EURORECERCA NÚM 445 Data: 1 de juny de 2010

Subscripcions

Convocatòria del Banc Europeu d'Inversions


Convocatòria per a la presentació de propostes: el Banc Europeu d’Inversions (BEI) adjudicarà tres noves subvencions EIBURS en el marc de la seua iniciativa conjunta BEI-Universitats a favor de la recerca.

El Banc Europeu d’Inversions (BEI) canalitza la major part de les seues relacions institucionals amb les universitats a través de la iniciativa conjunta BEI-Universitats a favor de la recerca, composta de tres programes diferents:

— el programa EIBURS de mecenatge en favor de la recerca,

— el programa STAREBEI de beques de pràctiques per a joves investigadors dedicats a projectes conjunts BEI-universitats, i

les Xarxes Universitàries BEI, un mecanisme de cooperació ofert a les xarxes universitàries que per les seues característiques presenten un afinitat especial amb els objectius del grup BEI.

EIBURS ofereix subvencions a centres de recerca universitaris dedicats a especialitats i temes d’interès prioritari per al Banc. Les subvencions, fins a 100.000 euros anuals durant un període de tres anys, es concedeixen per mitjà d’un procediment competitiu a departaments universitaris o centres de recerca vinculats a universitats (dels estats membres de la UE, els països adherents o els països en via d’adhesió) que tinguen perícies ben acreditades en els àmbits assenyalats pel Banc, a fi de permetre’ls desenvolupar les seues activitats. El proponent seleccionat haurà de realitzar una sèrie de prestacions (recerca, organització de cursos o seminaris, creació de xarxes, difusió dels resultats, etc.) a convenir contractualment amb el Banc.

Amb vista al curs acadèmic 2010-2011, el programa EIBURS ha assenyalat tres noves línies de recerca:

 

Anàlisi de la correlació entre l'executòria de crèdit de les PIME europees i la situació macroeconòmica

 

Entre els professionals hi ha un grau de comprensió insuficient pel que fa a la correlació entre l'executòria de crèdit de les PIME a nivell microeconòmic i la situació macroeconòmica imperant. El centre d'investigació universitari afavorit amb la subvenció EIBURS haurà de crear un programa de recerca destinat a analitzar l'influx dels factors macroeconòmics sobre els indicadors fonamentals de l'executòria de crèdit de les PIME europees. En particular, es tracta d'investigar l'efecte de les fluctuacions del creixement econòmic (a escala local i global), dels tipus d'interès i dels tipus de conversió monetària sobre les taxes de demora, impagament, pèrdua i pagament anticipat, incloent el mesurament del contagi entre regions, països i sectors.

 

El Grup BEI, a través de la seua filial el Fons Europeu d'Inversions, conserva als seus arxius abundants dades entorn de l'historial dels préstecs col·lectius i individuals concedits a PIME. Els investigadors podran obtenir accés a les dites dades, però les peticions formulades en aquest sentit hauran de fer constar les altres fonts d'informació/bases de dades que es té previst utilitzar.

 

El projecte de recerca podrà incloure qualssevol activitats suplementàries que el centre universitari vullga emprendre amb la subvenció en la línia de recerca esmentada, tot incloent-hi:

 

— L'organització de cursets i seminaris
— La creació de bases de dades addicionals
— Estudis estadístics

 

Història del finançament d'infraestructures a Europa


Amb l'interès de mantenir sota control els seus dèficits fiscals, molts governs europeus estan explorant formes de contractes d'associació publica i privada (PPP) que els permeten complir les seues promeses de millorar les infraestructures de servei públic, tot evitant al mateix temps caure en un endeutament públic excessiu. En els últims anys, nombrosos països han aplicat a aquest respecte diferents fórmules de privatització i reglamentació.

 

La història de les nacions d'Europa registra dilatats cicles durant els quals les infraestructures han sigut objecte de propietat i d'inversió pública o privada. Els contractes de concessió es remunten a la Grècia antiga, van ser profusament utilitzats en l'antiga Roma i van rebre una forma moderna en el Codi napoleònic. La major part de les infraestructures dels segles XVIII i XIX (canals, ferrocarrils, telègrafs, abastiment d'aigües, subministrament de gas i electricitat) es van construir utilitzant capital privat, en molts casos comptant amb subsidis públics (explícits o implícits) o altres tipus d'ajuda. Moltes d'aqueixes infraestructures van passar posteriorment a ser de propietat estatal. La història dels diferents serveis infraestructurals ensenya com pot evolucionar en diferents contextos el nexe d'unió entre innovació tecnològica, serveis d'infraestructura i finançament. Els debats que van tenir lloc en aquell moment, les solucions alternatives que es van proposar i els resultats que van sobrevenir a llarg termini per als diversos actors involucrats, tot això té una ressonància hui en dia.

 

En aquest context, el BEI sol·licita propostes de recerca encaminades a:

 

— Explorar les tendències macroeconòmiques a més llarg termini del finançament d'infraestructures, els resultats en termes de millores sostenibles dels serveis públics i la seua pertinència als efectes del debat polític contemporani.

 

— Desenvolupar estudis monogràfics entorn d'innovacions tecnològiques i financeres en determinats projectes i sectors d'infraestructura, en especial els de caràcter paneuropeu.

 

— Catalogar i analitzar la història dels diversos esquemes (públics, privats o mixtos) aplicats amb vista a la construcció i explotació d'infraestructures en diferents sectors i contextos jurídics i de política nacional.

 

Seran admissibles les sol·licituds presentades per universitats europees, individualment o en conjunció amb altres, que proposen un programa de recerca sobre el tema esmentat. S'atribuirà al candidat o candidats guardonats una subvenció EIBURS de fins a 300.000 EUR per a finançar noves activitats de recerca en àrees de la història del finançament d'infraestructures a Europa dotades de pertinència a l'efecte de la problemàtica actual. Seran especialment benvingudes les propostes investigadores que adopten un enfocament quantitatiu i qualitatiu al mateix temps que pluridisciplinari (per exemple, història, enginyeria, economia, finances) i impliquen una col·laboració entre acadèmics de diferents països europeus.

 

La major part dels fons hauran de destinar-se a la contractació de nous i joves investigadors a nivell de doctorat per a treballar sobre temes determinats. Quan procedisca, s'oferirà als investigadors l'oportunitat de col·laborar amb especialistes del sector infraestructural pertanyents a la plantilla del Banc Europeu d'Inversions amb seu a Luxemburg. A més, una part dels fons haurà de dedicar-se a activitats de difusió i a l'establiment d'una xarxa per a connectar entre si a especialistes en l'història de determinats sectors infraestructurals de diferents països.

 

L'impacte econòmic de la llei: Avaluació econòmica dels efectes de la Directiva relativa als envasos i residus d'envasos.

 

Un dels components essencials dels projectes de gestió de residus sòlids és la infraestructura precisa per a reciclar i/o recuperar els residus d'envasos. La Directiva relativa als envasos i residus d'envasos estipula que la indústria envasadora té l'obligació de reciclar i recuperar els envasos que posa en el mercat, però és als Estats membres als qui incumbeix la responsabilitat del compliment de les metes assenyalades per la Directiva en matèria de reciclatge i recuperació.

 

El tema a investigar és l'impacte econòmic assortiment per les obligacions legals resultants de la Directiva sobre els diversos actors interessats: les autoritats públiques, els operadors de mercat i els ciutadans.

 

Es tracta d'avaluar l'eficiència econòmica de les mesures imposades per la Directiva des del punt de vista de l'anàlisi de costos/avantatges, explorant aspectes com ara la taxa de retorn econòmic mesurada en termes de protecció ambiental i d'assignació dels costos (Els ciutadans de la UE, sufraguen l'aplicació de la Directiva a través de l'encariment dels preus de les mercaderies envasades i/o la pujada de les tarifes i impostos relatius a la gestió dels residus? Els avantatges econòmics reportats des d'una òptica de protecció ambiental, resulten satisfactòries en comparació amb altres estratègies alternatives? Les normes legals adoptades han acreditat la seua eficàcia amb vista a la consecució dels objectius perseguits?).

 

La recerca se centrarà sobre una mostra representativa d'Estats membres de la UE.

 

El projecte de recerca podrà incloure qualssevol activitats suplementàries que el Centre Universitari vullga emprendre amb la subvenció en la línia de recerca esmentada, tot incloent-hi:

 

— L'organització de cursets i seminaris
— La creació de bases de dades addicionals
— Estudis estadístics

 

El termini per a la presentació de propostes finalitza el 10 de setembre de 2010. Les propostes han de trametre's a l'adreça següent:

 

Exemplar electrònic: universities@eib.org, i exemplar en paper:

 

Iniciativa Conjunta BEI-Universidades en favor de la Investigación

100, boulevard Konrad Adenauer

2950 Luxemburgo

LUXEMBOURG

 

A l'atenció de Luisa Ferreira, Coordinadora.

 

Més informació: http://www.eib.org/universities

 

 

Aquest missatge ha estat distribuït a la llista EURORECERCA (Oficina Proyectos Europeos UV). Per a subscriure-s’hi, envieu un missatge a l’adreça listserv@listserv.uv.es amb el següent text: subscribe EURORECERCA Nom Cognoms. Per a cancel·lar la subscripció, envieu un missatge a l’adreça listserv@listserv.uv.es amb el text: signoff EURORECERCA.

EUC-2006-0321-I

Més informació:  operuv@uv.es

Carrer Menéndez y Pelayo, 3 Telf. 96-3983621


Website Statistics