Nova campanya d’activitats al Botànic amb excursions, conferències i cinema

Imatge del cartell del cicle.

El Botànic de la Universitat de València dedica part de les seues activitats d’enguany al cicle ‘L’herència dels arbres’, enfocat a recuperar els vincles que l’ésser humà ha tingut amb ells, pel que fa als rituals, la simbologia, els tractaments medicinals, i en definitiva, a la cultura, però que a la societat actual ja quasi s’han perdut completament. Des del punt de vista de la conservació, els arbres són elements importantíssims en els nostres ecosistemes, però amb el cicle es descobriran molts altres valors que les persones els han atribuït històricament.

Com explica Montserrat Hormigos, creadora i comissària del projecte, “l’arbre no és sols un ser viu determinant per a la nostra supervivència al planeta, és un record viu de la història i les creences de la humanitat, així com de la seua cerca espiritual”. I és ella mateixa qui, aquest dimecres 6 de març a les 19 hores, encetarà el cicle de conferències ‘L’herència dels arbres’. La seua xarrada, Lo que los árboles nos susurran, gira al voltant de la simbologia, seguint disciplines com l’antropologia, la mitologia, la literatura i l’art, com a mitjà per a recuperar l’antiquíssim llegat de tradició oral, contes, costums i llegendes.

Les altres quatre conferències previstes al cicle són, el 13 de març, El Árbol de la Vida en las tradiciones nativas americanas, a càrrec de Pablo Miztli, membre del Consejo de la Búsqueda de Visión y Danza del Sol del Fuego Sagrado de Itzachilatlan. Així, repassarà rituals indígenes on l’ens arbori juga un paper fonamental tant a nivell físic com simbòlic. I també el 27 de març, intervindran Rafael Martínez Valle i Pere M. Guillem Calatayud, de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Generalitat Valenciana. Amb Árboles y motivos vegetales en la prehistoria de la Península Ibérica s’analitza la visió de l’arbre a les societats caçadores-recol·lectores, i a les primeres societats productores d’aliments.

Ja en el mes d’abril, el 17, el naturalista, escriptor i divulgador Ignacio Abella parlarà de Mitología, arte y naturaleza, la fuente de la inspiración. Perquè la natura, l’arbre i el bosc constitueixen des de temps ancestrals recursos d’expressió inesgotables. El 25 d’abril, l’escriptor i divulgador etnobotànic Daniel Climent i Giner mostrarà algunes relacions entre patrons globals de veneració, simbolisme i persecució dels arbres i determinades particularitats valencianes, amb Arbres simbòlics i venerats. Dels patrons globals a les particularitats valencianes. I en aquesta última conferència es presentarà el llibre Herbari. Viure amb les plantes, de la revista Mètode, amb Daniel Climent i Ferran Zurriaga, els autors. Un recull de textos etnobotànics on la ciència, la literatura, i l’art, descobreixen una nova forma d’acostar-se a la botànica i a les plantes del nostre paisatge.

Excursions botàniques
A més, dins el cicle habitual d’excursions del Botànic Descobrint el País, també algunes eixides tenen com a protagonistes principals els arbres, alguns d’ells molt famosos a la Comunitat Valenciana. Així, l’1 de juny es visitarà la Carrasca de Culla, autèntic monument natural, la més gran de les terres valencianes i una de les més grans d’Espanya. I el 29 de setembre, passeig per la comarca dels Serrans entre les velles sabines per admirar la imponent ‘La Juana’, amb una edat aproximada de 500 anys.

Ja el 20 d’octubre es podrà gaudir a Olocau de les garroferes centenàries de troncs fantàstics, algunes filloles de les que van plantar els sarraïns als peus de la Serra Calderona i Espadà. Per acabar, el 9 de novembre també al Camp de Túria, amb dos imprescindibles, el Pi de la Bassa, d’uns 175 anys, catalogat com arbre monumental, i el Pi del Salt, també monumental i conegut com el Pi Pare, d’uns 150 anys.

Més activitats
Fins i tot, està previst un cicle de cinema i una exposició al llarg de 2013 tot envers la mateixa temàtica. Una programació que es troba a la pàgina web del Botànic junt amb informació que es publicarà sobre els arbres del Jardí, i també una secció amb opcions d’oci per anar una mica més enllà en la nostra relació amb els arbres, que s’actualitzarà periòdicament. De moment, alguns números de la revista Mètode relacionats amb el paisatge, l’olivera, o els incendis, entre altres, una novel·la de misteri ambientada en el bosc i una exposició d’impressionisme al Thyssen.

Trobareu tota la informació de la campanya, la seua imatge, i les dates concretes de cadascuna de les activitats a www.uv.es/jardibotanic

També podeu consultar el programa fent CLIC ACÍ.
 

Last update: 6 de march de 2013 07:28.

News release