Logo de la Universitat de València Logo UV RCC-Harvard Logo del portal

Donna Hicks, PhD de Harvard University, reuneix a un centenar d'estudiants en la Facultat d'Economia de la UV

  • 7 d’octubre de 2016

La professora de Harvard advoca per formar directius que respecten la dignitat dels seus equips de treball.

La professora Donna Hicks, del Weatherhead Center for International Affairs Harvard University i membre del consell acadèmic del IECO, va impartir el passat 7 d'octubre la conferència “Dignity: Its Essential Role in Resolving Conflict in Business Organizations” en la Sala Sánchez Ayuso de la Facultat d’Economia. Esta ponència formava part de la Trobada d'Excel·lència VLC/CAMPUS “Conflicte i Dignitat Humana” que ha sigut organitzat per la Generalitat Valenciana i la Universitat de València a través del IECO durant els dies 6 i 8 d'octubre a València.

Conferenciants
    Davant un nodrit públic de més d'un centenar d'estudiants i professors, la Dra. Hicks ha compartit les línies bàsiques del mètode que ha desenvolupat per a abordar els conflictes internacionals, fruit dels seus més de 25       anys d'experiència com a mediadora. Entre uns altres, ha pres part en els conflictes de Oriente Medio, Colòmbia, Cuba o Irlanda del Nord.

   Per a aquesta experta, “abans que tractar les qüestions tècniques sobre política, cal tractar de guarir les ferides infligides a la dignitat personal de les parts implicades”. Per a assegurar aquesta base, les parts han d'aprendre   a escoltar, i reconèixer les ferides que s'hagen pogut cometre, encara que hagen sigut de manera inconscient. La Dra. Hicks va defensar la dignitat inherent i innata amb què naix cada ésser humà i que constitueix la connexió última amb qualsevol altra persona.

  Aquesta aproximació als conflictes és extensiva també a les empreses i als equips de treball. Segons va explicar la Dra. Hicks, “resulta molt senzill fer mal als altres, a voltes en qüestió d'una fracció de segons”. D'ací la necessitat de reconèixer la pròpia falta i saber demanar perdó per a restaurar la confiança en la relació personal. D'acord amb l'experiència de la professora Hicks, moltes vegades els problemes de les empreses es deuen al fet que l'ambient intern de treball es troba viciat per aquestes ferides fins al punt que s'evita parlar d'aquestes qüestions.

L'aproximació de la Dra. Hicks serveix no solament per a resoldre conflictes sinó també permet prendre consciència del poder que tenim d'ajudar a la gent al fet que se senta millor en l'organització. Aquesta capacitat, quan es conrea adequadament, propicia un ambient on cadascun se sent respectat i que reverteix, en última instància, en maneres de treball més eficient i coordinats.

L'acte en la Facultat d’Economia va ser presidit pel recentment triat Degà, José Manuel Pastor. Li va acompanyar en la taula Manuel Guillén, Professor Titular d'Organització d'Empreses i director de l'Institut per a l'Ètica en la Comunicació i les Organitzacions (IECO).

La Trobada d'Excel·lència Internacional VLC/CAMPUS “Conflicte i Dignitat Humana” ha sigut organitzat en el marc de les àrees de col·laboració científica amb el Real Col·legi Complutense en la Harvard University i el Campus d'Excel·lència Internacional VLC/CAMPUS, finançat pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esport.

A més de la conferència en la Facultat d’Economia, la professora Hicks ha intervingut en el Fòrum de Cooperació de la Generalitat Valenciana i en les Conferències del ADEIT, gaudint en tots dos casos d'un nodrit aforament. Finalment, la professora Hicks va dirigir un Taller amb investigadors del IECO amb la finalitat d'impulsar el Projecte de recerca sobre “Lideratge en les organitzacions basat en la dignitat humana”.