Logo de la Universitat de València Logo Departament d'Informàtica Logo del portal

Integració de GPU virtualitzades en infraestructures de computació al núvol

  • 5 d’abril de 2017
Diagrama de flujo

Seguint amb el cicle de conferències de R+D del Departament d'Informàtica, aquest divendres 7 d'abril a les 15:00 a l'aula 2.1 de l'ETSE - UV tindrà lloc la xerrada Integració de GPU virtualitzades en infraestructures de computació al núvol presentada pel Prof. Dr. Jose M. Claver i el Prof. Dr. Juan Gutierrez del grup de recerca HiPIS.

La computació en el núvol involucra moltes àrees de la informàtica: la infraestructura sobre la qual s'executa (centre de dades), configuración dels components distribuïts, la virtualització de recursos (tant elements de xarxa com de computació), patrons per a desenvolupar aplicacions, desenvolupament de serveis, emmagatzematge distribuït, etc.

L'objectiu que persegueix el proveïdor de la infraestructura és obtener un millor aprofitament dels recursos, ja que sobre una màquina genèrica que execute un hipervisor es poden llançar diverses màquines virtuals que poden pertànyer a diferents usuaris (cadascuna amb el seu sistema operatiu i amb les seues pròpies aplicacions). Des del punt de vista dels usuaris, el núvol ofereix l'accés a recursos de forma immediata en un model de pagament per ús.

Totes les grans empreses en l'àmbit de les TI proporcionen núvols públics que inclouen serveis com ara imatges de màquines virtuals predefinides, replicació de dades, escalabilitat, elasticitat, clusters virtuals predefinits (per exemple, amb Hadoop i tot el seu ecosistema), etc. Açò permet a tercers la migració o implantació de serveis/emmagatzematge/computació sobre aquestes infraestructures. D'aquesta manera, s'eviten costos d'adquisició, gestió i manteniment.

En aquest camp, el grup de recerca ha realitzat diferents aportacions entre les quals cal destacar el monitoratge de la infraestructura, arquitectures per al desplegament de la infraestructura o el monitoratge del tràfic de xarxa. En l'actualitat s'està treballant en la proposta d'una arquitectura per a la integració de GPUs en núvols públics i en la codificació distribuïda de vídeo en el núvol.

En la xarrada es realitzarà una introducció a la computació en el núvol i es presentaran les línies de recerca recents desenvolupades pels membres del grup de recerca.

Imatges: