El cinema militant de Jorge Sanjinés i el grup Ukamau de Bolívia arriba a La Nau

Cartell de la pel·lícula 'El enemigo principal'.

Enginyeria Sense Fronteres, juntament amb l’Aula de Cinema de la Universitat de València i La Filmoteca de CulturArts IVAC, acosta al públic valencià una mostra del cinema bolivià més radical, un cinema ‘de guerrilla’ realitzat en un país sense indústria cinematogràfica, que mostra un fort compromís polític i estètic amb la classe obrera i la pagesia bolivià. Tots els divendres del mes de maig, del dia 9 al 23 en el Centre Cultural La Nau i el 30 de maig en La Filmoteca, es projectarà una selecció de quatre pel·lícules dirigides per Jorge Sanjinés.

A través d’una forma de militància cinematogràfica que van denominar “cinema al costat del poble”, aquests films realitzats pel grup Ukamau articulen discursos que s’enfronten al poder i configuren una perspectiva crítica sobre la política, la història i la societat del país amb la clara finalitat de contribuir al procés emancipatori del poble bolivià.

El cicle començarà el 9 de maig a les 19 hores amb la projecció de la pel·lícula ‘La sangre del cóndor’ (Yawar Mallku, 1969). En el film, que adopta la forma d’un documental de ficció per a narrar els fets reals esdevinguts en una comunitat quechua, els camperols es revelen i prenen represàlies quan descobreixen que el Cos de Pau Nord-americà està esterilitzant les joves indígenes sense el seu consentiment. Roser Colomar, membre d’Enginyeria Sense Fronteres, estarà a càrrec de la presentació i el posterior col·loqui d’aquesta al·legoria de la dignitat indígena.
 
Divendres 16 de maig es projectarà ‘El enemigo principal’ (Jatum Auka, 1974), una reconstrució de la història d’un grup de guerrillers que realitzen el judici popular a un terratinent, assassí impune, en una comunitat indígena peruana. La pel·lícula planteja les conseqüència que va patir la comunitat per les represàlies de l’exèrcit nord-americà quan els guerrillers van decidir marxar-se, i introdueix la discussió sobre l’ús de la violència per a la revolució social. A càrrec de la presentació estarà Francisco Javier Gómez Tarín, professor i vicedegà del grau en Comunicació Audiovisual de la Universitat Jaume I de Castelló.
 
La tercera sessió, que serà el dia 23 de maig a La Nau, es visionarà ‘Las banderas del amanecer’ (1983), documental sobre la lluita popular que va fer possible la recuperació del procés democràtic, interromput pel colp militar del coronel Natush en 1979 i l’assalt al poder del General García Mesa un any més tard. Isabel Seguí, investigadora de l’obra de Sanjinés, serà l’encarregada de presentar i guiar el col·loqui posterior de la pel·lícula, que posa de manifest l’alt grau de consciència sociopolítica del poble de Bolívia, especialment de les dones. 
 
L’última pel·lícula que compon el cicle es projectarà divendres 30 de maig a les 18 hores en La Filmoteca. Es tracta d’‘Insurgentes’ (2012), l’última obra de Jorge Sanjinés, que rescata els herois indígenes que van fer possible l’ascensió d’un indi a la presidència de Bolívia –Evo Morales– després de la lluita històrica per a recuperar la sobirania perduda amb la colonització. En aquest acte de clausura participaran Isabel Seguí (Enginyeria Sense Fronteres), Ignacio Palau (Aula de Cinema), José Antonio Hurtado (La Filmoteca de CulturArts IVAC) i Fernando Salazar, cònsol de l’Estat Plurinacional de Bolívia a València.
 
Més informació www.uv.es/auladecinemacineforum.atalante@gmail.com
 

Last update: 8 de may de 2014 13:18.

News release