Logo de la Universitat de València Logo Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Logo del portal

La Universitat i Würth Elektronik creen una càtedra per a promoure les xarxes elèctriques intel·ligents

  • 21 de maig de 2015
José Torres - Cátedra Würth

La Universitat de València i l’empresa Würth Elektronik eiSos han creat una càtedra institucional per a promoure la formació i la investigació en xarxes elèctriques intel·ligents. El conveni de col·laboració d’ambdues institucions ha estat signat pel rector Esteban Morcillo i pels consellers delegats de l’empresa alemanya que fabrica components electrònics i electromecànics per a la indústria electrònica, Oliver Konz i Thomas Schrott.

Entre els objectius fonamentals de la nova càtedra institucional dedicada a la compatibilitat electromagnètica (CEM) en xarxes intel·ligents (‘smart grids’) hi ha tant el foment de la recerca d’aquesta tecnologia com de la seua aplicació pràctica. Les seues activitats (recerca enfocada sobretot al tercer cicle, gestió de pràctiques professionals, conferències internacionals, etcètera) seran coordinades pel grup d’investigació de Disseny de Sistemes Digitals i Comunicacions (DSDC), adscrit al Departament d’Enginyeria Electrònica de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV). 
 
El vicerector d’Internacionalització i Cooperació, Guillermo Palao, ha destacat el caràcter internacional d’aquesta càtedra “ja que és la primera en la història de la Universitat de València que se signa amb una empresa estrangera, la seu central de la qual es troba fora de les nostres fronteres”. De fet, aquesta és una iniciativa més que mostra “la voluntat i l’esforç de la nostra universitat per a fomentar el vessant internacional de les nostres activitats, tant en l’àmbit docent com en el de la investigació a fi de potenciar la nostra competitivitat”.
 
El professor d’enginyeria electrònica José Torres ha estat nomenat director de la càtedra institucional Xarxes Intel·ligents, de la Universitat de València i Würth Elektronik eiSos, mentre que Jorge Victoria Ahuir, responsable de Components de Compatibilitat Electromagnètica en Würth, tutoritzarà les pràctiques dels estudiants i farà sessions formatives a l’entitat acadèmica. Quant al finançament, Würth Elektroniks farà una aportació econòmica d’un mínim de 30.000 euros cada any.
 
Un mercat emergent i estratègic
“El desenvolupament de les xarxes elèctriques intel·ligents ja ha començat i les empreses es preparen per a un nou mercat emergent”, subratlla el professor Torres, director de la nova càtedra i vicedirector de l’ETSE, que considera que aquest és un sector estratègic perquè “les vendes de companyies espanyoles als grans mercats mundial suposaran més de 1.200 milions d’euros anuals en nous béns i serveis intel·ligents, segons la Comissió Europea”.
 
Integració de les energies renovables
Torres apunta que l’ocupació associada al sector de les xarxes intel·ligents es calcula entre els 40.000 i els 50.000 llocs de treball, i subratlla que aquests “seran fonamentals per a la bona integració de les energies renovables en la xarxa elèctrica, així com per a una veritable implantació de la generació distribuïda (autoconsum, comptadors intel·ligents, vehicle elèctric, microxarxes, etcètera)”.
 
La connexió de la Universitat de València i l’empresa Würth Electronik eiSos, integrada en el Grup Würth, líder en el mercat mundial de tecnologia de muntatge i subjecció -amb una facturació anual de quasi 400 milions d’euros-, es troba en el treball de més d’una dècada del grup d’investigació de Disseny de Sistemes Digitals i Comunicacions (DSDC), dirigit per José Torres, al Consell Europeu de la Recerca Nuclear (CERN).