UVCulturaUV Logo del portal

LLUNY DEL CÀNON
Vint-i-tres obres del Museu de Vilafamés

Imatge exposició
 
 
 
El museu d'Art Contemporani Vicent Aguilera Cerni de Vilafamés s'ha convertit, per mèrit propi, en un referent en matèria d'art contemporani. En aquest sentit, Lluny del cànon. Vint-i-tres obres del Museu de Vilafamés, és una oportunitat per a mostrar una part del valuós i variat conjunt artístic del museu, així com també una ocasió per a poder gaudir d'algunes peces que no han eixit mai de l’espai artístic de Vilafamés.
 
L'origen del museu, com també el context històric en què es va teixir, ha marcat l'evolució constructiva del conjunt artístic que posseeix. Es tracta d'un centre artístic materialitzat des de 1969 gràcies a Vicent Aguilera Cerni que va iniciar per al conjunt arquitectònic i urbanístic del municipi castellonenc, el que seria el primer museu d'art contemporani de la Comunitat Valenciana.
 
 
 
 
 
Elena Asins, Estructures òptiques, 1968
 
 
 
 
 
Fa ara cinquanta anys Aguilera Cerni arribava a Vilafamés en una visita particular. Un emplaçament excepcional a la part alta d'un tossal i un impressionant barri antic (en aquell temps molt deteriorat) li concedien una dimensió única i inesperada. En aquells dies, Aguilera ja era un crític extraordinàriament reconegut, havent obtingut, uns anys abans, el premi internacional a la seua tasca en la XXIX Biennal de Venècia. Sempre va mantenir amb la ciutat de Canaletto una relació especial, igual que amb València, el seu lloc de naixement. Però ens conta Mercedes Torres Aguilera-Cerni, la seua néta, que «el lloc de la seua vida no era cap d'aquests dos. Al lloc de la seua vida, ningú no el va preparar per a arribar-hi». I aquest va ser Vilafamés. Unint la seua passió pel poble amb la seua passió per l'art, va sorgir el Museu d'Art Contemporani de Vilafamés, que després es diria Museu Popular d'Art Contemporani de Vilafamés i actualment porta el nom del seu creador: Museu Art Contemporani Vicent Aguilera Cerni de Vilafamés.
 
Per a la Universitat de València és un plaer commemorar els vint anys del Centre Cultural La Nau al costat d'institucions afins que també celebren la seua trajectòria, com en aquest cas el Museu de Vilafamés en el seu cinquantè aniversari. La col·laboració entre la Universitat de València i el Museu de Vilafamés respon també a l'aposta pel reconeixement del patrimoni valencià i d'aquells projectes culturals que construeixen la història del nostre context més immediat. D'altra banda, la tasca exercida des del discurs de l'exposició naix de la tria de fons i del diàleg de les peces mateixes, sobre les quals permet gaudir d'una nova mirada. A través d'aquests treballs farem un recorregut històric per l'art valencià per a mostrar també la identitat d'un centre que des del principi ha sabut integrar l’entorn de Vilafamés en el seu discurs.
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
Artistes participants:
 
ELVIRA ALFAGEME
ELENA ASINS
LUIS BADOSA
PILAR BAÑUELOS
JOSÉ BEAS BARNES
MANUEL BOIX
MANUEL CALVO
JAVIER CALVO
MARÍA CHANA DEL CASTILLO
MARISA HERRÓN
ÁNGELES MARCO
JOËL MESTRE
SEBASTIÀ MIRALLES
ANA NAVARRETE
ELENA PAREDES SURIS
WILLY RAMOS
KARIM RASHID
ALBERTO SÁNCHEZ PÉREZ
JOSÉ PÉREZ SANLEÓN
EUSEBIO SEMPERE
HORACIO SILVA
ETTORE SOTTSASS
ROSSANA ZAERA
 
 
 
 
 
Manuel Boix, Pintar la mar, 1984
 
 
 
 
 
Galeria d'imatges