Logo de la Universitat de València Logo UV RCC-Harvard Logo del portal

La Universitat organitza en Harvard un simposi sobre art cortesà en l'Edat Moderna

  • 15 de maig de 2017
Image de la noticia
D'esquerra a dreta, Felipe Pereda (Harvard University); Cristelle Baskins (Tufts University); Jorge Sebastián (Universitat de València); Mercedes Gómez-Ferrer (Universitat de València); Borja Franco (UNED, Madrid); César Álvarez (Real Col. Complutense)

Investigadors internacionals presenten els seus darrers treballs al Real Colegio Complutense.

El 28 d'abril es va celebrar al Real Colegio Complutense a Harvard el simposi internacional 'El arte y la cultura cortesanas en el mundo hispánico (1400-1650)'. Aquest esdeveniment va servir com a fòrum de discusió al voltant de les pròximes línies de treball en aquest àmbit, de la mà d'investigadors i investigadores d'universitats espanyoles i nordamericanes. Aquest simposi és el resultat de la col·laboració entre el Real Colegio Complutense de Harvard University i la Universitat de València, amb el suport de la Comissió Fulbright i la Fundación BBVA.

Al llarg de l'Edat Mitjana tardana i l'Edat Moderna les monarquies ibèriques empraren de manera creixent diferents estratègies visuals de legitimació. Les seues empreses dinàstiques, diplomàtiques i militars en l'àmbit de la Mediterrània s'acompanyaren de maneres eficaces de propaganda, en la metròpoli i els virreinats, per exemple a l'Itàlia meridional. 

Aquests esforços abastaren, entre d'altres mitjans, l'arquitectura, tant efímera compermanent, la decoració dels palaus, el retat de cort i la historiografia. Sota el domini de la Casa d'Àustria, la implantació de la Monarchia Hispanica va comportar la construcció d'identitats nacionals, religioses, racials i de gènere, al llarg i ample d'un mosaic de poblacions multilingües i multiètniques. Les quatre conferències analitzaren algunes d'aquestes estratègies, i contaren després amb un ampli torn de comentaris, preguntes i propostes del públic assistent, composat per docents, estudiants de postgrau i conservadors de museus de l'àmbit nordamericà. L'esdeveniment va concloure amb unes observacions finals del professor Felipe Pereda, catedràtic d'història de l'art espanyol a Harvard University.

El simposi ha estat coordinat pel professor Jorge Sebastián Lozando, professor del Departament d'Història de l'Art de la Universitat de València. el Dr. Sebastián ha estat Research Fellow en el Real Colegio Complutense de Harvard University mercè al conveni de col·laboració signat entre aquesta institució i la Universitat de València mab la finalitat d'afavorir la investigació i formació del personal universitari valencià, així com la creació de xarxes a Harvard University.

Més informació:

“El arte y la cultura cortesanas en el mundo hispánico (1400-1650)”

Simposi al Real Colegio Complutense, Harvard University

Divendres 28 d'abril de 2017

 

http://rcc.harvard.edu/event/arts-and-court-cultures-iberian-world-1400-1650

 

Ponències:

  • Viceregal Palaces in the Dominions of the Crown of Aragon: Charting a Mediterranean Architecture. Prof. Mercedes Gómez-Ferrer (Universitat de València)
  • Icons of Dynastic Authority. Sofonisba Anguissola at Her Majesty’s Service. Prof. Jorge Sebastián (Universitat de València)
  • Facing the Infidel Other: Visual Battle Narratives and Royal Entries by Spanish Habsburg Monarchs. Dr. Borja Franco (UNED, Madrid)
  • The Case of the Missing Moors: Triumphal Entries in Viceregal Palermo, Messina, and Naples. Prof. Cristelle Baskins (Tufts University);
  • Observacions finals. Prof. Felipe Pereda (Harvard University).