COMUNICAT DE LA PLATAFORMA EN DEFENSA DE LA UNIVERSITAT PÚBLICA DAVANT L'OBERTURA DEL CURS 2016 /2017

 

La Plataforma en Defensa de la Universitat Pública comença el nou curs, posant una vegada més fil a l’agulla de les mobilitzacions en defensa d’una Universitat pública de qualitat. El curs 2016-2017 comença amb els mateixos problemes que la nostra Universitat pateix des de fa anys com a resultat de les polítiques de retallades aplicades pels Governs conservadors. La nostra Plataforma ha vingut denunciant reiteradament que les universitats públiques valencianes hem vingut patint, amb l’excusa de la crisi, un perllongat i progressiu deteriorament de la nostra capacitat d'oferir un ensenyament superior i una investigació amb la qualitat que mereix el poble valencià.
 
Fa justament un any, saludàvem que el curs acadèmic començava en un nou context polític que ens feia veure amb més optimisme el futur de la Universitat pública al País Valencià. El nou Govern de la Generalitat Valenciana havia manifestat clarament el seu compromís de “prioritzar en la despesa del govern el sistema públic de sanitat i educació i els serveis socials per sobre de qualsevol altra partida”, així com de “paralitzar les retallades en serveis públics i progressivament garantir l'extensió i l'augment de la seua qualitat”. En aquest context, oferírem la nostra disposició al diàleg, però també la nostra actitud permanent de reivindicació i de exigència del compliment dels compromisos amb la Universitat, raó de ser de la nostra Plataforma.
 
Un any després, volem, recordar quines són, entre altres,  les principals qüestions pendents de resoldre a les Universitats públiques valencianes: un finançament adient al servei públic que presta la Universitat, la reducció de les taxes de matrícula, l’increment de les beques, el ple reconeixement de la carrera professional del PAS, la millora de les condicions laborals del PDI i, en particular, del PDI laboral fortament precaritzat, o la recuperació dels drets perduts els darrers anys.
 
Constatem que s’han produït alguns avanços en la seua resolució (com ara l’inici de les negociacions del Conveni Col·lectiu del Personal Laboral), però aquests encara són escassos. D’altra banda, en algunes qüestions els incompliments dels compromisos de millora de la situació de les Universitats i de les persones que estudiem i treballem en ella són ben evidents: el manteniment de les taxes universitàries en nivells inacceptables (agreujat a hores d’ara per la paralització de les beques); l’incomprensible bloqueig de l’aplicació al PAS universitari de la carrera professional implantada a la Generalitat; les dificultats per a la contractació de PDI laboral (que posen en perill la continuïtat de nombrosos Ajudants Doctors) i la millora de les seues condicions de treball (particularment les del PDI Associat), la no creació de la Mesa Sectorial d’Universitats o la continuïtat dels greus problemes de finançament de les nostres Universitats.
 
Som conscients que tots aquest temes no es poden resoldre de colp, sobretot en el context de la manca d’un finançament suficient de l’Estat a la Generalitat. El que demanem a hores d’ara és el compromís ferm d’avançar en la seua consecució, una actitud oberta i  dialogant i la seua materialització en resultats concrets.
 
Volem manifestar també la nostra preocupació i el nostre rebuig davant la nova onada d’atacs a la Universitat pública que està desenvolupant-se des de sectors clarament interessats en la potenciació de la Universitat privada. La paralització de les beques i del caràcter públic de les pràctiques hospitalàries, a causa dels recursos judicials presentats per Universitats privades, són una bona mostra d’aquesta dinàmica. L’anterior proteccionisme i impuls des dels poders públics conservadors a l’ensenyament privat s’ha substituït ara per una clara hostilitat cap a la Universitat Pública. Cal que tots plegats, Universitats, Generalitat i comunitat universitària, donem una resposta clara i rotunda davant d’aquests nous intents de degradar la Universitat pública i el seu caràcter solidari i inclusiu.
 
Volem, finalment, fer una crida a la Generalitat, fruit d’una majoria parlamentària de progrés, a treballar decididament per tal de fer possibles els compromisos encara pendents i aconseguir conjuntament reforçar el servei públic que ofereix la Universitat a la nostra societat. En aquesta direcció, el nou Govern de la Generalitat trobarà sempre el nostre compromís de diàleg i treball en comú, però també la nostra mirada vigilant i la nostra exigència de compliment dels seus compromisos.
 
És per això, que la Plataforma en Defensa de la Universitat Pública vol en aquest inici de curs reiterar la seua crida a tota la comunitat universitària i als responsables polítics a treballar conjuntament i decididament per una Universitat pública, valenciana, democràtica i de qualitat.