La Universitat reforçarà la capacitat del personal per a usar el valencià, el castellà i una llengua estrangera, en docència, recerca i administració

Imatge d'arxiu d'un Consell de Govern.

El Consell de Govern de la Universitat de València ha aprovat aquest dimarts el Reglament d’Usos Lingüístics. Segons el document, la institució prendrà mesures “de suport i de reforç positiu” per garantir que en tots els àmbits de la vida universitària, i sobretot en la docència, la recerca i l’administració, els membres de la comunitat universitària estiguen capacitats per a usar almenys les dues llengües oficials i una tercera llengua de difusió internacional.

El Reglament ha estat presentat per la vicerectora d’Estudis i Política Lingüística, Isabel Vázquez. La vicerectora ha explicat que gran part de les iniciatives recollides de promoció del valencià ja estan en marxa en la institució.

El document recorda que, d’acord amb l’article 6 de l’Estatut d’Autonomia i l’article 6 dels Estatuts de la Universitat de València, “el valencià és la llengua pròpia de la Universitat de València, i com a tal és la llengua d’ús general i prioritari tant en l’activitat institucional com en l’acadèmica i administrativa”. El castellà és també llengua cooficial de la Universitat de València. L’anglès té la consideració de llengua de comunicació internacional i llengua de treball on siga pertinent, sense perjudici de la utilització d’altres llengües en determinats contextos.

El Reglament assenyala: “La documentació interna de caràcter administratiu, i totes les comunicacions institucionals internes i la documentació que s’hi acompanye, s’han de fer en valencià, sense perjudici dels drets dels ciutadans i ciutadanes establerts en la legislació general”. Així mateix, en els ordinadors propietat de la Universitat destinats a aules d’informàtica, aules d’ús públic d’ordinadors, biblioteques, ordinadors d’ús del PDI de les aules habituals de docència, s’ha d’instal·lar el programari en la llengua pròpia de la Universitat.

En la mateixa línia, els mitjans de comunicació i altres serveis electrònics i aplicacions institucionals propis de la Universitat s’ha d’usar sempre el valencià. En el cas que es facen servir també altres llengües, el valencià hi apareixerà en lloc predominant.

Així mateix, en l’atenció oral, el personal de la Universitat de València s’ha de dirigir normalment al públic en valencià. En tot cas, ha de respectar-se la tria de la llengua oficial en què els ciutadans i ciutadanes volen ser atesos. Així mateix, la Universitat de València facilitarà l’atenció en anglès en la mesura de les seues possibilitats.

El document indica: “La Universitat ha d’incrementar l’ús de la llengua pròpia com a llengua de la docència i ha de promoure polítiques que garantisquen i augmenten progressivament els crèdits impartits en valencià fins que s’assolisca la igualtat lingüística, tot això d’acord amb el Pla d’Increment de la Docència en Valencià aprovat per l’acord del Consell de Govern 129/2012, de 26 de juny i els criteris per a l’elaboració de l’oferta dels ensenyaments oficials de primer i segon cicle, grau i de màster que s’aproven anualment”.

Aquest punt ha generat un debat, on diferents veus s’han expressat en favor o en contra del Reglament. Representants de la Facultat de Dret han estat els més crítics, i han lamentat que el document no haja recollit totes les sensibilitats de la comunitat universitària. Entre altres, han criticat els punts que obliguen a càrrecs acadèmics a expressar-se en valencià. Els defensors del document han demanat generositat a tots els integrants de la comunitat universitària per tal de fer un esforç col·lectiu en la dignificació del valencià.

Deute de la Generalitat

En el seu informe, el rector Esteban Morcillo ha resumit, entre altres qüestions, la reunió de dilluns entre els rectors de les universitats públiques i el president de la Generalitat, Alberto Fabra, i membres del seu Govern, per tal de solucionar el deute antic que el Consell manté amb les universitats. El rector ha explicat que cal esperar la concreció de l’oferta de la Generalitat de reduir aquest deute, que s’haurà de materialitzar en les properes setmanes en documents legals, i que caldrà estudiar i aprovar en un proper Consell de Govern de la Universitat.

Assetjament laboral

D’altra banda, el Consell de Govern ha acordat impulsar la negociació per a elaborar un protocol propi sobre l’assetjament laboral. En aquesta línia, s’ha acordat convocar la Mesa Negociadora per tal d’agilitzar l’elaboració d’una normativa de prevenció i resolució de conflictes derivats d’aquesta matèria. Mentre s’arriba a l’aprovació definitiva d’un protocol de la institució, es continuaran aplicant, com fins ara, les normes generals de l’Administració.

Condol institucional

En el seu informe, el rector va expressar el condol institucional als familiars i amics de les persones vinculades a la Universitat que han mort aquest estiu. Es tracta de José Tomás Garrido Calero, d’administració del Patronat Sud-Nord; el professor jubilat de Fisioteràpia Tomás Jolín Sánchez; la catedràtica d’Estadística i Investigació Operativa Mª Jesús Bayarri García; i el professor Jesús Gabriel Molina Ibáñez, de Metodologia de les Ciències del Comportament.

 

Last update: 30 de september de 2014 14:00.

News release