GeneralitatCIDECSICUV Logo del portal

.
.
.
.

CONSOWA 2017

  • 10 de juliol de 2017
Consowa 2017

Investigadors del CIDE han participat al Congrés Internacional CONSOWA 2017 – 1st World Conference on Soil and Water Conservation under Global Change, celebrat a Lleida del 12 al 16 de juny passat (www.consowalleida2017).

Durant el congrés, el Dr. José Luis Rubio, expresident de la Societat Europea de Conservació de Sols i cap del Departament de Degradació i Conservació de Sols del Centre d’Investigacions sobre Desertificació (CIDE), presentà una key note en la jornada inaugural sota el títol: “New perspectives for soil conservation in today global transitionscenarios”. A l’esmentada presentació el Dr. Rubio abordà l’evolució conceptual de les tècniques de conservació de sòl i aigua al llarg del temps, i plantejà una discussió sobre els nous paradigmes i plantejaments de l’ús,  protecció i conservació del sòl en el context de canvi global que implica entre altres aspectes la multifuncionalitat de les pràctiques de conservació de sòl, la potenciació de la component biològica, la consideració dels serveis agroecosistèmics i l’important paper de l’adequada conservació del sòl davant problemes actuals de l’envergadura del canvi climàtic, seguritat alimentària, pèrdua de recursos hídrics, escassetat de terra i problemes de desertificació i seguritat ambiental.

En el marc del projecte The Green Link (www.thegreenlink.eu), la Dra. Eugenia Gimeno presentà la seua investigació: “Restore desertified areas with an innovative tree growing method to increase resilience: The Green Link Project in Valencian Community (Spain)”. Esta investigació es proposa demostrar els beneficis econòmics i ambientals d’un mètode innovador de plantació d’arbres en àrees desèrtiques. I contribuir, d’esta manera, a mitigar els impactes del canvi climàtic i incrementar la resiliència dels ecosistemes mediterranis, concretament en Itàlia, Grècia i Espanya.

Per la seua banda, els investigadors del projecte Eco2Tools (www.eco2tools.es) exposaren els resultats del seus treballs dintre d’un projecte que busca contribuir a l’ús sostenible del territori, a través dels anàlisis de les causes de la contaminació, del seus possibles efectes adversos per a l’ambient i mitjançant l’aportació de solucions per a la seua conservació i restauració (prioritzades en base a criteris ambientals i econòmics conjuntament).

Finalment l’investigador Julián Campo mostrà, a través d’una presentació oral titulada “Forest fires as a soil contaminant driver”, la contribució directa e indirecta dels incendis forestals a la degradació química dels sols degut a l’increment i/o aparició de contaminants emergents, particularment retardants de flama (éters difenílics polibromats: PBDEs) i hidrocarburs aromàtics policíclics (PAHs).

La cita tingué lloc  al Centre de Cultures i Cooperació Transfonterera situat al Campus de Cappont de la Universitat de Lleida.