UVCulturaUV Logo del portal

Dones en Bioquímica. Retrats.

 

Carol Greider, que, el 2009, juntament amb Elizabeth Blackburn i Jack Szostak, va ser Premi Nobel de Medicina pel descobriment de la telomerasa.
 

 

 

 

 

 

El 2011 se celebrava l'Any Internacional de la Química i el de les Dones Científiques, que la Societat Espanyola de Bioquímica i Biologia Molecular (SEBBM), per mitjà de la seua secció de Dones i Ciència, va voler commemorar reconeixent el paper exercit per la dona en el desenvolupament de la bioquímica, la biologia molecular i la biomedicina. A través de la pàgina web, el SEBBM va publicar mensualment dotze biografies i retrats d'algunes de les científiques que en els darrers cent anys han fet grans contribucions a aquests coneixements.

 

Fruit d'aquell treball, la SEBBM celebra ara el seu cinquantenari organitzant una exposició dedicada a unes altres dotze biografies de bioquímiques premiades amb el Nobel. La selecció inclou Ada Yonath (Premi Nobel de Química 2009), Barbara McClintock (Premi Nobel de Fisiologia o Medicina 1983), Carol Greider (Premi Nobel de Fisiologia o Medicina 2009), Christiane Nüsslein-Volhard (Premi Nobel de Fisiologia o Medicina 1995), Dorothy Crowfoot-Hodgkin (Premi Nobel de Química 1964), Elizabeth H. Blackburn (Premi Nobel de Fisiologia o Medicina 2009), Françoise Barré-Sinoussi (Premi Nobel de Fisiologia o Medicina 2008), Gertrude Belle Elion (Premi Nobel de Fisiologia o Medicina 1988), Gerty Theresa Cori (Premi Nobel de Fisiologia o Medicina 1947), Limita Brown Buck (Premi Nobel de Fisiologia o Medicina 2004), Rita Levi-Montalcini (Premi Nobel de Fisiologia o Medicina 1986) i Rosalyn Sussman Yallow (Premi Nobel de Fisiologia o Medicina 1977). Tots els textos han estat redactats per investigadors científics en actiu i s'han escrit des de l'admiració i l'afecte, intentant fugir de la freda successió de dates i dades.

 

 

 

 

Rita Levi-Montalcini, Premi Nobel de Fisiologia o Medicina 1986, per la descoberta del factor de creixement neuronal.
 

 

 

 

La mostra ja ha estat exposada durant el congrés de la SEBBM que se celebrava del 3 al 6 de setembre a Madrid.

 

 

MÉS INFORMACIÓ