CCOO INFORMA: PROMOCIÓ PDI CURS 2016-2017
 Descarregar CCOO Informa
 
CCOO ha defensat des del principi que els criteris de promoció del PDI per al curs 2016-17 havien de mantindre clarament l'ordre de prioritats que venim defensant des de l'inici de les retallades: en primer lloc l'estabilització, en segon lloc la funcionarització i en tercer lloc la promoció de funcionaris. En aquest sentit, hem mantingut que els criteris per al proper curs havien de destinar a estabilitzar als Contractats Doctors interins, que es troben en la posició més vulnerable, una proporció de la taxa de reposició no inferior a la dels cursos anteriors, juntament amb una atenció raonable a les perspectives de promoció del professorat acreditat a TU i CU.
 
CCOO considera que una aposta decidida per l'estabilització, ara que la legislació ha donat una mica més de marge de maniobra, no tan sols beneficia el col·lectiu de CD interins, reduint la seua precarietat, sinó que també és positiva per a la resta de col·lectius acreditats i pendents de promoció perquè facilitarà retornar més ràpidament al normal funcionament del procés de promoció i per a la Universitat perquè li facilita complir amb les exigències legals de no allargar la interinitat laboral.
 
CC OO considera que la proposta que el Rectorat va presentar a la Mesa Negociadora només suposava un únic canvi important respecte a la seua proposta inicial: reduir les places destinades a l'estabilització dels CD interins. Aquesta proposta suposa, per tant, que els únics clarament perjudicats amb les modificacions produïdes al llarg del procés de negociació són els més precaris. Si l'any passat es va destinar a estabilització un 75% de la taxa de reposició, la proposta finalment acordada redueix aquesta proporció a un interval de entre el 51% i el 69% de les 61 places que possibilita aquesta taxa en l'any 2016.
 
L'acord al que han arribat UGT i STEPV amb el Rectorat implica destinar 26 places de Contractat Doctor per a l'estabilització de CD interins, 25 places de TU per a distribuir entre CD i CD interins en una llista única ordenada per data d'acreditació i 25 places de CU per a la promoció de TU. Això suposa que el total d'interins que podran estabilitzar-se serà com a màxim de 35 (probablement menys si no tots els 9 que poden optar per TU ho fan). Inexplicablement, tant el Rectorat com els sindicats signants han acabat acceptant un nivell de conversió de contractes precaris en estables inferior al que inicialment havia proposat la Universitat (un resultat inèdit en una negociació sindical). CCOO s'ha abstingut davant d'aquest acord i CGT ha votat en contra perquè no s'ha acceptat la seua proposta que encara suposava estabilitzar a menys interins (17 places menys que en la proposta inicial).
 
CCOO ha proposat altres opcions que equilibren millor distribució de les places de promoció, mantenint una prioritat clara per l'estabilització, com a mínim en la mateixa proporció que en el curs anterior. Aquestes opcions s'han plantejat per diferents vies, per exemple: a) mantindre el criteri de quotes proposat inicialment pel Rectorat, reduint el total inicial destinat a l'estabilització de CDi com a CD o TU (39 places) i 12 places de TU per a la promoció de CD (generant 25 CU); b) amb el criteri de la proposta finalment acordada, destinar més  places de CD a la promoció de CD interins (31) i 20 places de promoció a TU, assignades en llista única a CD i CDi. Aquestes opcions implicarien ofertar 39 places per a l'estabilització d'interins (el 75% de la taxa de reposició, com l'any anterior).        
 
CCOO ha manifestat reiteradament la seua disposició a acceptar qualsevol altra proposta que situe els nivells d'estabilització en l'entorn que hem proposat i supose una oferta similar de places de TU i CU per a la promoció del professorat laboral estable i funcionari acreditat. És per això que hem mantingut permanentment una dinàmica d'intens diàleg amb el Rectorat, la resta de sindicats i els diferents col·lectius afectats per la promoció. Hem presentat moltes propostes de xifres, de criteris, de mesures complementàries..., hem buscat totes les alternatives possibles i no ens hem tancat en banda en les nostres posicions. Lamentem que la nostra disposició l'acord no haja tingut la receptivitat que esperàvem i no s'haja aconseguit un acord amb més consens i, per tant, més sòlid. No estem en l'acord, però si hem estat en el diàleg fins a l'últim moment.
 
CCOO vol subratllar també que les retallades imposades pel Govern del PP han suposat una degradació molt important de les condicions laborals del PDI universitari i de les seues possibilitats de promoció, però entre elles la conseqüència més greu és l'extensió de la precarietat laboral. Mentre que altres posicions han optat per rebaixar el principi d'estabilització en favor de mantindre el "principi" d'ordenació (que només és un criteri), les prioritats de CCOO són ben clares: en primer lloc la lluita contra la precarietat, reduint al màxim possible els efectes negatius sobre altres col·lectius. I en aquest sentit, volem recordar que no es tracta, com diuen alguns, de mantindre "un poc dies més" la interinitat, sinó que es tracta també d'allargar-la com a mínim un any més. Continuar més temps en la interinitat, situació molt vulnerable, no és per a CCOO un tema menor. On ha quedat la lluita contra la precarietat? Escoltem constantment que hi ha voluntat de reduir-la, però en el moment de traslladar les declaracions a fets concrets, se subordina aquest objectiu davant d'altres interessos.
 
CCOO entén perfectament i comparteix que la proposta que possibilita l'accés directament des de la condició de CD interí a TU provoca efectes no desitjables entre el Professorat Contractat Doctor i som plenament conscients que el col·lectiu de CD està fent des de fa anys una demostració de contenció i solidaritat i que es veuen frustrades, juntament amb la resta de col·lectius acreditats, les seues possibilitats de promoció a curt termini. És per això que hem proposat mesures per a millorar la situació del conjunt del col·lectiu de Professorat Contractat Doctor. El Rectorat ha d'assumir un compromís ferm en l'equiparació salarial d'aquest PDI immediatament que el marc legal ho possibilite (la modificació parcial dels complements autonòmics, ja anunciada per la Generalitat, obrirà una via molt clara per a fer-la efectiva) i en l'adopció de mesures que facen efectiva l'equiparació en l'àmbit acadèmic. Ni el Rectorat ni la resta de Sindicats han acceptat entrar a debatre aquestes propostes.
 
CCOO considera, per tant, que la proposta acordada en Mesa Negociadora pel Rectorat, STEPV i UGT és insuficient en termes d'estabilització del professorat Contractat Doctor interí, de reducció de la precarietat, de contribució a resoldre els problemes estructurals de la plantilla de PDI, així com d'incorporació de compromisos ferms pel que fa a la equiparació salarial i acadèmica del conjunt del professorat Contractat Doctor. Per totes aquestes raons, CCOO ha expressat la seua abstenció davant aquest acord.
 
CCOO vol manifestar finalment que la decisió sobre les promocions no pot plantejar-se com una prova de força ni com un enfrontament entre diferents col·lectius de PDI que pot guanyar a qualsevol preu qui més suport obtinga. El resultat més negatiu del procés de decisió sobre les promocions d'enguany no són unes places més o menys, ni l'aplicació d'un criteri o un altre, sinó les lluites estèrils entre diferents grups d'afectats per les mateixes polítiques. Ha resultat més difícil distribuir 51 places en 2016 que 6 en 2014. Aconseguir les reivindicacions pròpies és un objectiu legítim, però no es pot proposar guanyar a costa de les condicions laborals d'uns altres. No s'hauria de posar l'objectiu en "l'enemic" més proper (que ni és enemic, ni és el responsable de la situació) sinó que cal identificar be les causes reals del problema i actuar sobre elles (i aquestes estan en les polítiques de retallades i de degradació de la Universitat pública). Cal també prioritzar quin efecte negatiu, entre tots els que generen aquestes polítiques, és més important i urgent de resoldre.
 
CCOO defensa, per tant, una perspectiva que supere els particularismes i incorpore una visió col·lectiva i de solidaritat. Si a la Universitat de València no tenim la capacitat d'avançar en aquesta direcció, no aconseguirem canviar el marc que ens han imposat i que dificulta greument la carrera professional de tot el PDI i els anys vinents repetirem la mateixa dinàmica i obtindrem uns resultats igualment insatisfactoris per a bona part del professorat. CCOO vol transmetre a tot el PDI i en particular a les generacions més joves un missatge de futur no de passat i una voluntat de transformació del model universitari i de continuar treballant, amb fets i no tan sols amb paraules, en defensa d'una Universitat veritablement pública.