STEPV - INTERSINDICAL VALENCIANA

Secció Sindical  Universitat de València

Correu

Avinguda Blasco Ibàñez, 21     46010 - València

Telèfon: 963 98 30 18    Fax: 963 86 40 12


ELS STES I EL PROJECTE DE REIAL DECRET D’ACREDITACIÓ NACIONAL

L’alternativa proposada per la LOMLOU i el Reial Decret que la desenvolupa en aquest aspecte a l’actual sistema d’habilitació nacional contempla un model d’acreditació que suposadament valora els mèrits i competències dels aspirants. En una fase posterior, les universitats han d’escollir mitjançant concurs d’accés als millors candidats entre els acreditats en una de les cinc branques de coneixement, d’una extensió inabastable. S’assimila així el sistema d’accés al funcionariat amb l’actual sistema d’acreditació a determinades figures de professorat contractat, la qual cosa converteix en ociosa la distinció entre funcionaris i contractats estables. STEs consideren aquesta doble fase innecessària doncs en totes dues el candidat ha de fer valer els seus mèrits i competències. La Comissió d'accés pot avaluar perfectament les aptituds dels candidats, sense haver de passar per un tràmit previ de caràcter estatal i generalista, que no fa desaparèixer la tan injuriada “endogàmia”, projectada ara a instàncies centrals de grups de pressió. A més de tot això, aquest sistema difícilment fa compatible l'existència d'un professorat vinculat a la societat, cultura i llengua pròpies del context de cada universitat.
  • Les comissions de valoració de cap manera han de ser designades pel Consell d’Universitats a proposta de l’ANECA.
  • En cas que es mantinga el sistema d’acreditació, STEs exigeixen que les comissions siguen configurades mitjançant sorteig d’entre les personas que complisquen amb determinats requisits extrictament acadèmics: sexennis i quinquenis.
  • L’acreditació es farà per branques del coneixement (5) i no pèr àrea, la qual cosa dóna suport l’argument que és totalment innecessària aquesta acreditació prèvia, atés que per a l’accés es preveu que siga per àrea de coneixement.
  • L’acreditació ha de basar-se en un barem objectiu, amb una quantificació màxima per cadascun dels ítems dels apartats, de manera que permetesca l’autoevaluació del candidat, posteriorment ratificada o rectificada per la comissió.
  • En el cas de TU que s’acrediten per a accedir a CU ha de considerar-se suficient aquest procés. El sol•licitant no haurà de sotmetre’s a un concurs d’accés, passant directament i en la seua pròpia plaça al cos de catedràtics, de la mateixa manera que ocorre per als TEUs doctors que accedisquen a una plaça de TU, i els Col•laboradors doctors, que accedeixen a la seua pròpia plaça de Contractat doctor.
  • STEs considera inadmissible que els interessats no puguen sol•licitar una nova acreditació fins passats dos anys (TU) o tres (CU). Han de poder-se presentar en totes les convocatòries.
  • Pel que fa al barem, creiem que ha de ser considerada, almenys, en condicions d’igualtat, la docència i la investigació; igualment la gestió i participació hauria de ser millor considerada. Per tant proposem per a tots els casos les següents puntuacions màximes: Investigació (40 punts), Docència (40 punts), Formació (5 punts), Gestió (15 punts). En tots els casos s’obtindria l’acreditació amb un mínim de 65 punts. A tals efectes el valor dels sexennis i quinquennis ha de ser el mateix: 20 punts.
  • Per a l’acreditació a TU, s’ha de garantir que el candidat puga haver obtingut la puntuació mínima exigible en un periode de 8 anys; per tant s’haurien d’articular uns ítems que ho possibilitaren.
  • En relació a l’acreditació específica requerida als TEUs doctors per a l’accés al cos de TUs, STEs considera que, como estableix la LOMLOU, la docència ha de tenir una consideració especial; per això proposa que, al marge de l’aplicació del barem establert, es considere acreditart al candidat que complesca almenys amb alguna de les següents condicions:
    1. 2 quinquennis
    2. 1 quinquenni i 1 sexenni
    3. 1 quinquenni i quatre anys de gestió
STEs consideren innecessari aquest procés d'acreditació, ja que els mateixos mèrits que s'avaluen, ho seran –i amb una millor adequació per ser referits a la pròpia àrea– posteriorment per les Comissions d'accés, que han de ser nomenades mitjançant sorteig entre membres predominantment externs a la universitat convocant, que complisquen amb els requisits de docència i investigació.

                                                                                     

  Pàgina mantinguda per STEPV