UVCulturaUV Logo del portal

30 x 30
Railowsky underground

 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
La llibreria Railowsky té com a principal protagonista a la fotografia, a més de ser un referent en llibres sobre cinema, il·lustració, disseny, art o poesia. Després de trenta anys de trajectòria, la Universitat de València se suma a aquesta celebració a través de l'exposició col·lectiva 30 x 30 Railowsky underground. La mostra està formada per la selecció dels treballs de deu fotògrafs relacionats amb el món del fotoperiodisme i la fotografia de reportatge que l'han acompanyada durant la seua trajectòria. Plantejada des del concepte del viatge amb metro, cadascun dels autors es converteix en una estació que connecta amb la següent tenint en compte afinitat d'estil o amistat.
 
Gervasio Sánchez, Sandra Balsells, Juan Manuel Castro Prieto, Juan Manuel Díaz Burgos, Francisco Moltó Esquembre, José Aleixandre, Xavier Mollà, José Vicente Penalba, Xurxo Lobato i Luis Baylón interactuen des de l'homenatge mutu entre Railowsky i aquesta generació de fotògrafs.
 
 
 
 
© JOSÉ ALEIXANDRE
 
 
 
 
El projecte proposa un recorregut amb dues parts clarament diferenciades. D'un costat, quatre prestigiosos fotoperiodistes, dos dels quals referents del periodisme gràfic valencià, José Aleixandre i José Vicente Penalba, que inicien el seu treball després de la mort de Franco i es converteixen en testimonis de la Transició democràtica a València, i continuen en actiu pràcticament fins als nostres dies, amb quaranta anys en la professió.
 
D'altra banda, Sandra Balsells i Gervasio Sánchez, fotoperiodistes que han desenvolupat la major part de la seua carrera professional en escenaris internacionals. A més d'amics des de fa molts anys, van haver de viure junts, en viu i en directe, la terrible guerra dels Balcans que va suposar la desintegració de l'antiga Iugoslàvia. Les seues càmeres van mostrar la crueltat de la guerra i van servir de denúncia perquè la resta del món ho coneguera. Aquesta tasca, l'han continuada principalment en altres països de Llatinoamèrica, Àfrica, l'Orient Pròxim i l'Afganistan.
 
 
 
 
© GERVASIO SÁNCHEZ
 
 
 
 
Allunyats del fotoperiodisme i més propers a la fotografia antropològica trobem l'obra de Juan Manuel Castro Prieto i Juan Manuel Díaz Burgos, que no sols coincideixen en els noms, sinó que són bons amics, i han estat companys d'aventures fotogràfiques en més d'una ocasió. Tots dos van fotografiar les gents del Perú del final del segle XX i han anat derivant cap a terrenys més "artístics" en allò que m'atreviria a qualificar com a "realisme màgic fotogràfic".
 
Finalment, un altre tipus de realitat més directa és la que ens mostren Baylón i Moltó, clars representants del moviment de Street Photography a Espanya. En el cas de Luis Baylón, més "castís" i en el de Francisco Moltó Esquembre, amb clares influències del centre i el nord d'Europa.
 
Railowsky va rebre recentment la medalla de Belles d'Arts de Sant Carles 2016. El projecte 30 x 30 Railowsky underground es completa amb dues exposicions més instal·lades al MuVIM i a la Facultat de Belles Arts de València.