Informe de les universitats sobre el plurilingüisme en l'ensenyament

Cartell d'una campanya de promoció del valencià.

Les universitats de València, Alacant i Jaume I han remés un informe a la Conselleria d’Educació sobre la proposta de modificar el sistema lingüístic de l’ensenyament. El document, elaborat inicialment per experts de la Universitat d’Alacant en educació multilingüe, demana el manteniment i la promoció dels Programes d’Immersió Lingüística (PIL) i d’Ensenyament en Valencia (PEV), “perquè són els que han demostrat una major eficàcia en l’aconseguiment d’un bilingüisme additiu en les dues llengües oficials (valencià i castellà) i, per tant, són els que preparen millor l’alumnat per a l’aprenentatge de noves llengües”.

L’informe també recomana mantenir l’escolarització inicial en la llengua materna, així com mantenir el dret dels pares a triar la llengua d’escolarització inicial dels fills, tot seguint el model actualment vigent. Les tres universitats recomanen, entre una llarga llista d’idees, que siguen precisament les universitats les que potencien la formació lingüística i en didàctica de les llengües en situacions de plurilingüisme que es proporciona al professorat durant la seua formació inicial, especialment en els graus de Mestre i en el Màster de Formació del Professorat de Secundaria, per tal d'assegurar una competència lingüística i didàctica adequada en les diferents llengües dels programes educatius oficials (les dues llengües oficials i, com a mínim, una llengua estrangera).

L’informe complet es pot  consultar clicant ací.

També des de diferents àmbits universitaris s’han fet públics documents i manifestos amb relació amb la proposta de canvi de model lingüístic que s’ha anunciat des de la Conselleria. Així, la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació ha emés un document que es pot consultar clicant ací.

Per la seua banda, l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (IIFV) s’ha expressat en els termes que es poden llegir clicant ací.

Finalment, la Xarxa Vives ha difós un comunicat que es pot consultar clicant ací.

Last update: 21 de june de 2011 11:02.

News release