Esteban Morcillo presideix l'obertura de curs del Campus d'Ontinyent amb la conferència d'Iñaki Gabilondo

Iñaki Gabilondo, durant la seua intervenció.

La Universitat de València ha inaugurat, per quart any consecutiu, el curs acadèmic 2014/2015 a Ontinyent, en el qual destaca la unificació del Campus en el nou edifici que s'engegarà en breu, i també l'engegada d'una tercera titulació (Ciències de l'Educació Física i l'Esport, junt a Administració i direcció d'empreses i Magisteri).

L'acte ha tingut lloc en un abarrotat Centre Cultural de Caixa Ontinyent, en el qual s'han habilitat dues grans pantalles externes en sales adjacents per a donar resposta a un aforament total que superava les 500 persones en l'edifici, atretes en gran part per la presència del periodista Iñaki Gabilondo, encarregat d'impartir una conferència magistral per a inaugurar el curs. En anteriors edicions, personalitats com l'economista José Manuel Campa, el periodista i escriptor Fernando Delgado o el catedràtic de la Universitat de València, Javier de Lucas, han sigut els encarregats d'impartir la lliçó magistral de l'obertura de curs.

La taula presidencial ha estat formada pel rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo; Jorge Rodríguez, alcalde d'Ontinyent i President de la Fundació Campus Ontinyent; i el President de Caixa Ontinyent, Antonio Carbonell. Tots ells han destacat els avanços assolits en la implantació dels estudis universitaris en la ciutat, fruit d'un treball conjunt pel qual es felicitaven mútuament.

Durant la seua intervenció, el rector Esteban Morcillo ha destacat l'esforç realitzat per la Universitat per a acostar els estudis al territori en un context de retallades a universitats i estudiants. “Hem complit amb els compromisos assumits l'any passat d'incrementar l'oferta docent i dotar a la ciutat de millors infraestructures amb el nou aulari que estarà en marxa en el segon quadrimestre d'aquest curs. Acostar la formació al territori minimitza costos a les famílies. Açò és especialment important en moments com aquests, en els quals els estudiants han hagut de fer front a increments en les taxes i retallades en les beques, i en els quals encara estem esperant que les negociacions amb la Generalitat sobre el deute amb les universitats del seu fruit”, ha remarcat.

Esteban Morcillo ha assegurat que “com bé il·lustra el títol de la magistral conferència d'Iñaki Gabilondo, hi ha coses que passen i coses que queden. La crisi passarà. Però agraïsc la determinació per a salvar el coneixement i la confiança expressada per la societat cap a la universitat pública com a garantia de la democratització del saber i la cultura, per a ser millors professionals i millors persones”.

Per la seua banda, Jorge Rodríguez ha posat en relleu el treball de la Universitat de València i la Fundació Universitària en els últims anys “s'ha avançat molt per a projectar el futur universitari de la ciutat, que és i seguirà sent una acció bàsica de l'acció del Govern d'Ontinyent”. L'alcalde ha destacat l'impacte de la universitat en la societat, cultura i economia locals, i ha incidit en la importància “que qualsevol jove d'Ontinyent tinga la possibilitat de triar quedar-se entre nosaltres per a desenvolupar el seu projecte vital, i si finalment decideix anar-se, que la causa no haja sigut la falta d'oportunitats, eines o recursos”. Jorge Rodríguez ha tingut paraules d'agraïment per a Esteban Morcillo i el seu equip rectoral en referir-se a la transcendència de destinar més de tres milions d'euros a construir un nou edifici a Ontinyent, i li ha mostrat al rector el seu suport davant les reivindicacions davant l'administració valenciana.

En aquest sentit, el president de Caixa Ontinyent, Antonio Carbonell també ha destacat l'esforç de la Universitat i dels patrons de la Fundació, entre els quals es troba l'entitat financera: “La Fundació Universitària és un projecte molt destacat de l'Obra Social de Caixa Ontinyent, amb més del 50% dels fons destinats en matèria d'educació, un esforç que realitzem amb satisfacció perquè els joves són el futur”. Carbonell ha remarcat el fet que en aquest nou curs “la Universitat de València té mil alumnes a Ontinyent, formats per un professorat excel·lent i que van a comptar amb un nou aulari. Fa 25 anys hauria sigut impensable, mai hauríem imaginat tenir avui dia uns estudis universitaris com els quals tenim a Ontinyent”.
Lliçó magistral

Iñaki Gabilondo, Doctor Honoris causa per la Universitat de València, ha parlat durant la seua intervenció de les causes de la crisi econòmica i de la seua resolució. “El que passa està passant, i el que ve darrere no està escrit, ho decidireu tots amb les vostres accions i omissions”.  Gabilondo ha destacat que “el creixement il·limitat no és possible en un món limitat, i encara que els canvis tecnològics resoldran alguns problemes, no van a resoldre la necessitat de canviar els valors: s'ha entronitzat els diners com a primer i únic valor a nivells patològics, el ciutadà s'ha convertit en un mer consumidor, i açò és un drama que a més genera angoixa”.

En el cas concret d'Espanya “s'afig també una mala gestió de l'època de prosperitat. L’afonament de les classes mitjanes és evident, les bases de la societat sorgida de la transició estan tremolant totes alhora, la gent tem tornar on creia que no hauria de fer-ho, i s'espanta”. Però davant açò ha incicit en un missatge: “no podem acceptar la inexorabilitat de les coses, els pronòstics poden canviar amb fets que no estiguen previstos, i per a canviar-los cal fer front a dues batalles: la de l'educació i la de la política”. En aquest sentit, ha destacat que “societat i política s'han de fer fortes per a fer front a aqueixos altres poders, és amb l'educació i la política com podem neutralitzar els pronòstics dels endevins”. Iñaki Gabilondo s'ha dirigit especialment als estudiants, als quals deia que “us deixe que us desanimeu i sigueu escèptics, perquè hi ha motiu, però el que no deixe és que us rendiu”.

Last update: 21 de october de 2014 19:12.

News release