Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Dret Logo del portal

.
.
.

Un Podemos federal captaria encara més vots del PSOE

  • 16 de febrer de 2017

Les propostes descentralitzadores de Podemos arrossegarien cap a la formació morada electorat disconforme amb el centralisme, especialment des de les files del PSOE. No obstant, defensar majors nivells d’autonomia regional podria crear conflictes entre territoris i reduir la capacitat de negociació en l’àmbit estatal. És l’aportació de tres professors de Ciència Política de la Universitat, els quals, en un article publicat en la revista South European Society and Politics, remarquen que defensar una major descentralització beneficia Podemos.

Óscar Barberà, Astrid Barrio i Juan Rodríguez Teruel.
 

La possibilitat de Podemos d’expandir-se més encara entre l’electorat moderat espanyol, que constitueix ja un de cada tres votants de la formació morada, és un fet. És una de les conclusions de l’article, on s’avança que la devolució de competències a les autonomies és un dels pilars més sòlids d’identificació de tot l’electorat amb Podemos i pot comportar un transvasament de vots cap al partit si aquest aposta per una major descentralització. El PSOE seria la força més perjudicada amb aquest plantejament.

L’article “Fast and Furious: Podemos’ Quest for Power in Multi-level Spain”, publicat en la revista South European Society and Politics recupera l’actualitat arran del congrés de la formació morada Vistalegre II d’aquest cap de setmana. La investigació dels experts de la Universitat destaca que l’electorat espanyol continua percebent la formació morada com un partit d’extrema esquerra, malgrat el procés de moderació produït des de les europees de l’any 2014 fins les generals de 2016. La publicació també anuncia que al si de Podemos el debat és consolidar el votant d’esquerres o ampliar l’espai polític cap al centre, una disjuntiva que s’ha resolt inicialment a Vistalegre II.

“La principal aportació del nostre treball és una paradoxa. Un dels factors principals que explica el creixement de Podemos és la posició respecte a la fractura centre-perifèria favorable a la descentralització i fins i tot a l’exercici del dret d’autodeterminació a Catalunya, una posició que pot convertir-se una de les principals fonts de conflicte intern i limitar-ne el creixement”, han destacat Juan Rodríguez Teruel, Astrid Barrio i Óscar Barberà, autors i autora de l’article, que en poc més de tres mesos s’ha convertit en l’onzè més llegit de la revista.

El treball publicat analitza l’evolució, les fortaleses i les debilitats de la formació morada, així com de la percepció canviant que en té l’electorat, propi o alié. Podemos s’enfronta, segons els investigadors, al dilema que pot sorgir entre les demandes socials i les reivindicacions territorials. “En aquest sentit, l’article assenyala que un dels reptes més significatius de Podemos és l’adaptació de les seues propostes als diferents sentiments identitaris de l’estat, així com el grau de compromís que està disposat a prendre en iniciatives autonòmiques com ara el referèndum català”, ha apuntat Rodríguez Teruel.

Els tres investigadors remarquen que hi ha diverses visions al voltant de defensar la devolució de competències i aquest fet pot generar conflictes en la formació morada. “Podria enfortir la determinació dels aliats regionals de Podemos a l’hora de construir organitzacions polítiques autònomes en lloc d’unir-se com a branques regionals”. Segons els experts, també podria ocórrer que hi haguera “contradiccions” entre les polítiques socials i la devolució de competències econòmiques, ja que es podrien agreujar els desequilibris regionals.

 

GREPP

Juan Rodríguez Teruel, Astrid Barrio i Óscar Barberà són membres del Grup de Recerca d’Elits i Partits Polítics (GREPP). L’equip té una trajectòria de més de 15 anys investigant la relació entre els partits polítics i el seu electorat mitjançant enquestes als membres, en qüestions relatives a l’organització, al finançament i als processos interns, entre d’altres.

Els integrants del GREPP formen part de diverses xarxes de recerca internacionals, com ara el Members and Activists of Political Parties (MAPP) o Selection adn Deselection of Political Elites (SEDEPE), i han publicat el resultat de les seues recerques a prestigioses revistes nacionals i internacionals com ara South European Society and Politics, Ethnic and Racial Studies, Acta Politica o Comparative Sociology, entre d’altres.  

 

Article:

Juan Rodríguez-Teruel, Astrid Barrio & Óscar Barberà. “Fast and Furious: Podemos’ Quest for Power in Multi-level Spain”. South European Society and Politics, 21, 2016. Doi: 10.1080/13608746.2016.1250397

Enllaç: http://dx.doi.org/10.1080/13608746.2016.1250397