Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació Logo del portal

Pura Muñoz-Cánoves guardonada amb els premis "Vanguardia de la Ciencia" i "Premi Ciutat de Barcelona"

  • 25 de març de 2015
Pura Muñoz-Cánoves

La investigadora ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats) en la Universitat Pompeu Fabra, ha estat reconeguda pel seu treball en el camp de la regeneració i envelliment dels músculs.

Pura Muñoz-Cánoves, llicenciada en Farmàcia per la Universitat de València (promoció 1980-1985) , directora del Grup de Biologia Cel·lular del departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra i membre de CIBERNED, ha estat reconeguda amb el Premi Ciutat de Barcelona, màxim reconeixement que concedeix l'Ajuntament d'aquesta ciutat a títol individual en la seva categoria de ciències de la vida.

Així mateix, organitzat conjuntament pel Grup Godó i la Fundació Catalunya-La Pedrera, se li ha atorgat el Premi Vanguardia de la Ciencia, convocat anualment per donar visibilitat a la recerca d'excel·lència que es realitza en Espanya.

El treball de Muñoz-Cánoves, publicat en la revista Nature, canvia la visió que els científics tenien de l'envelliment i apunta un possible tractament per mantenir la vitalitat dels teixits a edats avançades. Si fins ara es veia l'envelliment com un procés gradual, Muñoz-Cánoves ha descobert que el declivi es produeix de sobte quan els teixits perden la seva capacitat de regenerés. Ha descobert també que una proteïna anomenada p16 és responsable d'aquest declivi sobtat. I, en experiments de ratolins, ha demostrat que bloquejar la proteïna p16 té un efecte rejovenidor.