Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Absentisme escolar

L'absentisme escolar, absència injustificada i reiterada de les aules del menor en edat d'escolarització obligatòria, és un problema educatiu i social. Poc estudiat, focalitzat en determinats centres i barris, la seua anàlisi i estudi permet millorar l'aplicació del dret a l'educació.

Actors i elits polítiques: partits, ministres, diputats, grups d'interés i moviments socials

Estudi dels actors i elits polítiques en les seues dimensions organitzatives, sociodemogràfiques, trajectòries, carreres polítiques i relacions amb el sistema polític.

Actors i interessos en l'ordre econòmic internacional

Anàlisi d'objectius, interessos i estratègies d'empreses transnacionals, institucions econòmiques internacionals, Estats i altres actors en la globalització.

Adaptació del procés als nous conflictes jurídics

La constitució de relacions jurídiques a través de la societat de la informació, les comunicacions telemàtiques i l'existència de conflictes els agents dels quals operen exclusivament en àmbit digital, exigeix que els mitjans de tutela dels subjectes implicats en aqueix conflicte, s'adeqüen a aquest.

Administració local i polítiques de l'educació social

L'anàlisi de la qualitat de les polítiques de l'educació social que des de l'Administració Local s'impulsen. Estudis a nivell autonòmic, estatal i internacional: Inclusió social, formació-empre, animació sociocultural, igualtat de gènere, etc.

Anàlisi de l'impacte de les noves tecnologies en la cultura

Estudi sobre les noves pràctiques culturals en el marc digital. Anàlisi de l'impacte de les noves tecnologies en els mecanismes de poder i control social i cultural.

Anàlisi de la cultura festiva i el patrimoni cultural

Estudi del desenvolupament de la cultura festiva, del rol social de les tradicions culturals i dels processos de modernització dels esdeveniments festius en el marc dels processos de globalització cultural. Anàlisi dels processos de construcció d'una memòria cultural i del patrimoni cultural.

Anàlisi de la cultura política, la memòria històrica i les identitats

Estudi de la relació entre el marc socio-històric, la memòria històrica i la cultura política.

Anàlisi de la cultura, les pràctiques culturals i el canvi social

Estudi de les transformacions de la societat contemporània des de la perspectiva de la sociologia de la cultura, del sorgiment de noves pràctiques de creació, l´efecte cohort en el canvi de les pràctiques culturals i la irrupció de noves comunitats de consum cultural.

Anàlisi de la cultura, territori i les identitats nacionals

Estudi de la relació entre les identitats nacionals i culturals, de les configuracions polítiques culturals, de la política sub-estatals i el federalisme així com el seu rol en el desenvolupament econòmic i social i de la generació de marques territorials en un marc globalitzat (place branding).

Anàlisi de les polítiques, les institucions i les organitzacions culturals

Estudi de les polítiques culturals territorials i locals com a sistemes de governança i d'interrelació entre agents culturals i del seu rol en la configuració d'identitats col·lectives i com a mecanismes de desenvolupament de districtes artístics.

Anàlisi de les pràctiques esportives i d'oci

Estudi de les noves pautes de pràctica esportiva, dels la relació entre canvi social, cohesió social i esport, de la relació entre institucions del camp esportiu i el camp polític i econòmic.

Anàlisi del poder i dels intel·lectuals

Estudi de la relació entre poder i cultura com a mecanisme de control i normalització i jerarquització o bé les dinàmiques de resistència cultural dels antics i nous moviments socials. Investigació de les interrelacions i dependències entre el camp polític, intel·lectual i cultural.

Anàl·lisi del discurs del turisme

Anàlisi dels gèneres textuals del turisme i del seu lèxic en el marc de l'estudi dels llenguatges d'especialitat. Aplicació de l'estudi per a millorar la redacció dels textos turístics i la interacció discursiva, elaborar un diccionari en línia i contribuir a les propostes formulades en el marc de l'ensenyament de l'espanyol del turisme.

Aula creativa, il·lustració i multiliteracitat

Educar en i a través de les arts mitjançant el Arts in Education Approach/AiE. Explorar els beneficis de l'art i de la literatura il·lustrada (ilustración / narrativa multimodal).

Auto-coneixement, responsabilitat moral i autenticitat

L'objectiu fonamental d'aquesta línea d'investigació consisteix a recuperar la connexió entre el debat sobre l'auto-coneixement i el debat al voltant de la pregunta 'Com hem de viure?' a partir del concepte de necessitat pràctica de Bernard Williams, per a la qual cosa atenem a alguns experiments científics i texts literaris clàssics.

Autodesenvolupament Comunitari

Els processos de participació social han de derivar en l'autodesenvolupament d'aqueixes comunitats que han sigut objecte de formació, escolta i planificació. La metodologia de l'autodesenvolupament s'ha revelat com una estratègia positiva per a consolidar els canvis socials en els municipis on existeix alts indexes de pobresa, vulnerabilitat i exclusió social.

Avaluació de tecnologies sanitàries

Tot tipus d'avaluació de tecnologia sanitàries, tenint en compte el concepte ampli de tecnologia sanitària que abasta des de medicaments, procediments a tecnologia i tècniques sanitàries.

Avaluació del progrés de l'alumnat

Anàlisi de resultats i avaluació mitjançant el disseny i l'aplicació de rúbriques en relació amb els objectius i les destreses que s'esperen desenvolupar.

Bioètica en xiquets, ancians, diversitat funcional, salut mental i el final de la vida

Atenció a les persones en situació de fragilitat i dependència. Bioètica en Pediatria. Actitud davant el xiquet amb diversitat funcional. Cura d'ancians. Salut mental. Sofriment de pacients i familiars en el final de la vida. Cures pal·liatives. Voluntats anticipades. 

Capital social i desenvolupament territorial: redes socials, elits de poder and lideratge en àrees rurals

Capital social i desenvolupament territorial: xarxes socials, elits de poder i lideratges en zones rurals. En aquesta línia de treball s'utilitza l'enfocament d'Anàlisi de Xarxes Socials. S'aborda igualment la temàtica de la crisi i resiliència en les comunitats locals.

Característiques psico-sociològiques i processos de decisió en equips de direcció i de govern corporatiu

Estudi dels efectes de diferents configuracions i característiques de la personalitat i els processos dels directius en la presa de decisions estratègiques de les organitzacions.

Catalogació i producció de dades i construcció d'indicadors demogràfics i de vulnerabilitat social amb dades històriques i contemporànies

Recopilació de fonts de dades demogràfiques anteriors a la digitalització dels censos i registres actuals, producció de dades sociodemogràfiques sobre la població valenciana i elaboració d'indicadors demogràfics, de resiliència, de vulnerabilitat social i de salut.

Cibercriminalitat

El context resultant de l'auge de les tecnologies de la informació ha suposat l'aparició de noves formes delictives relacionades amb la cibercriminalitat. Així les coses, ha de reflexionar-se per a adequar la resposta del Dret penal a aquest nou fenomen criminològic.

Cibermitjans valencians

Anàlisi de les característiques, composició i evolució de l'ecosistema comunicatiu digital a la Comunitat Valenciana.

Cinema, cultura de masses i identitats

Anàlisi del cinema i la cultura de masses en relació amb la construcció d'identitats col·lectives de nació i gènere.

Ciència contemporània: qüestions metodològiques i epistemològiques

En les últimes dues/tres dècades hi ha hagut un notable increment en els recursos conceptuals i metodològics a la disposició del científic. Caldria destacar entre ells, per esmentar alguns dels quals s'apliquen amb major profusió, els algoritmes sobre selecció de models, l'estadística bayesiana, les estratègies d'inferència causal a partir de probabilitats/freqüències, la simulació per ordinador, o l'articulació de models mecanicistes.

L'objectiu genèric d'aquesta línia d'investigació és repensar les qüestions epistemològiques tradicionalment abordades per la filosofia de la ciència (experimentació, confirmació, explicació, realisme/antirrealisme, objectivitat i valors) a la llum dels nous recursos disponibles en la pràctica científica.

Clima i cultura organitzacional

Investiga els processos de formació del clima i la cultura de les organitzacions, així com els efectes del clima i la cultura sobre el funcionament, resultats, i la qualitat de vida laboral de les organitzacions i les seues unitats.

Coeducació audiovisual, gènere, semiòtica i estudis culturals

Coeducació audiovisual, gènere, semiòtica i estudis culturals. Anàlisi crítica de la cultura audiovisual i la seua dimensió coeducativa. Significació i codificació de gènere als discursos audiovisuals. Interpelació mediàtica: processos d'identificació i subjectivació.

Comités de Bioètica, metodologies d'anàlisi de casos i legislació sanitària

Paper dels Comités de Bioètica Assistencial, problemàtiques i funcionament. Comités d'Ètica de la Investigació. Comités Nacionals i Autonòmics. Metodologies per a analitzar casos de bioètica. Anàlisi de la legislació sanitària relacionada amb la bioètica.

Comparació amb els processos de democratització d'Europa del Sud i Estats Units

Comparació amb els processos democràtics d'Europa Meridional i els Estats Units.

Comportament electoral

Anàlisi quantitativa dels factors que determinen el vot dels ciutadans i les elit en les eleccions nacionals dels seus respectius països.

Comprensió intercultural, pertinença i valor: aproximacions Wittgensteinianes

L'objectiu fonamental d'aquesta línia d'investigació és explorar, des de la perspectiva de la filosofia Wittgensteiniana, en què consisteix la comprensió intercultural, esclarint la relació entre els aspectes epistèmics, ètics, antropològics i polítics d'aquesta qüestió.

Confiança institucional

Anàlisi i evolució dels nivells de confiança en les institucions de l'Estat dels ciutadans i de les elits especialment en situacions de crisi econòmica.

Conseqüències jurídiques del delicte, exempció i extinció de la responsabilidad penal

La projecció de les garanties penals en la construcció de la responsabilitat criminal ha impregnat des de fa temps les categories centrals del delicte. Però aquestes garanties han de projectar-se, així mateix, sobre les conseqüències jurídiques del delicte, sobre l'execució penal i sobre les institucions basades en criteris de "necessitat de pena".

Consolidació i protecció jurídica dels valors de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) i de la Unió Europea (UE)

Identificació i desenvolupament normatiu dels valors que persegueix l'ONU. Protecció jurídica (a nivell internacional, europeu i nacional) d'aquests valors. Identificació i desenvolupament normatiu dels valors que persegueix la Unió Europea. Protecció jurídica (a nivell europeu i nacional) d'aquests valors.

Constitucionalisme democràtic

Relacions entre legalitat i legitimitat en el marc de les constitucions democràtiques.

Cooperació i transmissió cultural

Anàlisi dinàmica de la transmissió horitzontal i vertical de valors culturals. Interacció i cooperació entre els individus.

Cooperació internacional al desenvolupament. Participació i democràcia. Seguretat Social

Cooperació per a la millora dels índexs de desenvolupament humà i la cohesió social. Metodologies per a la realització de diagnòstics ciutadans participatius, la seua sistematització i l'elaboració de polítiques públiques des de la proposta ciutadana. Anàlisi dels Sistemes de Seguretat Social.

Cossos, gèneres i sexualitats: representacions i pràctiques socials

Estudi dels efectes del biopoder aplicat a l'anàlisi dels cossos, gèneres i sexualitats. Construcció social de la salut i la malaltia.

Crítica a la modernitat

Escrutini dels emblemes polítics moderns i reflexió sobre la seua genealogia i dependència conjuntural, epocal, disciplinar i ideològica.

Crítica i sabotatge

Anàlisi de la tipologia sil·logística dels discursos, descripció dels models de món que aquests presenten, estudi de les relacions conflictives entre els diferents polisistemes d'un context social determinat (relacions comparades entre textos).

Culpabilitat i perillositat criminal

Anàlisi crítica de les tendències actuals cap a la consolidació d'un Dret penal d'autor en diversos àmbits de la política criminal i la seua tensió amb els drets fonamentals, amb especial atenció a les relacions entre Criminologia i Dret penal, i a la introducció d'algorismes i intel·ligència artificial en la presa de decisions penals sobre individus.

Cultura digital

Anàlisi dels canvis provocats en la indústria cultural a conseqüència de l'impacte de les noves tecnologies i del procés de digitalització de continguts.

Delimitació i abast de l'article 24.1 de la Constitució, amb especial atenció a la jurisprudència del TC

L'article 24 CE és l'article més invocat en els recursos d'empara constitucional, que conté l'elenc de drets fonamentals de naturalesa processal més important del nostre ordenament i és imprescindible un estudi que actualitze el seu contingut complex, a la llum de la jurisprudència.

Delimitació, abast i naturalesa, si és el cas, del dret a la tutela efectiva

Últimament, es ve afirmant l'existència d'un supòsit dret fonamental a la tutela efectiva, secundant-se en l'article 24.1 CE. Es fa necessari un estudi rigorós per a arribar a una conclusió sobre aquest tema, que faça compatible a l'accés al procés amb altres instruments complementaris.

Democràcia i cultura política anarquista a la Espanya del segle XX

Relació entre la democràcia i els anarquismes a l'Espanya del segle XX.

Democràcia i cultures polítiques socialista i comunista

Relació entre les cultures polítiques del socialisme i del comunisme amb la democràcia, el reformisme i la revolució social.

Democràcia, eleccions i sistemes electorals

Democràcia i qualitat de la democràcia; eleccions i comportament polític i electoral, sistemes de partits, sistemes electorals.

Desconnexió digital

Protecció de la salut del treballador i de l'esfera personal fora de l'àmbit laboral.

Desenvolupament i avaluació d'instruments de mesura

Aquesta línia pretén proporcionar instruments de mesura del coneixement, hàbits i actituds vàlids i fiables aplicables a contextos educatius formals basant-se en les teories educatives més evolucionades amb la finalitat de proporcionar formes sòlides de recollida d'evidències i d'avaluació dels aprenentatges. 

Desenvolupament i innovació de propostes curriculars i tasques específiques en Educació Primària, Secundària i Universitària

Partint dels quatre components que estableix la Pedagogia de les multiliteracitats per al desenvolupament del coneixement (experimentar, conceptualitzar, analitzar i aplicar), dissenyar i avaluar propostes en relació amb la literatura, l'art i les llengües estrangeres.

Desenvolupament local comunitari

Els Serveis Socials formen part de les polítiques públiques de desenvolupament local perquè faciliten la inclusió social dels col·lectius amb dificultats subjectives d'integració en el mercat de treball. Les polítiques actives d'ocupació dirigides a la població en risc d'exclusió social són la població diana d'aquesta línia.

Desenvolupament territorial, xarxes institucionals i processos d'innovació socioeconòmica (Districtes industrials)

Anàlisi dels fluxos d'innovació que es produeixen en un sistema productiu geogràficament localitzat, tenint en compte la concentració i cooperació de les pimes, la cohesió social i les interaccions entre empreses, així com les relacions institucionals formals i informals.

Determinació dels factors explicatius de les orientacions i actituds estratègiques

Estudi dels factors que determinen l'adopció de determinades orientacions estratègiques a les organitzacions, com ara l'ambidextria, les pràctiques d'exploració i explotació, la proactivitat, l'orientació internacional, l'orientació al risc, etc.

Diagnòstics d'àmbit territorial: plans d'inclusió i cohesió social, plans d'igualtat, plans de conciliació, vida laboral i familiar

Les polítiques públiques municipals necessiten de l'anàlisi del territori per a poder implantar plans, programes i projectes adaptats a les necessitats emergents que la ciutadania va assenyalant com a prioritàries. La metodologia d'investigació-acció participativa s'ha rellevat com a estratègiques per a donar solució a aquesta mena de polítiques i en aquesta línia s'han produït resultats de rellevància.

Disseny i avaluació d'intervencions educatives

La finalitat d'aquesta línia és treballar conjuntament amb els centres educatius per a dissenyar implementar i avaluar intervencions educatives innovadores i efectives, i establir processos de fidelització d'aquestes. Es pretén atendre de manera especial els continguts d'educació per a la salut i per a la salut de l'esquena utilitzant models educatius soci-ecològics.

 

Diversitat, identitats, ciudadania, interculturalitat i plurilingüisme en l'educació literària

Un dels reptes que té en l'actualitat l'educació en tots els nivells és com hem de tractar la diversitat tant ètnica, cultural, lingüística, afectivo-sexual (...) en les nostres aules i com realitzar-ho amb uns indicis d'èxit. La línia d'investigació tracta de fer-ho des de la formació literària.

Dret aduaner

Anàlisi dels mecanismes de tributació en entrada i eixida de productes i serveis.

Dret constitucional tributari

Anàlisi de les exigències d'adequació constitucional de les normes integrants del sistema tributari i verificació de les conseqüències de la declaració d'inconstitucionalitat d'una norma tributària.

Dret internacional tributari

Anàlisi i examen de les normes i models que regeixen la tributació internacional dels impostos sobre la renda i sobre el valor afegit, especialment els Convenis de doble imposició i les normes anti-abús.

Dret penal i Principis Constitucionals

Examen crític de l'estat actual de la legislació penal espanyola d'acord amb els principis constitucionals i drets fonamentals que limiten el concepte de Dret penal.

Drets Humans i Carta Social Europea

Investigació sobre els Drets Humans en relació amb la Carta Social Europea i de la jurisprudència del Comité Europeu de Drets Socials. Aplicació pels òrgans jurisdiccionals nacionals.

Drets humans i democràcia inclusiva

Es pretén la continuació d'investigacions prèvies de tots aquells factors que de manera global poden afectar la garantia dels drets humans dins d'una societat inclusiva.

Drets humans i tecnopoder

El repte principal del dret és la defensa de l'ésser humà enfront del poder incontrolat de la tecnologia en diversos camps ecologia, vs antropocè; finances vs especulació i frau fiscal; biodret vs transhumanisme; el dret a la intimitat i no manipulació vs GAF (Google, Amazon i Facebook)

Economia Social, Tercer Sector, Cooperativisme, Empreses Socials, Economia del Bé Comú i col·laborativa

Teorització sobre l'Economia Social, el Tercer Sector, el Cooperativisme i la pluralitat de fenòmens socials emergents no lligats ni al sector públic ni al sector privat tradicional lucratiu. Conceptualització, edificacions de models lògics explicatius de la seua funcionalitat sistèmica i micr

Economia del comportament

Anàlisi a través de l'Economia Experimental, utilitzant experiments de laboratori, de fenòmens econòmics i socials difícils d'observar de manera natural.

Economia del transport

Anàlisi dels sistemes de fixació de preus, impacte de les externalitats en el transport, competència entre mitjans de transport, efectes de canvis en el sistema regulador en el mercat del transport, estudi de la productivitat i eficiència en la indústria del transport.

Economia industrial aplicada i mètodes quantitatius

En aquesta àrea s'apliquen els mètodes economètrics més recents per a analitzar les teories econòmiques de l'organització industrial.

Economia industrial

L'Economia Industrial combina les teories amb el treball empíric sobre l'organització de les empreses, mercats i indústries.

Educació en els museus a través de l'ús de la literatura il·lustrada i l'aproximació a l'art

Explorar el potencial de l'ús de la narració multimodal (visual-lèxica-sonora...) a través de l'àlbum il·lustrat com a recurs pedagògic innovador en l'àmbit dels museus d'art i en diversos espais educatius reglats i no reglats (escoles, galeries d'art, fundacions, organismes...).

Educació per al benestar i alumnat amb necessitats educatives especials

S'investiga sobre: la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat (intel·lectual, dany cerebral, malaltia, trastorns de l'espectre autista, dèficit d'atenció i hiperactivitat), la resposta educativa a les seues necessitats especials, i en l'impacte psicosocial en les famílies.

Educació ètico-cívica

La finalitat de l'educació és que els alumnes aprenguen a conéixer, a conviure i a ser justos. De manera especial, l'educació ètic-cívica contribueix a educar en valors per a la convivència en societats pluralistes.

El desenvolupament del coneixement pedagògic del contingut en l'educació física (educació per a la salut de l'esquena)

Aquesta línia pretén investigar el coneixement pedagògic del contingut del professorat d'educació física. Es pretén atendre especialment l'ensenyament dels continguts relacionats amb la salut i la salut de l'esquena per a la millora de la qualitat docent. 

El dret a la participació política amb perspectiva de gènere

Normativa electoral, paritat, partits polítics. Estudi sobre el comportament dels partits polítics en el disseny de les llistes electorals. Llocs que ocupen les dones en política, partits i institucions.

El paradigma del desenvolupament sostenible en la seua dimensió internacional i europea

Naturalesa jurídica del concepte de desenvolupament sostenible; contingut de la noció de desenvolupament en el seu aspecte econòmic, social, cultural i ambiental; característiques bàsiques del criteri de sostenibilitat; disparitats de desenvolupament dels pobles; responsabilitats comunes però diferenciades, etc.

Eliminacionalisme, ficcionalisme, expresivisme, i la possibilitat d'un veredicte metafísic negatiu

Aquesta línia de recerca explora un elenc de discursos d'especial rellevància filosòfica (per exemple, sobre estats de coses, objectes materials, estats i representacions mentals, o judicis avaluatius) per tal de determinar si es pot defensar coherentment la tesi que el món tal com és en si mateix, independent de nosaltres, no conté els fets i propietats pressupostos per ells. Ens centrem, en concret, a avaluar la plausibilitat de tres estratègies que neguen la veritat dels discursos en qüestió: el eliminacionisme, el ficcionalisme i el expresivisme.

Els drets fonamentals front a la seguretat global

S'abordaran els límits que els governs tenen en la introducció de mesures que ve a protegir la seguretat nacional. Aqueixes mesures tenen el seu límit en els drets fonamentals.

Enfocament de les capacitats, desenvolupament, educació, cine i bioética

Enfocament de les capacitats i bioètica del desenvolupament. Educació per al desenvolupament. Desenvolupament moral. Educació per a la salut, especialment de persones amb discapacitat. Formació en bioètica. Ment, cervell i educació. L'educació de les emocions. Formació de voluntaris. Cinema i bioètica.

Enquestes i Sondejos

Anàlisi i Elaboració d'enquestes i sondejos d'opinió.

Entonació col·loquial i fonopragmàtica

Entonació col·loquial, fonopragmàtica: la prosòdia de l'espanyol i el seu paper en el funcionament de la llengua.

Envelliment actiu i saludable, turisme social accessible i desenvolupament urbà sostenible, ciutats intel·ligents

Envelliment i la promoció de l'autonomia personal. Reorientació del sector turístic cap a nous consumidors de productes amb necessitats especials. Reptes econòmics, mediambientals i socials de les zones urbanes, i la seua interrelació, des d'un enfocament integrat i multidisciplinari.

Equips d'alta direcció i estratègia empresarial

Estudi de les relacions entre les característiques i processos dels equips d'alta direcció i l'adopció de diferents opcions estratègiques a les organitzacions.

Esdeveniments biogràfics i trajectòries vitals

L'anàlisi dels esdeveniments biogràfics i les trajectòries vitals des de les perspectives micro i macroanalítiques té com a àrees d'estudi, l'educació, l'emancipació, la integració al mercat laboral, la formació i dissolució d'unions, la maternitat i paternitat, els canvis familiars, les bretxes de gènere la llarg de la vida i en els àmbits privats i públics, els episodis vitals durant la vellesa.

Esfera pública i construcció dels Estats-nació

Estudi de la conformació de l'esfera pública des d'un punt de vista ideològic i social en l'època de formació dels estats nacionals.

Espanyol col·loquial (fonaments)

Estudi i caracterització del registre col·loquial.

Espanyol com a llengua estrangera i TIC

Llengua parlada en ELE: l'oral-col·loquial aplicat a l'ensenyament de l'espanyol com a llengua estrangera i segona llengua. Eines per a l'aplicació i desenvolupament de tecnologia per a l'estudi de la llengua espanyola parlada.

Estratègia, Govern corporatiu i RSC (Responsabilitat Social Corporativa)

Estudi de les connexions entre l'estructura, les normes i els processos dels sistemes de govern corporatiu a les organitzacions i l'adopció de diferents estratègies i polítiques socialment responsables.

Estructura urbana, mobilitat i noves fonts de dades per a la Geografia

Estudi de la relació entre l'estructura urbana i la mobilitat de les persones en les àrees urbanes. Ús de noves fonts de dades principalment provinents de les tecnologies de la informació i la comunicació per a l'estudi de diferents dinàmiques espacials. Avaluació i gestió del territori sota la perspectiva social, mediambiental i econòmica.

Estudi de les variables associades als processos d'inclusió en el mercat laboral

Anàlisi de l'estructura social, dels processos de mercantilització, de la conformació de les identitats en la modernitat líquida, processos de precarització.

Estudi jurídic i criminològic dels delictes relatius a la llibertat i indemnitat sexuals

Anàlisi jurídica i criminològica de la problemàtica, amb especial atenció als delictes d'agressió i abús sexual, així com als delictes relatius a la pornografia infantil.

Estudi sobre la qualitat legislativa

S'investiga sobre els instruments de la qualitat legislativa com a mecanisme per a millorar la seguretat jurídica i, per tant, millorar la qualitat democràtica, especialment en l'àmbit del Dret privat.

Estudiar i promoure el potencial didàctic de les TAC

Proposar i valorar tasques col·laboratives que permeten que els/as futurs/as mestres/as progressen gradualment des del mer ús instrumental de les TAC (Tecnologies de l'Aprenentatge i el Coneixement) fins al desenvolupament d'una consciència més crítica sobre elles.

Estudis sobre diversitat i la seua vinculació al món educatiu

Estudis LGTBIQ i la seua vinculació al món educatiu, les teories Queer i Crip i les seues implicacions educatives, els canvis dels últims anys i les darreres investigacions sobre aquests temes en l'àmbit acadèmic internacional. Igualment s'interessa pels canvis que suposen les lleis d'igualtat i les seues conseqüències en l'escola, i per les idees i creences dels docents i els estudiants universitaris sobre la diversitat a l'aula.

Evolució del Dret internacional i europeu en l'àmbit del desenvolupament sostenible: economia verda i medi ambient

Incidència del concepte de desenvolupament sostenible en els diversos sectors del Dret internacional (Dret internacional econòmic, Dret internacional ambiental, Dret internacional dels drets humans...). Desenvolupaments conceptuals i normatius internacionals i europeus.

Expansió de la criminalització d'actes preparatoris

Anàlisi de la tendència legislativa a avançar la barrera d'intervenció penal a través de la criminalització d'actes preparatoris i dels problemes que això comporta en el pla dogmàtic, polític-criminal i constitucional (llibertat d'expressió i dret de reunió i manifestació, dret penal d'autor).

Factor general de personalitat

Proposta d'un model psicobiològic de Factor General de Personalitat (FGP). Creació d'un instrument de mesura del FGP.

Feixisme, franquisme i antifranquisme

Estudi de la configuració del feixisme espanyol, del règim franquista i de les cultures polítiques de l'oposició a la dictadura.

Fenòmens demogràfics clàssics

Anàlisi dels components de la dinàmica demogràfica com la natalitat, la fecunditat, la morbiditat, la mortalitat infantil, la mortalitat adulta, les crisis de mortalitat, les migracions, i de l'estructura de la població.

Filosofia de la pau i de les relacions internacionals

Anàlisi dels grans reptes de les RR.II.: Estats fallits, noves guerres, guerres asimètriques, violacions greus i sistemàtiques dels dd.hh., crisi de refugiats; i del concepte positiu de pau que no és mera absència de guerra, sinó que inclou la justícia i el respecte dels dd.hh.

Filosofia política: Justícia, Democràcia i Participació

Aquesta línia d'investigació se centrarà primordialment, en els desafiaments contemporanis al model democràtic liberal, analitzant valors essencials com justícia, lliberteu, drets humans i abordant temes com el de la participació política, les teories contemporànies de la justícia.

Fluxos comunicatius i processos de mobilització política

Anàlisi del procés de difusió d'informació, interacció i efectes sobre el públic vehiculat a través de les NTIC en processos de mobilització social i política, tant formalitzats (unes eleccions, per exemple) com no formalitzats (concentracions de protesta).

Formació del professorat en educació secundària

L'anàlisi de la qualitat del model de formació inicial vigent en els Màsters Universitaris de Formació del Professorat d'Educació Secundària, Batxillerat, Formació Professional i Escoles Oficials d'Idiomes.

Formació en literatura i art per al professorat de llengües estrangeres

Establir una relació de continguts literaris i artístics essencials per a millorar la competència del personal docent a l'hora de treballar amb recursos multimodals. Crear un marc de conceptes teòrics bàsics que puguen treballar en Educació Primària, Secundària i Universitària.

Geografia del Benestar

Estat del benestar, Serveis públics, innovació social i Turisme.

Govern, estratègia i competitivitat de les empreses familiars

La línia aborda la relació entre la professionalització dels òrgans de govern de les empreses familiars i de les famílies empresàries amb l'estratègia i la competitivitat en les empreses familiars.

Gènere i feisxisme en Europa

Estudi des d'una perspectiva transnacional de les representacions de gènere en les cultures polítiques feixistes europees.

Gènere, drets humans de les dones i ciutadania. Gènere, interculturalitat, migració i desenvolupament

Polítiques d'igualtat de gènere, contra la pobresa i de foment de la participació social en l'àmbit local, nacional i internacional. Gènere i cooperació internacional, acció humanitària, sensibilització i educació per al desenvolupament. Exclusió i marginació des de la perspectiva de gènere.

Hermenèutica crítica

L'hermenèutica crítica ens planteja un mètode d'aplicació de l'ètica que combina la dimensió deductiva i la inductiva, la tradició kantiana i l'aristotèlica. Intenta comprendre el context d'aplicació, però també disposa d'una teoria universalista que puga servir de paràmetre crític.

Història Conceptual

Anàlisi de les diverses variants de la Història Conceptual tant en l'àmbit continental com en l'anglosaxó. Examen del seu valor cognoscitiu i crític ideològic. Elaboració d'una estratigrafia de l'era del progrés i del present velociferí, emparentant-la amb teories en voga.

Història biogràfica i ficció

Història biogràfica, ficció novel·lesca i tensions de la modernitat en l'esfera pública liberal.

Història del dret i les institucions

Investigació sobre la transformació de les estructures jurídiques i polítiques al llarg del temps; des de la conformació dels regnes peninsulars medievals fins al constitucionalisme espanyol del segle XX.

Història i fonamentació de la bioética

Estudi de la història de la bioètica i anàlisi de les principals teories ètiques que ens permeten fonamentar la bioètica, entre elles: l'ètica del discurs, ètica narrativa, hermenèutica crítica, ètica feminista, dret natural, principis de la bioètica, valors, virtuts i emocions. 

Identitat pedagògica en transició

Anàlisi de la producció de la identitat pedagògica en contextos específics de transició educativa i professional des d'una perspectiva de Justícia Social. Construcció de posicionament social de la joventut en els processos institucionals de transició. Anàlisi de Polítiques Educatives des d'una perspectiva crítica: modernització conservadora.

Identitats nacionals i regionals

Estudi de la construcció de les identitats nacionals i regionals a Espanya i a Europa.

Igualtat, gènere i no discriminació

Estudi de la situació actual dels drets de les dones tenint en compte la perspectiva de gènere: igualtat formal i material en l'exercici dels drets; integració de la igualtat amb la diferència; anàlisi del model de la corresponsabilitat; debats entorn de la identitat de gènere.

Imputació Múltiple

Desenvolupaments metodològics i de programari per a la cerca de solucions al problema de la no-resposta parcial en les enquestes i als buits en les bases de dades.

Inferència Ecológica

Descobriment de comportaments individuals a partir d'informació agregada.

Infància i gènere

Anàlisi del paper de les pràctiques, mètodes i tècniques a l'àmbit de la intervenció social, en la producció d'identitats i sexualitats.

Infància, Art i Pedagogia a la societat del segle XXI

Investigar sobre el valor de l'ensenyament-aprenentatge de la literacitat i alfabetització visual i estètica (educar la mirada) i el desenvolupament del pensament crític i creatiu en la infància contemporània.

Innovació social i sistemes territorials d'innovació i producció

Teorització sobre els models d'innovació social, els processos d'exaptació i institucionalització de les innovacions socials, la relació entre innovació social i moviments socials, els sistemes territorials d'innovació i els seus processos d'innovació social desplegats en el territori.

Institucions i recursos naturals al segle XIX

La formació de les institucions i reformulació dels drets de propietat i ús de recursos naturals en el segle XIX espanyol.

Institucions i sistemes polítics

Sistemes polítics i institucionals: governs, parlaments, comunitats autònomes, poder judicial, tribunal constitucional.

 

Instruments de Protecció Social

Adequació en termes de cobertura i intensitat de les prestacions del sistema de protecció social i identificar les seues insuficiències (prestacions per desocupació, de nivell contributiu i assistencial, rendes mínimes d'inclusió com les mesures d'acció social i assistència social)

Instruments per a la justícia civil davant els litigis-massa. En especial, les accions de representació i el regim del procés-model

La constitució de relacions jurídiques de forma estandarditzada conseqüència, al seu torn, d'una producció industrial massificada, genera conflictes en relació amb una multiplicitat de persones que resulten afectades per una causa comuna. La justícia civil ha d'articular mecanismes que permeten prestar la tutela judicial al ciutadà sense minvament de les degudes garanties, optimitzant al mateix temps els recursos amb els quals compte per a donar resposta a aqueixa litigiositat en massa. 

Intenció i paraula: anàlisi del discurs polític i mediàtic

Anàlisi pragmàtica de la comunicació política i mediàtica. Estratègies d'enquadrament cognitiu i manipulació en el discurs dels actors polítics. Polítiques comunicatives institucionals i corporatives. Processos discursius en internet. Identificació de patrons i perfils comunicatius en els missatges de polítics i mitjans.

Interseccionalitats: la diversitat LGTBIQ i les altres diversitats

Investigació sobre les interseccionalitats entre la diversitat LGTBIQ i d'altes factors com ara la classe social, l'exclusió, el gènere, l'ètnia, la cultura, les migracions, la diversitat funcional. Aquest línia de treball aborda la complexitat dels cossos i les vides des de la perspectiva interseccional, això és, des de la idea que estem travessats per identitats diverses que ens configuren i ens defineixen, i des de la importància d'aquesta qüestió a l'hora d'abordar la diversitat en les aules.

Intervenció psicològica i personalitat

Aplicació de tècniques d'intervenció psicològica (teràpia d'acte-regulació) per a modificar la personalitat i el maneig de les drogues.

Investigació en mètodes d'anàlisis qualitatives i quantitatives per a l'estudi de la població

Investigació sobre tècniques i mètodes d'anàlisi basats tant en dades estadístiques com en dades discursives i textuals.

La cooperació jurídica internacional

Aquesta classe de cooperació és necessària en un món globalitzat. Al que cal afegir els espais d'integració política i econòmica, com la UE. La lliure circulació de persones i mercaderies i la tutela judicial internacional efectiva fa imprescindible la cooperació entre els Estats.

La diversitat en els materials, els espais i les activitats d'aula: propostes didàctiques

Propostes vinculades a la presència de la diversitat a les aules dels diversos nivells educatius: materials d'aula, tractament dels espais, llibres de text i altres materials escolars en relació a la presència i el tractament de la diversitat afectivosexual i la identitat de gènere, del tractament del cos i dels cossos no normatius. Estudis sobre els referents (literaris, audiovisuals...) dels estudiants a l'hora de conéixer i entendre el món, i de la presència i el tractament de la diversitat en aquests contextos.

La governança mundial i regional en l'àmbit del desenvolupament sostenible

Evolució del marc institucional per al desenvolupament sostenible, tant a nivell mundial (sistema de Nacions Unides), com a regional (Amèrica, Àfrica, Àsia, Antàrtida, Àrtic), prestant especial importància a la Unió Europea i al Consell d'Europa.

La perspectiva narrativa en el desenvolupament comunitari

El paradigma constructivista va guanyant espai entre els investigadors qualitatius i s'obrin noves metodologia com la narrativa per a investigar en les comunitats locals. Especialment sobre problemàtiques que no solen ser visibles i que a través del reconeixement de l'estratègia de la participació dels ciutadans en la solució dels mateixos és possible planificar processos de canvi social que reconeguen la necessitat de generar polítiques públiques de desenvolupament comunitari.

La transformació digital dels grups polítics

Impacte de la digitalització en els grups polítics: transformació digital de la organització (plataformes digitals, finançament, presa de decisions, elaboració programàtica, integració dels membres); canvis en les formes de comunicació i representació; adaptació de les formes de participació digital dels membres, canvis en les formes de representació a partir de les eines digitals.

La violència de gènere

Concepte de violència de gènere, perspectiva legal: estudi de l'impacte de la Llei de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, polítiques públiques contra la violència de gènere. Perspectiva psicològica de la violència de gènere. Feminicidi.

Liberalisme i cutures polítiques en Amèrica LLatina

Estudi de la configuració i evolució de la política liberal en l'espai americà en el segle XIX.

Lideratge en les organitzacions

Investiga els antecedents i conseqüències del lideratge en les organitzacions i les seues unitats.

Lingüística clínica

Estudi de les aplicacions de la lingüística a l'avaluació i el tractament de les patologies del llenguatge. Contribució al disseny d'instruments per a l'avaluació i rehabilitació de conducta verbal i les capacitats comunicatives generals en subjectes amb alteració patològica.

Lingüística contrastiva i llenguatges per a fins professionals i acadèmics

L'equip també estudia la lingüística contrastiva i la seua aplicació a la traducció a nivell lèxic-semàntic i pragmàtic discursiu entre llengües majoritàries com l'espanyol-peninsular i la llengua anglesa en àmbits d'especialitat com el de les ciències de la salut, així com en altres contextos acadèmics i professionals.

Lingüística contrastiva i transcultural. Lingüística de corpus

Es parteix del contrast cultural i lingüístic, prenent com a base la lingüística de corpus, entre diverses llengües modernes majoritàries com l'espanyol-peninsular i la llengua anglesa. L'objectiu és aclarir conceptes i buscar aplicacions pràctiques a nivell tant particular entre comunitats comunicatives específiques com global dins de l'entorn de l'educació, així com de la comunicació social i professional, com pot ser el cas de la comunicació empresarial. Les eines procedents de la lingüística de corpus, des d'una perspectiva transcultural, resulten ser essencials tant per a l'obtenció de dades reals i compilació de corpus com per a la seua anàlisi i aplicació de resultats. L'estudi de la comunicació social i professional actual s'aborda en aquest equip en simbiosi amb el món digital, no sols com a mediadora, sinó també com objectiu de les aplicacions de nova generació.

Lingüística de corpus

Gravació, transcripció, elaboració, etiquetatge i estudi de bases de dades lingüístiques per a l'estudi de la llengua.

Lingüística forense

Estudi de la relació entre llengua i dret. Estudi del llenguatge d'especialitat. Aplicació del mètode científic de la lingüística per a ajudar a l'esclariment de delictes.

Literatura infantil i juvenil

Investigació i innovació en la literatura destinada al lector model de la qual es troba en l'educació infantil, primària, secundària.

Lèxic

Unitats fraseològiques i expressions idiomàtiques, del lèxic i incorporació de paraules de nova creació al lèxic de l'espanyol.

Medi ambient i recursos econòmics

Anàlisi de la cooperació internacional per a la solució dels problemes del medi ambient (canvi climàtic), utilitzant metodologia de teoria de jocs.

Mediació penal

Estudi i valoració crítica des d'una perspectiva multidisciplinària de la introducció en el sistema de justícia penal de mecanismes alternatius per a la resolució de conflictes derivats de la justícia restaurativa.

Metodologies d'investigació i innovació en Didàctica de la Llengua i la Literatura

Treballar en les principals línies d'investigació i d'innovació que s'estan desenvolupant en didàctica de la literatura i de la llengua.

Microeconomia i teoria dels jocs

Anàlisi del comportament optimitzador individual i en situacions estratègiques. Anàlisi del comportament estratègic baix incertesa. Anàlisi dinàmica de la formació de xarxes en els processos complexos d'interacció socioeconòmica.

Mobilitat i transport

Estudi i anàlisi dels fluxos de mobilitat obligada, per raó de treball o estudi, emprant Sistemes d'Informació Geogràfica (SIG), per a ajudar a la presa de decisions en planificació territorial, des d'una perspectiva socioeconòmica, i de provisió i accés a serveis i equipaments. Estudi dels fluxos de transport de persones i mercaderies des d'una perspectiva d'anàlisi de xarxes multiescalar com a element determinant de la jerarquia urbana i el desenvolupament regional.

Modelització matemàtica de l'activitat cerebral

Modelització matemàtica de l'activitat cerebral electroencefalogràfica (EEG), en relació amb efectes de drogues i des del paradigma de les diferències individuals.

Models socioeconòmics dinàmics

Modelització de sistemes socials, valors i qualitat de vida, i fluxos demogràfics.

Nacionalismes i feixismes en Europa

Estudi de les cultures polítiques nacionalistes i feixistes a Europa des d'una perspectiva transnacional.

Neuroètica i Neuropolítica

L'ètica de la neurociència desenvolupa un marc ètic per a regular la conducta en la investigació neurocientífica. La neurociència de l'ètica es refereix a l'impacte del coneixement neurocientífic en la nostra comprensió de l'ètica mateixa. La neuropolítica analitza el cervell dels electors.

No resposta and biaixos

Desenvolupaments metodològics i aplicacions per al mesurament de la no-resposta en les enquestes i per a la correcció dels seus efectes, especialment els biaixos que pot introduir en el procés inferencial.

Nou constitucionalisme latino-americà

Els processos constituents latino-americans i les noves constitucions latino-americanes.

Noves formes de narrar (narracions) al segle XXI

Analitzar les característiques de la ment multimodal en el S.XXI i la necessitat d'establir noves coordenades de cohesió i desenvolupar noves formes del discurs i relat.

Noves precarietats en les societats del coneixement

Estudi dels processos de precarització en contextos socials dominats discursivament per l'economia del coneixement i que impliquen especialment a persones amb titulació superior. Fenòmens:l'activació emprenedora, noves formes de precarietat vital i el paper de les institucions d'ensenyament superior.

Noves realitats en protecció social

Investigació aplicada, divulgació i formació sobre les noves realitats en matèria de protecció social.

Ocupabilitat: factors personals i contextuals associats, avaluació i intervenció optimitzadora

Factors individuals, circumstàncies personals i factors externs vinculats a l'ocupabilitat o posició relativa de la persona davant un lloc de treball.

Optimització de procediments, tècniques i recursos adreçats a promoure la qualificació professional integració sociolaboral de col.lectius vulnerables

Formació en el lloc de treball, aprenentatge de l'experiència, aprenentatge informal, diagnòstic d'ocupabilitat i elaboració d'itineraris individualitzats d'inserció, alternança entre formació i ocupació, acompanyament socioeducatiu.

Patrimoni cultural, formació lectora, literària, digital i mediàtica

El patrimoni cultural, la formació lectora, literària, digital i mediàtica i la seua investigació com una manera d'entendre el món i formar ciutadans crítics, reflexius i capaços d'enfrontar-se a qualsevol mena de text siga escrit o digital.

Pensions i protecció social

Anàlisi financera-actuarial dels sistemes de pensions i principals contingències: jubilació, incapacitat, viduïtat, orfandat, favor familiar, desocupació i dependència. També s'estudien els productes financers i asseguradors que millor s'adapten a les necessitats dels individus.

Performativitat i creació musicals

El propòsit d'aquesta línia és la indagació en els processos educatius en relació amb la interpretació, improvisació i creació musicals, en particular sobre tipus i processos de memòria implicats en la interpretació i improvisació, estratègies d'estudi, por escènica, motivació, rol de les maneres de presentació d'informació, diferències entre músics de formació reglada i músics de formació no reglada (acte-control, acte-estima, disciplina, habilitats entrenables com el núm. i grandària de les saccades o moviments sacàdics mitjançant eye-tracking, etc.).

Perillositat criminal, mesures de seguretat i inocuització del delinqüent

Anàlisi crítica del model legislatiu orientat a combatre la perillositat del delinqüent a través de mesures de seguretat i d'estratègies inocuitzadores que s'acumulen a la pena i que prescindeixen dels límits del Dret penal de la culpabilitat.

Personalisme i Cosmopolitisme

Durant el segle XX el personalisme comunitari, horitzó filosòfic i moviment per a l'acció, ha contribuït valuosa al desenvolupament d'aquesta tradició de l'humanisme i al procés de construcció de la unitat política europea en el reconeixement de la diversitat i el respecte als drets humans.

Planificació i gestió de l'educació superior i de les universitats

Anàlisi dels diferents models, estructures i govern de les universitats tant en el context internacional com en el nacional, concretament en l'estudi de polítiques de finançament universitari, gestió i assignació de recursos, i polítiques d'accés a l'educació superior.

Pobresa, guetització, minoríes ètniques

Relacions pedagògiques en contextos d'exclusió social i educativa (pobresa, guetització, minories ètniques). Anàlisi de les polítiques de lluita contra el fracàs i abandonament escolar prematur. Justícia curricular i equitat educativa. Infància i RECE.

Política democràtica i societat civil

Per a la millora de les democràcies actuals és important anar a l'arrel i construir una democràcia radical, prenent el millor de la tradició democràtica participativa, la social i la liberal, i aprofundint en l'exercici de la deliberació. La societat civil pot participar des de diverses esferes.

Política i desenvolupament

Concentra la seua atenció en l'impacte de les polítiques sobre el desenvolupament dels països.

Política internacional comparada

Anàlisi de les polítiques internacionals aplicades en països concrets i estudis comparats de tals polítiques.

Polítiques d'educació intercultural i salut escolar

La investigació en educació intercultural i educació per a la salut a les escoles pretén conéixer, estudiar i donar solucions d'atenció a la diversitat a les escoles. L'objectiu és dotar de recursos a les escoles i a la comunitat educativa per a atendre a l'alumnat de manera integral.

Polítiques d'ocupació

Eficàcia de les polítiques d'ocupació per a garantir l'accés dels ciutadans a una ocupació de qualitat que garantisca una existència en condicions de dignitat allunyada de la pobresa i la capacitat d'aquestes polítiques per a rescatar a les persones que han sigut expulsades de l'ocupació i de la societat.

Polítiques de difusió de ciència, ciència oberta, societat del coneixement i universitat en xarxa

Anàlisi del paper de les universitats en el context tecnològic actual, reptes, perspectives i tendències. Rols en la difusió del coneixement. Polítiques i estratègies de per a de construcció de ciència oberta, nous paradigmes i eines.

Polítiques digitals i la política d'allò digital

La regulació dels processos de digitalització en política 
Les diferents concepcions ideològiques vinculades a les polítiques de digitalització en les diverses Administracions Públiques així com els seus impactes polítics
L'impacte de la digitalització en l'elaboració i avaluació de polítiques públiques
Digitalització i transformacions del funcionament dels sistemes polítics (representació, transparència, integritat, rendició de comptes)

Polítiques educatives per la construcció de la identitat cultural

El dret a l'educació s'amplia amb la identitat cultural: El dret a triar la pròpia cultura, la protecció i desenvolupament de la pròpia identitat cultural, a triar educació, són temes d'estudi que transcendeixen l'educació com a dret social (a l'educació) per a ser-ho de qualitat (en l'educació).

Polítiques europees de seguretat i defensa. Acció exterior

Anàlisi i avaluació dels polítiques europees de seguretat i defensa, com ara operacions militars i civils, geopolítica, l'estratègia global en seguretat i defensa de la Unió Europea, estratègies regionals a la Mediterrànea, missions al Sahel, lluita contraterrorista de la UE al Sahel.

Polítiques familiars en l'àmbit local

Les polítiques de protecció a la família són una assignatura pendent per al sistema de benestar social espanyol. A més, tenim constància que són en les entitats socials on es poden generar resultats d'investigació aplicats a la solució de les problemàtiques de família i de conciliació entre vida laboral i familiar.

Polítiques i estratègies de desenvolupament local

Polítiques i estratègies de desenvolupament local i territorial: processos de transformació socioeconòmica, noves activitats, actors en la gestió del territori i polítiques de desenvolupament territorial, amb especial referència a les àrees rurals.

Polítiques públiques sociolaborals, cap a l'economia social i el tercer sector

Anàlisi de les polítiques econòmiques, els seus objectius, instruments pressuposats, institucionals i legals, de caràcter sociolaboral i dirigides a cooperatives i altres entitats socials. Anàlisi del diàleg social i de la governança política. Avaluació de polítiques públiques.

Pragmàtica, estratègies pragmàtiques i gramaticalització

Mecanismes lingüístics i paralingüístics per a expressar (des)cortesia en espanyol; delimitació del concepte d'intensificació lingüística i estudi dels mecanismes lingüístics que la conformen, i delimitació dels conceptes d'ironia i humor com a fenomen lingüístic. Història de l'espanyol.

Precarietat laboral i joventut. Salut laboral. Esport i integració Cooperació internacional al desenvolupament. Participació i democràcia. Seguretat Social

Accés dels joves al mercat de treball. Barreres i dificultats de la participació dels treballadors i llits de millora de condicions de treball. L'esport com a instrument d'integració en contextos urbans degradats o amb col·lectius en desavantatge social -immigrants, joves, dones.

Predicció electoral

Aplicació i elaboració de models per a la predicció electoral.

Prevenció i tractament de la delinqüència sexual

Estudi dogmàtic i polític-criminal dels delictes contra la llibertat sexual: agressions i abusos, assetjament, exhibicionisme, provocació i infraccions relatives a la prostitució i a l'explotació i corrupció de menors; anàlisi de mecanismes de prevenció i tractament d'agressors sexuals.

Processos d'aprenentatge musical mitjançant la tecnologia

Aquesta línia implica diferents línies de treball:

  • indagació sobre efectivitat de les maneres de presentació en sistemes uni- bi- i multimodals d'informació musical en els processos d'ensenyament i aprenentatge musical usant mediadors tecnològics i objectes digitals;
  • disseny de materials d'aprenentatge a través de l'ús d'objectes digitals d'aprenentatge;
  • disseny de programari d'aprenentatge musical.
Processos de distribució i construcció de coneixement legítim

Estudi de la pràctica pedagògica a partir de la Teoria de Basil Bernstein. Anàlisi dels processos de distribució i construcció de coneixement legítim al dispositiu pedagògic. Modalitats pedagògiques de transmissió. Sociologia de la pedagogia. Pedagogia crítica i post crítica.

Processos de formació musical no formal en contextos socioeducatius

Indagació sobre característiques dels processos d'aprenentatge musical en contextos d'educació no formal, principalment en escoles de música, educands de banda i en general la formació amateur de les persones (estratègies cognitives, estratègies d'estudi, motivació intrínseca-extrínseca,autoregulació, i altres constructes).

Processos formatius del professorat d'educació musical

Aquesta línia està en relació amb la indagació de maneres en què els professors i professores en formació inicial construeixen significats en relació amb la música. Si es coneixen aquestes maneres de significar la música, es poden conéixer també els processos de construcció de coneixement musical (procedimentals i declaratius), podent realitzar aportacions al coneixement de la formació inicial i contínua del professorat, així com realitzar contribucions als processos formatius des de la pedagogia i des de la didàctica.

Procés i mitjans complementaris a la jurisdicció

Aquesta línia d'investigació abordarà els mitjans complementaris -mediació, arbitratge i conciliació-, des d'una perspectiva estrictament processal. Analitzant primer la seua compatibilitat amb el dret a la tutela judicial, la seua incardinació en els diferents processos i la seua incidència en aquests.

Psicologia de la salut

Anàlisi de factors psicosocials relacionats amb la salut que repercuteixen en la qualitat de vida de les persones. Prevenció i protocol de tractament de malalts crònics. Especialment en les àrees de l'oncologia, la infertilitat i l'envelliment.

Reconeixement recíproc, bioètica intercultural i global

Establiment del reconeixement recíproc com a nucli d'un bioètica intercultural i global. Sociologia relacional. Ciutadania global, cosmopolitisme i política deliberativa. Immigració i bioètica. Reconeixement recíproc entre professionals sanitaris, pacients i familiars. 

Reforma penal i noves tendències político-criminals

Examen crític, a partir de diversos models legislatius de dret comparat, dels principals trets que caracteritzen la política criminal contemporània a la llum de les últimes reformes i, en particular, dels denominats Dret penal de l'enemic i de la seguretat ciutadana.

Registre de la jornada

Obligació de registre de treball, implicacions soci-laborals, productivitat, accidents, temps de treball, prevenció de riscos laborals, flexibilitat, teletreball, etc.

Relacions de gènere i treball

Dones i mercat laboral. Situació socioeconòmica de les dones. Polítiques d'igualtat. Inserció laboral i treball no remunerat. Bretxa salarial, segregació laboral i sostre de cristall. Corresponsabilitat. Pressupostos amb perspectiva de gènere. Gènere, sostenibilitat social i Tics.

Relacions de poder i globalització econòmica

Anàlisi de les relacions de poder que configuren l'ordre econòmic global.

Relació de la cultura política republicana amb la democràcia i amb les identitats de gènere

Anàlisi de com els republicanismes espanyols van concebre la seua relació amb la democràcia, incloent en això la perspectiva de genere.

Relació de la democràcia amb les identitats de gènere

Calibrar si, com se sostenia des d'alguns sectors d'aquestes cultures polítiques, sense igualtat de gènere era possible una transició plena a la democràcia.

Relació de les cultures polítiques d'esquerra amb la identitat nacional espanyola

Analitzar en quines formes les cultures polítiques d'esquerra han col·laborat o no a la difusió de la identitat nacional espanyola, creant nous referents i/o adaptant els preexistents.

Religió, Dret i Política

Estudi i transferència de resultats sobre les relacions socials entre el Dret, la religió i la política.

Religió, política i estats nacionals

Anàlisi de la configuració de les relacions entre religió i política en l'època dels Estats-nació.

Seguretat global

Estudi i anàlisi de les amenaces globals existents hui, des del ciberdelicte, immigració, canvis climàtics, terrorisme, crim organitzat transnacional, desinformació, serveis d'intel·ligència...

Seguretat humana i sostenibilitat planetària en l'era posglobal

Concepte d'UN per a desplaçar al concepte de seguretat nacional, que afecta la qualitat de vida i no al potencial armamentístic, i al de PIB, centrat en l'augment d'operacions computables. La seua sostenibilitat depén de subordinar les finances a l'economia real i aquesta a les capacitats humanes.

Seguretat internacional

Anàlisis i avaluació de polítiques de seguretat, tals com operacions militars i civils, geopolítica, proliferació d'armes de destrucció massiva, sancions econòmiques.

Serveis Socials Comunitaris de les entitats locals

Els Serveis Socials Comunitaris són la porta d'entrada a sistema de benestar social i les seues diferents prestacions i programes que atenguen les necessitats dels col·lectius més vulnerables. La seua anàlisi i avaluació permet estructurar millores en les estructures locals de benestar social.

Serveis a la població en zones rurals com a factors de desenvolupament territorial

Serveis a la població en zones rurals (educació, sanitat, serveis socials, activitat comercial, infraestructures, equipaments d'oci i turisme, culturals, etc.) com a factors d'atracció demogràfica, dinamització econòmica (ingressos i mercat laboral) i cohesió social.

Sistemes urbans

Estudi de les ciutats en la seua relació amb altres ciutats i amb la resta del territori. S'analitzen les seues funcions especialitzades i relacions globals, així com la seua dotació de serveis públics i privats i la seua adequada ordenació mitjançant Sistemes d'Informació Geogràfica (SIG).

Sostenibilitat de l'atenció sanitària, salut pública i ètica organitzacional

Ètica en la utilització de recursos sanitaris. Sostenibilitat. Equitat, eficiència i qualitat sanitària. Salut Pública. Coneixements i actituds de la població respecte a VIH. Accions preventives en la pròpia salut. Ètica de les organitzacions sanitàries. Ètica dels laboratoris farmacèutics.

Sostenibilitat, TIC i innovació social en els sistemes de cures de la salut

S'investiguen els processos soci-tècnics aplicats a la sostenibilitat dels sistemes social i sanitari integrats, basats en els principis de satisfacció de l'usuari i eficiència del sistema.

Teories de la ciutadania i de la democràcia

Dissenyar els trets d'una ciutadania democràtica és central en ètica i política. Per a aconseguir-ho convé analitzar teories de la ciutadania i models de democràcia, sorgits en les tradicions filosòfiques, que ens ajuden a posar l'experiència en conceptes i orientar la praxi moral i política quotidiana.

Teories de la justícia i globalització

El coneixement de les teories de la justícia defensades al llarg de la història ens permet dissenyar una idea de justícia universalista a l'altura del nostre temps, per a aconseguir la convivència pacífica entre membres de diverses cultures i tradicions, i afrontar el fenomen de la globalització.

Tercer sector i economia social: innovació social i reenginyeria socioeconòmica. RSC i emprenedoria

Economia Social: estratègies d'economia sostenible i cohesió social. Disseny d'indicadors. Disseny, avaluació i foment per a la implantació d'estratègies de RSE. Difusió i consolidació de l'emprenedoria d'índole social. Generació de motivació per a l'emprenedoria i empre M 3.0.

Transformacions del Dret del Treball

Investigació aplicada, divulgació i formació sobre les transformacions de l'ordenament jurídic-laboral.

Valoració político-criminal de les modernes reformes penals

Estudi general de les línies polític-criminals seguides pel legislador penal espanyol en les successives reformes penals des de l'entrada en vigor del Codi penal en 1995.

Variació lingüística

El grup s'aproxima a la variació lingüística des de diverses perspectives integradores de les múltiples variables que interactuen en la comunicació actual. L'enfocament predominant és el variacionista pragma-semàntic, destacant la versatilitat interpersonal i multimodal de la comunicació i la seua influència en les transformacions socials, professionals i educatives. De manera pionera l'equip aborda la variació en tots els seus àmbits de la lingüística aplicada des d'una perspectiva multidisciplinària.

Violència de gènere

Estudi i valoració dels mecanismes legals orientats a combatre la violència de gènere introduïts per les diferents reformes penals operades en els últims anys en aquesta matèria, amb especial atenció a la LO 1/2004 de protecció integral.

Vulnerabilitats, exclusió social i (nova) pobresa en medi rural

Vulnerabilitats, exclusió social i (nova) pobresa en el medi rural, com a resultat de la crisi i retirada de l'Estat de Benestar (reducció i/o desaparició de les prestacions socials, privatització i/o desregulació de serveis públics, etc.). Aquesta línia d'investigació es basa en l'aplicació de l'enfocament de Xarxes socials a l'àmbit sanitari, amb especial referència a les zones rurals.

Xarxes socials en l'àmbit sanitari, amb especial referència a zones rurals

Vulnerabilitats, exclusió social i (nova) pobresa en el medi rural, com a resultat de la crisi i retirada de l'Estat de Benestar (reducció i/o desaparició de les prestacions socials, privatització i/o desregulació de serveis públics, etc.). Aquesta línia d'investigació es basa en l'aplicació de l'enfocament de Xarxes socials a l'àmbit sanitari, amb especial referència a les zones rurals.

Xarxes socials

Desenvolupaments metodològics i aplicacions per a l'escolta activa en internet, propiciant la identificació de sentiments i d'autors que permeta convertir els ingents fluxos de dades i opinions en informació.

Álbum i·lustrat, còmic, novel·la gràfica, discurs audiovisual i fílmic en l'educació literària

Investigar en l'àlbum il·lustrat, còmic, novel·la gràfica, el discurs audiovisual i fílmic com unes eines fonamentals per a la formació lectora, literària, lingüística i mediàtica de les noves generacions.

Ètica de l'atenció sanitària i la investigació clínica

Ètica en les professions sanitàries. Presa de decisions compartida amb el pacient. Violència en la consulta. Temps de consulta. Errors. Consentiment informat. Capacitat. Confidencialitat. Qualitat de vida. Ètica de la teràpia familiar i la mediació. Responsabilitat. Ètica en la investigació.

Ètica de l'economia i l'empresa

La fi de l'economia i de l'empresa és satisfer necessitats humanes amb qualitat i amb justícia. L'ètica de l'empresa entén que les seues responsabilitats no són merament econòmiques o legals, sinó també de caràcter social i mediambiental.

Ètica de l'humor

L'humor com a fonament d'una nova teoria ètica aplicable a les professions, les organitzacions i la ciutadania. L'ètica de l'humor aplicada a l'àmbit sanitari. Filosofia de l'humor. Bon humor. Humor intercultural. Estil d'humor i autonomia en la presa de decisions al final de la vida.

Ètica del desenvolupament humà

L'ètica del desenvolupament humà entén el desenvolupament com un procés que té en compte el desplegament de capacitats humanes de tota la població, l'equitativa distribució de la riquesa socialment produïda i el respecte de l'equilibri ecològic.

Ètica ecològica, dels animals, els aliments i la química

Filosofia i ecologia política, responsabilitat per les generacions futures, justícia intergeneracional. Principi de precaució. Ètica dels animals. Ètica de la producció, distribució i consum d'aliments. Promoció de nutrició saludable. Problemes bioètics relacionats amb la química. 

Ètica en l'inici de la vida, ètica de la genètica, neurociències, nanotecnologia, esport i millorament humà

Problemes ètics en l'inici de la vida. La bioètica davant els nous desafiaments de la genètica, les neurociències i la nanotecnologia. Neuroètica, Neuroeducació, Neuroteologia, Neurodret, Neuropolítica. Nanoètica. Ètica de l'esport. Ètica del dopatge. Ètica del millorament humà. 

Ètica i Filosofia política

L'ètica intenta aclarir què és el moral, com es fonamenta i com s'apliquen els principis ètics a la vida quotidiana. La Filosofia política es pregunta per l'obligació política, recorrent a conceptes com poder, autoritat, legitimitat, consentiment i reconeixement mutu.

Ètica, Ciència i Tecnologia

La ciència i la tecnologia poden provocar un gran mal a l'ésser humà, a la societat o al medi ambient si no es desenvolupen acompanyades de la reflexió ètica. És important assumir la responsabilitat de les seues conseqüències, i desenvolupar una ètica ecològica per a la sostenibilitat.