University of Valencia logo Logo Confucius Institute Logo del portal

.
.

Vocabulari: la família a Xina

Família xinesa

La família i els llaços de parentiu posseeixen una importància tan gran a Xina que el vocabulari relacionat amb aqueix camp va evolucionar de forma notable i existeix una paraula específica per a cada membre de la família.

3 february 2017

Entre els més de 10 mil caràcters xinesos, existeix un que sempre evoca els sentiments més profunds: 家 (jiā; casa, família, llar), una unitat col·lectiva que connecta els llaços sanguinis de la població xinesa. Aqueix caràcter posseeix una llarga i ben documentada història. La seua forma original està registrada en les inscripcions més antigues. En l'escriptura oracular d'ossos, jiā apareix com  on és una forma simplificada de l'estructura d'una casa i representa un porc. Veient açò, sorgeix la pregunta: per què una casa per a persones té un porc dins? La resposta és senzilla: en l'antiguitat, els porcs eren símbol de riquesa i prosperitat en les cases. Durant la llarga era agrícola de Xina, fa prop de 7.000 anys i molt abans que sorgira l'escriptura oracular, els xinesos ja construïen cases de fusta i criaven porcs. A causa de la baixa productivitat agrícola, els aliments eren un ben preuat i el porc es va convertir en una icona de prosperitat. Per a protegir el ramat, els animals es criaven dins de la casa, que solia tenir una estructura de dues altures: el pis superior servia d'habitatge i el pis inferior estava reservat al bestiar. D'aquesta manera, una casa que contenia porcs o altres animals es va convertir en la imatge d'una llar perfecta. La casa feia la funció de recer i d'unitat bàsica de producció.

En la cultura tradicional, la llar és la base de l'ètica social: la generació major és responsable de la més jove, i aquesta li ha de respectar a la primera. Governar un país és, en la visió xinesa, semblant a portar una llar, i solament algú que sap portar una llar seria capaç de dirigir un país.

La noció de família és particularment significativa a Xina i no inclou únicament marit, dona, fills i avis, sinó també als ancestres i a les generacions futures. El respecte a la família és una convicció infrangible que propicia fenòmens impressionants, com la "gran migració de primavera" -quan tots viatgen per a passar les festes de l'Any Nou Xinès amb els seus-, una vertadera "peregrinació" de culte a la família.

La família i els llaços de parentiu posseeixen una importància tan gran a Xina que el vocabulari relacionat amb aqueix camp va evolucionar de forma notable. Existeix una paraula específica per a cada membre de la família. A continuació, us presentem una infografia per a aprendre les paraules més comunes en el camp lèxic de la família a Xina.

Vocabulari família