Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Grup d'Investigació en Biotecnologia de la Coordinació entre Desenvolupament i Adaptació a Condicions Ambientals en Plantes - PADELLA

El grup d'investigació té una àmplia experiència en l'estudi dels mecanismes moleculars que regulen l'adaptació a les condicions ambientals canviants de microalgues liquèniques i plantes vasculars i la seua aplicació biotecnològica. Aquest tipus d'estudis s'ha desenvolupat en diferents línies d'investigació:

a) Anàlisi transcriptòmic i metabolòmic de la resposta de microalgues liquèniques a condicions extremes com a salinitat, desecación i radiació.

b) Biotecnologia de microalgues liquèniques: transformació i obtenció de productes naturals.

c) Caracterització del metabolisme de poliamines en la resposta a estrés de Arabidopsis thaliana. Mitjançant manipulació transgènica s'ha actuat sobre la ruta de biosíntesi de les poliamines (PAs), resultant en l'obtenció de diferents línies de plantes amb nivells alterats de putrescina, espermidina i/o espermina, que han sigut caracteritzades a diferents nivells, incloent estudis metabolòmics i transcriptòmics. La majoria de línies generades, plantes amb nivells elevats d'una o més PAs, presenten resistència a diferents estressos ambientals i biòtics.
 
d) Regulació de programes transcripcionals per proteïnes DELLA i prefoldines. Aquestes proteïnes actuen com a reguladors transcripcionals l'acumulació dels quals depén de les condicions ambientals i que modulen l'execució de múltiples programes de desenvolupament i de respostes a estrés mitjançant la modificació de l'activitat de factors de transcripció amb els quals interaccionen físicament. 

Grup d'Investigació en Contaminació d'Aliments - COAL

La determinació de les micotoxines presents en els aliments i els coneixements sobre la seua ingesta i toxicitat són la base per a avaluar el risc associat al consum d'aliments contaminats i aportar dades per a la protecció de la salut del consumidor.

El grup d'investigació COAL centra la seua investigació en l'anàlisi de micotoxines en aliments, estudi de la toxicitat in vitro i in vivo, factors que influeixen sobre la bioaccessibilitat intestinal i els procediments de descontaminació amb la finalitat d'avaluar el risc. El grup COAL també desenvolupa ingredients/productes bioactius d'origen natural per a reduir el creixement de fongs productors de micotoxines en aliments per a la seua possible aplicació tant en camp com durant la conservació de diferents productes agroalimentaris.

El grup d'investigació COAL participa en diversos projectes d'investigació competitius, sent els punts comuns el desenvolupament de metodologies basades en ingredients naturals per a la reducció del creixement de fongs en aliments i pinsos:

  • "Integrated and innovative key actions for mycotoxin management in the food and feed chain (Mycokey) (GA 678781)".Projecte europeu finançat pel programa H2020 basat en el desenvolupament de metodologies de reducció del creixement de fongs productors de micotoxines en dacsa, ordi i blat emmagatzemats en sitges.
  • "Smart and innovative packaging, postharvest rot management and shipping of organic citrus fruit (BiOrangePack)". Projecte finançat pel programa europeu PRIMA-H2020 amb l'objectiu de desenvolupar un envàs innovador basat en cel·lulosa recuperada de les deixalles de la indústria de la producció de sucs a base de cítrics (principalment des de l'albedo) continent un ingredient bioactiu fermentat per BALs, capaç de reduir el creixement de la microflora fúngica contaminant de les fruites al llarg del transport i emmagatzematge.
  • "Enhancing Research and Innovation Capacity of Tubitak MAM Food Institute on Managment of Mycotoxigenic Fungi and Mycotoxins (MycoTWIN)". Projecte finançat per H2020 on el nostre grup d'investigació organitzarà diferents activitats relatives a la difusió del coneixement de les tècniques més efectives per al control de les micotoxines presents en aliments, entre les quals es troben workshops, taules redones, info days, training schol etc.
  • "Biopreservació de pa de motle amb sèrum de llet fermentat enfront de micotoxines i fongs toxigènics. Seguretat d'ús en presència de carotenoids. (SAFEBIOBREAD) (PID2019-108070RB-100)". Projecte finançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat es basa en l'aïllament de nous ceps de bacteris làctics (BALs) provinent del sèrum almívar de llet de cabra líquid, de la seua caracterització del potencial antifúngic, de la identificació i quantificació de les molècules que donen lloc a l'activitat objecte de l'estudi, i de la seua possible aplicació com a ingredient bioactiu en la conservació del pa de motle. Un altre vessant del projecte serà la d'estudiar els efectes beneficiosos dels compostos bioactius produïts pels bacteris àcid làctics al llarg de la fermentació, tant mitjançant assajos in vitro amb cultius cel·lulars com amb models animals.

El grup COAL col·labora amb diferents empreses d'àmbit nacional i internacional sobre el desenvolupament d'ingredients/productes per a reduir el creixement de fongs productors de micotoxines tant en camp com en emmagatzematge.

Els resultats de l'activitat investigadora del grup han suscitat un ampli interés per l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) i per la European Food Safety Agency (EFSA) i ha donat com a resultat la publicació en revistes internacionals d'alt índex d'impacte com Food Chemistry, Food Chemical & Toxicology, Journal of Agricultural & Food Chemistry, Food Control, Food Additives & Contaminants, Journal of Chromatography, Toxicon, Toxicology Letters, etc. Així mateix col·labora amb grups nacionals i europeus de prestigi en l'àmbit científic tècnic.

Grup d'Investigació en Enginyeria Cristal·lina Orgànica - IngCrisOrg

Estudis estructurals i de propietats de materials moleculars en estat sòlid.

Investigació sobre interaccions no convencionals en cristalls moleculars orgànics i metall-orgànics (interaccions agòstiques, enllaços febles d'hidrogene, enllaços d'halogen, interaccions de pnictogen, calcogen i tetrel, interaccions en heterocíclics aromàtics, interaccions pi).

Estudis sobre la influència de les interaccions febles en la conformació molecular i l'autoassemblatge supramolecular en estat sòlid.

Disseny i descripció de nous patrons estructurals de reconeixement molecular en espècies cristal·lines (sintons supramoleculars, disseny i predicció de comportaments en estat sòlid).

Descripció i disseny d'estructures organometàl·liques com a potencials catalitzadors en l'activació d'enllaços C-H i C-C.

Descripció i disseny d'estructures metall-orgàniques amb potencials propietats magnètiques basades en patrons estructurals que impliquen interaccions febles.

Grup d'Investigació en Estratègia de Recursos Humans, Gestió del Coneixement i Comportament Innovador i Emprenedor - RRHHCIRO

Aquest grup d'investigació se centra en l'anàlisi del procés de presa de decisions estratègiques i de l'estratègia de recursos humans, relacionant-la amb la gestió del coneixement en l'organització, el comportament innovador dels empleats, el comportament emprenedor i la sostenibilitat corporativa. En particular, estudia com les polítiques de RH serveixen com a factors clau per a facilitar l'aplicació dels processos de gestió del coneixement (adquisició, creació, emmagatzematge, compartició, aplicació i distribució) en les organitzacions, generant comportaments dels individus orientats a la innovació i a l'emprenedoria.

L'anàlisi de com les polítiques de RH i la seua consideració conjunta o sistèmica es converteixen en un factor catalitzador de la creativitat de l'individu i del seu interés per desenvolupar innovacions (nous productes, nous processos o, fins i tot, nous projectes de negoci) en l'àmbit organitzatiu, la qual cosa pot contribuir a la consecució d'avantatges competitius sostenibles. A més, l'aplicació de pràctiques de RH orientades cap a la sostenibilitat permetrà, al mateix temps, el desenvolupament de comportaments individuals i col·lectius que satisfacen els reptes actuals que les organitzacions tenen en matèria de responsabilitat social i sostenibilitat dels negocis. Així mateix, el fet que el coneixement s'ha convertit en els últims temps en un recurs estratègic per a les organitzacions ha posat de manifest la necessitat de gestionar-ho de manera activa i amb una clara orientació estratègica. Per tant, l'estudi de tots els processos de gestió del coneixement i com es veuen afectats per l'estratègia de RH de l'organització, és un tema objecte d'estudi per part d'aquest grup d'investigació. Al seu torn, aquests processos de gestió del coneixement són fonamentals per a generar el clima necessari a l'hora que els empleats i els grups dins de les organitzacions puguen desenvolupar comportaments innovadors i emprenedors.

Els projectes d'investigació desenvolupats en el marc de l'equip tenen una orientació acadèmica i aplicada, i se centren en la col·laboració amb empreses i directius per a millorar la seua gestió, amb especial incidència en la problemàtica de les Pimes.

Grup d'Investigació en Limnologia - Limnologia

Aquest grup té un reconegut prestigi pels nombrosos treballs de qualitat que ha dut a terme en ecosistemes aquàtics continentals i pels nous investigadors que s'hi han format. A continuació s'hi mostren alguns temes d'investigació bàsica i aplicada que desenvolupa aquest grup.

Investigacions de Limnologia bàsica:

  1. Riquesa específica i dinàmica de les poblacions i comunitats d'organismes aquàtics: bacteris, fitoplàncton, perífiton, zooplàncton, fito- i zoo-bentos i peixos, i els seus factors de control.
  2. Dinàmica i funcionament dels ecosistemes aquàtics: cicles biogeoquímics, productivitat, processos microbians.
  3. Estudi de les xarxes tròfiques aquàtiques, la seua estructura, especies clau i vulnerabilitat davant del canvi global.
  4. Acoblament de comunitats: mecanismes i regles.
  5. Biogeoquímica del carboni en els ecosistemes aquàtics, GEI i canvi climàtic.
  6. Ecologia molecular.
  7. Paleolimnologia i canvi global.
  8. Limnologia de zones polars.
  9. Genòmica de Pancrustacea.
  10. Ecotoxicologia.
  11. Teledetecció.

Investigacions aplicades en:

  1. Processos de contaminació aquàtica i eutrofització.
  2. Qualitat fisico-química i microbiològica de l'aigua.
  3. Caracterització d'ecosistemes aquàtics.
  4. Seguiment i avaluació de l'estat ecològic i de conservació dels ecosistemes aquàtics.
  5. Gestió i restauració d'ecosistemes aquàtics.
  6. Avaluació de la resposta dels ecosistemes aquàtics als canvis globals, incloent-hi la contaminació química.
  7. Gestió d'ecosistemes aplicada a la mitigació del canvi climàtic.
  8. Depuració i naturalització d'aigües en aiguamolls artificials.
  9. Bioremediació.
  10. Espècies exòtiques invasores en aigües continentals.
  11. Teledetecció com a eina per a l´estudi de la qualitat ambiental i l´estat ecològic de les aigües continentals.
Grup d'Investigació en Reconeixement per a la Sostenibilitat - REDOLi

El grup REDOLi cerca millorar la societat a través de la investigació en els àmbits del reconeixement, la sostenibilitat i la innovació. El grup REDOLi desenvolupa la seua investigació en els àmbits del reconeixement, la sostenibilitat i la innovació. Les seues línies de treball inclouen: 

  • Desenvolupament de molècules i nanomaterials per a modular l'activitat de proteïnes, en particular dels enzims polifenol oxidasa i lipasa/pancreatina. 
  • Desenvolupament de molècules i nanomaterials per a sensors. 
  • Desenvolupament d'estratègies per a aconseguir processos i productes més sostenibles, en particular en agricultura i la indústria química, de materials i aliments. 
  • Difusió d'aspectes actuals de bioeconomia, economia circular, canvi climàtic i anàlisi de cicle de vida. 
  • Suport a les empreses en els processos d'innovació, identificació de coneixement, transformació de coneixement en productes, desenvolupament d'estratègies de protecció i projectes.
     

 

Grup d'Investigació en Síntesi de Molècules per a Aplicacions Biotecnològiques - SYMOBIA

L'activitat investigadora del grup se centra en el disseny, preparació i caracterització de molècules orgàniques de qualsevol tipus, tant substàncies naturals com sintètiques, i la seua utilització per a diverses aplicacions biotecnològiques. Entre elles s'inclouen, fonamentalment, l'obtenció d'anticossos i desenvolupament d'immunoassajos per a la determinació d'anàlits d'interés en mostres agroalimentàries i medi ambient, i el desenvolupament i escalat de la síntesi de feromones per a la seua aplicació en lluita integrades ecològica de plagues agrícoles.