Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Grup d'Investigació en Desconnexió Digital en el Treball - DESC.LABOR

Anàlisi multidisciplinària de l'impacte de l'exercici de la desconnexió digital en el marc de les relacions laborals. Les transformacions tecnològiques que viu l'actual mercat laboral provoquen canvis importants en l'esfera del treballador i en la gestió empresarial; sens dubte, tot un repte per als agents implicats en el treball (treballadors, empresaris, Governs, sindicats i associacions empresarials) per a afermar l'esperit tuïtiu de la normativa laboral i garantir uns drets laborals bàsics com el descans, la Seguretat i salut en el Treball, la intimitat, la conciliació, el secret de les comunicacions o la protecció de dades. En aquest sentit, el grup d'investigació analitza el dret a la desconnexió digital del treballador, així com la seua eventual afectació en la gestió de les persones i la competitivitat empresarial. Tot això sempre puntualitzant que es tracta d'un dret laboral que en última instància, la seua efectivitat esdevé tant d'un mecanisme de potenciació de la llibertat i autodeterminació del pla del treballador, així com d'una garantia de l'efectiva, lliure i igual competència empresarial en el marc d'una economia social de mercat. En aquest context, el grup d'investigació aclareix un dret laboral bàsic i fonamental en l'actualitat però amb moltes arestes que han de ser polides. Per a això, en línia amb el seu caràcter multidisciplinari tracta els béns jurídics protegits en el dret laboral: en amb major o menor intensitat i directament o indirectament, la salut (art. 15 CE); la llibertat (art. 1.1 CE) - incloent la llibertat d'empresa i la productivitat (art. 38 CE) -; la dignitat i lliure desenvolupament de la personalitat (art. 10 CE); la igualtat (arts. 1.1; i 9.2 CE); la intimitat i la privacitat (art. 18.1, 3 i 4 CE); l'honor (art. 18.1 i 4 CE); i la família (39.1 CE). Succintament, el grup pretén tractar l'exercici del dret, les seues implicacions jurídic-pràctiques en les relacions laborals (amb especial incidència en el teletreball), el seu estat actual en el món (amb estudis internacionals del dret en altres països), la seua relació amb la prevenció de riscos laborals (fatiga informàtica i hiperconnectivitat), així com amb la perspectiva de gènere, la diversitat, la intimitat i la privacitat, la conciliació de la vida laboral i familiar, la videovigilància i el control empresarial (la necessitat de tota mena de programari digital significa que el control dels treballadors està creixent molt) i, el vessant tecnològic d'aquest, entre altres aspectes: l'estudi BYOD ("bring your own device"), protocols interns en l'ús de dispositius digitals i programari d'organització del temps del treball a la disposició de les empreses privades i públiques.

 

Grup d'Investigació en Diferenciabilitat, Renormaments i Funcions Analítiques en Espais de Banach - DRAFBE

L'objecte d'estudi del projecte són les funcions amb propietats de suavitat definides en espais de Banach així com a l'existència de normes equivalents amb "millors" propietats que la inicial (renormaments). Tal estudi es refereix tant a la influència que les característiques geomètriques, o les propietats topològiques, de l'espai tinguen sobre la diferenciabilitat de la norma o l'existència de renormaments amb unes certes propietats, com a l'estudi de diverses classes de funcions suaus, siguen analítiques, diferenciables o polinòmiques, com a espais o àlgebres de Banach i als operadors que entre elles poden definir-se.

Grup d'Investigació en Estructura Hadrònica i Interaccions Fonamentals - EHIF

L'estudi de les propietats dels hadrons partint de la seua estructura descrita mitjançant quarks, antiquarks i gluons i les seues interaccions forta, electromagnètica i feble. La teoria que descriu l'estructura dels hadrons és Cromodinàmica Quàntica (QCD), una teoria la solució exacta de la qual no ha sigut possible encara des de la seua formulació en 1973. 

En l'actualitat hi ha dues línies d'investigació fonamentals en l'estudi de l'estructura dels hadrons, d'una banda models o teories efectives que incorporen mecanismes que descriuen aproximadament les propietats i les simetries de de QCD. Una altra línia d'actuació és la solució numèrica de la teoria mitjançant complexos càlculs per ordinador que rep el nom de QCD en el reticle, perquè l'espai temps es discretitza en un reticle, i sobre ell s'intenta trobar una solució de la teoria. 

El nostre treball segueix la primera línia, és a dir la modelització de QCD. Dins d'aquest esquema d'estudi dels hadrons i les seues propietats s'investiguen diverses règims:

  • Distàncies curtes: mitjançant l'estudi de processos profundament inelàstics. En els últims anys aquest estudi s'ha centrat en la descripció de funcions de patrons generalitzades (GPD) i les distribucions de moment transvers (TMD). Aquestes quantitats, que permeten l'accés a l'estructura del protó i dels pions, estan sent mesures experimentalment i condueixen a observables l'anàlisi teòrica de les quals ens ajuda comprendre les propietats no pertorbatives de QCD. 
  • Distàncies intermèdies: l'interés prioritari en aquest cas és la comprensió de l'espectre hadrònic. El nombre d'hadrons com pot apreciar-se en el compendi del Particle Data Group és enorme. Però tots ells semblen estar formats per cinc quarks (antiquarks) de valència: o,d,s,c,b, ja que el quark (antiquark) t és tan pesat que no té temps a lligar-se. El nostre treball consisteix a analitzar l'espectre per a comprendre la interacció entre els quarks que dona lloc als hadrons. D'aqueixa interacció fenomenològica intentem aprendre propietats de QCD. En els últims anys la possible existència d'estats anomenats exòtics, multiquarks i glueballs, han requerit la nostra especial atenció. Els gluons també formen part de la descripció de QCD i els gluons tenen autoacoblaments, per tant podrien donar lloc a estats de només gluons de valència denominats glueballs i en els últims anys ens hem dedicat intensivament a ells. El nostre estudi consisteix a analitzar l'estructura i les possibles desintegracions dels hadrons per a, comparant amb les dades experimentals de laboratoris repartits per tot el món, Belle BaBar, Bes, extraure conseqüències sobre la interacció fonamental. També ens dediquem a predir futurs processos que s'hauran d'observar en el futur accelerador FAIR i el seu detector PANDA. El contrast de dades teòriques amb els experimentals permet, a través de les propietats de l'espectre: masses i amplades de desintegració,entendre la interacció dels quarks i els gluons entre si i els seus canals de desintegració fortes, electromagnètics o febles. 
  • Distàncies grans: interacció hadró-hadró. La física nuclear està governada per la interacció entre hadrons. Per una propietat denominada confinament els quarks i els gluons no poden aparéixer lliures, han d'estar sempre lligats formant hadrons. No obstant això ells han de ser la causa de la interacció que s'observa entre hadrons,en particular entre el protó i el neutró per a formar nuclis atòmics. El nostre treball consisteix a explicar la interacció entre hadrons a partir de la interacció entre quarks.
  • Matèria hadrònica a altes temperatures i densitats: les interaccions entre ions pesats permeten estudiar la matèria hadrònica fora de les condicions normals, que hui es poden aconseguir en acceleradors com RHIC i Lhc.se espera que propietats hadròniques diferents a les normals ens indiquen les possibles transicions de fase de QCD.
Grup d'Investigació en Fenomenologia Avançada de Partícules Elementals i Interaccions Fonamentals en Grans Col·lisionadors i Factories de Sabor - LHCPheno

Grup teòric amb una experiència reconeguda internacionalment en la física i la fenomenologia de les partícules elementals i les seues interaccions fonamentals en grans col·lisionadors (frontera d'alta energia) i fàbriques de sabor (frontera d'alta intensitat). Grup pioner en l'aplicació de les teories de camp efectives i mètodes pertorbadors a ordres superiors en teories quàntiques de camp per a l'anàlisi i interpretació de dades experimentals. Grup expert en la física del sector escalar de la teoria electrofeble, trencament de la simetria electrofeble i la física del bosó de Higgs, les interaccions fortes, la física dels quarks pesants (quarks top i bottom), i la física de sabor de leptons i hadrons.

El grup també destaca per la coordinació de xarxes d'investigació nacionals i europees, i per la seua implicació en activitats de divulgació i transferència de coneixement. El Model Estàndard (SM) de la física de partícules és la teoria quàntica de camps que descriu les interaccions fortes, febles i electromagnètiques de les tres famílies de quarks i leptons. Ha tingut un gran èxit en la descripció de totes les observacions experimentals en una àmplia gamma d'escales d'energia, des de la massa de l'electró fins més enllà de la massa de quark top.

El descobriment del bosó de Higgs és un gran assoliment que també obri noves preguntes en el sector escalar de la teoria: és l'únic responsable del mecanisme de ruptura espontània de la simetria electrofeble (EWSB)?, què dinàmica fonamental explica la jerarquia entre les masses de les tres famílies? Aquest és el sector de sabor més important, que en l'SM inclou 20 dels 25 paràmetres lliures del model.

Una altra qüestió d'interés és explorar l'existència o no d'una estructura en la bretxa actual entre els estats coneguts i l'escala de Planck. Amb la finalitat de descobrir nous fenòmens cal esbrinar la possible existència i propietats d'un espectre ampliat dels estats més enllà dels inclosos en l'SM. Experiments recents, en curs i futurs experiments com el Tevatron, el LHC o el Linear Collider (LC) a la frontera d'alta energia, o les fàbriques de sabor (K, D i B) capaces de mesurar amb gran precisió observables a baixes energies a la frontera d'alta intensitat, es complementen molt bé en la cerca de desviacions de les prediccions del SM que poden ser capaces de revelar una dinàmica subjacent. Aquest objectiu només serà possible si el tremend esforç experimental es correspon amb un treball teòric corresponent capaç d'adaptar-se a la precisió experimental. Aquesta és una tasca difícil perquè les prediccions teòriques solen implicar efectes de la interacció forta que no són fàcils de quantificar. Es necessiten càlculs pertorbatius a ordres superiors molt complexos per a proporcionar prediccions teòriques precises dels processos de dispersió durs en el LHC, mentre que es necessiten mètodes no pertorbatius per a predir observables de baixa energia en les factories de sabor. No sols el sector de quarks, sinó també l'àrea de sabor de leptons és un camp d'enorme interés, impulsat pel descobriment de les masses dels neutrins. La cerca de violació de sabor leptònic en les factories de sabor (LHCb, MEG, SuperBelle) ha de ser complementat amb un marc teòric sòlid per a resoldre una possible estructura de la teoria més enllà del SM.

Els nostres objectius d'investigació inclouen les tendències actuals que integren la física del LHC i les factories de sabor presents i futures, amb un gran interés cap a la fenomenologia en un futur LC.

Grup d'Investigació en Forats Negres Quàntics, Supergravetat i Cosmologia - QBHSC

La Teoria de la Relativitat General (RG) d'Einstein i la Teoria Quàntica de Campos (TQC) en l'espai de Minkowski descriu amb èxit la física observable en un ampli rang d'escales de longitud i energia. No obstant això, resulta molt difícil entendre el comportament quàntic de la gravetat en si mateixa. A escales d'energia molt per davall de l'energia de Planck, la TQC en espais corbs té no obstant això un cridaner èxit. Prediu la radiància quàntica de forats negres i mostra com les irregularitats primordials del nostre univers, observades en el fons còsmic de microones i en l'estructura a gran escala, poden generar-se en l'univers primitiu. Per a longituds o energies pròximes a l'escala de Planck, l'absència d'una teoria ben entesa urgeix un esforç a nivell mundial per a construir una teoria quàntica viable per al camp gravitatori. La complexitat del problema requereix un abordatge multidisciplinari, incorporant un ampli rang de punts de vista, cobrint des de sofisticades matemàtiques fins a experiments ambiciosos. Es requereix un enteniment profund de les nostres teories bàsiques, així com una millora dels enfocaments principals per a una teoria quàntica de la gravetat apropiada. El nostre grup segueix aquesta estratègia d'investigació en una manera interrelacionada. En particular, els nostres principals propòsits són:

  1. Teoria quàntica de camps en espaitemps corb i les seues conseqüències observables en cosmologia. Condicions inicials en inflació i l'univers observable: baixos multipols angulars en el CMB, no-gaussianidades, potencials efectes de gravetat quàntica, etc. Efectes de renormalització en espais corbs: espectre de potències, camps magnètics primordials, etc. Mecanisme de creació gravitacional de partícules i les seues implicacions físiques (univers primerenc, matèria fosca, energia fosca, etc).
  2. Aspectes quàntics de forats negres i forats negres acústics. Especialment la possibilitat de detectar l'efecte Hawking mitjançant correlacions de densitat en condensats de Bose-Einstein.Estudi d'efectes quàntics en forats negres/blancs acústics; backreaction del flux de Hawking en els BECs; aplicacions de gravetat anàloga en cosmologia; mini forats negres en el LHC, correlacions i unitarietat.
  3. Aspectes clàssics i quàntics de la gravitació en formalisme de Palatini. Extensions de relativitat general i aplicacions astrofísiques i cosmològiques.Formulació semiclàsica de la teoria quàntica de camps, dinàmica de"brane-worlds" i correspondència AdS/CFT en geometries amb mètrica i connexió independents (Palatini). Estructura i estabilitat de forats negres en aquestes varietats. Cosmologies no singulars i descripcions efectives de models de gravetat quàntica.Problema de l'expansió còsmica accelerada i matèria fosca des d'un punt de vista gravitatori.
  4. Supersimetria i deformacions de l'espaitemps. Deformacions del superespai de Minkowski i el superespai conforme en termes de super Grassmannianos i super flags quàntiques. Teories de camps sobre aquests espais noconmutatius. Solucions de forats negres en super gravetat: universalitat i classificació.
Grup d'Investigació en Interaccions Fonamentals i les seues Implicacions Experimentals - IFIE

El tema de treball del Grup d'investigació se centra fonamentalment en la confrontació de les prediccions del Model Estàndard amb les dades experimentals, prestant especial atenció als resultats del LHC i a les últimes anàlisis del Tevatró i de les factories de fondes B, així com als experiments de neutrins i aquells aquells que són rellevants en aspectes relacionats amb la matèria i energia fosques de l'Univers.

La comparació d'aquestes dades experimentals amb el Model Estàndard, així com amb les seues possibles extensions viables, està orientada a proporcionar la informació necessària per a donar resposta als interrogants actuals de la física fonamental com ara:

  • Per què els fermions apareixen replicats en tres (i només tres?) famílies amb propietats pràcticament idèntiques?
  • Quin és l'origen de la jerarquia de masses i mescles observada en les famílies fermiòniques, tant en el sector de quarks com en el de leptons?
  • Existeix alguna raó fonamental que explique l'asimetria esquerra-dreta observada en les interaccions febles?
  • Quina dinàmica és responsable de la violació de la simetria CP?
  • En aqueix context, donada la precisió actual i la quantitat de dades experimentals disponibles, proporcionats pels experiments citats, és important des del punt de vista teòric desenvolupar les tècniques necessàries per a analitzar adequadament les dades experimentals. Per a això es fa imprescindible un estudi precís i exhaustiu de la fenomenologia dels models teòrics proposats, tant del Model Standard com de les seues extensions. Un aspecte fonamental, cap al qual està orientada el projecte, constitueix una selecció adequada d'aquells observables que permeten una millor identificació dels efectes que es busquen. La comparació final entre les prediccions i les dades experimentals existents pot corroborar o descartar els models teòrics proposats. En aquest context els temes objecte d'investigació pel grup s'emmarquen en els següents apartats: 
  1. Dinàmica de Sabor i Violació de CP: estudi de la matriu de mescles de fermions (CKM), proposta d'observables d'inversió temporal. Comparació de les prediccions teòriques amb els resultats experimentals. 
  2. Física de Neutrins i Astropartícules: estudi de la jerarquia de masses i mescles de neutrins. Implicacions en leptogènesi i matèria fosca. 
  3. QCD i Física Hadronica: estudi no pertorbatiu dels propagadors de QCD a baixes energies, càlcul de factors de forma de fondes pesades i masses de quarks lleugers mitjançant regles de suma en QCD. 
  4. Teories de Campos de Gauge, Boson de Higgs i Factors de forma: estudi del moment dipolar magnètic i del factor de forma magnètic del leptó tau. 
  5. Supersimetria i més enllà del Model Estàndard: estudi de la relació entre física de partícules i cosmologia mitjançant models teòrics supersimètrics que impliquen l'existència de noves partícules. Relació dels models supersimètrics i la matèria fosca.

L'equip està actualment compost per 9 Professors d'Universitat: G. Barenboim, J. Bernabéu, J. Vores, F. Botella, J. Papavassiliou, J. Peñarrocha, M. A. Sanchis-Lozano, J. Vidal i O. Vius, becaris d'investigació, contractats i postdocs adscrits al Departament de Física Teòrica (UV) i al IFIC (UV-CSIC).

Grup d'Investigació en Magnetisme Molecular Quàntic - QMM

Models en magnetisme molecular:

  1. Les interaccions d'intercanvi en grans cúmuls magnètics i imants de baixa dimensió, nivells d'energia i propietats magnètiques, interaccions d'intercanvi entre centres orbitals degeneratius.
  2. Interaccions de camp cristal·lí en imants d'un sol ió per a la computació quàntica.
  3. Doble intercanvi i deslocalització d'electrons en sistemes mixtos de valència. Química dels polioxometalats: Polioxometalats per a la computació quàntica: S'explorarà la possibilitat d'utilitzar polioxometalats per a desenvolupar nous clústers magnètics d'interés com a q-bits per a la computació quàntica, i com a imants d'una sola molècula. Caracterització física de materials moleculars: Propietats magnetoestructurals (susceptibilitats ac i dc, magnetització, ESR, dispersió inelàstica de neutrons, difracció de raigs X en monocristalls).
Grup d'Investigació en Propietats Aritmètiques i Estructurals dels Grups, Aplicacions - PERMUT

Una línia natural de recerca en l'àmbit de la teoria de grups és l'estudi de propietats aritmètiques i estructurals dels grups, en la qual porta una consolidada experiència de més de quinze anys. Les tècniques de la teoria de classes de grups i les seues representacions són fonamentals per a aquest estudi. Aquestes tècniques també poden fer-se servir per a l'estudi de problemes estructurals dels semigrups i les brides, basats en l'estudi ja en vigor de les interaccions entre els grups i els autòmats i llenguatges formals, així com les interacciones entre els grups trifactorizats, les accions de grups, les brides i la equació de Yang-Baxter.

 Aquest grup pretén un progrés en el coneixement de:

  1. Grups factoritzats. Estudi estructural de les brides i la seva relació amb l'equació de Yang-Baxter.
  2. Accions de grups sobre certs subgrups normals i sobre els seus factors principals.
  3. Influència estructural de les relacions entre diverses famílies de subgrups i les seues propietats d'immersió.
  4. L'estructura normal i permutable de certes famílies de subgrups amb condicions de finitud.
  5. El paper dels grups en els semigrups i les seues representacions. Llenguatges formals i autòmats.

Aquest grup treballa de manera coordinada amb altres equips radicats en la Universitat de Saragossa i la Universitat Pública de Navarra, d'una banda, i en la Universitat Politècnica de València, d'altra banda. Paraules clau: grup, permutabilitat, accions de grups, semigrup, llenguatge formal, autòmat, brida, propietat d'immersió.

Grup d'Investigació en Reconeixement per a la Sostenibilitat - REDOLi

El grup REDOLi cerca millorar la societat a través de la investigació en els àmbits del reconeixement, la sostenibilitat i la innovació. El grup REDOLi desenvolupa la seua investigació en els àmbits del reconeixement, la sostenibilitat i la innovació. Les seues línies de treball inclouen: 

  • Desenvolupament de molècules i nanomaterials per a modular l'activitat de proteïnes, en particular dels enzims polifenol oxidasa i lipasa/pancreatina. 
  • Desenvolupament de molècules i nanomaterials per a sensors. 
  • Desenvolupament d'estratègies per a aconseguir processos i productes més sostenibles, en particular en agricultura i la indústria química, de materials i aliments. 
  • Difusió d'aspectes actuals de bioeconomia, economia circular, canvi climàtic i anàlisi de cicle de vida. 
  • Suport a les empreses en els processos d'innovació, identificació de coneixement, transformació de coneixement en productes, desenvolupament d'estratègies de protecció i projectes.
     

 

Grup d'Investigació en Sistemes d'Informació i Comunicacions - GSIC

El grup de sistemes d'informació i comunicacions (GSIC) es va crear al desembre de 2005. El grup treballa actualment en el camp de les comunicacions sense fils i mòbils, incloent solucions avançades multi-antena amb cooperació i coordinació, ràdios cognitives, algorismes d'estimació de canal, etc. El grup ha participat en nombrosos projectes d'investigació nacionals i europeus, com:

  1. CONSOLIDER Project: Foundations and Methodologies for Future Communication and Sensor Networks (COMONSENS).
  2. Collaborative processing and Self-organized communications for Wireless Sensor Networks (SOFIWORKS).
  3. Thematic Network: Information & Communication Theory and Technologies (INFOCOM).
  4. Cooperative and Cognitive Interference Management Strategies for Wireless Communication Networks (COSIMA).
  5. Tècniques d'accés radie per a xarxes sense fils heterogènies (RACHEL).
  6. Radio-access techniques for improving urban mobility in beyond 5G networks (RAMONET).
  7. FP7-ICT-2011-7.3.3, Autonomous Control of Large-scale Water Treatment Plants based on Self-Organized Wireless BioMEM Sensor and Actuator Networks (HYDROBIONETS).
  8. FP7-PEOPLE-2009-IEF, Wireless Sensor Networks for Cognitive Software Radios (WISERNETS).
  9. FP6 D2002-Mobility-3, Collaborative Signal Processing for Efficient Wireless Networks (ASPIRE).
  10. FP6 NoE-IST-4-027738, Creating Ubiquitous Intelligent Sensing Applications (CRUISE).
  11. FP7-ICT-2007-1-1.1 (Network of the Future), Sensor Network for Dynamic and Cognitive Radio Access (SENDORA). El grup també ha liderat el conveni Valencia5G (2019-2021).
Grup d'Investigació en Teoria Nuclear i Teoria Quàntica de Molts Cossos - NUCTH

Utilitzant teories de camps efectives, construïdes a partir de simetries de les interaccions fonamentals, i tècniques de física quàntica de molts cossos estudiem un ampli espectre de problemes que concerneixen les propietats i interaccions dels hadrons lleugers i pesats en el buit i en mitjans densos, la generació dinàmica de ressonàncies i estats exòtics, les funcions de resposta nuclear i les interaccions de neutrins amb la matèria. Es fa especial èmfasi en el programa científic del laboratori europeu FAIR (experiments PANDA i CBM), l'experiment LHCb i en les necessitats i oportunitats que ofereix el programa experimental de física de neutrins (experiments T2K, programa SBN, MINERVA, DUNE).

Grup d'Investigació en Òptica Quàntica, Òptica no Lineal i Física del Làser - QOVAL

El grup porta investigant en temes d'òptica quàntica, òptica no lineal, dinàmica làser i d'altres sistemes des de l'any 1989, comptant amb finançament estable i ininterrompuda fins l'actualitat a través dels plans nacionals d'investigació del govern espanyol. Les investigacions són de caràcter bàsic i busquen la descripció de fenòmens nous, tant a través de la teoria com de l'experiment. Una part important de l'activitat del grup és la formació de doctors, havent sigut defensades al seu si 10 tesis doctorals fins l'any 2019.