Logo de la Universitat de València Logo Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Logo del portal

La branca estudiantil del IEEE de la Universitat de València lidera la creació d'un nanosatèl·lit

  • 20 de maig de 2016
ESNox-1

En col·laboració amb les diferents branques espanyoles d'estudiants del IEEE, associació internacional d'Enginyers Elèctrics, Electrònics, Informàtics i de Telecomunicacions amb més de 430,000 associats en 160 països, la UV lidera el projecte de l'elaboració d'un satèl·lit conegut amb el nom de ESNox-1.

El projecte reuneix a 54 estudiants de 10 universitats espanyoles per al disseny, desenvolupament, i construcció d'un nanosatèl·lit basat en Arduino. Els seus creadors pretenen demostrar que la tecnologia espacial està a l'abast de tots i d'aquesta manera inspirar a estudiants de diversos nivells educatius per a despertar el seu interès per la ciència i la tecnologia.

En el Congrés Nacional de Branques, celebrat recentment, ESNox-1 va tenir una gran visibilitat. La branca d'estudiants de la Universitat de València va realitzar una ponència informativa sobre l'estat del projecte que va generar molt interès. A causa de l'escalada del projecte, s'està treballant en la maquetació d'un fullet i una pàgina web/blog de desenvolupament. A més, es va gravar el congrés i algunes entrevistes amb la finalitat de realitzar posteriorment un documental.

L'interès ha arribat fins al sector privat generant ofertes de col·laboració de gran quantitat d'empreses. La major aportació la vol fer PLD Space (http://pldspace.com) startup europea amb seu a Elx dedicada al desenvolupament de tecnologies espacials per a serveis comercials de llançament suborbital i orbital,, que ha oferit incloure el satèl·lit gratis en el primer llançament orbital que facen per al 2020, i a l'espera de la confirmació d'espai suficient en el seu primer vol suborbital l'any que ve. ESNox-1 constitueix una iniciativa col·laborativa que conjumina alumnat i professorat i ja aconsegueix els 61 membres. Les bases del nanosatélite són: la construcció d'un prototip funcional, el llançament del prototip a 30.000 metres d'altura mitjançant globus d'hidrogen i l'adaptació del dispositiu per a complir estàndards aeroespacials i de llançament. Els objectius plantejats en aquest projecte són tecnològics, científics i educatius. Des del punt de vista tecnològic es treballarà l'automatització, la gestió d'energia, l'estabilització en òrbita, el processament de dades, l'enviament d'informació i la radiobaliza. En termes científics es pretén mesurar les radiacions, emprar un comptador de partícules d'ozó i un sensor de pressió atmosfèrica, així com el mesurament del camp magnètic terrestre. Finalment, a nivell educatiu s'emprarà un codi obert, dades arreplegades públics, un blog de desenvolupament i l'automatització de respostes a tweets preguntant dades.

Més informació: http://links.uv.es/I0VqMh6

Fullet informatiu: http://links.uv.es/Gbe8NQi

Imatges: