Logo de la Universitat de València Logo Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva Logo del portal

.
.
.

Andrés Moya recull hui el Premi Mèxic de Ciència i Tecnologia 2015

  • 27 de maig de 2016
Image de la noticia

El catedràtic de Genètica i investigador de l’Institut Cavanilles de la Universitat de València Andrés Moya ha sigut guardonat amb el Premi Mèxic de Ciència i Tecnologia 2015, un reconeixement al prestigi professional i a la contribució al desenvolupament científic i tecnològic que el Govern mexicà atorga a investigadors d’impacte internacional. El president mexicà, Enrique Peña Nieto, lliurarà el premi durant una sessió al saló d'actes de la residència oficial Los Pinos.

El catedràtic de Genètica i investigador de l’Institut Cavanilles de la Universitat de València Andrés Moya ha sigut guardonat amb el Premi Mèxic de Ciència i Tecnologia 2015, un reconeixement al prestigi professional i a la contribució al desenvolupament científic i tecnològic que el Govern mexicà atorga a investigadors d’impacte internacional. El president mexicà, Enrique Peña Nieto, lliurarà el premi durant una sessió al saló d'actes de la residència oficial Los Pinos.

Anteriorment van ser reconeguts científics com ara Margarita Sales, Ginés Morata, Avelino Corma, Antonio García Bellido, Miguel Ángel Alario, Carlos López Otín i Carlos Martínez Alonso.

El Consell Nacional de Ciència i Tecnologia i el Consell Consultiu de Ciències de la Presidència de la República de Mèxic han valorat les aportacions d’Andrés Moya a la genètica, la biologia evolutiva i la genòmica, ja que ha fet “contribucions fonamentals a escala mundial en els camps de la simbiosi, l’evolució experimental i l’epidemiologia dels virus i el microbioma humà”, segons la resolució del guardó.

En al·lusió al catedràtic de la Universitat de València, Enrique Cabrero i Jorge Flores, president i vicepresident, respectivament, del Consell de Premiació, han assegurat que es tracta “probablement del biòleg evolutiu més rellevant de la seua generació. A Europa i a molts països d’Amèrica Llatina se li reconeix com a un dels investigadors i intel·lectuals de més rellevància en la seua àrea”.

Aquest guardó es concedeix anualment des de 1990 a una persona de reconegut prestigi professional que haja contribuït de manera significativa al coneixement científic universal o a l’avanç tecnològic, l’obra del qual siga de gran impacte internacional i que, alhora, haja format una escola o recursos humans significatius. El premi és d’àmbit llatinoamericà, ja que està dirigit a Amèrica Central i del Sud, al Carib, Espanya i Portugal.

El professor Moya, qui manifesta “un enorme orgull i responsabilitat” per aconseguir aquesta distinció tan important, arreplegarà el Premi Mèxic de Ciència i Tecnologia 2015 durant el primer trimestre de 2016, de les mans del president de la República de Mèxic, Enrique Peña Nieto, mentre que durant aquesta estada també es programaran diverses conferències seues en centres de recerca.

El Consell de Premiació d’aquest guardó està conformat pel Consell Nacional de Ciència i Tecnologia, pel Consell Consultiu de Ciències de la Presidència de la República de Mèxic i pels titulars de les secretaries d’Educació Pública i Relacions Exteriors; i també pels presidents, directors generals i rectors del Col·legi de Mèxic, l’Institut Politècnic Nacional, el Centre de Recerca i d’Estudis Avançats (Cinvestav), l’Acadèmia Mexicana de Ciències, la Universitat Autònoma Metropolitana i la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM). En aquesta edició, el físic Arturo Menchaca va presidir els treballs del jurat responsable del dictamen.

El catedràtic Andrés Moya és autor d’unes 500 publicacions entre articles científics, capítols i llibres sobre genètica, evolució i filosofia. Les seues contribucions científiques més significatives han estat en les àrees de la genòmica i metagenòmica de bacteris i comunitats microbianes, així com en l’evolució experimental de virus. A més, ha realitzat una tasca àmplia de divulgació i reflexió sobre la ciència i ha publicat diversos llibres sobre teoria evolutiva i l’abast del pensament evolutiu. En l’actualitat, centra la seua recerca en el camp de la simbiosi, particularment l’estudi del microbioma humà i altres organismes sota una perspectiva evolutiva i de biologia de sistemes i sintètica.

El guardonat amb el Premi Mèxic 2015 treballa a l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València i a la Fundació per al Foment de la Recerca Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO) de la Generalitat Valenciana, a més de dirigir la Càtedra Institucional FISABIO de la Universitat de València. Forma part del CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública, dependent de l’Institut de Salut Carlos III. És membre de diverses societats científiques i fundador de la Societat Europea de Biologia Evolutiva, de la Societat Espanyola de Virologia i de la Societat Espanyola de Biologia Evolutiva, de la qual és l’actual president.

D’altra banda, Moya ha rebut distincions com ara el Premi Ciutat de Barcelona de Recerca Científica (1996); el Fellow de l’American Association for the Advance of Science (1998); el Premio Diario Médico (2006); el Diploma del president del Govern Valencià a l’Excel·lència en la Recerca Biomèdica (2010); el Premi Nacional de Genètica (2012) d’Espanya; i el Premi Lilly (2013) de Recerca Biomèdica Preclínica.