Opening ceremony of the 2023-2024 academic year.

Bolets i vi, protagonistes de les activitats d’Amics i Antics Alumnes al novembre

Bolets.

Amics i Antics Alumnes de la Universitat de València arranca el novembre amb una proposta sobre gastronomia típica d’aquesta època. Juntament amb Valencia Club de Cocina ofereix el curs Sabors VI, on els participants aprendran a cuinar amb bolets com a ingredient principal dels seus plats que maridaran amb els millors vins.

Completen la programació del mes les passejades pel centre de la ciutat; diverses rutes verdes entre rius, aqüeductes i castells valencians; una nova activitat d’Alumni Comparteix; i el Club de Lectura que, en aquesta ocasió, s’endinsarà en la Primera Guerra Mundial a partir de l’obra de Remarque ‘Sin novedad en el frente’.

La sisena edició de Sabors, que anirà a càrrec dels xefs de Valencia Club de Cocina, on tindrà lloc la trobada (San Felipe Neri 6B, València), serà el dia 7 de novembre, a les 19:30 hores. El curs consisteix en un sopar de maridatge amb bolets i vi, per a l’elaboració del qual s’hi explicaran les espècies més comunes de bolets, com es reconeixen i com es cuinen. A més, els participants podran gaudir dels plats realitzats mentre aprenen el maridatge adequat per a cadascú.
 
Rutes verdes entre rius, aqüeductes i castells
Amb la col·laboració del Club de Viatges Fil-per-Randa, Amics proposa tres eixides històriques i naturals pel territori valencià. Les dues primeres seran el dia 16 de novembre. D’una banda, dins del cicle ‘Ruta dels Pobles’, es viatjarà a Tuéjar i Xelva per tal de conèixer els seus rius a la tardor, envoltats per un paisatge ple de matisos cromàtics gràcies als milers de fulles que omplin el terra anunciant l’estació que, més tard, donarà pas al fred de l’hivern.
 
El mateix dia, Amics organitza una segona activitat, en el marc de la sèrie ‘Geografia de l’Aigua’, per a visitar l’aqüeducte de Peña Cortada i el barranc d’Alcotas. L’aqüeducte és una construcció d’època romana ja descrita pel botànic Cavanilles i es constitueix com un dels principals monuments d’aquest període ubicat a un indret increïble.
 
Finalment, el 23 de novembre, Amics es desplaçarà fins a la Serra d’Irta amb dos grups per a visitar, d’una banda, els castells valencians del Temple, i d’una altra, recórrer la muntanya en una intensa i divertida ruta verda. Els participants faran un merescut descans per a dinar una exquisida paella marinera típica de la zona.
 
Veuran els castells de Polpís i de Xivert. El primer, propietat de l’Orde del Temple la qual també posseïa un nombrós grup de poblacions pròximes, és una fortalesa d’origen musulmà ubicada sobre el vessant nord-oest de la Serra d’Irta. De planta irregular i recinte únic, destaca la seua imponent torre de l’homenatge. El segon, situat en els contraforts d’aquesta serra sobre una muntanya als peus de l’antiga població d’Alcalà, ofereix a la vista nombrosos elements d’un bell exemple dels castells en vertical, amb trams de muralla, la torre de l’homenatge i diverses torres auxiliars.
 
Aquesta visita inclou un passeig rural per la rodalia dels castells i un recorregut per Alcalà de Xivert i Peníscola.
 
Per la seua banda, les persones que preferisquen fer la ruta verda per la Serra d’Irta caminaran, en un desnivell de 150 metres, de castell a castell per a gaudir de la vegetació autòctona, els penya-segats i les cales de pedra blanca; i, per la vesprada, es reuniran a Peníscola amb els companys del primer grup.
 
Passejades pel cor valencià
Al novembre, Amics i Fil-per-Randa han preparat dues rutes per a conèixer la ciutat de València, que es desenvoluparan el dia 8. Sota el títol ‘Modernisme Geomètric. Viena a València’, el grup s’endinsarà en la Sezession vienesa, una de les tendències de l’arquitectura i de les arts aplicades al modernisme caracteritzada per les seues composicions serenes, equilibrades i sòbries. Així, es visitarà els edificis Bigné, Cerdà i Sancho; les cases de les taronges i dels pardalets; i l’Estació del Nord.
 
La segona eixida consistirà en un passeig per la València renaixentista, reflexada de forma fidel en espais com ara el pati del Palau de l’Ambaixador -al Museu de Belles Arts Sant Pius V-, la Porta de l’Almodí, la Llotja dels Canonges, l’Església de Sant Martí o el Museu del Patriarca, entre altres.
 
De la poesia àrab d’Ibn Al-Abbar a la novel·la històrica de Remarque
Com a activitats gratuïtes organitzades exclusivament per Amics i Antics Alumnes de la Universitat de València es presenten dues propostes dins d’Alumni Comparteix i el Club de Lectura.
 
L’expert Jesús Huguet, secretari del Consell Valencià de Cultura i membre d’Amics, oferirà una xarrada amb la qual analitzarà els últims anys de la València musulmana a través de la figura del poeta Ibn Al-Abbar. La sessió, que es constitueix com a la proposta d’Alumni Comparteix per a novembre, tindrà lloc a la setena planta de l’edifici del carrer Amadeu de Savoia 4, seu d’Amics i Antics Alumnes, el dia 19 de novembre, de 16 a 17 hores.
 
D’altra banda, la Biblioteca Municipal ‘Palau de l’Exposició’ acollirà el Club de Lectura del mes, en el qual es durà a debat la novel·la ‘Sin novedad en el frente’, d’Erich Maria Remarque, que tracta sobre el punt de vista del soldat ras sobre la Primera Guerra Mundial. La reunió, com és habitual, està convocada a les 18 hores, el primer dimarts del mes, dia 4.
 
La participació en el Club és gratuïta però cal ser membre del col•lectiu i inscriure-s’hi a través del correu amics@uv.es
 
Més informació sobre inscripcions, preus i horaris de totes aquestes activitats, en www.uv.es/amics
 

Last update: 29 de october de 2014 13:57.

News release