Exposició ‘Adéu al futur. Un homenatge a la República’ de Manuel Flores

Commemorant el discurs que Manuel Azaña (Alcalá d'Henares, 1880-Montauban, 1940), president de la Segona República, va pronunciar a la Universitat de València el 18 de juliol de 1937, el Col·legi inaugura l’exposició 'Adéu al futur. Un homenatge a la República', de Manuel Flores, amb una selecció de dibuixos que pertanyen al llibre publicat per l'editorial valenciana Media Vaca amb el títol 'Adiós al Porvenir' i que inclou una llarga carta de Manuel Azaña enviada a Ángel Ossorio el 18 de juny de 1939. Una 'carta-diari' que, com assenyala Vicente Ferrer, editor de la publicació referida i comissari de la mostra junt a Begoña Lobo, és una prova de lleialtat cap al seu advocat i amic, així com també un símptoma de l'aïllament que aleshores patia Manuel Azaña.

L'exposició es podrà visitar fins al proper 14 de setembre, de dimarts a diumenge, i en horari d'11 a 19 hores.


Del 18 de juliol al 14 de setembre de 2017.
Hora: dimars a diumenge, d'11 a 19 hores.
Lloc: Sala de la Muralla.
Entrada lliure. Aforament limitat.


Organitza:

Col·labora:


El Col·legi Major Rector Peset presenta l’exposició ‘Adéu al Futur. Un homenatge a la República’, amb dibuixos de Manuel Flores a partir d’un text de Manuel Azaña


La mostra es va inaugurar el passat 18 de juliol, coincidint amb l’aniversari del discurs
de Manuel Azaña a la Universitat de València el 18 de juliol de 1937"Peró el que il·lustren els dibuixos de Manuel Flores -explica Vicente Ferrer- és un article del 29 de setembre de 1934 publicat en l'últim número de la revista Gutiérrez que portava per títol «La redacció de Gutiérrez està planejant un colp d'Estat (perquè no vol ser menys que ningú)». En aquest article firmat per Ángel G. Dalmau, la revoltosa redacció de Gutiérrez feia tot tipus de gresques i li tocava prou els nassos al Govern republicà”.

Manuel Flores va triar l'esmentat text perquè servia bé als seus propòsits, que eren tres. El primer, reivindicar la República. El segon, fer un comentari sobre el maltractament infligit a aquesta per determinada premsa reaccionària; singularment, pel setmanari catòlic Gràcia i Justícia (1931-1936), que crucificava setmanalment el president Azaña en cadascuna de les seues cobertes pintant-ho com un senyor molt lleig i molt roí. El tercer, posar en evidència la deslleialtat amb què van tractar a la República els seus admirats humoristes de l’Altra Generació del 27, que, en la seua formació més habitual, apareix composta per Miguel Mihura, Antonio de Lara Gavilán ‘Tono’, Edgar Neville, Enrique Jardiel Poncela i José López Rubio.

Se suma a aquest quintet Ricardo García López, K-Hito, que en justícia pertany a la generació de quinze minuts abans però que va ser el director de Gutiérrez, la publicació que més popularitat va donar als membres del grup. Per desig de Manuel Flores, acompanya a aquest ramell d'escriptors i dibuixants l’escriptor Miguel de Unamuno (Bilbao, 1864-Salamanca, 1936), intel·lectual contestador i independent, les querelles quixotesques del qual aconsellen situar-ho en l'òrbita dels humoristes.

Manuel Flores (Huelva, 1952) es dedica a il·lustrar llibres des de fa uns quants anys. Ha publicat, a més d'Adéu al futur, El passeig de Buster Keaton, de Federico García Lorca amb l'editorial Media Vaca, així com Un conte putrefacte, de Pepín Bello, i El núvol en pantalons, de Mayakoskiï, amb l'editorial SD Edicions, de Barcelona.

La mostra va ser inaugurada per Antonio Ariño Villarroya, vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, l’artista Manuel Flores, els comissaris Vicente Ferrer i Begoña Lobo (editorial Media Vaca, València), Salvador Albiñana Huerta, professor titular d'Història Moderna a la Universitat de València i Carles Xavier López Benedí, director del Col·legi Major Rector Peset.

Activitats Complementàries

L‘acte de clausura contarà amb la participació de la escriptora Rosa Regàs i Jesús Cañete Ochoa, de la Universitat d'Alcalá, director del Festival de la Palabra i especialista en l’obra de Manuel Azaña. 

 

 

Data d'actualització: 14 de setembre de 2017 19:30.

Imatges:
 
 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies