Opening ceremony of the 2023-2024 academic year.

L’Institut de Desenvolupament Local lidera un projecte europeu de recerca sobre ‘perifèries interiors’

Joan Noguera

El grup de recerca LOCSUS de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local de la Universitat de València (IIDL-UV), dirigit pel professor Joan Noguera, encapçala com Lead Partner el projecte de recerca europeu “Processes, features and Cycles of Inner Peripheries in Europe (PROFECY)”. L’objectiu de la recerca és identificar el concepte teòric de “perifèria interior” i provar empíricament la seua existència com a fenomen territorial diferenciat d’altres tipus de territoris perifèrics.

Els resultats i recomanacions que emergisquen del projecte tindran un elevat impacte en el disseny de les futures polítiques de cohesió i de desenvolupament regional de la Unió Europea i, com a resultat d’açò, en la distribució d’una part important dels recursos de desenvolupament regional i cohesió que emanen de la Unió.

Les perifèries interiors –explica el professor Noguera– “són territoris que malgrat disposar d’una localització central pateixen la combinació d’una sèrie de processos, característiques i/o cicles evolutius que els fan romandre desconnectats de les xarxes i centres de poder. Aquesta desconnexió provoca que en aquests emplaçaments es produïsquen una sèrie de processos de marginalització que poden conduir a una situació d’estancament permanent que afecta a les seues activitats econòmiques i a la qualitat de vida dels seus habitants”. El procés pel qual un territori desemboca en una perifèria interior –afegeix Noguera– “no és lineal ni únic, sinó que pot venir donat per l’acció combinada de diversos factors i situacions”. D’igual manera, assegura, les primeres indagacions realitzades permeten afirmar que no existeix un únic tipus de perifèria interior.

El projecte va guanyar en concurs públic la licitació llançada al desembre de 2015 pel European Observation Network, Territorial Development and Cohesion (ESPON) (https://www.espon.eu/main/ ) per a la realització d’una recerca sobre el concepte de les “perifèries interiors”. ESPON és l’organització de referència en l’àmbit europeu pel que fa a l’anàlisi de processos territorials orientats al disseny de polítiques europees. El projecte està conformat per un consorci internacional en el qual participen com a socis algunes de les principals organitzacions de referència en matèria de desenvolupament territorial. El projecte PROFECY és l’únic de la convocatòria llançada al desembre de 2015 per ESPON que està liderat i coordinat per una organització espanyola, la Universitat de València a través del seu Institut de Desenvolupament Local (IIDL).

El tema de la recerca, les perifèries interiors, és molt nou. El terme va ser utilitzat per primera vegada en un document de polítiques europees en 2011, quan va aparèixer arreplegat en l’esborrany de l’Informe preparat per a l’Agenda Territorial 2020 durant la reunió de Gödöllö (Hongria) pels Ministres responsables per a l’Ordenació del Territori i el Desenvolupament Territorial. Aquesta referència, no obstant açò, va desaparèixer en el document definitiu.

La recerca comandada pel IIDL-UV (IIDL-UV) té com a objectiu l’elaboració teòrica del concepte de perifèria interior, el seu trasllat a tipologies mesurables a través de la conversió dels conceptes teòrics del fenomen en models operatius sofisticats que permeten mesurar la distribució geogràfica del fenomen i la seua caracterització. D’aquesta manera, expliquen els investigadors, serà possible detectar amb antelació els processos que intervenen en la configuració i manteniment de les perifèries interiors i proposar estratègies i solucions que permeten corregir o revertir les situacions negatives derivades. Estratègies que podran ser posteriorment arreplegades per les futures polítiques territorials europees.
 

Last update: 27 de september de 2016 12:48.

News release