Logo de la Universitat de València Logo Delegació per a la Incorporació a la Universitat Logo del portal

.
.

La Biologia a les teues mans arriba al seu desé aniversari

  • 21 de gener de 2015
estudiants realitzant pràctica d'evolució

Vora 800 estudiants de batxillerat de més de 60 centres d’Educació Secundària faran pràctiques als laboratoris de la Facultat de Ciències Biològiques

Des del 26 fins al 30 de gener, estudiants i professors de centres de secundària de la Comunitat Valenciana tenen l’oportunitat de visitar els laboratoris de la Facultat de Ciències Biològiques de la Universitat de València per gaudir d’unes pràctiques especialment dissenyades per a ells i que constitueixen l’activitat anomenada La biologia a les teues mans. Aquesta activitat va començar el curs 2005-2006, quan uns 130 alumnes i els seus professors van realitzar tres pràctiques als laboratoris de la Facultat.

L’activitat va sorgir, en aquell moment, amb tres objectius bàsics: acostar la Universitat als centres de secundària posant a disposició dels estudiants i els seus professors els coneixements, recursos, aules i laboratoris de la Facultat de Ciències Biològiques; afavorir la interacció i treball conjunt entre professors de secundària i professors d’universitat. I, sobretot, estimular l’estudi de la biologia entre els estudiants de secundària.

Deu anys després podem assegurar que els objectius s´han complit.

Davant l’èxit i la gran demanda d’aquesta activitat, en aquesta desé edició la Facultat, amb el suport de la Delegació d’Incorporació a la Universitat, ha organitzat vuit pràctiques de dues hores de durada cadascuna, en les quals participaran més de 800 alumnes i professors d’uns 60 centres de secundària.

Les pràctiques inclouen l’estudi dels microorganismes que ens acompanyen al llarg de la vida, l’observació del pol•len què sura a l’aire (i que ens pot provocar rinitis!), l’observació directa dels cromosomes que determinen el nostre sexe i dels canvis que les mutacions provoquen en els cromosomes de mosques, l’anàlisi de la dieta d’ocells i de mamífers valencians a partir de les seues egagròpiles i excrements, la dissecció de l’encèfal i l’observació al microscopi de les neurones amb els seus axons i dendrites, l’extracció de l’ADN utilitzant productes tan casolans com el suc de pinya, el detergent o la sal, l’estudi dels fòssils de mamífers d’un jaciment paleontològic de la Comunitat Valenciana (a la Foia de Bunyol), i l’excavació d’un «autèntic» jaciment on determinarem l’edat (en milions d’anys!) dels fòssils.

Esperem que els estudiants d’enguany acullen aquesta experiència amb l’entusiasme que mostraren els dels anys anteriors. L’activitat es manté malgrat la crisi gràcies al treball de la Delegació d’Incorporació a la Universitat i al compromís del professorat implicat de la Facultat de Ciències Biològiques. Aquestes pràctiques constitueixen una oportunitat única perquè els joves estudiants de Batxillerat gaudisquen de la biologia, admirant les meravelles de la vida i la bellesa dels éssers vius a les instal•lacions de la Facultat de Ciències Biològiques de la Universitat de València.

Més informació
www.uv.es/incorporaciouv


 

Llista d'enllaços: