest tipus d'estudis s'ha desenvolupat en diferents línies d'investigació:

a) Anàlisi transcriptòmic i metabolòmic de la resposta de microalgues liquèniques a condicions extremes com a salinitat, desecación i radiació.

b) Biotecnologia de microalgues liquèniques: transformació i obtenció de productes naturals.

c) Caracterització del metabolisme de poliamines en la resposta a estrés de Arabidopsis thaliana. Mitjançant manipulació transgènica s'ha actuat sobre la ruta de biosíntesi de les poliamines (PAs), resultant en l'obtenció de diferents línies de plantes amb nivells alterats de putrescina, espermidina i/o espermina, que han sigut caracteritzades a diferents nivells, incloent estudis metabolòmics i transcriptòmics. La majoria de línies generades, plantes amb nivells elevats d'una o més PAs, presenten resistència a diferents estressos ambientals i biòtics.
 
d) Regulació de programes transcripcionals per proteïnes DELLA i prefoldines. Aquestes proteïnes actuen com a reguladors transcripcionals l'acumulació dels quals depén de les condicions ambientals i que modulen l'execució de múltiples programes de desenvolupament i de respostes a estrés mitjançant la modificació de l'activitat de factors de transcripció amb els quals interaccionen físicament. 

Grup d'Investigació en Catàlisis Heterogènia - IQCATAL

El Grup de Catàlisi Heterogènia integrat en el Departament d'Enginyeria Química de la Universitat de València centra la seua activitat en l'estudi de reaccions catalítiques alternatives a les actualment desenvolupades a nivell industrial i al disseny de nous catalitzadors eficients en diferents processos industrials. Així, s'estudien processos catalítics en els quals

  • es tracta de revaloritzar materials de partida de baix valor econòmic o 
  • s'eliminen compostos tòxics i contaminants mitjançant la seua transformació. 

A continuació es mostren els diferents camps d'investigació en els quals el grup treballa. El grup desenvolupa la seua labor específicament en:

  • Eliminació de compostos tòxics i contaminants, 
    • Oxidació total de compostos orgànics volàtils. 
    • Eliminació de CO per oxidació a CO₂. 
  • Processos d'interés en la indústria petroquímica:
    • Oxidació selectiva d'hidrocarburs en compostos d'alt valor afegit. 
    • Deshidrogenació d'hidrocarburs saturats. 
  • Processos d'interés en la indústria del refinament: 
    • Reaccions de craqueig catalític i hidrocraqueig. 
    • Alquilació amb catalitzadors sòlids. 
    • Desproporcionació d'aromàtics. 
  • Processos d'obtenció i ús d'hidrogen: 
    • Obtenció d'hidrogen a partir d'hidrocarburs mitjançant mètodes alternatius. 
    • Hidrogenació de compostos insaturats. 
    • Obtenció d'aigua oxigenada a partir d'hidrogen i oxigen molecular.
Grup d'Investigació en Climatologia des de Satèl·lits - GCS

El Grup de Climatologia des de Satèl·lits (GCS) va començar les seues activitats l'any 2000. L'objectiu fonamental de les seues investigacions és l'aplicació de les tècniques de teledetecció en l'estudi de processos climàtics, especialment aquells relacionats amb els balanços de radiació, energia i aigua en la superfície terrestre.

Actualment, el GCS desenvolupa les seues activitats en el marc de les següents missions espacials: GERB (Geostationary Earth Radiation Budget), EUMETSAT; SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity), ESA; EarthCARE (Earth Clouds, Aerosols and Radiation Explorer), ESA/JAXA;CERES (Clouds and the Earths Radiant Energy System), NASA; EPS/MetOp (EUMETSAT Polar System), EUMETSAT; SMAP (Soil Moisture Active and Passive), NASA;OLCI (Ocean and Land Colour Instrument), Copernicus; GNSS-R (Global Navigation Satellite Systems - Reflectometry) - PARIS (PAssive Reflectometry and Interferometry System), ESA.

La instal·lació de la València Anchor Station (Ajuda d'Infraestructura conjunta Generalitat Valenciana - Universitat de València "Estació Meteorològica de Referència per a Dades i Productes de Teledetecció  (ANCHOR STATION), Nov 2001) i la concessió del Projecte Àrea de Calibratge/Validació per a Experiments de Camp en Gran Escala amb SEVIRI y GERB; (SCALES, SEVIRI y GERB Cal/val Area for Large-scale ExperimentS) del Pla Nacional d'Investigació sobre Espai, van marcar el començament del desenvolupament de metodologies per a la validació de dades i productes de teledetecció de baixa resolució espacial.

El GCS, amb experiència prèvia des de finals dels anys 80, entén que la millor manera de realitzar aquestes activitats és en el marc del que en Teledetecció es coneix com Anchor Stations. Així, gràcies al suport constant de la Universitat de València i de la Generalitat Valenciana (Direccions Generals per al Canvi Climàtic i de Qualitat Ambiental, Conselleria de Medi Ambient), aquest grup d'investigació ha aconseguit desenvolupar la València i l'Alacant Anchor Stations.

El treball original desenvolupat en les Anchor Stations és proporcionar valors en superfície de paràmetres d'interés integrats en àrees més o menys extenses, depenent de la resolució espacial del sensor. En estudis de radiació neta i balanç radiatiu, el GCS ha organitzat les Campanyes de Validació de GERB amb Mesures de Superfície a la València Anchor Station (Jun 2003, Feb 2004, Sep 2005 i Ago 2006).

També s'ha desenvolupat la Primera Campanya de Validació de GERB amb Mesures de Superfície a l'Alacant Anchor Station (Nov-Dic 2008). A causa de la gran grandària de píxel de GERB, i en el context d'experiments de intercomparació entre GERB i CERES, el GCS utilitza observacions PAPS (Programming Azimuth Plane Scanning), específicament programades des del CERES Science Team sobre nostres Anchor Stations amb una grandària de píxel de 20 km de diàmetre. D'una manera similar, en relació amb estudis d'humitat del sòl i en el marc de la validació de SMOS i SMAP, la zona s'ha anat caracteritzant a través d'una sèrie d'experiments de camp, campanyes d'avió, instal·lació d'una xarxa de sensors de mesura de la humitat del sòl, etc. Aquestes campanyes han sigut: EuroSTARRS-2001, Nov 2001; SMOS REFLEX-03 SMOS REFerence pixel L-band EXperiment, Jun-Jul 2003; SMOS REFLEX06, Jul-Nov 2006; SMOS-MELBEX-1 Mediterranean Ecosystem L-Band characterization EXperiment, matorral, May 2005; Feb 2006; SMOS-MELBEX-2 (viñas), Mar-Nov 2007;SMOS-MELBEX-3 (validació de SMOS), Sep 2009 fins al present;SMOS Validation Rehearsal Campaign, Abril - Mayo 2008; Combined Airborne Radio-instruments for Ocean and Land Studies (CAROLS).  Campanya d'avió per a  Cal/Val de SMOS, Abr-May 2009 (CNES); (CAROLS).  Campanya d'avió per a  Cal/Val de SMOS, Abr-Jun 2010 (ESA/CNES). Des de Sep 2009, el GCS utilitza el radiòmetre ELBARA-II per a assistir en la validació de SMOS.

Grup d'Investigació en Comportament Econòmicsocial - CES

L'objectiu del grup d'investigació és analitzar el comportament econòmic i social dels agents econòmics i socials, des d'una perspectiva interdisciplinària basada en metodologies de l'anàlisi econòmica, la teoria de jocs, mètodes quantitatius, experimentals i computacionals.

Grup d'Investigació en Comunicació, Innovació i Branding: un Enfocament Basat en el Comportament del Consumidor, Cultura i Gènere - COMINBRAND

El grup d'investigació COMINBRAND és un grup intercultural i interdisciplinari que desenvolupa línies d'investigació centrades en la comunicació, la innovació i les últimes tendències de màrqueting. Davant l'arribada de l'etapa del màrqueting 5.0, el grup d'investigació es contextualitza en un món altament interconnectat i digitalitzat, on la comunicació assumeix un paper clau, i estudia el comportament del consumidor i la seua connexió amb la marca, passant a través de diferents etapes de creació d'aquesta. Aquest procés de desenvolupament d'una marca a través dels seus diferents actius es denomina branding. A partir d'ací, la comunicació, la innovació, el branding i el comportament del consumidor s'afirmen com a principals línies d'investigació de COMINBRAND. A aquestes s'afigen dues línies d'investigació transversals, una centrada en l'estudi de l'impacte de la cultura, i més concretament de la cultura nacional, que permetrà obtindre una visió cross-cultural de la problemàtica abordada i una altra que inclou l'anàlisi del gènere en la investigació científica actual, amb l'objectiu de donar resposta a una major sensibilitat cap a la importància de la inclusió de la perspectiva del gènere en els estudis del comportament del consumidor. 

Els sectors prioritaris de l'anàlisi són turisme i educació, sent tots dos subjectes als grans processos de canvi i transformació digital. L'anàlisi del sector turístic engloba tant diverses destinacions turístiques com empreses hoteleres i hostaleres que operen en ells. L'estudi del sector educatiu se centra en les institucions d'educació superior i enfoca la seua anàlisi en la innovació docent i noves metodologies d'ensenyament-aprenentatge. 

La qualitat de la investigació del grup està avalada per la forta col·laboració internacional dels seus membres, la seua participació en múltiples projectes d'I+D finançats en convocatòries públiques, en projectes d'innovació educativa i en contractes I+D de rellevància amb Empreses i/o Administracions. A això se sumen nombroses publicacions en les revistes d'elevat prestigi internacional indexades en les bases de dades SSCI i SJR, participacions a congressos internacionals, inclosos aquells orientats en la innovació docent, participacions en consells editorials de revistes d'alt prestigi, actuacions com a editors i un elevat grau d'implicació en matèria de turisme i educació en general.

Grup d'Investigació en Contaminació d'Aliments - COAL

La determinació de les micotoxines presents en els aliments i els coneixements sobre la seua ingesta i toxicitat són la base per a avaluar el risc associat al consum d'aliments contaminats i aportar dades per a la protecció de la salut del consumidor.

El grup d'investigació COAL centra la seua investigació en l'anàlisi de micotoxines en aliments, estudi de la toxicitat in vitro i in vivo, factors que influeixen sobre la bioaccessibilitat intestinal i els procediments de descontaminació amb la finalitat d'avaluar el risc. El grup COAL també desenvolupa ingredients/productes bioactius d'origen natural per a reduir el creixement de fongs productors de micotoxines en aliments per a la seua possible aplicació tant en camp com durant la conservació de diferents productes agroalimentaris.

El grup d'investigació COAL participa en diversos projectes d'investigació competitius, sent els punts comuns el desenvolupament de metodologies basades en ingredients naturals per a la reducció del creixement de fongs en aliments i pinsos:

  • "Integrated and innovative key actions for mycotoxin management in the food and feed chain (Mycokey) (GA 678781)".Projecte europeu finançat pel programa H2020 basat en el desenvolupament de metodologies de reducció del creixement de fongs productors de micotoxines en dacsa, ordi i blat emmagatzemats en sitges.
  • "Smart and innovative packaging, postharvest rot management and shipping of organic citrus fruit (BiOrangePack)". Projecte finançat pel programa europeu PRIMA-H2020 amb l'objectiu de desenvolupar un envàs innovador basat en cel·lulosa recuperada de les deixalles de la indústria de la producció de sucs a base de cítrics (principalment des de l'albedo) continent un ingredient bioactiu fermentat per BALs, capaç de reduir el creixement de la microflora fúngica contaminant de les fruites al llarg del transport i emmagatzematge.
  • "Enhancing Research and Innovation Capacity of Tubitak MAM Food Institute on Managment of Mycotoxigenic Fungi and Mycotoxins (MycoTWIN)". Projecte finançat per H2020 on el nostre grup d'investigació organitzarà diferents activitats relatives a la difusió del coneixement de les tècniques més efectives per al control de les micotoxines presents en aliments, entre les quals es troben workshops, taules redones, info days, training schol etc.
  • "Biopreservació de pa de motle amb sèrum de llet fermentat enfront de micotoxines i fongs toxigènics. Seguretat d'ús en presència de carotenoids. (SAFEBIOBREAD) (PID2019-108070RB-100)". Projecte finançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat es basa en l'aïllament de nous ceps de bacteris làctics (BALs) provinent del sèrum almívar de llet de cabra líquid, de la seua caracterització del potencial antifúngic, de la identificació i quantificació de les molècules que donen lloc a l'activitat objecte de l'estudi, i de la seua possible aplicació com a ingredient bioactiu en la conservació del pa de motle. Un altre vessant del projecte serà la d'estudiar els efectes beneficiosos dels compostos bioactius produïts pels bacteris àcid làctics al llarg de la fermentació, tant mitjançant assajos in vitro amb cultius cel·lulars com amb models animals.

El grup COAL col·labora amb diferents empreses d'àmbit nacional i internacional sobre el desenvolupament d'ingredients/productes per a reduir el creixement de fongs productors de micotoxines tant en camp com en emmagatzematge.

Els resultats de l'activitat investigadora del grup han suscitat un ampli interés per l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) i per la European Food Safety Agency (EFSA) i ha donat com a resultat la publicació en revistes internacionals d'alt índex d'impacte com Food Chemistry, Food Chemical & Toxicology, Journal of Agricultural & Food Chemistry, Food Control, Food Additives & Contaminants, Journal of Chromatography, Toxicon, Toxicology Letters, etc. Així mateix col·labora amb grups nacionals i europeus de prestigi en l'àmbit científic tècnic.

Grup d'Investigació en Control Biotecnològic de Plagues - CPB

La investigació del grup de Control Biotecnològic de Plagues de la Universitat de València pretén optimitzar les estratègies de Gestió Integrada dissenyades per al control de plagues d'interés agronòmic. El finançament del grup es recolza en projectes i contractes d'investigació finançats per entitats públiques i privades. Treballem concretament en tres línies d'investigació, els objectius de la qual es resumeixen a continuació: 

  1. Estudi de les bases genètiques i bioquímiques de la resistència a plaguicides per a retardar la seua aparició i evitar el fenomen de la resistència creuada. 
  2. Desenvolupament de nous *bioinsecticidas: Ampliació de l'espectre d'acció conegut de B. thuringiensis i cerca de nous virus entomoppatògens. 
  3. Interacció insecte-patogen: Identificació dels mecanismes implicats en la resposta a patògens.
Grup d'Investigació en Desenvolupament Econòmic en Perspectiva Històrica - EHVALENCIA

El grup d'investigació Desenvolupament Econòmic en Perspectiva Històrica (EHVALENCIA) reuneix la totalitat dels 12 investigadors doctors, professors de l'Àrea d'Història i Institucions Econòmiques del Departament d'Anàlisi Econòmica de la Universitat de València.

El treball de recerca de gran part dels membres de grup s'enquadra en dos projectes d'investigació finançats pel programa nacional de projectes d'investigació d'excel·lència de MCNN (ECO2015-65049-C12-1-P i ECO2015-66782-P). Tots dos projectes estan dirigits per investigadors de EHVALENCIA (Daniel Tirado és l'IP d'un d'ells i Concepción Betrán i María Ángeles Pons són les IPs del segon) i, al costat d'ells, formen part dels seus equips d'investigació altres quatre membres del grup d'investigació Desenvolupament Econòmic en Perspectiva Històrica (EHVALENCIA) (Antonio Cubel, Joaquim Cuevas, Julio Martínez-Galarraga i Teresa Sanchis-Llopis). La resta de membres del grup (Joaquín Azagra, Pablo Cervera, Salvador Calatayud, Yadira González de Lara, Francisco Medina) formen part dels equips d'investigació de projectes competitius dirigits des d'altres universitats espanyoles (com UAB) o altres departaments de la mateixa Universitat de València. A més, el grup també lidera un projecte competitiu d'investigació dirigit des de la Universitat de València i finançat pel Banc d'Espanya.

La qualitat de la investigació dels membres de EHVALENCIA ha facilitat que aquests hagen participat regularment en estructures d'investigació com a grans xarxes nacionals i internacionals d'investigació (Xarxa de Referència d'I+D+I en Economia i Polítiques Públiques de la Generalitat de Catalunya, ESF Network-Globaleuronet), projectes d'investigació del programa marc de la UE (Jean Monnet Projects), hagen organitzat reunions científiques nacionals i internacionals de reconegut prestigi i impacte en la seua àrea d'estudi (Iberometrics, Workshops de la ESF-Globaleuronet, FRESH Meetings), o hagen sigut convidats a participar de manera estable en Programes de Postgrau d'Excel·lència com són el Màster Interuniversitari en Història Econòmica UB-UAB-UZ, el Doctorat en Economia UB, el Doctorat Interuniversitari en Història Econòmica UB-UC3M o el Doctorat en Economia UZ.

Fruit d'aquesta sòlida tasca d'investigació i de formació d'investigadors, el grup Desenvolupament Econòmic en Perspectiva Històrica (EHVALENCIA) dirigeix la xarxa d'Investigació d'Excel·lència del MCNN "Globalització, Creixement i Desigualtat (S XIX-XXI)" (ECO2015-71534-REDT). Aquesta estructura d'investigació reuneix  els 8 grups d'investigació en Història Econòmica més rellevants del conjunt de l'Estat.

Els resultats d'aquesta tasca investigadora han sigut difosos a través de la publicació, en els últims 5 anys, de més 25 articles en revistes indexades en el JCR, 15 de les quals es troben situades en el Q1 de les àrees d'Història de les Ciències Socials o Economia.

Grup d'Investigació en Desenvolupament Sostenible, Governança Mundial i Regional, Ordre Internacional i Europeu Contemporanis - DSGMROIEC

El Grup d'investigació al qual es refereix la present sol·licitud es denomina "Desenvolupament sostenible, governança mundial i regional, ordre i valors internacionals i europeus contemporanis". Es tracta d'un tema sobre el qual el Grup d'investigació sol·licitant està treballant des de fa diversos anys amb el suport de diverses ajudes i projectes d'investigació autonòmics, nacionals i internacionals.

En l'actual fase de desenvolupament de les activitats del Grup d'investigació, el biaix s'amplia des de la perspectiva de la protecció del medi ambient als aspectes més amplis del desenvolupament sostenible, que inclou tres pilars: econòmic, social i ambiental. Es tracta d'una preocupació essencial de les comunitats internacional i europea contemporànies, les bases constitucionals de la qual per als pròxims anys han sigut establides en el document titulat "El futur que volem", adoptat en la Cimera de Riu + 20 sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament, celebrada al juny de 2012, sota els auspicis de les Nacions Unides. Els elements principals de l'activitat del Grup d'investigació, tal com la seua pròpia denominació indica, són quatre.

En primer lloc, els continguts relatius al paradigma del desenvolupament sostenible en la seua dimensió internacional i europea, incloent, entre altres qüestions: la naturalesa jurídica del concepte de desenvolupament sostenible, el contingut de la noció de desenvolupament sostenible en els seus aspectes econòmic, social, cultural i ambiental, les característiques bàsiques del criteri de sostenibilitat, les qüestions vinculades a les disparitats de desenvolupament dels pobles, el concepte de responsabilitats comunes però diferenciades, les nocions de països desenvolupats, països en desenvolupament i països emergents, així com la justícia intergeneracional.

En segon lloc, s'abordarà l'examen del conjunt de qüestions vinculades a la governança global en l'àmbit del desenvolupament sostenible, prestant especial atenció a l'evolució del marc institucional internacional, tant a nivell mundial (institucions del sistema de l'Organització de les Nacions Unides), com en el pla regional (Amèrica Llatina, Àfrica, Àsia, Antàrtida, Àrtic), les propostes i realitzacions en l'àmbit econòmic, social i ambiental amb vista a aconseguir el desenvolupament sostenible. En aquest context, es prestarà especial atenció als desenvolupaments que s'efectuen en l'àmbit de la Unió Europea i del Consell d'Europa.

En tercer lloc, atés que el Grup d'investigació està compost principalment per internacionalistes especialitzats en Dret i en Relacions internacionals, es prestarà especial atenció, entre altres qüestions, a la incidència del concepte del desenvolupament sostenible en els diversos sectors del Dret internacional (Dret internacional econòmic, Dret internacional dels drets humans, Dret internacional ambiental, Dret internacional laboral), els desenvolupaments conceptuals i normatius en l'àmbit internacional i europeu, prestant una atenció especial als nous instruments jurídics que s'han adoptat recentment i als quals ho faran en els pròxims anys. Els resultats de la investigació es plasmaran en publicacions científiques, ja es tracte d'articles inclosos en revistes nacionals o internacionals indexades, ja es tracte de monografies publicades per editorials d'excel·lència.

En quart i últim lloc, analitzarem els valors que tant la comunitat internacional, d'una banda, i la Unió Europea, per una altra, estan considerant com a necessaris per a regir les seues relacions i, per tant, dignes de protecció jurídica, tant en els àmbits internacional, europeu i nacional.

Continuant amb la tradició del Grup d'investigació, les nostres activitats també inclouran: la participació en diverses activitats investigadores a escala transnacional, l'organització d'i la participació en congressos científics d'àmbit internacional, europeu i nacional, la participació en les Reunions de les Parts en els Convenis internacionals per a la protecció del medi ambient, la contribució a l'elaboració d'instruments jurídics en la condició d'experts internacionals, la pertinença a diverses instàncies vinculades a l'aplicació efectiva de les normes internacionals i europees en la matèria, etc.

Grup d'Investigació en Desenvolupament i Assessorament en Trànsit i Seguretat Viària - DATS

DATS és un Grup d'Investigació de l'Institut Universitari d'Investigació en Trànsit i Seguretat Viària de la Universitat de València (INTRAS), creat l'any 1995, compost per Professors i Investigadors de reconegut prestigi.

L'objecte del Grup DATS és la realització de Projectes d'Assessorament, Investigació, Desenvolupament, Innovació, Formació i Divulgació en matèria de Transport, Trànsit, Mobilitat i Seguretat Viària.

Desenvolupa els seus projectes tant per a administracions i institucions com per a empreses, ja siguen públiques o privades, nacionals i Internacionals, a fi de donar resposta a les necessitats dels clients, així com en general per a resoldre els problemes socials que representen els accidents de trànsit, la pobresa i la deterioració del Medi Ambient, a tot el món, amb especial atenció als països en vies de desenvolupament.

Per consegüent, una de les principals activitats és l'acompanyament en el diagnòstic de problemes i detecció d'oportunitats, així com per a la definició de solucions i estratègies que guien presa de decisions.

Els Treballs del Grup DATS han contribuït a un augment de coneixement en l'àrea. En aquest sentit, el grup ha fet un esforç en la difusió de troballes mitjançant la seua disseminació a través de llibres, articles en revistes científiques i/o congressos de caràcter científic i divulgatiu. Així mateix i de manera complementària el grup ha participat de manera activa en i amb els mitjans de comunicació de masses amb l'objectiu de comunicar i conscienciar a la població. 

Conseqüentment en la seua carta de Serveis s'inclouen els següents:

  • Confecció/Redacció de Plans Estratègics de Transport, Logística, Mobilitat Sostenible, Locals i Ordenació Urbana, Seguretat Viària i Laboral (accidents in-itinere i en missió).
  • Definició, desenvolupament i implementació d'intervencions, mesures i contramesures en matèria de Transport, Mobilitat i Seguretat Viària.
  • Desenvolupament Legislatiu, Reglamentari i Normatiu.
  • Desplegament de Sistemes Intel·ligents de Transport (ITS).
  • Avaluació i selecció de personal, i especialment de conductors, positiva i negativa, que inclou el desenvolupament d'instruments per a escometre aquests fins.
  • Disseny i impartició de programes de formació i educació, així com dels preceptius instruments i recursos didàctics (entre els quals destaquen els que es basen en tecnologies com la Realitat Virtual, especialment simuladors, i la Realitat Augmentada), dirigit a acadèmics, professionals, tècnics i a usuaris/ciutadans en general .
  • Creació de campanyes de comunicació i publicitat, incloent les pròpies del Màrqueting Social Corporatiu.
  • Avaluació de Plans, Programes, i intervencions, incloent les pròpies de desenvolupaments legislatius, reglamentaris i normatius (Avaluació Legislativa).
Grup d'Investigació en Ecofisiologia i Toxicología Ambiental en Peixos i Animals Invertebrats - ECOFITOXFIN

Des dels anys 80 del segle passat la qualitat ambiental ha anat guanyant interés en l'àmbit científic sent un repte desenvolupar eines per a conéixer i avaluar les implicacions dels efectes negatius de l'acció antròpica sobre la biosfera, alhora que s'assegura un desenvolupament sostenible.

L'activitat investigadora del grup se centra des de llavors en l'estudi dels mecanismes i les respostes desencadenats per agents físics i químics en els animals, amb l'objectiu de la seua aplicació en diversos contextos: en el desenvolupament de nous pesticides, en l'avaluació de les respostes dels animals davant el calfament global, en l'avaluació de la toxicitat dels contaminants ambientals, en la caracterització ecofisiológica d'espècies plaga i invasores així com en el desenvolupament i optimització de biomarcadors indicatius de la salut i benestar animal.

El grup utilitza metodologies especialitzades en la realització de bioassajos amb substàncies d'interés agroquímic (pesticides) i mediambiental en diferents espècies d'insectes així com en animals dulciaqüícoles i marins (peixos, crustacis i mol·luscos). Els agents i problemes ambientals que investiga el grup inclouen pesticides, metalls, productes farmacèutics, nanopartícules, nano i microplàstics, augment de temperatura en relació amb el calfament global, així com espècies animals invasores. Per a això es duen a terme estudis en què s'empren variades metodologies que inclouen exposicions dels animals a tòxics mitjançant via ectòpica, alimentosa, aèria, o al mig aquàtic, tot això en condicions controlades.

També es desenvolupen estudis en el medi natural. S'emporten a acabe estudis de toxicocinètica, així com d'avaluació de paràmetres fisiològics (reproducció, nivell de reserves energètiques, osmolalitat, metabòlits plasmàtics), bioquímicos (mal oxidatiu, defenses antioxidants, nivell de metal·lotioneïna, activitats d'enzims de biotrasformació) o mitjançant la utilització de tecnologies òmiques. El grup col·labora amb grups d'investigació espanyols i estrangers en la realització de treballs conjunts, també participa activament en congressos internacionals mitjançant la seua assistència i la seua organització.

Grup d'Investigació en Ecologia, Etologia i Evolució - e3

El grup de "Ecologia, Etologia i Evolució" reuneix investigadors del Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva i es dedica a la investigació fonamental i aplicada en la interfase entre l'ecologia, el comportament animal i la biologia evolutiva. L'objectiu és contribuir al coneixement científic de fenòmens biològics complexos en els quals exerceix una funció fonamental la relació entre els individus i el seu ambient biòtic i abiòtic.

Són exemples la comunicació animal, l'ecologia sensorial, les característiques i comportaments associats a la reproducció sexual i asexual, els cicles de vida complexos, les dinàmiques poblacionals no lineals, la resposta a la fluctuació i a la incertesa ambiental, la resposta a l'heterogeneïtat espacial, els processos de coevolució entre simbionts i els efectes de factors antropogènics sobre els organismes.

Des del punt de vista metodològic, s'utilitza un enfocament integratiu que combina l'anàlisi teòrica, els experiments de laboratori i els experiments i observacions de camp, així com una gamma àmplia de tècniques conceptuals i instrumentals: modelització, simulació computacional, tècniques moleculars, microscòpiques i audiovisuals, espectrofotometria, bioacústica, demografia, anàlisi filogenètica, determinació de paràmetres físic-químics, taxonomia clàssica i molecular, etc.

L'èmfasi del grup és la investigació bàsica o fonamental, però es para atenció a totes aquelles derivacions d'importància aplicada: bioassajos de toxicitat, aqüicultura, anàlisi de viabilitat de poblacions, efectes del canvi climàtic, etc. En les seues investigacions el grup busca solucionar problemes biològics d'índole general, motivats teòricament, i ho fa utilitzant sistemes i organismes model en els quals els seus membres són experts.

Grup d'Investigació en Economia Creativa i Mercats Culturals - CREAMARKT

L'activitat investigadora del grup se centra en l'anàlisi de les indústries creatives i els mercats culturals des d'una perspectiva multidisciplinària i transversal que conjuga teories, principis i instruments d'economia, sociologia, management, màrqueting i finances. Des d'aquest enfocament s'aborden els principals efectes del canvi tecnològic, tant en l'oferta com en la demanda, en un escenari que ha permés l'emergència de nous mercats culturals. Així, la digitalització ha suposat per a la indústria una reducció dels costos fixos de producció, distribució i promoció, comportant innovacions en processos o productes i serveis. En referència als consumidors, ens trobem, entre altres, amb un canvi en els hàbits de consum, amb la reducció de costos de cerca i descobriment de nous productes i serveis, i la ruptura de barreres a la participació.

En concret, es persegueix analitzar tant qualitativa com quantitativament l'impacte que els canvis socials (diversitat i democratització) i tecnològics (acceleració de la digitalització de continguts) han tingut en els diferents agents que intervenen en els diferents mercats culturals. En aquest sentit l'àmbit d'estudi contempla l'anàlisi tant a nivell sectorial (música, audiovisual, videojocs, arts escèniques i plàstiques) com des d'una perspectiva més agregada.

Els membres del grup compten amb una dilatada trajectòria investigadora en el camp de l'economia i gestió de la cultura, les indústries creatives i les arts. En aquest context han desenvolupat investigacions centrades en analitzar l'ús de les TIC i la participació cultural, l'extensió de les audiències i els nous models de negoci sorgits arran del canvi tecnològic. A més, alguns membres de l'equip estan vinculats amb diferents associacions de caràcter acadèmic com a integrants dels seus comités científics: International Association of Arts and Cultural Management, AIMAC, Montreal; International Music Business Research Association, IMBRA, Vienna; Workshop on Cultural Economics and Management, WCEM, Sevilla. Al seu torn, han participat activament en la transferència de resultats de la investigació mitjançant la signatura de nombrosos convenis i contractes amb entitats vinculades al sector creatiu, cultural i social. Finalment, part dels membres d'aquest equip pertanyien a un grup ja registrat en l'Oficina de Transferència de Resultats de la Investigació (OTRI) de la Universitat de València.

Grup d'Investigació en Electromagnetisme i Ones - GEO

Difracció de feixos d'ones electromagnètiques

Resum: S'estudia teòrica i experimentalment la difracció de feixos d'ones electromagnètiques. L'anàlisi teòrica consisteix a aplicar el mètode de l'espectre angular i el mètode de simulació numèrica FDTD. S'estudia la resposta en freqüència i la distribució angular del camp difractat. Es fa ús de mesures de camp pròxim pla en cambra anecoica.

Campos d'aplicació:

  1. Minimització de resposta al radar.
  2. Anàlisi no destructiva mitjançant camps electromagnètics.
  3. Propietats de propagació-dispersió i radiocomunicacions.

Mesures de dispositius passius i antenes de microones

Resum: Les antenes i dispositius de microones han de dissenyar-se per a cada aplicació específica: Resposta en freqüència i polarització, guany i diagrama de radiació en cas d'antenes. Per exemple: Restriccions de grandària, prestacions amb independència de l'entorn, aspecte agradable a l'usuari i baix cost. Una part molt important del procés de disseny de prototips són les mesures. Les mesures es realitzen en cambra anecoica amb analitzador de xarxes vectorial 45MHz-110GHz. Les mesures es poden efectuar en camp llunyà, o en camp pròxim per a antenes grans o reflectors, fent la transformació camp pròxim- camp llunyà.

Camp d'aplicació:

  1. Desenvolupament d'antenes.
  2. Radiocomunicacions.
  3. Calibratge d'equips de radiofreqüència.

Electromagnetisme Computacional

Resum: Es resolen les equacions de Maxwell numèricament per a tindre en compte condicions de contorn i materials complexos. S'utilitza la tècnica de Diferències Finites l'el Domini del Temps (FDTD), mètodes espectrals i tècnica de la Matriu de Línia de Transmissió (TLM), l'ús diverses tècnica en l'anàlisi d'una estructura electromagnètica permet garantir la veracitat dels resultats, especialment per al desenvolupament de prototips. Es fan ús de tècniques de processament, optimització i classificació com les xarxes neuronals.

Camp d'aplicació:

  1. Disseny de dispositius de Radiofreqüència: Antenes i altres elements passius de radiofreqüència.
  2. Simulació de problemes de propagació, penetració, difusió i dispersió d'ones electromagnètiques.
  3. Estudi del comportament electromagnètic d'estructures complexes: Electromagnetisme d'atmosferes planetàries.

Mesures de camp electromagnètic ambiental

Resum: S'efectuen mesures de camps electromagnètics ambientals. Mesures de radiofreqüència associades als sistemes de comunicació inalàmbrica. Mesures de camp electromagnètic d'origen natural. Mesures de camp geomagnètic terrestre. Mesures de camps de baixa freqüència associats a cablejat de xarxa, cablejat d'alta tensió i transformadors. Apantallament de camps electromagnètics. Realització de mapes de camp electromagnètic d'origen natural i artificial.

Camp d'aplicació:

  1. Avaluació de la contaminació electromagnètica.
  2. Salut ambiental.
  3. Minimització de la contaminació electromagnètica.

Logística i tractament de la Biomassa

Resum: A l'entorn de l'Albufera es generen de l'ordre de 280.000 Tones de biomassa. El seu aprofitament no sols implica un repte mediambiental, també econòmic. L'estudi del seu aprofitament, la logística, i l'ús de tractaments electromagnètics permetria no sols reduir emissions a l'atmosfera, també generar activitat econòmica a nivell local i reduir importacions de matèries primeres.

Camp d'aplicació:

  1. Agroeconomia.
  2. Energia.
  3. Reciclatge.
Grup d'Investigació en Enginyeria Ambiental - GI2AM

El grup GI2AM centra el seu treball en la investigació, anàlisi, disseny i implementació de processos de tractament d'emissions gasoses i líquides industrials. Les investigacions del grup se centren en l'eliminació de compostos orgànics volàtils (COVs) en l'aire mitjançant processos biològics com ara la biofiltració i el filtre biopercolador, i mitjançant processos físic-químics com ara l'oxidació fotocatalític i l'adsorció. Així mateix, el grup compta amb una línia de treball en la depuració d'emissions industrials a l'aigua contaminades amb metalls pesants mitjançant bioadsorció.

El grup d'investigació es va constituir l'any 2002 i des de llavors ha obtingut finançament de manera constant a través de projectes d'investigació i ajudes complementàries de convocatòries públiques amb concurrència competitiva a nivell europeu, estatal, autonòmic, i de la pròpia Universitat de València, entre els quals s'inclouen 3 projectes consecutius del Pla Nacional d'I+D+i i els projectes europeus NextAirBiotreat (2011-2015) i el TrainonSec (2013-2017). Així mateix, el grup ha signat nombrosos contractes d'I+D amb empreses. Aquest finançament ha permés que el grup desenvolupe una intensa labor d'investigació, així com dotar les seues instal·lacions d'equipament científic d'alt nivell especialitzat en el control de COVs i en la caracterització d'aigües.

El grup té una clara vocació en transferència de tecnologia. Des de l'any 2006 el grup ve desenvolupant projectes de transferència de tecnologia en col·laboració amb Centres Tecnològics i empreses valencianes, espanyoles i europees. Durant la vigència d'aquests contractes s'ha construït, operat i avaluat una planta pilot de filtre biopercolador per a l'eliminació de COVs en emissions d'aire d'empreses d'acabat del moble, flexogràfica i de pintat d'automòbils, així com una planta pilot d'eliminació biològica en columna de llit fix de nitrats en aigües industrials del sector de recobriments metàl·lics. GI2AM ha participat en la posada a punt d'un prototip industrial de filtre biopercolador instal·lat en una empresa flexogràfica holandesa i un altre prototip instal·lat en una empresa d'acabat del moble situada a Vila-real (grup Porcelanosa). Així mateix, el grup va pertànyer a la xarxa REVIV de la Comunitat Valenciana com a grup especialista en enginyeria ambiental aplicada a la indústria (2007-2008).

Quant a la difusió dels resultats d'investigació, el grup ve participant amb regularitat en congressos internacionals especialitzats i en la publicació dels resultats científics. Des de la seua creació, s'han presentat més de 20 comunicacions en congressos internacionals i s'han publicat 45 articles científics en revistes internacionals indexades en el SCI, amb diversos treballs pendents de publicació. Els investigadors de GI2AM mantenen relació amb altres grups d'investigació tant nacionals com internacionals, amb els quals es produeix l'intercanvi d'investigadors tant predoctorals com postdoctorals, que s'han vist reflectits en diverses publicacions científiques conjuntes.

Quant a la capacitat formativa del grup, en els últims cinc anys s'han defensat quatre tesis doctorals, dues de les quals posseeixen esment europeu. En aquests moments hi ha 4 estudiants predoctorals realitzant la seua tesi doctoral amb finançament públic obtingut en convocatòries competitives, i un investigador postdoctoral contractat en el marc d'un projecte europeu. El grup al seu torn acull de manera habitual estudiants Erasmus i de màster.

Grup d'Investigació en Entomologia i Control de Plagues - ECP

El grup dedica la seua investigació a variats aspectes de la biologia d'insectes i pot abordar qualsevol tema general de l'Entomologia. En el camp de la morfologia s'aborden qüestions bàsiques relatives a la forma i funció d'aquests organismes. S'inclouen ací qüestions com la morfologia de les glàndules del verí en vespes paràsites i l'estructura i funció dels òrgans sexuals en papallones i arnes, inclosos aspectes de selecció sexual. En el camp de la taxonomia es treballa en grups com Homoptera, Hymenoptera, Lepidoptera i Diptera, abordant el problema de la identificació, taxonomia i filogènia tant des del punt de vista morfològic com molecular. En el camp de l'ecologia es tracten aspectes com són les relacions hoste-parasitoide en vespes (bracònids i calcídids) o la dinàmica poblacional de papallones. En l'Entomologia aplicada s'aborden aspectes com a detecció i identificació de plagues, estudi dels seus cicles biològics, ús d'insectes útils en el control biològic (bioassajos de compatibilitat amb l'ús d'insecticides) o insecticides biorracionals i ús de feromones en el control biològic. 

Són especialment notables els aspectes relacionats amb les poblacions de culícids i paneroles. Es treballen també aspectes relacionats amb la conservació de fauna com és la generació de llistes roges, estudis de fauna amenaçada i microreserves i la conservació de papallones protegides.

Grup d'Investigació en Erosió i Degradació del Sòl - SEDER

L'erosió del sòl és la reubicació del material de la superfície i té lloc en tres etapes: remoció, transport i sedimentació. SEDER investiga els processos i mecanismes, els factors i les taxes i desenvolupa coneixements per a comprendre, preveure i controlar l'erosió del sòl.

SEDER se centra en els efectes de l'ús i la gestió de la terra en l'erosió del sòl amb la finalitat de desenvolupar estratègies per a reduir les pèrdues de sòl en les terres degradades. SEDER se centra en l'erosió i la generació d'escolament després dels terrenys forestals, amb especial atenció a l'erosió dels terrenys afectats pels incendis forestals i de les senderes, en els terrenys agrícoles i en els terraplens de les carreteres i del ferrocarril.

L'avaluació, la restauració i la rehabilitació són el repte de SEDER. És necessari restaurar les propietats i funcions del sòl, i per a això cal trobar les gestions adequades per a evitar taxes d'erosió del sòl no sostenibles. SEDER va iniciar la seua experiència en 2002 amb Artemi Cerdà com a investigador principal. El nombre de publicacions de l'equip d'investigació aconsegueix més de 300 publicacions en revistes i llibres internacionals (peer-review) i la investigació se centra principalment en els ecosistemes de tipus mediterrani, però la investigació en altres ecosistemes es duu a terme en col·laboració amb grups d'investigació a Etiòpia, l'Iran, la Xina, els Estats Units, Països Baixos, Itàlia, Portugal, Bòsnia i Hercegovina o Romania.

Grup d'Investigació en Estudi d'Estabilitat, Biodisponibilitat i Efectes Biològics de Components dels Aliments i Avaluació Nutricional - BIONUTEST

El grup BIONUTEST és especialista en l'estudi de components d'ingredients alimentaris i aliments, incloent nutrients, així com altres components bioactius (carotenoides, esterols, àcids siàlics, gangliòsids i polifenols).

  1. Quantificació i estudis d'estabilitat de: components de la fracció lipídica dels aliments i ingredients; compostos de reacció de Maillard; fracció nitrogenada: (proteïnes, caseinofosfopèptids i aminoàcids); minerals d'interés nutricional; antioxidants i avaluació de la capacitat antioxidant.
  2. Avaluació de la biodisponibilitat: a) in vitro mitjançant l'aplicació de models de simulació gastrointestinal i captació i transport en sistemes combinats que incorporen cultius cel·lulars (Caco-2, HepG2); b) in vivo mitjançant la determinació de components i metabòlits dels aliments en fluids biològics i femta, procedents d'assajos clínics i experimentació animal.
  3. Avaluació d'efectes biològics mitjançant tècniques in vitro: citoprotecció i/o citotoxicitat, marcadors d'estrés oxidatiu, inflamació i apoptosi, utilitzant cultius cel·lulars.
  4. Assessorament i avaluació de: a) La qualitat nutricional i funcional de formulacions, aliments, ingredients, dietes i/o menús i b) Informació alimentària: etiquetatge obligatori i nutricional, declaracions nutricionals i de propietats saludables.
Grup d'Investigació en Estudis Fonamentals en Cromatografia - FUSCHROM

Sobre la base de l'experiència investigadora prèvia de María Celia García Álvarez-Coque, l'activitat del grup FUSCHROM es va iniciar sota la seua direcció en 1992, en el camp de la cromatografia líquida micelar, aplicada a l'anàlisi de fàrmacs en fluids biològics i a la millora de les característiques dels pics cromatogràfics dels compostos bàsics. Arran d'aquestes investigacions, el grup es va especialitzar en estudis fonamentals i desenvolupaments quimiomètrics, orientats a l'extracció de la informació potencial continguda en els senyals cromatogràfics i a la millora de les separacions, ampliant el seu camp d'aplicació a altres maneres cromatogràfiques. En particular, s'han desenvolupat noves estratègies d'optimització, models de pic, assajos de puresa, mètodes de deconvolució i relacions quantitatives estructura-retenció. A més, s'han publicat nombrosos mètodes analítics per a l'anàlisi de mostres farmacèutiques, clíniques i d'aliments. Actualment, el grup està involucrat en l'ús d'equilibris secundaris en cromatografia líquida, desenvolupament de mètodes analítics nets, cromatografia ràpida, caracterització de columnes cromatogràfiques, acoblament de columnes i separacions bidimensionals.

Els membres del grup han publicat conjuntament més de 400 articles científics, aproximadament la meitat en revistes pertanyents al primer quartil del ISI Web of Knowledge, amb més de 110 articles en Journal of Chromatography A. A més, han publicat 40 articles de revisió, 25 capítols de llibre, i tres llibres (Micellar liquid chromatography, Quimiometria i Ionic Liquids in Analytical Chemistry: New Insights and Recent Developments, publicats per Marcel Dekker, Síntesis i Elsevier, respectivament). La directora del grup pertany o ha pertangut al comité editorial de les revistes Journal of Chromatography A, Analytica Chimica Acta i Separation and Purification Reviews.

Per a la realització de les seues investigacions, el grup ha rebut finançament ininterromput de diversos Ministeris, des de fa més de 30 anys. Sota la direcció de membres del grup, s'han doctorat 30 estudiants de diferents països. D'aquests alumnes, 8 han rebut el premi de doctorat, 3 han gaudit de la beca Marie Curie de la Comunitat Europea, 3 van obtindre el contracte Ramón y Cajal, i 12 han sigut professors de diverses universitats.

Són de ressaltar les col·laboracions amb Alain Berthod (Université de Lió, França), Desiré Massart (Vrije Universeit Brussel, Bèlgica), Michael Abraham (University College London, el Regne Unit), Daniel Armstrong (University of Texas, Arlington, els EUA), Peter Schoenmakers (van't Hoff Institute of Molecular Sciences, University of Amsterdam, Holanda), Elisabeth Bosch i Martí Rosés (Universitat de Barcelona), i Benjamí Monrabal i Alberto Ortín (empresa fabricadora d'instrumentació científica per a la caracterització de poleolefines, Polymer Char, València).

Grup d'Investigació en Estudis de Sostenibilitat - ESDESOST

Els estudis sobre la relació entre societat i medi ambient (en general) i sobre qüestions de sostenibilitat (en particular), són característicament interdisciplinàries o, més exactament, transdisciplinars. Les raons de la valoració precedent són en síntesi les següents. La investigació de la relació entre medi ambient i societat implica l'anàlisi, d'una banda, dels efectes socials de les alteracions de l'entorn natural i, d'altra banda, de les repercussions sobre el mateix de les transformacions i canvis socials. Es tracta doncs d'un assumpte situat en el llindar entre els dos grans camps de la ciència moderna, les ciències naturals i les socials o humanes, dos camps la separació entre els quals no ha fet més que augmentar des de fa molt temps. Aqueixa condició fronterera suscita immediatament la pregunta per les oportunitats per a una nova aproximació entre aqueixos dos mons que s'han donat l'esquena, així com per les condicions i límits de l'esmentada aproximació. El biòleg E.O. Wilson ha expressat així la idea: "La connexió d'aquest últim camp [els estudis de sostenibilitat] amb la teoria social pot semblar feble en principi, però no ho és en absolut. L'ambient natural és el teatre on va evolucionar l'espècie humana i al qual la seua fisiologia i el seu comportament estan subtilment adaptats. Ni la biologia humana ni les ciències socials poden tindre un sentit complet fins que les seues visions del món tinguen en compte aquest marc de referència tenaç".

La relació societat-medi ambient es concreta sobretot en la discussió respecte al concepte de sustentabilitat (o sostenibilitat). Aqueixa relació té mediacions diverses. Si comencem per les preguntes més pròpies de l'ecologia humana, es pot plantejar la qüestió relativa a la capacitat de càrrega per a éssers humans (a la població sostenible). Tot i que ha d'haver-hi límits naturals en aquest terreny, és clar que aquests poden ser canviants segons les característiques de les tècniques disponibles: en l'espècie humana, la biologia no és independent de la tecnologia. Una conseqüència d'aquesta (la proliferació d'artefactes irrevocablement associats als cossos humans) té una implicació notable: algunes persones poden tindre prolongacions exosomàtiques molt més grans que unes altres. Entren així en l'anàlisi la desigualtat i el conflicte social: la biologia no és separable de la tecnologia ni de la sociologia ni de la política. D'altra banda, la creença en què l'acció social pot frenar la crisi ecològica depén de la hipòtesi que l'espècie humana -a diferència de qualsevol altra- és capaç de trobar en el seu entorn fonts de recursos sense explotar-les fins a l'esgotament, és a dir, que l'estructura de necessitats pot regular-se per raons diferents a l'existència o manca de mitjans per a satisfer-les (o, dit d'una altra manera, que les respostes als estímuls ambientals no estan rígidament programades en la dotació genètica dels humans). Ens trobem així en el terreny de la cultura (dels estils de vida i consum, dels valors i també dels mites).

Dins del marc d'un examen general de les relacions entre societat i naturalesa, tots aquests nivells d'anàlisis tenen dimensions rellevants i no poden ser ignorats. És bastant clar, llavors, que cap ciència particular, amb els seus instruments i categories actuals, està en condicions d'abordar totes les facetes d'un objecte de coneixement com aquest. L'alternativa més adequada passa per un intent de compatibilitat mútua sense reduccionismes (sense cap perspectiva disciplinar privilegiada). Això és una mica més que un mer assalt interdisciplinari, però també bastant menys que la reaparició d'una ciència unificada.

Grup d'Investigació en Evolució Molecular i Organísmica als Vegetals - EMO

Els nostres interessos d'investigació actuals poden ser raonablement coberts pels següents temes:

  • Efectes de la reticulació en la reconstrucció de la filogènia.
  • Filogènia de grups d'angiospermes mitjançant dades morfològiques i moleculars.
  • Biogeografia (i específicament, filogeografía) de grups de plantes a la regió mediterrània.
  • Quina és la relació entre l'alta diversitat (en termes d'entitats morfològica i ecològicament distingibles) i l'extensa hibridació en dos gèneres d'angiospermes com Armeria (i Limonium (Plumbaginaceae))?
  • Existeix algun patró biogeogràfic en una regió pertorbada com el Mediterrani occidental que puguem tractar de descobrir realitzant estudis filogeogràfics en grups d'angiospermes?
  • Evolució molecular en llinatges de plantes asexuals.
  • Evolució molecular i organísmica en illes, amb èmfasis en el contrast entre illes continentals i oceàniques.
  • Detecció d'adulteració d'aliments mitjançant marcadors moleculars.
  • Identificació biològica mitjançant marcadors moleculars i citogenètics.
Grup d'Investigació en Genòmica Funcional de Llevats - GFL

El nostre interés fonamental és conéixer com responen les cèl·lules als senyals que reben modificant la seua expressió gènica. El nostre objectiu és abordar els canvis en l'expressió gènica estudiant les seues diferents etapes, des de l'activació transcripcional dels gens fins a la formació de molècules d'RNA missatger i la seua traducció, parant atenció no sols als factors implicats i els mecanismes, sinó també a la connexió o crosstalk que s'estableix entre ells i fa que l'expressió gènica no siga un procés lineal sinó interconnectat cap avant i cap endarrere, en el temps i espai.

A més, prestem especial atenció a alguns factors que semblen claus en el control de l'expressió gènica i que moltes vegades actuen de manera multidisciplinària en diversos processos biològics i diferents compartiments cel·lulars. Un d'aqueixos factors és la proteïna eIF5A, altament conservada des de llevats a humans i essencial en les cèl·lules eucariotes. eIF5A és un factor d'elongació de la traducció necessari en la síntesi de proteïnes que contenen motius d'amino àcids amb prolines consecutives o amb combinacions de prolines, glicines i amino àcids carregats.

El nostre interés és entendre el mecanisme de regulació de la traducció per eIF5A, determinant quines són les proteïnes la síntesi de les quals requereix d'aquest factor i com, directament o a través de les seues dianes, eIF5A actua en processos patològics com la fibrosi, el càncer o durant l'envelliment. En el nostre grup utilitzem principalment com a organisme model el llevat Saccharomyces cerevisiae ja que és l'eucariota més ben conegut i model per a la comprensió a nivell cel·lular de processos moleculars conservats evolutivament. A més, comprovem que les conclusions de la nostra investigació es poden generalitzar a cèl·lules de mamífer utilitzant cultius de cèl·lules de ratolí o humanes. 

Grup d'Investigació en Geoestratègia Organitzacional, Clústers i Competitivitat - GESTOR

L'objectiu d'aquest grup d'investigació és l'estudi i avaluació de la geoestratègia organitzacional manera en què les organitzacions s'adapten al seu mig/entorn), des d'una perspectiva interdisciplinària, longitudinal i a nivell internacional. El nostre interés radica en la comprensió del context geogràfic-competitiu on actuen les empreses, els seus principals agents, característiques internes, coneixements i interaccions, així com el seu efecte econòmic i social. Analitzem l'organització territorial de l'activitat empresarial i investiguem els ecosistemes de col·laboració i patrons espacials resultants (clústers). Comparem la capacitat per a competir de les empreses d'un espai geogràfic o aglomeració amb les d'uns altres i evidenciem els determinants de les diferències per a així contribuir a la "fertilització" del clúster i explotació de sinergies. Avaluem la dinàmica estratègia-localització i les causes d'èxit o fracàs de les empreses local i globalment. Tractem de donar resposta a qüestions relacionades amb l'heterogeni comportament de les organitzacions i els seus territoris a través de la seua xarxa d'interaccions. Desenvolupem iniciatives clúster. Mesurem el resultat de les empreses a través de diferents indicadors com el creixement, acompliment, vigilància competitiva, creació de spin-offs, internacionalització, innovació i supervivència. Orientem al fet que les empreses, domèstiques o multinacionals, s'integren més eficaçment en el territori i generen i implementen millor les seues estratègies. En definitiva duem a terme una investigació que pretén ser aplicada i que pivota en un marc relacional Universitat-Empresa. 

El nostre grup ha realitzat diversos projectes que aporten valor a organitzacions de diferents sectors i països en la indústria tèxtil, metall-mecànica el sector hoteler o el sanitari, els quals han sigut finançats de manera pública o privada. Difon i fa pública la seua activitat i resultats de manera contínua i a través de diferents mitjans com és el Congrés Internacional que anualment organitza (CLUSTERING). El grup d'investigació GESTOR (Geoestratègia Organitzacional: Clustering i Competitivitat) ho conformen persones amb diferents perfils i interessos així com de diferents procedències. De tal forma que juntament amb professors de la mateixa Universitat de València i professionals d'altres àmbits, treballen docents de la Universitat de Vigo, Alacant o Mondragón. A més, alhora de tindre en el nostre grup col·laboradors nacionals també n'hi ha de la Xina, Colòmbia o el Regne Unit. L'enfocament interdisciplinari de les nostres investigacions l'aconseguim gràcies a comptar amb experts en Economia, Geografia, Empresa, Matemàtiques o Màrqueting. En els gens del nostre grup està molt present el networking, per això tenim una important activitat col·laborativa amb altres clústers nacionals d'investigació de l'UJI, UPV, UA o UCLM i internacionals com la Xarxa Iberoamèrica MOTIVA. La internacionalització de la nostra activitat és visible en diferents àmbits com els temes que analitzem, la producció científica, assistència a esdeveniments, estades investigadores, col·laboracions. Per això, en el nostre full de ruta sempre és present el realitzar una investigació que tinga un significatiu impacte socioeconòmic. Alguns exemples són "estratègies de supervivència per a les indústries manufactureres tradicionals (tèxtil, calçat, joguet, etc.)", "reptes en la multilocalització de les empreses espanyoles a la Xina", "millora de la competitivitat internacional a través del clustering", "business turnaround en ambients concursals", "internacionalització des de clústers" "xarxes socials i orientació al mercat".

Grup d'Investigació en Gestiò de la Qualitat, Innovaciò i Aprenentatge - QUALITY

Investigar amb un enfocament metodològic de rutines i capacitats les relacions entre l'aplicació de la gestió de la qualitat, la innovació i l'aprenentatge en les organitzacions, amb especial atenció a la capacitat d'ambidestresa organitzativa, fonamental perquè l'organització aconseguisca bons resultats a llarg termini. S'analitza en profunditat l'efecte mediador i/o moderador en aqueixes relacions de determinades variables. Fonamentalment de la formalització, que és consubstancial als programes de gestió de la qualitat, especialment pel que fa a l'establiment de procediments, i els valors de la cultura organitzativa, que són un pilar essencial per a la implementació amb èxit d'aquests programes.

S'estan analitzant actualment dos sectors, un industrial, la indústria agro-alimentària ecològica, i un de serveis, el de serveis de salut. S'ha triat el sector de la indústria agro-alimentària ecològica per diverses raons: En primer lloc aquestes empreses es veuen abocades a la implantació de sistemes de gestió de la qualitat per a aconseguir els estàndards exigits pels consumidors d'aquests productes, que se situen en una gamma alta de preus; i també estan sotmeses a fortes regulacions per a garantir uns nivells de qualitat i seguretat alimentària adequats. A més el potencial de creixement d'aquest sector és molt alt, ja ha experimentat un fort creixement a Espanya en els últims anys, i es preveu un fort creixement de la demanda interna i de mercats exteriors en els pròxims anys. El segon sector analitzat és el dels hospitals públics.

Entre els objectius prioritaris de les institucions públiques sanitàries es troben l'ús eficient de recursos i l'optimització de la qualitat del servei, tant en termes de millora de la satisfacció dels stakeholders (usuaris, personal, grups de l'entorn) com de l'efectivitat del propi procés assistencial. Precisament, la gestió de processos, en el marc de la gestió de la qualitat, amb l'aplicació de les seues múltiples metodologies, s'ha demostrat eficaç per a generar en aquestes organitzacions increments molt substancials en l'eficiència en l'ús de recursos i en la qualitat del servei. L'aplicació pràctica al sector hospitalari derivada d'aquesta investigació consisteix a millorar els processos d'aquestes organitzacions, ajustant de manera òptima els factors humans, organitzatius, tecnològics i d'infraestructures, i reduint substancialment els costos derivats de la falta d'eficiència.

Grup d'Investigació en Govern i Desenvolupament Local Sostenible - GDLS

El grup dedica la seua atenció a l'estudi del govern i la gestió del territori a escala local o regional, incloent noves pràctiques de governança i de planificació del desenvolupament territorial en l'escala de proximitat, l'anàlisi de polítiques públiques i la cooperació territorial, les polítiques de desenvolupament regional i europees i la geografia política regional. El Grup d'Investigació Govern Local i Desenvolupament Territorial Sostenible? naix de la conjunció de dos grups d'investigació, tots dos en el si del IIDL (el de Desenvolupament Local Sostenible i el de Govern Local) que comparteixen com a objectiu comú la millora en el desenvolupament local. 

El nou Grup d'investigació recull les dinàmiques, equips i resultats passats per a continuar treballant amb l'objectiu d'impulsar la innovació en els processos de gestió i govern local, l'estructura de les administracions públiques locals, la gestió de governs locals i participació ciutadana, l'estudi de la gestió del territori a escala local i regional. Els investigadors del grup participen de manera conjunta en diferent projectes d'investigació de caràcter nacional i internacional (de la UE -HORIZON, ESPON, INTERREG-, i llatinoamericans); en projecte editorials i publicacions sobre la temàtica, així com en activitats formatives i docents en títols oficials d'universitats espanyoles i llatinoamericanes. 

El Grup d'Investigació és un equip que integra investigadors de referència procedents d'àmbits de coneixement en diferents àrees, amb l'objectiu d'impulsar la transferència de coneixements i la innovació en els processos de gestió i govern local. Els seus participants disposen d'àmplia experiència en l'àmbit de l'administració local i són referents en el camp de la gestió de recursos humans en aquest àmbit. El Grup col·labora activament amb diverses entitats i institucions (ajuntaments, administracions regionals) en l'intercanvi de bones pràctiques en models de treball relacionats amb el govern local. Així mateix, el grup participa en la implementació d'un Observatori en Govern Local, com a instrument per a la recopilació d'informació d'aquest nivell de govern, i en el projecte CAMPUSHABITAT5U. 

El seu coordinador participa activament en el nou Màster en Planificació i Gestió del Desenvolupament Local d'aquesta UVEG, dirigit a titulats que puguen aportar una contribució significativa al desenvolupament local, la promoció econòmica i de l'ocupació i, en general, el desenvolupament sostenible dels diferents territoris, i coordina per part de la Universitat de València), i el Màster Inter-Universitari en Cooperació al Desenvolupament, el qual ofereix una formació d'alt nivell en cooperació al desenvolupament. 

Així mateix és coordinador de l'Àrea de Governança Territorial, Ordenació del Territori i Medi Ambient del IIDL, l'objectiu del qual és el de contribuir a un millor coneixement de les dinàmiques territorials i de les noves formes de planificació i de governança de les polítiques territorials i sectorials a diferents escales, amb la finalitat de promoure el desenvolupament sostenible.

Grup d'Investigació en Homeòstasi de Metalls en Llevats i Plantes - CuFeFIT

El coure i el ferro són micronutrients essencials per a tots els organismes eucariotes perquè participen com a cofactors redox en un gran ventall de processos metabòlics, com la generació d'energia en orgànuls i la biosíntesi de lípids. Estudis fisiològics, bioquímics i genètics han posat de manifest el gran nombre de connexions existents entre les homeòstasis de coure i ferro, que han d'estudiar-se necessàriament de manera simultània. En el nostre grup utilitzem de forma combinada el llevat Saccharomyces cerevisiae i el planta model Arabidopsis thaliana per a explorar els mecanismes conservats de resposta a nivells no òptims de coure i ferro, amb l'objectiu de desenvolupar aplicacions biotecnològiques en agricultura i salut humana.
Una part important del control de la resposta a la falta de metalls es produeix a nivell post-transcripcional, com corroboren els estudis amb proteïnes reguladores de ferro en mamífers. En aquest sentit, estudiem la implicació de les maquinàries de degradació de mRNAs i de traducció en la resposta de les cèl·lules de llevat a alteracions en els nivells de ferro i coure, amb especial interés en la proteïna conservada d'unió a RNA Cth2, que controla el metabolisme cel·lular de ferro. A més, estudiem el paper que exerceixen els homòlegs de Cth2 en Arabidopsis en la resposta a deficiències metàl·liques com a coure, ferro i zinc, així com la contribució de microRNAs regulats per metalls a l'homeòstasi de coure i ferro. L'increment de les temperatures que provoca el canvi climàtic i l'auge de l'agricultura ecològica estan contribuint a un augment dels patògens de tipus fúngic en plantes, que qüestionen la seguretat i qualitat dels aliments. Explorem el paper que exerceixen el ferro i el coure en dues importants estratègies de control de plagues. En primer lloc, el ferro és essencial per a la biosíntesi d'àcids grassos insaturats i ergosterol, que determinen la fluïdesa de les membranes cel·lulars. La ruta de biosíntesi de ergosterol s'utilitza com a diana per a tractaments amb compostos antifúngics. Utilitzem S. cerevisiae per a estudiar les connexions entre els metabolismes de ferro i lípids, amb l'objectiu d'esbrinar com el ferro modula la resistència dels fongs a compostos antifúngics. En segon lloc, l'acumulació excessiva i tòxica de coure en sòls i en la part comestible de les plantes està afectant l'agricultura en general i a l'enologia en particular. Els mostos de raïm presenten elevats nivells de coure que alteren la qualitat i seguretat dels vins. Determinarem la tolerància i capacitat d'extracció de coure d'un nombre important d'espècies i ceps de Saccharomyces d'interés enològic, que puguen contribuir a disminuir l'efecte perjudicial que el coure exerceix sobre els vins. Finalment, l'anèmia per deficiència de ferro és el trastorn nutricional més estés en el món, amb un impacte major sobre dones i xiquets. La fortificació d'aliments i la suplementació amb ferro són estratègies utilitzades per a previndre i tractar la deficiència de ferro en humans i animals. Aprofitarem la diversitat de seqüències genòmiques recentment caracteritzada en espècies de Saccharomyces per a obtindre llevats enriquits en ferro que puguen utilitzar-se com a suplements de ferro o per a l'obtenció de productes forners fortificats.

Grup d'Investigació en Innovació i Desenvolupament Local - INNODES

L'activitat investigadora del Grup d'I+D d'Innovació i Desenvolupament Local (INNODES) pertanyent a l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (IIDL) de la Universitat de València i Universitat Jaume I, se centra en aspectes relacionats amb la geografia econòmica, l'ordenació del territori i el desenvolupament regional, en particular en l'anàlisi dels sistemes urbans i metropolitans, els processos d'innovació, la planificació de serveis públics, la geografia del benestar, la innovació social, el turisme i el seu impacte territorial, la sostenibilitat i els processos de resiliència i desenvolupament local; així com en l'anàlisi de les dinàmiques socials, els moviments poblacionals i la cooperació al desenvolupament en territoris diversos.

Grup d'Investigació en Integració Econòmica - INTECO

El Grup d'Investigació en Integració Econòmica, INTECO, naix oficialment després de la concessió d'una ajuda per a grups d'investigació atorgada per l'Oficina de Ciència i Tecnologia de la Generalitat Valenciana (GR01-167) l'any 2001; dos anys després, INTECO rep la consideració de Grup d'Excel·lència en la convocatòria de 2003. Aquesta consideració va ser renovada en la convocatòria de 2009 (PROMETEU 2009/098). No obstant això, el grup d'investigació ja es trobava registrat en les Oficines de Transferència de Tecnologia de les Universitats a les quals pertanyen majoritàriament els seus membres. Així, el grup d'investigadors de Castelló té el codi 115ECON en la OCIT de la Universitat Jaume I sota el títol de "Integració Econòmica" i el grup de València té el codi UV-0736 en la OTRI de la Universitat de València en la línia d'investigació de "Integració Econòmica". 

  • Línia d'investigació 1: Conseqüències comercials dels processos de globalització i integració regional. 

L'objectiu d'aquesta línia d'investigació és determinar l'efecte sobre el comerç dels acords d'integració continentals i intercontinentals. L'anàlisi s'efectua tant de manera global com per a cada continent en particular, amb la finalitat de detectar trets específics per raons econòmiques i per raons geogràfiques que puguen condicionar els efectes dels acords en el comerç. En concret, un objectiu d'aquesta línia és identificar l'impacte que aspectes institucionals, culturals i polítics poden exercir sobre el comerç internacional. Aspectes com ara els conflictes bèl·lics, les diferències ètniques, el grau de democràcia, la religió, les llibertats civils, els drets polítics, l'ajuda al desenvolupament, entre altres, són objecte de tractament detallat.

  • Línia d'investigació 2: Conseqüències dels processos de globalització i integració regional sobre la política *econòmica

La recent ona de globalització financera ha conduït a un increment en les tinences d'actius i passius estrangers en els diferents països i, per tant, les seues carteres d'actius poden veure's seriosament afectades per variacions en els preus d'aquests, obrint la possibilitat a àmplies transferències de riquesa entre països que alteren la dinàmica dels saldos d'actius estrangers. Malgrat això, aquests efectes de valoració no han sigut considerats ni per la teoria ni per les estadístiques oficials fins a dates molt recents. En aquesta línia d'investigació es planteja examinar la sostenibilitat a llarg termini dels dèficit per compte corrent d'un conjunt de països de l'OCDE utilitzant dues vies: una representativa dels models intertemporals clàssics (canal d'ajust comercial) i una altra, central en l'enfocament unificat de *Gourinchas i Rei (2007) "International financial adjustment", Journal of Political Economy 115, que afig al canal anterior un altre complementari, a través de les variacions en la valoració dels actius (canal d'ajust financer). Des d'un punt de vista economètric, es proposa combinar diverses metodologies noves que solucionen problemes de canvis de règim i de dependència cross-section que apareixien en treballs anteriors, a més d'afegir millores en la base de dades i en la pròpia naturalesa contingent o delimitada de les variables.

  • Línia d'investigació 3: Relacions entre integració econòmica i Medi Ambient

En aquesta línia d'investigació, que s'incorpora al grup INTECO en 2008, es tracta d'analitzar la interrelació entre medi ambient i integració econòmica responent a diverses qüestions. En primer lloc, si la relocalització espacial de l'activitat econòmica derivada d'un major grau d'integració, liberalització comercial i inversió estrangera directa, suposa una amenaça per a la qualitat mediambiental. En segon lloc, si el creixement econòmic derivat de la integració econòmica condueix a una senda més sostenible en l'ús dels recursos mediambientals.

Grup d'Investigació en Laboratori d'Anàlisi Intel·ligent de Dades - IDAL

IDAL té com a principal objectiu l'estudi i aplicació de mètodes intel·ligents d'anàlisis de dades per al reconeixement de patrons, amb aplicacions en problemes de predicció, classificació o determinació de tendències.

Els seus membres apliquen, a grans bases de dades, mètodes estadístics clàssics i tècniques d'aprenentatge automàtic: contrast d'hipòtesi, models lineals, selecció i extracció de característiques més rellevants, xarxes neuronals, algorismes de clustering, arbres de decisió, màquines de vectors suport, models gràfics probabilístics, visualització per manifolds, lògica borrosa, aprenentatge reforçat, etc.

La fi última de l'aplicació d'aquests mètodes és la generació de models matemàtics que permeten l'optimització de processos i recursos, així com arribar a la presa de decisions òptimes. Un clar exemple del comentat és l'àrea de salut, on IDAL ha desenvolupat aplicacions d'ajuda a la decisió clínica basades en l'anàlisi de dades. Aquestes aplicacions permeten millorar la qualitat de vida del pacient (establint pautes d'actuació clínica òptimes) al mateix temps que redueixen costos en la despesa sanitària.

Complementant aquest coneixement, el grup té una àmplia experiència en el processament de senyals (anàlisi espectral, filtrat digital, processament adaptatiu, etc.) pel seu treball de més de 10 anys en el processament de biosenyals (ECG i EEG principalment). Amb tot aquest background l'IDAL és capaç d'analitzar un ampli ventall de dades i senyals. Aquest fet queda confirmat pel gran nombre de contractes tant privats com públics que ha desenvolupat en diferents àrees del coneixement. A més, la major part dels treballs pràctics realitzats s'han reflectit en importants publicacions científiques amb alts paràmetres d'impacte i en un gran nombre de comunicacions a congressos internacionals dins de l'àrea d'anàlisi de dades.

Entre les aplicacions desenvolupades, (fora de l'àrea de salut ja comentades) es troben, entre altres, les següents: recomanadores web, models per a l'administració òptima d'incentius amb la finalitat de fidelitzar clients, recomanadores de calçat basats en mesures, i altres treballs de consultoria d'anàlisi de dades. A més del seu vessant pràctic IDAL, desenvolupa nous algorismes d'anàlisi de dades millorant les prestacions dels existents. Aquest treball de recerca es reflecteix també en una àmplia difusió en forma de diferents publicacions en revistes d'impacte i congressos rellevants per a la comunitat científica de l'anàlisi de dades.

Grup d'Investigació en Laboratori d'Ecotoxicologia i Qualitat Ambiental - LEyCA

Estudis d'ecotoxicologia/ecofisiologia de contaminants (emergents, prioritaris) com a plaguicides en la fauna aquàtica. Estudis aguts, crònics i subletals en l'invertebrat estandarditzat Daphnia magna i altres invertebrats aquàtics i espècies piscícoles. Ús de biomarcadors per a determinació de la disrupció endocrina (reproductiva, metabòlica), fisiològica (inducció de la correcta resposta d'estrés), i enzimàtica. Inducció d'estrés oxidatiu i de processos de destoxificació de fase I, II i III) així com de la recuperació dels individus després d'un episodi contaminant. Caracterització ecofisiològica d'espècies invasores (Dreissena polymorpha) i d'espècies piscícoles estandarditzades com amenaçades (Danio rerio, Anguilla anguilla) per factors naturals i antropogènics. Monitoratge de l'estat de salut i les patologies en poblacions silvestres d'anguila, en relació a paràmetres físic-químics del mitjà i nivells de tòxics (metalls pesants i PCBs) i estudi dels bacteris patògens implicats. Seguiment dels efectes dels contaminants (emergents i prioritaris) i del calfament global sobre espècies comercials mitjançant estudis de camp i de laboratori. Implicacions ecotoxicològiques dels productes quimioterapèutics utilitzats en aqüicultura. Qualitat biològica de les aigües epicontinentals. Biomonitoring. Bioremediació.

Grup d'Investigació en Laboratori d'Electrònica Industrial i Instrumentació - LEII

El Laboratori d'Electrònica Industrial i Instrumentació (LEII) és un grup d'investigació que té com a principal objectiu l'estudi i aplicació de l'electrònica de potència i la instrumentació, a diferents àmbits de la tecnologia. Això es tradueix en l'existència de diverses línies d'investigació dins del LEII.

Aquestes línies són: convertidors ressonants d'alta potència, dispositius d'electrònica de potència, convertidors de potència aeroespacials, convertidors trifàsics de potència i finalment instrumentació electrònica. En la línia dels convertidors ressonants d'alta potència es desenvolupen convertidors, generalment ressonants, d'alta potència (des de 3 kW fins a dissenys d'un 1 MW). Aquests convertidors s'apliquen a processos industrials, com per exemple la inducció. Actualment les investigacions se centren en els nous carregadors de bateries per als vehicles elèctrics. La línia de dispositius d'electrònica de potència està especialitzada en el desenvolupament de test per a la caracterització electro-tèrmica, tant estàtica com dinàmica i en commutació, de dispositius semiconductors, sobretot de noves famílies com són el SiC i GaN. La línia de convertidors de potència aeroespacials centra la seua labor en el desenvolupament de convertidors DC/DC per a aplicacions aeroespacials i per tant tenint en compte les peculiaritats d'aquest nínxol de mercat tan especialitzat. Ressaltar l'experiència del LEII havent desenvolupat la font d'alimentació de l'experiment PHI que volarà a bord del satèl·lit Solar Orbiter, el llançament del qual està previst per a 2017. La línia de convertidors trifàsics de potència se centra en inversors de connexió a xarxa elèctrica per a aplicacions d'energies renovables, rectificadors controlats per a generació eòlica, filtres actius de potència, compensadors de reactiva i drivers per a màquines elèctriques. A destacar l'experiència en programació de micro-controladors avançats per a la implementació dels algorismes de control d'aquests convertidors. Finalment la línia d'investigació d'instrumentació electrònica és experta, entre altres àmbits, en els nous dispositius magnetoresistius espintrònics i la seua aplicació com a sensor electrònic. A més té àmplia experiència en el desenvolupament de sistemes per a la mesura i condicionament electrònic de paràmetres elèctrics i físics i la posterior anàlisi i adquisició d'aquestes mesures mitjançant computadores i microcontroladors.

Grup d'Investigació en Laboratori d'Investigació en Biomolècules d'Aplicació Agrícola i Terapèutica - BIOMOL

El grup de Genètica Bioquímica i Molecular del Departament de Genètica de la Universitat de València hem centrat la nostra activitat investigadora en l'àmbit de la protecció vegetal. El desenvolupament sostenible, particularment en agricultura, es reconeix hui dia com un objectiu comú prioritari per a la humanitat. L'ús d'agroquímics, específicament de plaguicides, està sent limitat i s'estan duent a terme grans esforços en I+D+I per a trobar i seleccionar nous productes insecticides biològics que causen menys mal a l'ecosistema que els insecticides químics, i també el desenvolupament de tractaments inductors de les defenses de les plantes basats en compostos naturals, com a alternativa a l'ús massiu de productes sintètics. A més, la possibilitat d'una detecció precoç de condicions d'estrés biòtic i abiòtic en plantes, permetria previndre importants pèrdues de cultius d'interés i disminuir la dependència de plaguicides.

La nostra investigació es concreta en tres línies bàsiques:

1. Manera d'acció de les toxines de Bacillus thuringiensis (Bt) en diferents insectes plaga.

Els bioinsecticides i cultius transgènics basats en Bt, que són innocus per al medi ambient i la salut, constitueixen una alternativa viable de control biològic.

La patogènesi de Bt radica principalment en les proteïnes insecticides produïdes durant l'esporulació del bacteri, que s'ha descrit que exerceixen la seua acció insecticida a través d'un mecanisme que comprén diferents passos. La nostra investigació està enfocada a conéixer les bases moleculars de la manera d'acció de les toxines de Bt i de la seua especificitat en els diferents ordres d'insectes amb la finalitat d'utilitzar el coneixement adquirit en el disseny racional de toxines millorades per a generar insecticides més segurs i potents i abordar els problemes que poden comprometre l'ús i eficàcia de Bt en el camp, com són l'espectre insecticida o l'aparició de resistència.

2. Mecanismes naturals de defensa de les plantes enfront de l'atac per patògens.

L'àcid hexanoic (Hx) és un compost natural que actua com a inductor de les defenses de les plantes mitjançant un mecanisme de priming, amb un possible ampli espectre d'acció. La troballa inicial que el Hx protegeix les plantes de tomaca contra el fong Botrytis cinérea, va propiciar estendre el seu ús a uns altres patosistemes i l'obtenció d'una patent per a l'ús d'àcids monocarboxílics de cadena curta per a protegir les plantes enfront de diferents estressos. Aquesta invenció es comercialitza en l'actualitat amb el nom d'Induct.

La nostra investigació està enfocada a estudiar el mecanisme molecular subjacent al procés de priming per Hx mitjançant la identificació de noves proteïnes a través d'anàlisis proteòmics massius i dirigits. A més, estem interessades a analitzar l'efecte del tractament amb Hx com a potenciador de l'acció de les toxines de Bt i la incorporació d'aquest inductor de les defenses de les plantes en les estratègies de control integrat de plagues.

3. Detecció precoç d'estrés en plantes.

La detecció precoç de l'estat d'estrés en cultius d'interés agronòmic, és crítica per a una protecció vegetal eficient que permeta minimitzar pèrdues i optimitzar tractaments.

La nostra investigació en aquest àmbit se centra en la caracterització de perfils de biomarcadors generals d'estrés o biomarcadors d'estressos específics en plantes de tomaca, en resposta a estressos de caràcter biòtic o abiòtic mitjançant dues aproximacions: i) anàlisi d'expressió de gens implicats en mecanismes de defensa enfront d'estrés biòtic identificats en anàlisi transcriptòmics previs; ii) identificació a nivell genòmic de miRNAs per seqüenciació massiva, que d'una banda poden servir com biomarcadors pròpiament, i per una altra, permetran descobrir nous gens diana implicats en resposta estrés i aportar informació sobre els processos de regulació gènica d'aquests.

Grup d'Investigació en Laboratori d'Observació de la Terra - LEO

El Laboratori Observació de la Terra (LEO, http://ipl.uv.es/leo) forma part de la unitat d'investigació interdisciplinària Laboratori de Processament d'Imatges (IPL) de la Universitat de València. Dirigit pel Prof. J. Moreno, s'ocupa de la majoria dels aspectes tècnics i científics de l'observació de la Terra, incloent el disseny de noves missions d'instruments, el processament de nous tipus de dades, en particular dades òptiques multiangulars i hiperespectrals. 

Les línies d'investigació de LEO impliquen: Modelització teòrica dels processos de transferència radiativa de les superfícies naturals, amb èmfasis en el mostreig hiperespectral de la radiació electromagnètica Desenvolupament d'algorismes i implementació d'entrades de models físics d'entrada en els productes d'observació e la Terra: inversió de models i assimilació de dades. Desenvolupament de nous instruments i tècniques relacionades amb la detecció de fluorescència. Desenvolupament de mètodes de processament de dades (correcció atmosfèrica, correccions geomètriques relacionades amb els sistemes multiangulars, cadenes de processament) Seguiment de la vegetació natural, els cicles hidrològics, la desertificació, els fluxos de CO₂, i els balanços energètics mitjançant dades d'observació de la Terra. Definició de requisits, desenvolupament d'algorismes de processament i simulació de dades per a futurs sensors i missions (FLEX, CHIME, SPECTRA), calibratge i validació de dades de satèl·lits òptics (Sentinel-2, Sentinel-3, PROBA) i dades aèries (CFL, AHS, CASI, HYPER).

El grup LEO va començar el seu treball en el camp de l'espectroscòpia d'imatges en 1998 amb la participació del professor José Moreno com a coordinador de les activitats de camp per a l'experiment DAISEX98 de l'ESA. Aquest experiment es va posar en marxa per a provar el nou sensor hiperespectral aeri DONEU desenvolupat per l'Agència Aeroespacial Alemanya (DLR) Des de llavors, LEO ha participat en més de 50 projectes d'investigació nacionals i internacionals. En aqueixos projectes, el grup s'ha ocupat de la majoria dels aspectes tècnics i científics de l'observació de la Terra, inclòs el disseny de noves missions d'instruments, el processament de nous tipus de dades, especialment dades òptiques multiangulars i hiperespectrals.

El grup ha desenvolupat una cadena de processament per al preprocessament automàtic d'imatges; partint de les dades brutes, identificant i corregint tot tipus de soroll, fins al lliurament de dades de reflectància corregits atmosfèrica i geomètricament i de productes derivats (per exemple, mapes de núvols, profunditat òptica d'aerosols) amb la major qualitat possible. Actualment, aquesta cadena de processament s'implementa en el Basic ERS & Envisat (A)ATSRe i en la MERIS Toolbox (BEAM) de l'ESA, i s'ha aplicat recentment als sensors òptics de nova generació. 

LEO ha assumit el lideratge en el projecte FLuorescence EXPLORER (FLEX) de l'ESA, en marxa des de 2007, que serà la primera missió dissenyada per a cartografiar globalment l'emissió de fluorescència de la clorofil·la originada per la vegetació terrestre (http://ipl.uv.es/flex-parcs). FLEX va ser acceptat per a convertir-se en el huité Earth Explorer (Explorador de la Terra) de l'ESA, el llançament de la qual està previst per a 2022. Es proposa que FLEX vole en tàndem amb el satèl·lit Sentinel-3 de Copernicus per a detectar característiques interrelacionades de fluorescència, reflectància hiperespectral i temperatura del dosser.

Grup d'Investigació en Laboratori de Microbiologia Enològica - ENOLAB

Línies de treball:

  • Ecologia i diversitat. Taxonomia. Mètodes moleculars de detecció i identificació. Estudis sobre l'ecologia d'espècies de llevats i bacteris en el vi. Anàlisis taxonòmiques i descripció de noves espècies. Desenvolupament de diverses metodologies per a la detecció, identificació i quantificació d'organismes presents en el vi. Control de qualitat. Control d'implantació de cultius iniciadors. 
  • Metabolisme de sucres àcids i aminoàcids en bacteris làctics. Aquesta línia de treball està encaminada a conéixer les capacitats dels microorganismes per a utilitzar substrats presents en el most o en el vi, a determinar com afecten aquests substrats al creixement dels bacteris, i a conéixer l'efecte de la seua utilització sobre les característiques del vi.
  • Genètica, genòmica i proteòmica de Oenococcus oeni. O. oeni és l'espècie responsable de la fermentació malolàctica en vins, un procés que millora les qualitats dels vins negres de criança. La major part dels cultius iniciadors malolàctics són ceps d'aquesta espècie. L'objectiu d'aquesta línia de treball és desenvolupar eines per a la manipulació genètica d'aquesta espècie: plasmidis per al clonatge, mutants malolàctics i sistemes d'introducció del DNA, etc. Estudis de genòmica comparativa per a establir relacions entre genoma i resistència a factors d'estrés del vi.
  • Fermentació malolàctica. Selecció de ceps d'O. oeni i de Lactobacillus plantarum com a cultius malolàctics. Desenvolupament d'estratègies avançades per a dur a terme la fermentació malolàctica: cèl·lules immobilitzades, desacidificació contínua, cèl·lules no proliferants. Adaptació de ceps a SO2 i pH.
  • Selecció i adaptació de bacteris i llevats per a mitigar els efectes del canvi climàtic. Correcció de desequilibris en la composició de mostos i vins. Acidificació biològica dels vins. Disminució biològica del grau alcohòlic.
  • Sistemes microbians o enzimàtics per a eliminar amines biògenes tòxiques dels aliments. Cerca de ceps de bacteris làctics capaços de degradar amines biògenes en vins. Cerca d'enzims responsables de la degradació d'amines biògenes. Desenvolupament de sistemes cel·lulars i enzimàtics que permeten la seua utilització en vins i altres aliments.
Grup d'Investigació en Living-Lab d'Alimentació i Salut - Food&HealthLabLL

L'activitat investigadora se centrarà en les següents línies d'investigació: 

  1. Desenvolupament i implementació de la Qualitat i Seguretat en els aliments.
  2. Elucidació, cerca i estudi d'extractes i/o compostos bioactius d'origen alimentari.
  3. Desenvolupament de nous productes alimentaris.
  4. Investigació bàsica i aplicada mitjançant el desenvolupament i estudi d'assajos clínics en l'àmbit de les patologies associades a la Nutrició. 
  5. Desenvolupament de noves eines basades en les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) per al seu ús en Educació Alimentària a nivell docent i assistencial.
  6. Avaluació antropomètrica, nutricional i ajudes ergogèniques en l'esport.
     
Grup d'Investigació en Materials Inorgànics Funcionals - FuniMAT

Som un grup d'investigació en la interfície entre la química inorgànica i la de materials. Formem part de l'Institut de Ciència Molecular (ICMol) de la Universitat de València. 

La nostra investigació abasta diferents objectius que van des de la síntesi, caracterització i nanoestructuració de materials inorgànics i porosos. Partint d'un coneixement profund d'aquests principis bàsics, el nostre objectiu és possibilitar aplicacions rellevants per al medi ambient basades en aquests materials, com la catàlisi, la separació quiral, la fotocatàlisi, la electrocatàlisi o l'emmagatzematge d'energia. Col·laborem a nivell nacional i internacional amb grups d'investigació de renom, incloent científics del ICIQ (Tarragona), Polymat (Sant Sebastià), ETH (Zurich), ICN2 (Barcelona), Universitat de Liverpool, Universitat de Warwick i IMDEA Nanociència (Madrid). Els nostres laboratoris es troben en les instal·lacions d'última generació del ICMol.

Grup d'Investigació en Materials Orgànics per a la Detecció i Alliberament Controlat - MODeLiC

El desenvolupament de nous sistemes químics complexos d'aplicació industrial, com són els sensors químics o els nous materials per a alliberament controlat, precisen d'una aproximació multidisciplinària; incloent el coneixement de camps com la química analítica, orgànica i inorgànica, electrònica i enginyeria. El grup d'investigació Materials Orgànics per a Detecció i Alliberament Controlat, MODeLiC, de la Universitat de València treballa fonamentalment en dues línies d'investigació: 1. Síntesi, caracterització i avaluació de sensors químics per a la detecció de tota mena d'espècies de xicoteta grandària amb aplicacions mediambientals i biomèdiques. En aquest camp en els últims anys ha treballat en el disseny i avaluació de sensors, colorimètrics i fluoromètrics principalment, per a la detecció d'agents de guerra química (gasos nerviosos). El treball en sensors per a aquesta mena d'agents ha despertat en els últims anys un gran interés en la comunitat internacional pel fet que els mètodes existents són costosos i requereixen de personal especialitzat, la qual cosa fa que el seu ús siga difícil en casos d'atac amb aquesta mena d'agents a la població civil. El segon camp d'interés del grup és la detecció de gasos contaminants. L'àrea d'aplicació en aquest cas és tant industrial com en entorns públics. Dins d'aquest apartat s'està treballant en la preparació de sensors per a òxids de nitrogen, cianur d'hidrogen, sulfur d'hidrogen i altres gasos contaminants. És interessant indicar que alguns d'aquests gasos (òxid nítric, sulfur d'hidrogen) són espècies que es troben en les cèl·lules i que són responsables d'unes certes respostes biològiques. Per aquesta raó també es treballa en l'avaluació de la resposta sensora dels compostos preparats en cèl·lules. Més recentment, s'ha treballat en la preparació de sensors colorimètrics per a la detecció de drogues de submissió química (en concret GHB) en begudes. Els sensors preparats són capaços de reconéixer la presència de la droga en tota mena de begudes. Aquests sensors poden ser ocupats "in situ" per qualsevol persona ja que són fàcils d'usar, assegurances i selectius. 2. Disseny i caracterització de materials per a l'alliberament controlat de fàrmacs, destacant les aplicacions en el tractament de l'osteoporosi, colitis ulcerosa i síndrome de Crohn i la detecció i tractament de tumors sòlids (entorns hipòxics). Un dels reptes, que es planteja en l'actualitat en el desenvolupament de medicaments, és trobar nous mètodes o sistemes d'administració que representen alternatives més eficaces i segures que les formes farmacèutiques ja disponibles. Per això, en molts casos, resulta convenient buscar formes de dosatge alternatives que permeten un millor accés del fàrmac al seu lloc d'acció. Amb la finalitat de millorar el control en l'alliberament de fàrmacs en el nostre grup s'empra una nova aproximació que consisteix en la preparació de "materials intel·ligents" que estiguen regulats mitjançant estímuls externs. El disseny de nano o micromaterials funcionalitzats amb portes moleculars és una àrea de treball molt fèrtil i prometedora que està conduint a la química de coordinació tradicional i la química supramolecular a les fronteres de la nanociència, la biologia molecular i la bioquímica. Aquests sistemes estan inspirats en els bio-canals i les bio-portes i en general en processos biològics que originen transformacions desencadenades per espècies químiques específiques. L'estudi d'aquest model d'alliberament pot aplicar-se a un elevat nombre de patologies, però, en el nostre grup, s'està estudiant la malaltia inflamatòria intestinal (EII). Aquesta malaltia inclou dues patologies relacionades, la colitis ulcerosa (CU) i la malaltia de Crohn (EC). D'altra banda, la preparació de materials teragnòstics és un camp d'investigació que està despertant cada dia més interés. Aquests materials permeten simultàniament la detecció d'una patologia i el seu tractament. En aquest camp els materials híbrids orgànic-inorgànica han demostrat ser una alternativa molt útil per a la consecució d'aquesta mena de compostos.

Grup d'Investigació en Metabolisme Primari i Enginyeria Metabòlica Vegetal - MePiVe

L'estudi del metabolisme està emergint com una àrea central de la biologia vegetal degut a l'interès creixent per temes com l'augment de la producció agrícola, la bioenergia, l'explotació de la biodiversitat química de les plantes o l'obtenció de fitonutrients. La manipulació del metabolisme vegetal per aconseguir algunes de les aplicacions esmentades, necessita en primer lloc tenir un coneixement precís del funcionament de les rutes metabòliques i de les xarxes que les connecten.

La nostra recerca se centra en caracteritzar funcionalment rutes del metabolisme primari vegetal combinant aproximacions de tipus metabolòmic, bioinformàtic, proetòmic i genòmic. A més a més, tractem de dilucidar les xarxes metabòliques que conecten les distintes rutes i com interaccionen amb el desenvolupament de les plantes. En aquest moments estem interessats en l'estudi de rutes metabòliques plastidials com la ruta glicolítica o la ruta fosforilativa de biosíntesi de serina.

Grup d'Investigació en Metabolisme i Transport en Vegetals Sota Estrès Abiòtic - MITEV

S'estudien els efectes morfofisiològics de diversos estressos abiòtics en les plantes, en particular sobre el metabolisme fotosintètic i respiratori, així com l'equilibri hídric i les alteracions de la funcionalitat de les membranes cel·lulars i de la distribució dels nutrients en la planta. El treball se centra fonamentalment en estressos causats per salinitat i per metalls pesants, en aquest cas tant per excés (toxicitats) com per defecte (deficiències nutricionals), i els mecanismes de regulació de les respostes que presenten les plantes a aquestes condicions ambientals adverses.

Grup d'Investigació en Micologia, Micotoxines i altres Toxines Microbianes - MICOTOX

Grup d'investigació; Micologia, micotoxines i altres toxines microbianes. Facultat de Ciències Biològiques i Facultat de Química. Universitat de València.

El grup està compost per professors dels Departaments de Microbiologia i Ecologia i de Química Analítica de la Universitat de València. La seua activitat investigadora és de caràcter multidisciplinari i s'ha desenvolupat en aqueixes àrees, aplicades, principalment, als camps de la Salut i Ciència i Tecnologia d'Aliments. El grup es va constituir en 1988 encara que va iniciar la seua marxa anys arrere. 

La seua investigació en els primers anys es va dirigir a la detecció, aïllament i identificació de fongs i micotoxines en aliments així com de metabòlits secundaris fúngics amb activitat acaricida, insecticida o fungicida, que van ser identificats, i transferits, al sector empresarial a través de contractes Universitat-Empresa. Els primers treballs del grup sobre aflatoxines, i fongs productors, es van realitzar en cereals en pre- i post-cull i van marcar l'inici de la investigació sobre micotoxines a Espanya. Més tard, a més de cereals, el seu treball s'ha dirigit a altres cultius agrícoles com a cítrics, fruita seca, vinya, etc. El grup ha investigat en la caracterització de les espècies toxigèniques dels gèneres Aspergillus, Fusarium, Penicillium i Alternaria més destacables, quimiotipat inter- i intra-específic, estudi del seu ecofisiologia i de la seua resistència a antifúngics (ecològics, convencionals i de nou disseny). Aquesta investigació l'ha realitzada paral·lelament a l'optimització de mètodes analítics d'alta resolució (GC i LC, LC-MS/MS) per a la determinació de les micotoxines, tant en bioassajos in vitro, com en collites agrícoles i aliments derivats. Les principals micotoxines estudiades han sigut aflatoxines, ocratoxines, zearalenona, tricotecens A i B, fumonisines, patulina i alternariols. 

Altres aspectes destacables de la seua investigació han sigut l'estudi d'estratègies per a l'eliminació de micotoxines durant la transformació tecnològica de les matèries primeres (fermentació, enfornat, adsorbents biològics, etc.), aplicació de models predictius per a la prevenció/control de micotoxines en aliments en el marc del canvi climàtic, avaluació de micotoxines en fluids biològics humans, disseny i assaig de films bioactius per al control sostenible de fongs i micotoxines en aliments, etc. Donada la importància que en l'actualitat tenen les toxines produïdes per bacteris i cianobacteris i el risc que suposen per a la salut humana i dels animals, s'ha iniciat una nova línia de treball per a la caracterització i detecció de cianotoxines i altres toxines produïdes per algues unicel·lulars del plàncton.

El grup ha publicat més de 150 articles en revistes d'alt factor d'impacte, més de 30 capítols de llibre d'edició internacional i presentat més de 300 treballs en congressos, sobretot, internacionals. Ha dirigit nombroses tesis doctorals, de llicenciatura, de màster, treballs per a l'obtenció del DEA, etc. Ha participat en 4 projectes amb empreses i en 25 projectes sobre micotoxines de Plans d'I+D+I, autonòmics, nacionals i europeus. Diversos dels seus components han sigut membres de la;COST Action 835” en qualitat de representant nacional en el comité de gestió (Misericòrdia Jiménez) o com a membres dels grups de treball (Rufino Mateo i José Vicente Gimeno). Han sigut coordinadors de grups de treball i membres de xarxes d'excel·lència d'I+D+i (SICURA, EspeciaR, Micofood), participen en el microclúster IViSoCA (VLC/Campus) i ha sigut reconegut com a grup d'excel·lència per la Generalitat Valenciana.

Grup d'Investigació en Miniaturització i Mètodes Totals d'Anàlisi - MINTOTA

Des de la seua creació en 1988, el nostre grup d'investigació ha introduït nous conceptes de calibratge, exactitud i qualitat dels resultats analítics, anàlisi multiresidu, extracció en fase sòlida, cromatografia líquida convencional i multidimensional, cromatografia líquida capil·lar i nanocromatografia i dispositius d'anàlisis in situ. En els sistemes analítics desenvolupats la manipulació de la mostra, separació i detecció s'integren en un únic instrument.

La investigació pretén respondre a la demanda actual de procediments d'anàlisis ràpides, de cost efectiu i nets. S'estan desenvolupant noves estratègies que incorporen nous nanomaterials. Es persegueixen tant objectius instrumentals com analítics (tipus d'informació necessària, característiques de la mostra, tipus d'anàlits i concentració present, espècies que originen la detecció, quiralitat). S'ha abordat la resolució de nombrosos problemes analítics en diferents àrees d'investigació, fonamentalment mediambiental, de la salut, alimentació, drogoaddicció i industrial. Aquesta labor s'ha desenvolupat en el marc de diferents projectes d'investigació subvencionats per organismes públics, i ha comptat amb la participació d'investigadors procedents d'altres universitats i centres d'investigació.

El treball realitzat s'ha plasmat en publicacions en revistes científiques de prestigi internacional, ponències en congressos, tesis, projectes fi de llicenciatura i de màster. Així mateix, ha donat lloc a diferents activitats de transferència de coneixement amb empreses, organismes públics i centres d'investigació.

Grup d'Investigació en Màrqueting, Internacionalització i Gestió del Canal de Distribució - MARKINADIS

El Grup d'Investigació en màrqueting, internacionalització i gestió del canal de distribució (MARKINADIS) té el seu origen en 2005 per la concessió d'una ajuda per a grups d'investigació atorgada per la Direcció General d'Investigació i Transferència Tecnològica de la Generalitat Valenciana per la qual es va constituir el Grup d'Investigació en Màrqueting (GIMK) (GRUPOS05/057), i que estava constituït per investigadors de les universitats de València, Castelló i Castella - La Manxa. 

Els investigadors que ho componen posseeixen una dilatada trajectòria investigadora en temes de màrqueting, internacionalització i gestió dels canals de distribució com ho avala l'haver format part de diversos projectes avaluats per la ANEP, com a investigador principal o com a membres del projecte:

  • Noves perspectives en el procés d'internacionalització de les empreses minoristes espanyoles: una anàlisi comparada (ECO200908708).
  • Gestió de les promocions i de les marques de distribuïdor per a un desenvolupament eficient de l'estratègia de màrqueting del minorista (SEJ2005-06105).
  • Oportunitats i reptes de les tecnologies de la informació i de la comunicació per al desenvolupament d'estratègies de màrqueting i la seua incidència en el comportament del consumidor (SEC2002-04326-C03-03).
  • Desenvolupament de la Tecnologia de la Informació (TU) per a la gestió de les empreses de distribució comercial (1FD97-1939).
  • Pla de màrqueting estratègic per al sector del xampinyó a Castella - La Manxa (1FD97-2029).
  • Avaluació del Pla d'Internacionalització 2000-2002 per a la Direcció General de Política Comercial. M. d'Economia.

Així doncs, l'activitat investigadora del grup es caracteritza per l'interés a explicar els processos d'internacionalització de les empreses al llarg del canal de comercialització. El que comprén aspectes com:

  • L'estratègia d'internacionalització de les empreses minoristes, investigant quines capacitats dinàmiques tenen les empreses que s'internacionalitzen. L'estratègia de màrqueting de l'empresa ha d'adaptar-se als diferents països i les capacitats dinàmiques permeten la reconfiguració contínua dels recursos i de l'oferta de l'empresa en els mercats.
  • Els processos d'internacionalització en el sector agroalimentari.
  • L'estratègia multicanal de les empreses internacionals, com s'han d'integrar els canals de màrqueting de manera que la combinació del canal tradicional i del canal en línia produïsca efectes beneficiosos en forma de sinergies, i ampliació de la base de clients. 
  • El comportament del consumidor davant la internacionalització de les empreses, com perceben els consumidors de diferents països l'oferta de les empreses minoristes. 
  • El comportament del consumidor en l'entorn virtual, analitzant l'acceptació de les vendes a través d'Internet i com influeix la integració del canal en línia amb els canals tradicionals en la seua satisfacció i lleialtat. Això adoptant un enfocament cross-cultural, és a dir, comparant el consumidor espanyol amb el d'altres països. 
  • La incidència de les ajudes públiques a la internacionalització, investigant quina influència tenen en el disseny de l'estratègia internacional i en quina mesura permeten efectivament ampliar i accelerar l'expansió internacional de l'empresa. 

​Aquests objectius i l'activitat investigadora realitzada per l'equip sol·licitant conformen una trajectòria investigadora consolidada com a grup a través de la difusió de les publicacions en revistes de prestigi, la participació en projectes d'investigació i en la participació en activitats de transferència. Tots els membres col·laboren en altres grups d'investigació nacionals i internacionals.

Finalment, tots els investigadors del grup han format part del Comité organitzador del 17h. Conference of the European Association for Education and Research in Commercial Distribution, celebrat al juliol de 2013 a València i dos d'ells van ser els Co-Presidents.

Grup d'Investigació en Nous Reptes en Catàlisi Metàl·lica Homogènia - HOMCAT

Aquest grup de recerca té com finalitat el desenvolupament de catalitzadors per a la transformació de substrats poc funcionalitats en productes d'interès industrial mitjançant la catàlisi homogènia. Els substrats de preferència són els hidrocarburs i altres compostos amb una alta inèrcia química com el nitrogen o el diòxid de carboni. Respecte als catalitzadors s'utilitzaran complexos metàl·lics de elements de la primera sèrie de transició.

Grup d'Investigació en Nutrició i Alimentació - NUTRALIMEN

S'ha demostrat que la reducció de la ingesta de sal, greixos saturats i la ingesta de compostos bioactius amb capacitat antioxidant exerceixen un efecte positiu sobre la salut.

El grup d'investigació porta anys estudiant la qualitat nutricional dels aliments i el contingut en compostos bioactius dels aliments d'origen vegetal.

S'avalua l'efecte que les tecnologies de conservació tenen sobre aquests, així com també l'evolució d'aquests components durant l'emmagatzematge. També es valoren els menús oferits en la restauració col·lectiva tant en l'àmbit escolar com en institucions per a majors. Finalment s'avalua l'estat nutricional de determinats col·lectius.

Grup d'Investigació en Paleontologia de Vertebrats Cenozoics - GI-PVC

L'activitat investigadora del GI-PVC (Grup d'investigació en Paleontologia de Vertebrats del Cenozoic) se centra en l'estudi de set grans línies d'investigació: 

  • Macrovertebrats del Cenozoic (Conques Bètiques i Serralada Ibèrica). 
  • Estudi del trànsit Mio-Pliocé en fàcies continentals a la Comunitat Valenciana. 
  • Estudi de les faunes del Miocé inferior i Miocé mitjà de l'Est de la Península Ibèrica.
  • Estudi de les faunes del Terciari i Quaternari de l'Equador. 
  • Anàlisi isotòpica de restes fòssils de micromamífers. 
  • Aplicació de les eines GIS (Sistemes d'Informació Geogràfica-anàlisi espacial) en la reconstrucció paleoclimàtica i paleoambiental basada en restes fòssils de microvertebrats. 
  • Aplicació combinada de les eines GIS (Sistemes d'Informació Geogràfica-anàlisi espacial) i d'Anàlisi d'Imatge en l'estudi de la forma en Paleontologia.

L'objecte d'estudi de les set línies d'investigació anteriorment referides són les restes de vertebrats (mamífers, rèptils, amfibis) fòssils del Cenozoic d'Europa, i especialment de la Península Ibèrica, així com del mateix tram temporal a les regions centrals i occidentals de l'Equador. En tots dos contextos geogràfics es persegueix abordar l'estudi paleontològic detalladament d'aquesta mena de restes des de les diferents subdisciplines de la Paleontologia (Tafonomia, Sistemàtica, Bioestratigrafia, Biogeografia, Paleoecologia, Estudi de la forma, etc.). 

Les àrees principals d'estudi són les conques terciàries i quaternàries dels Dominis Ibèric i Bètic en la Península Ibèrica, i les àrees amb depòsits de l'Eocé-Quaternari del centre i oest de l'Equador. La Península Ibèrica és una regió on es comptabilitza un gran de nombre de treballs de tall paleontològic sobre les faunes de vertebrats del Cenozoic. Així, des de mitjan segle passat, un gran nombre d'investigadors europeus i d'altres latituds van seleccionar les conques ibèriques com a lloc preferent d'estudi d'aquesta mena de fòssils. La magnífica exposició dels afloraments i el gran registre paleontològic trobat van contribuir a considerar aquesta àrea com la principal font d'informació paleontològica sobre vertebrats cenozoics d'Europa. Arran d'aquests treballs sorgeix l'Escola de Paleontòlegs de Vertebrats Espanyola, que al llarg dels anys ha vingut a constituir-se com la més gran i potent del nostre continent.

Els nostres esforços es dirigeixen a completar el gran nombre de treballs en Paleontologia de Vertebrats ja existents en aquestes conques, i especialment a complementar els escassos treballs que en l'Est de la Península s'han realitzat i que, com els nostres últims treballs demostren, contenen una informació molt rellevant que contrasta amb els resultats d'altres àrees peninsulars i de la resta d'Europa. Els nostres resultats permeten comprovar diferències significatives en el registre paleontològic de vertebrats cenozoics, així com la troballa de nous esdeveniments de canvis paleoambientals fins al moment no registrats en altres àrees d'estudi.

A més d'aprofundir en estudis que complementen la informació ja existent d'altres àrees, el nostre equip desenvolupa la seua labor investigadora en altres fronts de cara a crear noves aproximacions al coneixement de les condicions paleoambientals del passat més recent (Plistocé-Holocé) i la seua relació amb els processos de canvi climàtic que han esdevingut en aquest tram temporal. D'altra banda, encara que molt relacionat amb aquest últim punt, desenvolupem noves aplicacions d'anàlisi espacial per a manejar informació ambiental-climàtica i biogeogràfica que ens permeten abordar el procés de reconstrucció paleoclimàtica del passat recent. A partir d'aquestes noves aplicacions analitzem per exemple el context d'extinció dels últims grups neandertals basant-nos en el registre de microvertebrats Plistocens.

Grup d'Investigació en Patògens en l'Aqüicultura: Patògens de Peixos i Zoonòtics - PAFZP
  1. Investigació bàsica en patògens zoonòtics d'interés en aqüicultura. Bacteri model Vibrio vulnificus, patogen de peixos i de l'home. 
  • Objectiu: Conéixer els mecanismes d'interacció V. vulnificus-hoste a nivell funcional i molecular usant l'anguila i el ratolí com a animals model per a predir virulència per a peixos i per a l'home, respectivament. 
  • Mètodes: microbiologia clàssica; microbiologia i genètica molecular; immunologia clàssica i molecular; cultiu de teixits i línies cel·lulars; genòmica, transcriptòmica; bioxips; manipulació d'animals de laboratori. 
  1. Investigació aplicada a empreses relacionades amb l'aqüicultura. 
  • Objectiu: desenvolupar:
    • mètodes de diagnòstic de malalties infeccioses de peixos.
    • mètodes moleculars de detecció de patògens.
    • vacunes i procediments de vacunació i inmunoestimulació.
Grup d'Investigació en Polítiques de Benestar Social - Polibienestar

El Grup d'Investigació en Polítiques de Benestar Social, pertanyent a la Universitat de València (Espanya) de referència internacional, és un grup especialitzat en investigació, innovació i tecnologia social, assessorament tècnic i formació en l'àmbit de les polítiques socials. Desenvolupem investigació bàsica i aplicada amb un enfocament interdisciplinari i holístic sobre sostenibilitat econòmica, social, política i tècnica dels sistemes de benestar, assessorant l'Administració i a les empreses en el disseny, planificació i implementació de recursos i polítiques de benestar social i sostenibilitat.

El grup està compost per un equip interdisciplinari dirigit per Jorge Garcés Ferrer, catedràtic Príncep d'Astúries en la Universitat de Georgetown a Washington DC (els EUA) i 20 investigadors de diferents disciplines de la Universitat de València. Al seu torn, el grup col·labora amb entitats i universitats de la Unió Europea, dels Estats Units, Sud-amèrica i Àfrica.

Visió: millorar el benestar, la sostenibilitat i la qualitat de vida de la societat.

Missió: aconseguir una major eficàcia i eficiència de les polítiques públiques, entitats privades i tercer sector, mitjançant propostes innovadores, integrals i interinstitucionals a través d'un equip amb un enfocament interdisciplinari i multicèntric.

Repte per a 2030: innovar les polítiques públiques a través de les tecnologies de la informació i la comunicació, Tics.

El Grup d'Investigació ofereix el millor servei en l'àrea de les Polítiques públiques i per a això es val d'un equip interdisciplinari, connectat internacionalment i amb un gran coneixement de cada àrea de treball. No sols la seua font de coneixement i capacitat sinó també la seua cohesió, dinamisme i forma de treball, permeten al Grup continuar creixent cap a l'excel·lència. L'equip imparteix docència en titulacions de grau de la Universitat de València, màsters oficials de la Universitat de València, màsters i cursos de post-grau propis, així com en altres cursos de formació.

Grup d'Investigació en Posicionament i Marca - POMA

Tant l'auge de la competència entre empreses a causa de la globalització dels mercats, com la major informació de què disposa el consumidor hui dia gràcies a l'auge de les noves tecnologies, comporten la necessitat apostar per dotar de valor afegit a l'oferta comercial. Ara bé, si aquest valor afegit no es diferencia amb una marca ben posicionada, la seua potència quedar afeblida, sent el resultat final la derrota. El que no es coneix, no existeix; i el que no existeix, no es consumeix. 

UNA ALTRA INFORMACIÓ D'INTERÉS: 

El grup d'investigació s'ha nodrit de fons obtinguts en concurs públic (Conselleria d'Empresa, Universitat i Ciència de la Generalitat Valenciana i Ministeri d'Economia i Competitivitat.), investigant com afegir valor i construir marca utilitzant eines com ara les noves tecnologies, l'embalatge/envase del producte o la figura del venedor/comercial. 

El grup pública tots els anys en revistes científiques d'impacte i assisteix amb regularitat a congressos nacionals i internacionals per a compartir les seues troballes. Aglutina X sexennis  d'investigació en total. 

Així mateix, s'han dirigit diverses tesis doctorals en aquest camp, aprofundint en aspectes com ara: la transferència de marca des d'un esdeveniment patrocinat a la marca patrocinadora; la construcció de capital de marca en institucions d'educació superior públiques i privades; i el desenvolupament de mega esdeveniments sostenibles com a estratègia màrqueting potenciar la marca-ciutat. 

Igualment s'ha treballat amb empreses subscrivint periòdicament convenis de col·laboració per a investigar en aspectes com ara l'elecció del millor posicionament de marca per a una cadena de distribució d'alimentació, o l'estudi de la viabilitat d'una marca paraigua en la indústria de la moda valenciana.

Grup d'Investigació en Processat i Disseny Digitals - GPDD

El Grup de Processament i Disseny Digitals de la Universitat de València centra la seua investigació en el processament digital del senyal i l'aplicació de tècniques de tractament digital en camps com ara l'Enginyeria Biomèdica, sistemes industrials i arquitectures maquinari per a la implementació d'algorismes en temps real.

Grup d'Investigació en Química Quàntica de l'Estat Excitat - QCEXVAL

L'objectiu general del grup QCEXVAL és determinar, amb gran precisió, mecanismes químics derivats de la interacció entre la radiació visible-UV i sistemes moleculars de rellevància en biologia, medicina, nanotecnologia i medi ambient, establint així els fonaments per a predir propietats electròniques innovadores i proposar noves molècules per al seu ús aplicat en aquests camps. Per a això, es fa ús de les eines de la química teòrica i computacional i granges d'ordinadors amb gran potència de càlcul. També contribuïm al desenvolupament de noves metodologies i procediments computacionals que permeten resoldre problemes de gran complexitat. 

Grup d'Investigació en Química Supramolecular - SUPRAMOL

El grup de Química Supramolecular centra el seu treball de recerca en la síntesi i caracterització de compostos polinitrogenats així com en l'estudi de la seua interacció amb ions metàl·lics, anions i espècies neutres. Es dedica especial atenció a l'estudi de sistemes d'interés mediambiental i/o biològic. En particular, al desenvolupament de molècules i/o complexos que desenvolupen activitat antioxidant i/o antiinflamatòria, antiparasitària i/o antitumoral. A fi de preparar sistemes més eficaços, s'estudia la implementació de les molècules en diferents superfícies sòlides com a nanopartícules, sòlids mesoposos, etc. Aquests sistemes s'apliquen a la detecció de compostos d'interés mediambiental i al desenvolupament de nous tipus de fàrmacs. Finalment, es preparen i estudien nous compostos per a ressonància magnètica nuclear d'imatges.

Grup d'Investigació en Recerca Avançada i Expansió Tecnològica en Computació Gràfica - ARTEC

El grup ARTEC centra les seues tasques investigadores en el camp dels gràfics per computador. Dins d'aquesta àrea es dedica als gràfics 3D interactius, la realitat virtual, realitat augmentada i simulació civil. A més, treballa en àrees afins com són la computació ubiqua o els ambients intel·ligents. El grup realitza tasques tant de recerca bàsica com aplicada. En aquest sentit ha aplicat els sistemes de simulació a la formació i experimentació en factors humans, destacant especialment en els sistemes de simulació de conducció de vehicles. Aquesta línia de treball ha donat lloc a desenvolupament de sistemes hardware per a suports de projecció immersiva 3D així com a sistemes de generació de claus gravitar-inercials amb desenvolupament d'actuadors mecànics.

Grup d'Investigació en Reconeixement per a la Sostenibilitat - REDOLi

El grup REDOLi cerca millorar la societat a través de la investigació en els àmbits del reconeixement, la sostenibilitat i la innovació. El grup REDOLi desenvolupa la seua investigació en els àmbits del reconeixement, la sostenibilitat i la innovació. Les seues línies de treball inclouen: 

  • Desenvolupament de molècules i nanomaterials per a modular l'activitat de proteïnes, en particular dels enzims polifenol oxidasa i lipasa/pancreatina. 
  • Desenvolupament de molècules i nanomaterials per a sensors. 
  • Desenvolupament d'estratègies per a aconseguir processos i productes més sostenibles, en particular en agricultura i la indústria química, de materials i aliments. 
  • Difusió d'aspectes actuals de bioeconomia, economia circular, canvi climàtic i anàlisi de cicle de vida. 
  • Suport a les empreses en els processos d'innovació, identificació de coneixement, transformació de coneixement en productes, desenvolupament d'estratègies de protecció i projectes.
     

 

Grup d'Investigació en Regulació Mediambiental, Energètica i del Territori - LEGAMBIENTAL

Anàlisi jurídica de les tècniques de la regulació ambiental, energètica i del territori i de les tendències d'evolució derivades de l'eix-problema que suposa la globalització i la intervenció administrativa en l'activitat econòmica del tipus "multinivell", englobada en el concepte de Governança.

Grup d'Investigació en Regulació Transcripcional del Metabolisme Secundari de Plantes - TOMSlab

Les plantes fabriquen metabòlits especialitzats que ajuden en la interacció i supervivència amb el seu entorn. Aquests compostos, denominats "metabòlits secundaris", constitueixen una rica font de beneficis per a la salut en la nutrició humana, i també representen els components bàsics en el desenvolupament de nous productes farmacèutics. No obstant això, el metabolisme secundari es limita en ocurrència, i alguns compostos estan restringits temporal i espacialment a uns certs grups taxonòmics.

El desenvolupament i el metabolisme secundari són processos estretament connectats. Part d'aquesta associació depén de l'expressió diferencial de gens: si bé la informació s'instrueix i es cableja en el genoma, la seua regulació i visualització en uns certs tipus de cèl·lules determinaran en última instància la capacitat d'acumular diferents metabòlits.

El control del metabolisme secundari en resposta als senyals ambientals i de desenvolupament és exercit per factors de transcripció i correguladors transcripcionals que actuen sobre seqüències d'ADN reguladores cis que determinen quan, on i com s'expressen els gens, però també sobre altres tipus de proteïnes reguladores i ARN. En TOMSlab estem interessats en la regulació transcripcional del metabolisme secundari. Això ha inclòs anàlisis genòmiques de famílies de factors de transcripció i anàlisi d'expressió gènica global, així com un interés en els enfocaments de biologia de sistemes que integren conjunts de dades de transcriptòmica i metabolòmica.

L'enfocament actual del laboratori és l'estudi a nivell mundial de xarxes reguladores de gens que controlen el metabolisme de fenilpropanoids i isoprens en fruits carnosos climatèrics i no climatèrics, com la tomaca (Solanum lycopersicum) i la vinya (Vitis vinifera), respectivament. També estem interessats en diverses altres espècies que posseeixen propietats farmacèutiques potencials que les fan importants per al descobriment de fàrmacs i la millora dels aliments funcionals.

Grup d'Investigació en Seguretat Alimentària i Mediambiental - SAMA

La deterioració de les condicions mediambientals, ocasionat sobretot per les activitats humanes, és un dels principals riscos per a la salut. La contaminació, la degradació ambiental, la desforestació i la pèrdua de biodiversitat no sols estan afectant els ecosistemes i al clima, sinó que també tenen serioses repercussions sobre la producció d'aliments segurs i de qualitat i sobre la població.

Al començament del segle XXI, la seguretat dels aliments que consumim i del medi ambient on vivim s'ha convertit en una prioritat fonamental tant per als consumidors com per als poders públics. El grup d'investigació en Seguretat Alimentària i Mediambiental (SAMA-UV) es dedica a la investigació en ciències mediambientals i alimentàries i proporciona tecnologia i serveis analítics d'avantguarda per a la determinació de contaminants i components naturals centrant les seues activitats en les àrees de sanitat mediambiental, qualitat i seguretat alimentària així com en l'avaluació de riscos i l'estudi de l'exposició humana. Els contaminants amb els quals treballa el grup d'investigació i per als quals disposa de metodologia analítica avançada inclouen tant regulats com emergents i els seus productes de degradació (ex. pesticides, drogues d'abús, medicaments d'ús humà i veterinari, compostos perfluorats, retardants de flama, etc...).

Els resultats d'aquesta activitat desenvolupada ha permés al grup d'investigació relacionar-se i col·laborar amb altres equips nacionals i europeus que investiguen en temàtiques similars a través de l'assistència i la presentació de ponències en nombroses reunions i congressos internacionals i articles en revistes científiques. En el seu conjunt, l'activitat investigadora desenvolupada ha generat 15 capítols de llibre i més de 180 publicacions en revista internacionals SCI d'alt índex d'impacte com Analytical Chemistry, TrAC Trends in Analytical Chemistry, Journal of Chromatography, Analytica Chimica Acta, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Food Chemistry, Journal of Agricultural and Food Chemistry, etc.

La investigació del grup es finança majoritàriament a través de projectes d'investigació enquadrats en el marc de les ajudes per a la realització de projectes d'I+D tant a nivell autonòmic com a nivell nacional, i també en el marc de diverses les accions integrades comptant amb la cooperació d'altres grups d'investigació de la Unió Europea. El grup també té col·laboracions i convenis amb empreses del sector alimentari i mediambiental.

Grup d'Investigació en Senyalització que Controla la Floració de les Plantes - SignalFlow

Estem interessats en la caracterització dels senyals interns mòbils que controlen la floració en les plantes. Hem utilitzat Arabidopsis thaliana per a caracteritzar els canvis metabòlics associats a la transició floral mitjançant un enfocament de metabolòmica i lipidòmica. Aquests enfocaments han identificat una sèrie de vies metabòliques que s'alteren en les plantes que experimenten la transició floral en comparació amb les que romanen en fase vegetativa. Actualment estem investigant la contribució d'aqueixes vies al control del temps de floració en Arabidopsis i explorant la possibilitat que aquestes representen vies conservades que siguen importants per al control d'aquest tret en les espècies cultivades. Aquest estudi s'ha complementat amb una anàlisi transcriptòmic que mostra quins gens que regulen aqueixes vies metabòliques augmenten o disminueixen el seu nivell d'expressió durant la transició floral.

La integració de les dades metabòliques, lipidòmics i transcriptòmics ens ha proporcionat un sòlid conjunt d'informació per a desentranyar noves capes de complexitat en el control de la floració. Recentment, també hem desenvolupat un enfocament proteòmic quantitatiu per a identificar proteïnes i pèptids específics del floema que podrien representar senyals mòbils que controlen no sols la floració sinó també altres processos de desenvolupament. Ja hem identificat més de 100 proteïnes del floema i estem caracteritzant la seua funció i el seu potencial paper com a reguladors del desenvolupament.

Grup d'Investigació en Servei, Innovació, Valor - SIV

Generació de coneixement sobre la base que la innovació del servei crea valor i benestar per a clients, treballadors, empresaris i comunitat en general mitjançant la nova i/o millorada oferta, processos i models de servei. Tot això es configura a nivell d'estratègia, desenvolupament i execució del servei, sota una perspectiva sostenible, multidisciplinària, internacional i tecnològica, a nivell de relacions empresa-client (B2C), entre empreses (B2B) i client-client (C2C), tant en organitzacions públiques com privades, en línia i off-line.

El grup SIV es troba en contínua vigilància de les bretxes d'investigació existents en l'àmbit del servei i així mateix en sectors específics de serveis amb especial rellevància de l'Oci -Turisme, Cultura i Esport-, Salut i l'Educació, amb una filosofia de contínua transferència a empreses i institucions a nivell nacional i internacional.

La labor investigadora, del grup SIV ha sigut publicada en nombroses revistes acadèmiques, moltes internacionals (més de 90) i indexades en el JCR, per exemple: Journal of Business Research, Tourism Management, Higher Education, On line Information Review, Current Issues in Tourism, Journal of Travel & Tourism Marketing, Service Industries Journal, International Journal of Service Industry Management, European Journal of Marketing, Service Business. Quant a la difusió realitzada en fòrums acadèmics, cal assenyalar la presentació de més de 150 ponències en congressos internacionals entre els quals: European Marketing Academy, Global Innovation & Knowledge Academy, International Technology, Education and Development Conference, International Association of Public and Senar-profit Marketing, International Marketing Trends Conference, Advances in Tourism Marketing Conference.

Així mateix, el grup d'investigació ha liderat i participat en diversos projectes d'envergadura tant nacional, com a internacional. En aquest sentit, cal assenyalar el projecte ENPI Newcimed: New Cities Of The Mediterranean Siga Basin, finançat per la Comissió Europea; el projecte Configuració de les universitats com a centres d'educació al llarg de la vida del ciutadà mitjançant la gestió de relacions entre les seues stakeholders concedit pel Ministeri d'Educació i Ciència i el projecte Indicadors de Sostenibilitat per a destins desenvolupats, en desenvolupament i amb poblacions vulnerables finançant per l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament. Membres del grup d'investigació també han realitzat projectes destinats a la transferència de coneixement. Entre aquests projectes destaquen els afavorits per la Diputació de València, Avaluació de l'impacte de la marca València Terra i Mar en l'àmbit de l'esport; la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de València Informe sobre la situació de la innovació en el sector comercial minorista: gestió i generació de serveis al comprador i la Generalitat Valenciana Assessorament tècnic sobre fundacions i patrocini, entre altres.

Pel que respecta a la capacitat de formació doctoral del grup d'investigació, destaca la direcció de més de 10 tesis doctorals, diverses d'elles amb esment internacional, i valorades, totes elles, amb la qualificació Excel·lent cum laude. Així mateix, el grup compta amb una beneficiària beca FPU.

Els assoliments acadèmics obtinguts pels membres del grup al llarg de la seua trajectòria, han sigut distingits amb diversos premis, entre els quals cal assenyalar els següents:

  1. GIKA 2016 Award a la millor ponència en la categoria Young Researchers;
  2. Highly Commended Paper in the 2016 Emerald Literati Network Awards for Excellence;
  3. Emerald Literari Network 2010 Awards for Excellence, entre altres. L'anterior acredita la labor investigadora i de transferència de l'equip SIV i la seua actualització en tòpics de rellevància acadèmica i empresa. Subvenció grup AICO 2017,Conselleria d'Educació, Investigació,Cultura i Esport
Grup d'Investigació en Serveis Socials Comunitaris - SESOCO

El grup d'investigació sobre cohesió social i dinàmiques locals està en l'Àrea de cohesió social de l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local en la Universitat València. La investigació en matèria de Treball Social Comunitari és encara una àrea recent en la universitat espanyola.

El grup SOCIAL-COM pretén contribuir al coneixement i visibilització investigadora de les dinàmiques locals que es produeixen en les comunitats per raons de desigualtat, discriminació, conflicte social que impedeixen la cohesió social. En tots els àmbits de la comunitats locals, en general, però amb major profunditat els serveis de benestar social, desenvolupament humà, entenent aquests com una eina que redueix les desigualtats socials i afavoreix la justícia social. El Grup SOCIAL-COM de la Universitat de València té com a objectiu principal en el coneixement dels problemes socials de l'entorn més immediat, dirigint les seues actuacions cap a l'àmbit local per a contribuir al desenvolupament de les estructures socials i el benestar dels ciutadans, comptant amb la seua participació com a eix estratègic.

En últim lloc, els objectius del grup d'investigació SOCIAL-COM pretenen participar en la creació i desenvolupament de nous conceptes, instruments i avaluacions en el camp dels serveis municipals, de manera que es puguen fomentar eficaçment territoris excel·lents i sostenibles entorn de la despesa social i el benestar social.

Grup d'Investigació en Simbiosi, Diversitat i Evolució en Líquens i Plantes: Biotecnologia i Innovació - SYMBIOGENE

El grup Simbiosi, Diversitat i Evolució en Liquens i Plantes: Biotecnologia i Innovació, ve desenvolupant la seua activitat investigadora des de 1986. Els 4 eixos centrals de la nostra investigació són els següents:

  1. Líquens i microalgues: Biodiversitat i biogeografia. S'estudien les diverses aplicacions biotecnològiques, la biologia molecular de fongs i algues simbionts. S'apliquen tècniques HTS en seqüenciació d'ADN de cloroplasts, mitocondris i nuclis. Transcriptòmica i Proteòmica. En la investigació sobre microalgues de líquens s'estudia especialment la diversitat ultraestructural, genètica i funcional així com la resposta molecular enfront de condicions adverses i patrons evolutius. Es desenvolupen nous marcadors moleculars per a la identificació de microalgues i per a aplicacions a la seua filogènia i evolució així com el desenvolupament de tècniques de bioproducció massiva de microalgues liquèniques. S'empren tècniques d'anàlisis ultraestructural d'algues, líquens i plantes, com són: MO, TEM, SEM i Confocal. Estudi de la ecofisiologia de líquens, microalgues, plantes i cultius agrícoles amb aplicacions en bioclimatologia (anàlisis de bioindicació de condicions ambientals i de contaminació atmosfèrica), en conservació d'espais naturals i per a la detecció de zones de risc mediambiental. Estudi del fenomen de biodeterioració causat per microorganismes i estudi de possibles remeis pal·liatius. Quant al suro la investigació se centra en la caracterització ultraestructural del creixement radial i la seua densitat amb una patent que permet certificar la seua "qualitat". Desenvolupament de bioindicadors liquènics per a predir la qualitat del suro i els caràcters dels arbres.
  2. Seqüenciació massiva de cloroplasts de plantes vasculars: Genoma del cloroplast d'una planta silvestre mediterrània en Península Ibèrica de l'espècie Arbutus unedo, l'arboç de la família Ericaceae. Estudi de les aplicacions biotecnològiques a l'estrés per deshidratació, radiació i temperatura en cultius.
  3. Biologia evolutiva de plantes: Investigació sobre diverses espècies i amb variats objectius, tant d'investigació bàsica com aplicada. La investigació bàsica integra diferents tipus de caràcters (morfològics, anatòmics, cariològics, palinològics, reproductius i moleculars) per a establir els patrons evolutius de diversos grups de plantes. Els objectius concrets d'aquesta investigació són l'estudi biosistemàtic i filogenètic de diversos grups de plantes. També s'aborda l'anàlisi de la variabilitat genètica de plantes amenaçades i aplicació a la seua conservació i al maneig de les seues poblacions. Estudi del sistema reproductiu de diverses espècies amb la finalitat de conéixer els patrons de variabilitat genètica en els matolls mediterranis i la seua distribució espacial. Conservació d'espècies vegetals endèmiques i/o amenaçades. Estudi de les poblacions i la seua variabilitat genètica. Estudi de la Flora amenaçada. Desenvolupament de marcadors moleculars aplicats a la biologia poblacional i biosistemàtica de plantes. Estudi de la variabilitat genètica, biosistemàtica i filogènia. Finalment en aquest eix s'investiga sobre la filogeografía de plantes mediterrànies, la seua variabilitat genètica i les rutes migratòries.
  4. Microbiomes (bacteris i llevats) en talos de líquens: Estudi de les seues possibles aplicacions biotecnològiques. Aïllament i caracterització taxonòmica i activitats funcionals de bacteris i llevats associats a líquens: Contribució al funcionament de les simbiosis liquèniques. El grup desenvolupa aquesta investigació i manté estreta col·laboració científica amb entitats com el Jardí Botànic; el grup de Fisiologia Vegetal "Respostes de les plantes a condicions d'estrés" de la UAH; el grup de "Ecosistemes agroforestals" de la UPV; el grup de "Conservació i Biodiversitat" de la URJC; Plant Genetics Research Unit de la Missouri University; i l'Institut de Biologia de la UNAM (Mèxic). A més, manté estreta col·laboració científica amb altres investigadors europeus i americans.
Grup d'Investigació en Sistemes Intel·ligents i d'Altes Prestacions - HiPIS

L'equip treballa en quatre línies d'investigació principals, relacionades i alhora complementàries:  - Tècniques de Reconeixement de Patrons i Visió per Computador, i les seues aplicacions a diversos problemes, principalment en la cerca d'imatges basada en el contingut, l'aprenentatge de distàncies i la detecció d'emocions a partir se seqüencies de vídeo. - Processament de diferents tipus de senyals, especialment les d'àudio i vídeo. Els treballs del grup en aquesta línia inclouen la captura, anàlisi i síntesi de senyals acústics, així com l'anàlisi de senyals de vídeo, enllaçant amb la línia de Visió per Computador. - Disseny de Sistemes de Tutorització Intel·ligent (STI), dotant-los de capacitat afectiva. Part dels resultats obtinguts a partir de la primera i segona línies de treball, s'utilitzen per a detectar emocions a partir de vídeos capturats mitjançant maquinari de baix cost, usant tècniques pròpies del camp del Processament del Senyal i la Visió per Computador. - Sistemes de computació d'altes prestacions i disponibilitat, que proporcionen una eina fonamental en tots els camps anteriorment esmentats (reconeixement de patrons, sistemes intel·ligents i processament de senyal), proporcionant la potència necessària en temps real quan aquesta és un requisit en les àrees d'aplicació; o quan existeixen requisits d'alta disponibilitat dels sistemes. En aquest sentit, les últimes tendències se centren en els sistemes distribuïts, el maneig de grans quantitats d'informació (Big Data) i l'anomenada computació en el "núvol", sent aquests aspectes fonamentals d'investigació en el context de la investigació del grup.

Grup d'Investigació en Sistemàtica, Evolució i Biogeografia de Fongs, Algues i Plantes - SEBHAP

L'activitat investigadora se centra en l'adquisició de nous coneixements sobre els fongs, les algues i les plantes, que s'apliquen: 

  1. En estudis sobre la biodiversitat de: fongs, líquens, algues, briòfits i plantes vasculars, en la península Ibèrica, mar Mediterrània i altres àrees.
  2. Per a la solució de problemes relacionats amb la seua Identificació, Sistemàtica, Filogènia, Biogeografia i estat de Conservació.

L'activitat investigadora es duu a terme amb un enfocament multidisciplinari des de diferents perspectives desenvolupant quatre línies d'investigació: "Micologia i Liquenologia", "Botànica Marina", "Briologia" i "Ecologia de les plantes".

Grup d'Investigació en Solucions i Innovació en Química Analítica - SOLINQUIANA

SOLINQUIANA és un grup d'investigació del Departament de Química Analítica de la Universitat de València que desenvolupa, valguda i aplica nous mètodes d'anàlisis per tècniques atòmiques, cromatogràfiques i moleculars, i que té com a objectiu el desenvolupament d'una química analítica sostenible. El grup, liderat pels professors Miguel de la Guàrdia, Agustín Pastor, Salvador Garrigues, María Luisa Cervera, Ángel Morales i Sergio Armenta, integra a un bon nombre de doctors i estudiants valencians i d'Alemanya, el Brasil, el Marroc i altres països, que treballen en l'edifici Jeroni Muñoz de Campus de Burjassot.

L'activitat investigadora duta a terme per aquest grup consisteix en el desenvolupament de mètodes d'anàlisis per a la resolució de problemes que van des del control de la contaminació ambiental en aigües, aire, sediments i biota, fins a l'assegurament de la qualitat alimentària i el diagnòstic clínic de malalties mitjançant anàlisi química, a més de l'anàlisi industrial.

Les diferents línies de treball del grup SOLINQUIANA tenen per objecte:

  1. potenciar alternatives de preparació de mostra basades en els sistemes de microones i l'extracció amb ultrasons i fluids pressuritzats, en sistemes tancats i miniaturitzats;
  2. avaluar de la capacitat per a l'especiació d'elements traça a partir de mesures directes i tractament adequat dels senyals;
  3. reduir les etapes de preparació de mostra, clean-up i determinació, en l'anàlisi cromatogràfica, potenciant l'ús de membranes com a dispositius passius per a la presa de mostra, aplicant la desorció tèrmica i la tècnica d'espai al capdavant (HS);
  4. ús de l'automatització per a minimitzar el consum de reactius i deixalles generades i desenvolupar equips portàtils per a l'adquisició in-situ de mesures;
  5. anàlisi directa de mostres, per a la determinació de components majoritaris, minoritaris i a nivells de traça, per espectrometria vibracional i desenvolupar mètodes de cribratge a partir de mesures directes i tractament quimiomètric dels senyals;
  6. aplicar les tècniques analítiques a estudis arqueomètrics i de mostres d'interés històric.

La investigació que desenvolupa el Grup SOLINQUIANA s'engloba en les següents línies generals d'actuació:

  • Mostreig i preparació de mostres
  • Anàlisi elemental i especiació
  • Anàlisi cromatogràfica
  • Automatització
  • Espectrometria vibracional
  • Quimiometria
  • Green Analytical Chemistry
  • Arqueoquímica

SOLINQUIANA manté un esperit de desenvolupament científic i servei a la societat valenciana i a través d'un servei de consultoria presta el seu suport a la Conselleria de Sanitat i a les empreses valencianes.

Grup d'Investigació en Sostenibilitat Local i Regional - LOCSUS

La incertesa derivada del canvi climàtic i la pressió sobre els recursos naturals porta a proposar procediments que ajuden a establir nous models de gestió de la societat civil i l'ús dels recursos naturals. Així, el desenvolupament sostenible implica ampliar al màxim la participació democràtica de la ciutadania i, per tant, una forta conscienciació social. El territori ha d'obrir àmbits de amigabilitat amb els seus habitants.

El Grup LOCSUS se centra en l'anàlisi dels elements i variables que intervenen en el desenvolupament sostenible dels territoris i les societats, desenvolupament de metodologies de planificació estratègica, estudi dels processos que intervenen en l'enfocament local del desenvolupament, seguiment i avaluació de polítiques públiques i la coordinació i participació en els processos de desenvolupament local.

LOCSUS forma part de l'Institut Interuniversitari per al Desenvolupament Local (IIDL) de la Universitat de València i la Universitat Jaume I, i està fundat pel Dr. Joan Noguera Tur y dirigido por Andrian Ferrandis Martinez.

Línies d'investigació

  • Desenvolupament sostenible i planificació urbana: disseny de recomanacions que permeten aconseguir una major cohesió social, un medi ambient urbà de major qualitat i un desenvolupament econòmic perdurable, tot això dins del concepte de sostenibilitat local.
  • Turisme sostenible: eina estratègica de desenvolupament econòmic local seguint els principis de sostenibilitat.
  • Desenvolupament social en perspectiva històrica: salvar els discursos del passat per a una bona adscripció democràtica en el present.

Campos d'aplicació: Gestió i promoció de desenvolupament local; polítiques i estratègies d'interés per a les Administracions Públiques, associacions i federacions.

Assessorament tècnic i consultoria sobre:

  • Anàlisi dels impactes derivats de la implantació i posada en marxa de noves idees i iniciatives en entorns locals.
  • Projectes de viabilitat per a la implantació de noves polítiques industrials, elaboració de plans de desenvolupament regionals. Anàlisi i avaluació de recursos, ben naturals o de patrimoni, i incorporació a una estratègia de desenvolupament territorial.
  • Planificació urbana i ordenació del territori: anàlisi, diagnòstic i solució de temes urbans i territorials. Anàlisi de posicionament competitiu de municipis o empreses en un sistema territorial atés que servisca com a base per al disseny de futures estratègies.

LOCSUS duu a terme diverses anàlisis, la finalitat última de les quals és el disseny d'un model territorial de desenvolupament més sostenible que abasta diversos objectius a analitzar (turisme, comerç, planificació urbana i industrial, competitivitat, convivència social, o el territori en general). El grup compta amb projectes competitius i contractes amb diverses entitats públiques i privades, mitjançant els quals desenvolupa investigacions i transferència de coneixement dirigits tant a la revaloració de recursos naturals, culturals, educatius o industrials del territori, com a l'avaluació dels impactes derivats de la implantació de noves iniciatives a nivell local.

Grup d'Investigació en Síntesi de Molècules per a Aplicacions Biotecnològiques - SYMOBIA

L'activitat investigadora del grup se centra en el disseny, preparació i caracterització de molècules orgàniques de qualsevol tipus, tant substàncies naturals com sintètiques, i la seua utilització per a diverses aplicacions biotecnològiques. Entre elles s'inclouen, fonamentalment, l'obtenció d'anticossos i desenvolupament d'immunoassajos per a la determinació d'anàlits d'interés en mostres agroalimentàries i medi ambient, i el desenvolupament i escalat de la síntesi de feromones per a la seua aplicació en lluita integrades ecològica de plagues agrícoles.

Grup d'Investigació en Tecnologia de Materials i Sostenibilitat - MATS

El Grup d'Investigació en Tecnologia de Materials i Sostenibilitat (MATS) del Departament d'Enginyeria Química de la Universitat de València centra la seua activitat investigadora en el disseny, desenvolupament, caracterització i validació de tecnologies de preparació i funcionalització de materials amb caràcter multisectorial, i amb enfocament de sostenibilitat dins del concepte d'economia circular. 

Les línies de treball de MATS comprenen: 

  • el desenvolupament de tecnologies d'obtenció i funcionalització de (nano/micro) fibres i films polimèrics, composites i híbrids, i transferència als sectors industrials basats en tecnologia de membranes: tractament d'efluents, envàs i embalatge o biomedicina, entre altres; 
  • la investigació de la correlació entre les propietats físic-químiques dels materials polimèrics i híbrids i les seues prestacions en condicions de servei, orientades a la reenginyeria del disseny; 
  • l'avaluació de les alternatives de valorització material, química, energètica i biològica dels residus d'origen plàstic, sota el concepte d'economia circular i aprofitament dels *biorecursos; 
  • el desenvolupament de tècniques de reacció avançada mitjançant fluids supercrítics o dissolvents emergents per a l'obtenció de polímers d'interés; 
  • el disseny de catalitzadors nanoestructurats mitjançant tècniques electroquímiques per a la preparació de membranes híbrides

MATS està conformat per un equip multidisciplinari, amb experiència en la tecnologia de (bio)polímers i composites, processos de reacció avançada amb dissolvents emergents sostenibles, generació de catalitzadors híbrids per a tecnologies mediambientals i tècniques de control de la corrosió. D'aquesta manera, són capaços d'abordar els desafiaments de les indústries i institucions compromeses per la innovació sostenible en productes i processos mediambientalment eficients i amb valor afegit. MATS està també compromés amb la transferència dels resultats d'investigació i innovació a la societat, mitjançant

  • la formació de professionals qualificats en un entorn científic-tecnològic i internacional, a través de pràctiques, estades acadèmiques i desenvolupament de tesis doctorals i de màster; 
  • la preparació de cursos i tallers de formació especialitzats en l'àmbit de la sostenibilitat i l'economia circular dels materials; 
  • la divulgació en entorns generalistes i especialitzats i 
  • la col·laboració en xarxes i plataformes tecnològiques per al desenvolupament de projectes d'Investigació, Desenvolupament i Innovació.
Grup d'Investigació en Tecnologies del Medi Ambient - CALAGUA-UV

El grup CALAGUA-UV està format per professors/as pertanyents al Departament d'Enginyeria Química de la Universitat de València. Dins dels diferents grups d'investigació del Departament d'Enginyeria Química, el grup CALAGUA-UV centra la seua activitat en l'àrea de coneixement de Tecnologies del Medi Ambient i més concretament en el tractament i depuració d'aigües residuals. CALAGUA-UV porta col·laborant durant més de dues dècades amb diferents grups d'investigació nacionals i internacionals en línies d'investigació relacionades amb el desenvolupament de tecnologies per a l'eliminació de contaminants i la recuperació de recursos tant en aigües residuals urbanes com industrials.

Cal destacar els més de 25 anys de col·laboració amb el grup de Qualitat de l'Aigua de l'Institut d'Enginyeria de l'Aigua i Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València (UPV), dels quals han resultat el desenvolupament de sistemes de control en estacions depuradores d'aigües residuals (EDAR), models de simulació dels processos biològics d'estacions depuradores d'aigües residuals, així com de metodologies per a la caracterització de les aigües i de la biomassa.

Grup d'Investigació en Teledetecció Ambiental - UV-ERS

El Grup de Teledetecció de Ambiental de la Universitat de València (UV-ERS) (anteriorment, Unitat d'Investigació en Teledetecció, UIT) va iniciar la seua activitat en 1979 amb el premi d'un projecte de la NASA per a estudiar zones agrícoles mediterrànies usant els mesuraments des del satèl·lit HCMM. Des de llavors, i de manera ininterrompuda, hem desenvolupat models físics i metodologies operatives per a l'estudi de la coberta vegetal a través d'imatges satel·litàries, emprant principalment dades que en la seua majoria tracen l'espectre solar. La possibilitat de derivar un gran nombre de variables climàtiques essencials a través d'operacions permet determinar les característiques de l'estat de la coberta vegetal a nivell local, regional i global, així com estudiar processos d'intercanvi de massa i energia en el sistema vegetació-atmosfera. Aquestes variables essencials són particularment rellevants en el context actual d'avaluació del sistema climàtic. L'anàlisi de sèries temporals derivades d'imatges i que abasten diverses dècades proporciona més informació quantitativa sobre l'evolució temporal del sistema. L'experiència de la UV-ERS té un ampli reconeixement tant nacional com internacional, amb més de 20 projectes d'investigació finançats en els últims 20 anys i un gran nombre de publicacions en revistes d'alt impacte, revisades per especialistes, en la categoria de Teledetecció.

Les nostres activitats investigadores (identificades per l'acrònim del projecte finançat per la Comissió Europea o organismes financers espanyols) han cobert l'estudi de desertificació en la conca del Mediterrani (EFEDA, MEDALUS), la recuperació de capa de les àrees cremades (CEAM, LLUCIFER), l'estudi dels processos de desertificació i degradació (Estudi de desertificació a Espanya. Fase I, HISPASED, IDEES, TEDECVA, DeSurvey), i l'estimació de l'intercanvi del flux de carboni entre l'atmosfera i la vegetació (ÁRTEMIS, RESET CLIMATE). La UV-ERS té un domini reconegut mundialment del processament i anàlisi de dades de teledetecció, com s'evidencia en la seua actual col·laboració en grups d'investigació d'excel·lència (LSA SAF) i projectes EU-FP (DeSurvey, ERMES). Aquest grup d'investigació té la responsabilitat de desenvolupar algorismes operatius per a estimar paràmetres de vegetació, incloent la implementació operativa de prototips, l'anàlisi de productes i validació científica dels mateixos en la xarxa de context de centres d'excel·lència anomenat SAF (Servei d'Aplicació de Satèl·lits) de l'EUMETSAT. Concretament, l'objectiu de l'LSA SAF (Servei d'Aplicació de Satèl·lits per a l'Anàlisi de la Superfície Terrestre) és dissenyar algorismes, processar dades i proporcionar productes de vegetació, principalment, a la comunitat de climatòlegs i meteoròlegs a través de l'ocupació sinèrgica dels sistemes d'última generació de l'EUMETSAT: la MSG (Segona Generació del Meteosat, Meteosat 8 - 10) i l'EFS (Sistema Polar Europeu), el primer satèl·lit meteorològic europeu d'òrbita polar (sèrie MetOp).

Grup d'Investigació en Teledetecció Tèrmica - GTT

El Grup de Teledetecció Tèrmica ha contribuït a la investigació bàsica i aplicada en la teledetecció durant els últims 35 anys, desenvolupant una metodologia pròpia destinada al tractament i processament digital de les imatges (calibrat, correcció geomètrica, detecció de núvols), les correccions necessàries per a obtindre magnituds físiques primàries de les imatges de satèl·lit (correcció atmosfèrica i d'emissivitat; obtenció de la temperatura i emissivitat de la superfície), el desenvolupament de mètodes multiespectrals, l'aplicació posterior per a l'estimació de paràmetres secundaris relacionats amb el medi ambient (evapotranspiració, índexs d'estrés hídric i de desertificació, qualitat d'aigües, etc.), i el desenvolupament de nous sensors. Existeix coincidència amb les activitats d'altres grups així com amb entitats públiques i privades a Espanya, i en àmbits internacionals, preferentment europeus. Prou assenyalar per exemple el següent:

  • El grup està involucrat en un equip internacional de calibrat i validació de la temperatura de la superfície terrestre proporcionada pel sensor AATSR a bord del satèl·lit ENVISAT. Addicionalment està treballant en el calibrat dels sensors ASTER i MODIS a bord de les plataformes EOS-Terra i EOS-Aqua de la NASA, i també del Landsat5-TM, Landsat7-ETM+ i el Landsat8-TIRS recentment posat en òrbita, i les bandes espectrals de la qual en l'infraroig tèrmic van ser establides sobre la base de resultats previs del nostre grup (Caselles et al., 1998). 
  • En l'actualitat, el nostre grup d'investigació és membre de suport de l'equip de validació i calibratge del futur satèl·lit Sentinel-3 de l'AQUEIXA (Sentinel-3 CalVal Team) a través d'una col·laboració amb la Universitat de Leicester (el Regne Unit).
  • El grup d'investigació sol·licitant pertany al Land Surface Temperature and Emissivity (LSTE) Focus Group, dins del grup Land Product Validation (LPV) del Committee on Earth Observation Satellites (CEOS). El LSTE Focus Group està encarregat de fomentar la col·laboració internacional per a definir protocols i desenvolupar bases de dades per a la validació de productes satel·litaris de temperatura i emissivitat.
  • El grup participa en la missió SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity) amb la finalitat de validar el producte d'humitat del sòl i establir relacions amb l'emissivitat en l'el infraroig tèrmic, a través del projecte CAT-1 AO-4748 d'AQUEIXA.
  • També s'ha establit una col·laboració amb la institució Hydrology and remalnom Sensing Laboratory, USDA-ARS (els Estats Units) per a l'estimació de fluxos de calor latent i sensible per teledetecció, i amb l'Institut d'Hidrologia de Planes (IHLLA, l'Argentina) en relació a estudis d'evapotranspiració i disponibilitat d'aigua en cultius.
  • Recentment, s'ha establit una altra col·laboració amb el Jet Propulsion Laboratory (JPL) estatunidenc per a la validació de productes de temperatura de la superfície terrestre.
  • Una col·laboració amb el centre Arid-Land Agricultural Research Center (ALARC), del Departament d'Agricultura dels EUA (USDA-ARS), ha permés la participació del grup en un projecte finançat per NASA en el marc de les activitats dins de la fase d'estudi de la missió HyspIRI, a més de realitzar alguns estudis sobre la dependència de l'emissivitat amb la humitat. 
  • El grup col·labora activament amb algunes empreses (Institut Cartogràfic de Catalunya, LandStudios, Dorna Agri, Norma Agrícola, Deimos Imaging, Repsol YPF, etc.) el que permet interconnectar la investigació acadèmica i el sector productiu.
     
Grup d'Investigació en Tributària Aplicada - ITA

L'activitat se centra en l'estudi aplicatiu dels sistemes legals actuals territorials i la problemàtica dels procediments, tant des del vessant de l'ingrés com de la despesa.

  • La Llei 34/2015 va modificar substancialment tots els títols de la Llei General Tributària, aplicable a la Hisenda Local. Actualment es troben pendents d'aprovació els RD de modificació de tots els Reglaments de desenvolupament de la LGT. Així mateix, les noves Lleis 39/2015 i 40/2015 de Procediment Administratiu Comú i Règim Jurídic de les Administracions Públiques obliguen a introduir notables modificacions en el marc d'actuació de les Entitats Locals en les seues relacions amb els ciutadans que també afecten l'àmbit tributari.
  • En els últims anys s'ha incrementat notablement el volum de conflictivitat en relació amb els tributs locals, en dimensions diferents:
    • correspondència de l'Ordenances Fiscals a la Constitució, LGT i a la LHL.
    • procediments per a l'elaboració i aprovació d'aquestes Ordenances.
    • actes de gestió tributària local.
  • Les estratègies de control tributari i recuperació de deute de les Hisendes autonòmica i Local es troben molt allunyades de les dissenyades i implantades amb èxit en l'àmbit estatal per l'Agència Tributària.
  • D'altra banda, en aquests moments de canvi climàtic es fa necessari el desenvolupament d'una investigació aplicada a diversos objectius simultanis: combinar la promoció turística amb un desenvolupament sostenible que preserve el medi ambient com a valor intrínsec, la cerca de noves fórmules de finançament municipal que perseguisquen les anteriors finalitats i un increment de la suficiència financera de les Corporacions Locals en la cobertura del cost dels serveis. A Espanya encara resulten escasses les experiències pioneres en aquesta direcció però en l'àmbit comparat resulta possible atendre les solucions aplicades en entorns amb singularitats geogràfiques i turístiques similars. Es pretén projectar la potencialitat dels tributs com a mecanismes fonamentals per a avançar en una doble adreça: 
    • d'una banda, la superació dels endèmics escenaris d'insuficiència financera de les Corporacions Locals;
    • per un altre, la idoneïtat de l'actuació pública local, com a nivell de govern més pròxim al ciutadà i sobre el que opera en primera línia l'objectiu de salvaguarda i millora de la idiosincràsia i valors propis del municipi.
  • Finalment, la igualtat entre homes i dones així com la transparència i el bon Govern han de ser tinguts en compte a l'hora de complir amb l'exigència de la justícia en la despesa pública. Per això és necessari analitzar i plantejar el marc general normatiu per a la realització de pressupostos participatius i pressupostos amb perspectiva de gènere. En efecte, la vinculació de la despesa pública a uns principis objectius de justícia material és una exigència indefugible. El principi de justícia en la despesa pública es converteix en el substrat material de l'obligació de totes les Administracions Públiques d'elaborar els seus pressupostos amb perspectiva de gènere perquè s'ha de tindre clar que per a aconseguir la igualtat, la justícia material proclamada constitucionalment, s'han d'elaborar uns pressupostos amb perspectiva de gènere, la qual cosa no suposa de cap manera destinar més recursos a programes o actuacions dirigits a les dones, sinó, tan sols, una diferent manera d'analitzar i elaborar els pressupostos tradicionals, actuació en la qual subjau la consecució d'objectius d'eficàcia i eficiència econòmica. però no sols el vessant de la despesa pública, tant els ingressos com les despeses públiques, han d'analitzar-se des d'una perspectiva de gènere per a la consecució d'aqueixa justícia financera a la qual han de dirigir-se per mandat constitucional.
Grup d'Investigació en Tràfic de Proteïnes - TRAFIPROT

El nostre grup treballa en diferents aspectes del trànsit de proteïnes en cèl·lules vegetals, amb especial èmfasi en estudis funcionals. D'una banda, tractem d'elucidar la funció d'un grup de proteïnes (de la família p24) probablement essencials en el control de qualitat del trànsit de proteïnes en la via secretora i en l'organització dels compartiments de la via secretora primerenca, incloent la biogènesi del complex de Golgi. D'altra banda, estem interessats a investigar les bases moleculars de la localització polar del transportador d'auxines PIN1, que determina el transport polar d'auxines i és essencial per al creixement i desenvolupament de les plantes, determinant la seua polaritat global.

Grup d'Investigació en Valencià d'Estudi del Dret Privat Europeu - GEVDPE

El Grup valencià d'estudi del Dret privat europeu. Actualment està reconegut com a tal en la OTRI (dins del document capacitats d'I+d transferència del coneixement de la Universitat de València). 
AMB ELS SEUS 33 PROJECTES OTRI, és un dels grups més actius en aquesta matèria. 

En aquests moments, manté actius els següents Convenis i contractes OTRI: 

  • Conveni de col·laboració amb el CGPJ, per a la modernització de la Justícia. 
  • Conveni amb el Col·legi Nacional de Registradors de la Propietat, Mercantils i de Béns mobles, per a la reforma del dret registral i les noves tecnologies. 
  • Conveni amb la Càtedra d'Innovació de la Universitat de Cantàbria, per al desenvolupament de la mediació electrònica. 
  • Conveni amb la Freie Univesität de Berlin, per a l'estudi del Dret Privat

En aqueix moment, el Director era Fco. Javier Orduña Moreno, però el seu nomenament com Magistrat del Tribunal Suprem ha provocat que la Direcció del Grup haja passat a Javier Plaza Penadés, Catedràtic de Dret Civil, amb tres sexennis, i Vicedegà. 

Els projectes d'investigació que té vigents són: 

  • Grup d'investigació d'excel·lència del Programa Prometeu 2011, PROMETEU 2011/23, sobre la implementació del model tecnològic de la Comunitat Valenciana, dirigit per Javier Plaza Penadés.
  • Projecte d'i+d Nacional "Bases per a la uniformitat i convergència de les regles transmissió de la propietat immobiliària a la Unió Europea". Referència DER2010-21913-C02-01 (subprograma JURI), del qual és Investigador principal Javier Plaza Penadés.
  • Microcluster "Estudis de Dret i empresa sobre tecnologies de la informació i la comunicació (Law and business studies on ICT)" dins del dins del *VLC/CAMPUS, Campus d'excel·lència internacional, 2011, coordinat per Javier Plaza Penadés. 
  • Microclúster "Dret Sanitari, Genètica i Protecció Social", dins del dins del *VLC/CAMPUS, Campus d'excel·lència internacional, 2011, coordinat per Luz M. Martínez Velencoso. 

El Grup, en l'àmbit nacional, està integrat en: 

  • Grup Actualitza, per a la reforma i actualització del Dret Privat a Espanya, creat per la CRUE (http://www.uv.es/uvweb/universitat/es/llista-noticies/professors-universitat-participen-reforma-dret-patrimonial-espanyol-impulsada-crue-1285846070123/noticia.html?id=1285851133088) 
  • Common Core of European Private Law. El grup participa en aquest projecte de caràcter internacional que es caracteritza per la seua pertinença al "CoPECL Network of Excellence", que és una xarxa composta per diverses universitats, institucions i organitzacions europees. Entre els seus objectius es troba la redacció d'una proposta d'un marc comú d'un Dret europeu de la contractació ("Common Frame of Reference" for European contract law) d'acord amb les pautes marcades pel Pla d'Acció de la Comissió (COM [2003] 68). Aquest grup està liderat per investigadors de la Universitat de Turín i Berkeley (Califòrnia). En ell participen al voltant d'un centenar d'investigadors europeus entorn de tres àrees d'investigació (Tort, Property, Contract). 

El Grup en aquests moments dirigeix: 

  • La Revista Aranzadi de Dret i Noves Tecnologies. 
  • La Revista Electrònica de Dret Civil Valencià (http://www.derechocivilvalenciano.com) Porta la Secretaria de: 
    • Anuari de Dret Concursal i col·labora en el Consell de Redacció de: La Revista de Dret Patrimonial. ha rebut l'encàrrec de Springer de realitzar l'obra "European Sale Law".

Línies d'investigació:

  • Dret sanitari: 
    • Dret i noves tecnologies: 
    • Dret agrari 
    • Dret civil foral valencià 
    • Dret Privat europeu.
Grup d'Investigació en Zoologia - ZOORECERC

El grup ZOORECERC centra la seua investigació en un estudi rigorós i complet de els, insectes depredadors i parasitoides i en el control de plagues agrícoles, forestals i de salut pública, així com en el coneixement de les comunitats paràsites d'hostes vertebrats des de molt diversos aspectes. Desenvolupa també estudis de conservació animal i de nematodes edàfics i associats a artròpodes.