Logo de la Universitat de València Logo Institut Confuci Logo del portal

.
.

La cova Nielong i la llegenda de Xu Zhenjun

Cova Nielong

La cova Nielong (孽龙洞, lit. cova del drac malvat), situada en la prefectura de Pingxiang, en la província de Jiangxi, és una cova natural que es va formar fa 180 milions d'anys. En el seu interior s'aconsegueixen altures de fins a 30 metres i té una longitud de quasi 5 quilòmetres, amb rierols que serpentean i adopten la forma de la cua d'un drac com una llarga travessia d'art natural.

2 de de març de 2017

Roques inusuals, rierols, cascades i brisa són els quatre elements únics de la cova Nielong. El constant flux d'aigua i l'erosió van donar forma, amb el temps, a tot tipus d'estalactites. El seu gran nombre i el seu color blanc, ja que van seguides unes d'unes altres, fa que, en veure-les des de la distància, semblen la neu i oferisquen una aparença espectacular. Existeixen també en Nielong altres pedres tan colorides i cridaneres com si cadascuna d'elles tinguera les seues pròpies característiques i significat. També es pot veure l'anomenat "penglai"  (蓬莱仙境), el reflex que provoca la llum en l'aigua d'una deu que emana d'un gran bloc d'estalactites, dividit en tres corrents que conflueixen en el riu subterrani.

En ocasions, quan l'aigua emana de les roques, el so dels rierols, les cascades i el sortidor penetra en les nostres oïdes com una bella melodia. La cascada Dongtian és el gran espectacle d'aquesta cova, perquè l'aigua flueix amb força des del cim i cau ressonant amb l'estrèpit del tro, fent que la gent no puga evitar associar-ho amb la llegenda de la fugida de Nielong, el drac malvat. En aquesta cavitat natural no solament trobem roques peculiars, belles aigües i originals cascades; també ens ofereix una brisa molt agradable i refrescant. En el sostre hi ha tres foradades connectades a la cova pels quals entra l'aigua i que permeten així mateix l'entrada de vent. Amb el corrent de l'aigua murmurant dins de la cova, l'hivern es fa càlid i l'estiu es torna refrescant, al mateix temps que regala un aire gèlid i net molt reconfortant.

Els mites i llegendes de Xu Zhenjun després de la cova Nielong

L'interior de la cova és de somni i excepcionalment bell, com eixit d'un altre món. Per a poder explicar els enigmàtics miracles de la naturalesa les antigues generacions explicaven diferents mites i llegendes. Existeix, per descomptat, una sorprenent història sobre la cova Nielong. Jiangxi és una regió de Xina abundant en arròs i peix i ha atret mercaders al llarg de la història. Es diu que, en la riba del llac Poyang, va haver-hi una vegada un comerciant anomenat Xu El seu que venia petards. Un dia, quan travessava el llac Dongting, va ser sorprès per una terrible tempesta. Quan el seu vaixell era a punt de naufragar, va ser rescatat per un pescador anomenat Zhang Mou. Xu El seu i Zhang Mou van acabar forjant una forta i fraternal amistat. Les seues dones van donar a llum el mateix any, la qual cosa va fer que la seua relació fóra encara més estreta. Els Zhang van posar al seu fill el nom d'Hu i els de Xu van posar al seu fill el nom Xun. El comerç estava prosperant tant com la cultura. Ambdues famílies van enviar als seus fills a estudiar al temple Baohua en la muntanya Yao Jin.

Xu Xun havia tingut sempre una gran intel·ligència i determinació, per la qual cosa era tan envejat com odiat mentre que Zhang Hu, no obstant açò, tenia una disposició irascible i cabezota. En una ocasió, els dos xiquets estaven conversant després de classe i Xu Xun va esmentar el complicats i perillosos que eren els viatges del seu pare com a mercader. Zhang Hu, ple d'odi, va dir: "Si poguera, em convertiria en un drac i destrossaria Hunan i Jiangxi amb la meua cua, convertint-ho tot en mar. Així, els vaixells podrien anar fàcilment del llac Dongting al llac Poyang".

Un dia, Zhang Hu va trobar en la riba del riu una preciosa perla transparent. Tement que algú la poguera descobrir, va decidir engolir-li-la i, amb prou faenes uns dies després, li van començar a eixir escates per tot el cos. Zhang Hu va començar llavors a sospitar que aquella era una perla de drac i que prompte es convertiria en tal criatura. Va decidir llavors convertir el llac Dongting i el llac Poyang en un sol llac i connectar Jiangxi i Hunan al mar de l'Est (mar de la mitologia Xina), exercint els seus poders màgics. Xu Xun va intentar convèncer-li que no podia destrossar la vida de tantes persones per un mer capritx, però el seu amic no va voler escoltar-li i va saltar al riu en direcció al mar de l'Est. Per a detenir-ho Xu Xun va decidir anar a la muntanya Longhu i posar-se a la disposició del mestre celestial per a aprendre les tècniques taoístas i així atrapar al drac.

Passada la primavera i arribat la tardor, Zhang Hu, que havia perdut la noció del temps, s'encarnava a poc a poc en Nielong, el drac malvat, i dirigia el caos cap al llac Poyang. Al mateix temps, en Jiangxi hi havia llampecs i trons provocats per una feroç tempesta en el moment en què Xu Xun esperava al drac blandiendo una espasa. La fera, tement la força del seu antic company, va fugir sota terra. I aqueix lloc de la fugida es va convertir llavors en la deu Zi Wu, que solament oferia aigua entre les onze de la nit i la una de la matinada i entre les onze del matí i la una de la vesprada. Les generacions posteriors creien que açò es devia al fet que estava connectat al mar i influït per la seua marea.

Nielong va arribar a un temple i, amb forma humana, va suplicar ajuda a un monjo budista assegurant que algú volia fer-li mal. En veure-ho seriosament ferit el monjo va tenir pietat i, quan Xu Xun va arribar cercant al drac, li va dir que no sabia on estava. Nielong va donar les gràcies al monjo i, encarnant-se de nou en drac, va produir instantàniament milers de bancals en la muntanya Yangqi, situat al costat del temple.Est és l'origen dels "mil bancals" de la muntanya Yangqi. Xu Xun va descobrir llavors l'engany i va clavar la seua espasa en les roques de la muntanya, la qual cosa va fer que Nielong fugira muntanya a baix. Després d'extraure l'espasa d'entre les roques va sorgir immediatament un doll d'aigua fresca que després es va tornar de color roig. Es diu que aquesta era la sang de Nielong ferit per l'espasa.

Xu Xun ho va aconseguir en el rierol de la muntanya Yanqi i, després d'una lluita a vida o mort, va patir nombrosos corts i es va amagar sota les roques de la muntanya. El seu perseguidor va clavar la seua espasa una vegada després d'una altra en les roques ferint-ho. Nielong va escapar de nou travessant la muntanya, recorrent una distància de 5 quilòmetres, i deixant al seu pas el que avui coneixem com un impressionant paradís subterrani: la cova Nielong. Més tard, el drac va ser capturat i les inundacions de Jiangxi van cessar. Per a agrair a Xu Xun la seua gesta, el poble li va posar el títol honorífic de "Xu Zhenjun", un nom que recorda a més a un dels quatre grans mestres originals del taoisme. Com la seua llar es trobava en Xishan, Nanchang, es va construir allí el Palau de la Longevitat, on els devots d'aquesta llegenda veneren la seua estàtua daurada. 

Publicat originalment en:

Mo, Yu (2016). La cueva Nielong. Revista Instituto Confucio, 36, 66-71. Disponible en: http://www.confucius-institute-magazine.com/revistas/spanish36/mobile/index.html#p=69