Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Física Logo del portal

La fira i concurs ‘Experimenta’ arriba diumenge 2 d’abril amb ciència i tecnologia per a joves i adults

  • 21 de març de 2017

El Museu Príncep Felip de València acull aquest diumenge 2 d’abril la XII Fira-Concurs d’Experiments i Demostracions de Física i Tecnologia. L’esdeveniment, organitzat per la Facultat de Física de la Universitat de València, té l’objectiu d’acostar la física i la tecnologia a l’estudiantat d’ensenyament secundari i a la ciutadania en general i fer-ho de manera creativa i participativa. L’acte inclou la fira-concurs (entre les 10 i les 13 hores), i l’acte de lliurament de premis (a partir de les 13.30), aquest últim presentat per la física i meteoròloga de RTVE Mònica López.

La fira-concurs es desenvoluparà entre les deu i les tretze hores i està previst que hi participen més de 350 estudiants i professors. D’accés lliure, la fira acull una demostració de més de 75 projectes experimentals construïts per estudiantat de secundària, batxillerat i cicles formatius, amb l’ajuda dels seus tutors i tutores. El públic visitant podrà preguntar pel funcionament de qualsevol dels experiments. Simultàniament, xiquetes i xiquets podran acostar-se al taller Fisicalandia, on es construiran i es podran entendre demostracions senzilles basades en fenòmens naturals.

Experimenta, a més de la fira, inclou un concurs per als millors projectes i el projecte més votat pel públic. Un jurat constituït per professorat universitari i de centres de secundària, valorarà el bon funcionament, la correcta comprensió del treball dels concursants i la claredat de les seues explicacions. Hi haurà cinc premis: quatre de 300 euros per cada categoria del concurs segons el cicle d’estudis, i un de 200 al projecte més votats pel públic visitant de la fira.

La coordinadora d’Experimenta és Chantal Ferrer Roca, professora de Física Aplicada i Electromagnetisme de la Universitat de València, i el comité organitzador el formen també Miguel V. Andrés Bou, Amparo Pons Martí i Jordi Vidal Perona.

En les explicacions, els estudiants (sols o en grups de fins a quatre) han de posar en relleu les relacions entre els fenòmens naturals i les aplicacions tecnològiques, és a dir, entre la física i la tecnologia. Els treballs estan classificats en dos tipus: les demostracions i experiments de física i, d’altra banda, els projectes d’aplicacions tecnològiques.

Els actes acabaran a les 13 hores, i a partir de les 13.30 s’iniciarà el lliurament de premis, el qual tindrà lloc a l’auditori Santiago Grisolía del Museu Príncep Felip de València. Els projectes amb premi o menció participaran en una exposició posterior, oberta al públic, en què s’enregistraran vídeos dels estudiants explicant els projectes. Tant els vídeos com els documents descriptius estaran accessibles en línia com a materials docents i de divulgació.

Experimenta té el suport i patrocini de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri d’Economia i Competitivitat, la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València, l’Institut de Física Corpuscular, l’Ajuntament de València, Caixa Popular, la Real Sociedad Española de Física, la Delegació per a la Incorporació a la Universitat o la Unitat d’Igualtat de la institució acadèmica, entre d’altres.

 

Més informació sobre la fira-concurs Experimenta en:

http://www.uv.es/experimenta