UVCulturaUV Logo del portal

Manuel Pérez Barriopedro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Manuel Pérez Barriopedro va començar a treballar en l’agència EFE als 14 anys com a aprenent al laboratori fotogràfic de l’agència, encarregat de preparar els materials per a revelar els rodets. A poc a poc comença a aportar fotografies pròpies a l’agència com a fotògraf de carrer, i en els anys setanta es dedica a il•lustrar els canvis dels darrers anys del franquisme i la transició.

La seua foto més coneguda és la del tinent coronel Antonio Tejero al Congrés dels Diputats d’Espanya durant el colp d’estat a Espanya de 1981. Aquesta foto va guanyar el premi World Press Photo of the Year a la foto periodística més important de l’any. Per concedir aquest premi, el jurat de la World Press Foto, associació de professionals holandesos del periodisme, va haver de triar entre 5.319 fotografies enviades per 915 fotògrafs de 51 països. Així mateix, la foto també va guanyar el Premi Nacional de Periodisme.

A més dels anteriors, ha guanyat els premis Ortega y Gasset per una foto de la família reial durant la final de waterpolo dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992, el premi Mingote d’ABC i la medalla al Mèrit en el Treball.

Durant la seua carrera en l’agència EFE, va ocupar els llocs de cap de fotògrafs, redactor cap i sotsdirector del servei gràfic. Ha viatjat com a enviat especial als cinc continents, seguint caps d’estat i cobrint grans esdeveniments de tota índole. Durant diversos anys ha estat president de l’Asociación de Periodistas Gráficos i membre de la junta directiva de l’Asociación de la Prensa de Madrid. Actualment està jubilat i fa xarrades per difondre el món de la fotografia i el fotoperiodisme.