Opening ceremony of the 2023-2024 academic year.

La Universitat de València prepara un pressupost restrictiu per a 2015, però preveu menors tensions de tresoreria

Rectorat de la Universitat.

La Universitat de València prepara un pressupost restrictiu per a 2015 (serà el seté any consecutiu de reducció), però preveu menors tensions de tresoreria per la reducció de les despeses financeres, d’una banda, i per la promesa de la Generalitat de reduir el deute antic que manté amb les universitats valencianes. Així es desprén de les dades presentades pel gerent de la Universitat, Joan Oltra, aquest dimarts davant el Consell de Govern.

Segons el gerent, ja en l’any 2014 les tensions de tresoreria s’han reduït comparativament respecte d’anys anteriors, tant per la situació general dels mercats financers, com per la minoració del preu dels diners per a les institucions públiques. A més, la Generalitat ha estat atenent regularment els pagaments ordinaris, i això ha ajudat a minorar les incerteses econòmiques

La Generalitat s’ha compromés davant els rectors valencians per a, si la situació de tresoreria millora, intentar pagar enguany les 12 mensualitats corresponents a la subvenció anual i, a més a més, dues mensualitats endarrerides del deute recent, de les quals se n’ha rebut una en juny i sembla que la segona no serà possible rebre-la enguany. D’altra banda s’ha estat treballant darrerament a buscar una solució al deute antic de la Generalitat amb les cinc universitats públiques, és a dir, els deutes provinents del conveni de 2008.

La proposta de reformulació del conveni de 2008 passa per diversos eixos. El primer és una translació a la Generalitat de la titularitat del deute financer de les universitats susceptible de fer-ho. El segon és una consignació de recursos per fer front al finançament de diverses infraestructures que les universitats consideren necessàries. Així, als pressupostos de 2015 ja hauria de consignar-se una quantitat per iniciar les actuacions.

Pel que fa a l’execució del pressupost d’ingressos de 2014, a 30 de setembre la Universitat de València té uns drets reconeguts per valor de 251,9 milions, amb un grau d’execució del 73%. D’aquests drets s’han cobrat 176,8 milions (el 70%). 

D’altra banda, l’execució del pressupost de despeses puja al 54% del pressupost final, amb unes obligacions reconegudes de 241,7 milions. Aquesta execució és la normal en aquestes dates, i ve donada per la baixa execució de les operacions de capital.

En relació amb els ingressos per taxes, Joan Oltra ha explicat que està previst complir amb les previsions pressupostàries inicials, que eren de 55,4 milions d’euros.

La Generalitat, a 30 de setembre de 2014, ha concedit subvencions per a investigació en la Universitat de València per un import total de 6,7 milions, i per a amortització de préstecs del Pla d’Inversions, de 5,7 milions. A més, les subvencions de l’Estat per a investigació s’han situat en 10,8 milions. 

Deutors

El total de drets pendents de cobrament a data de 30 de setembre de 2014, per exercici corrent i exercicis tancats, puja a 259,3 milions (8,3 milions menys que l’any anterior, un 3,1%  menys). Com a deute d’exercici corrent, la Conselleria d’Educació té un saldo pendent de pagament de 64,5 milions d’euros, dins el qual estan 57,7 per subvenció corrent del 2014, corresponents a les tres últimes mensualitats (setembre, agost i juliol). La resta de deute de la Conselleria d’Educació d’aquest exercici, 6,8 milions, són subvencions per a projectes i formació de personal investigador, fonamentalment. A més, estan els 178,8 milions de deute d’exercicis anteriors corresponen al pendent de pagament per les subvencions del PPF entre 2004 i 2008. El deute de la Conselleria de Sanitat, a 30 de setembre, se situa en un import de 2,6 milions d’euros (1 milió en 2013), xifra que correspon fonamentalment a les nòmines, des del mes de març a setembre d’enguany, del personal vinculat d’hospitals universitaris amb responsabilitats docents. Per la seua banda, els ministeris d’Economia i Competitivitat (abans de Ciència i Innovació), i d’Educació deuen, també a 30 de setembre, un import total de 2,8 milions.

Pressupost per a 2015  

Per al pressupost de 2015, la Gerència treballa sobre un escenari de contenció general de la despesa i de maximització dels ingressos. Els sous i salaris dels treballadors públics, segons el projecte de llei de Pressupostos Generals de l’Estat, no augmentaran. Els criteris d’elaboració aprovats pel Consell de Direcció han assenyalat una orientació cap al manteniment dels recursos (0%) en les diverses unitats de despesa. Si qualla la proposta de la reformulació del deute del conveni de 2008 i la translació del deute financer, l’import de les despeses financeres i les amortitzacions dels préstecs que no s’hauran d’atendre alliberaran recursos en eixe apartat.

La Universitat continuarà amb els programes d’estalvi iniciats els anys anteriors en energia, aigua, material d’oficina, indemnitzacions per raó del servei, material informàtic, serveis prestats per empreses.

Acord deute Generalitat

El Consell de Govern ha aprovat la modificació del conveni amb la Conselleria d’Educació per al finançament de despesa corrent i d'inversions. Així, el nou conveni, presentat pel vicerector d’Economia i Infraestructures, Juan Luis Gandia, estableix que, amb efectes de 31 de desembre de 2014, la Generalitat assumirà la titularitat de deutes financers contrets (i susceptibles de canvi de titularitat) per la Universitat de València per import de 79.077.810,53 euros. També la Generalitat finançarà equipaments educatius per import de 13 milions). Aquesta inversió s'executarà en el període 2015-2017.

Així mateix, el 31 de desembre de 2014, la Generalitat assumirà la titularitat i càrrega financera d'un préstec de 34.876.996,82 euros, del Banc Europeu d’Inversions, que va servir, al seu moment per finançar infraestructures docents, corresponents al període 1995-2004. 

Per a satisfer les restants quantitats pendents de pagament, la Generalitat finançarà els imports i anualitats fixades en el nou conveni, que tindrà una vigència de 2018 a 2022. Aquestes quanties s’abonaran dins de cada exercici econòmic, de forma lineal i mensual, juntament amb la subvenció ordinària. Així, el projecte de Llei de Pressupostos de la Generalitat per a cada exercici arreplegarà, a més d'aquestes línies, una o més línies nominatives i diferenciades amb l'import total íntegre que resulte de l'aplicació del Pla Plurianual de Finançament.

Ciències Gastronòmiques

D’altra banda, el Consell de Govern ha aprovat el pla d’estudis del títol de graduat/da en Ciències Gastronòmiques. La vicerectora d’Estudis i Política Lingüística, Isabel Vázquez, ha qualificat el pla de “seriós i viable”. Ha explicat que la Universitat de València disposa de recursos suficients per a impartir les assignatures previstes, llevat de la infraestructura en cuines. Per això, s’han preparat convenis amb diferents entitats (la major part públiques) per a oferir una formació integral, així com pràctiques en empreses. En aquesta línia, hi haurà acords amb la Universitat Politècnica, amb el Centre de Turisme de València (depenent de la Conselleria d’Economia), els consells reguladors valencians (coordinats des de la Conselleria d’Agricultura), la Federació d’Empresaris d’Hostaleria o Mercavalència.

Last update: 28 de october de 2014 14:30.

News release