Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

Manual sobre Documentació i Metodologia en Ciències de la Salut

  • 13 de setembre de 2017
Imatge del llibre

Dos investigadors de l’Institut López Piñero, Carmel Ferragud i José Ramón Bertomeu, en col·laboració amb dos professors especialistes en biblioteconomia i documentació, Rut Lucas i Antonio Vidal, que pertanyen al departament d’Història de la Ciència i Documentació de la Universitat de València, acaben de publicar el llibre Documentación y Metodología en Ciencias de la Salud, editat per Nau Llibres.

El llibre pretén ser una introducció per a estudiants, i el públic interessat en general, al funcionament i les perspectives socials en què es desenvolupen les ciències biomèdiques; la gran diversitat de factors, espais, personatges i situacions que intervenen en una investigació en marxa, tant en el control de noves malalties com en el disseny, la producció i la distribució de nous fàrmacs. En ell es pretén evidenciar que un problema mèdic no pot mantenir-se tancat dins de les fronteres de les disciplines acadèmiques.

El llibre arrenca amb l'anàlisi dels processos de producció de la ciència. Segueix una introducció a la terminologia emprada en ciència que és una de les eines més importants per a la gestió de la informació científica. Es descriuen les principals fonts d'informació en ciències de la salut, començant pels orígens dels diversos tipus de publicacions científiques. Es passa revista a les estratègies que permeten recuperar aquesta ingent quantitat de dades. També es dedica un capítol especial a l'estudi dels indicadors de la recerca. Posteriorment es resumeixen els principals trets de la divulgació de la ciència, tant en els mitjans més tradicionals com en les noves tecnologies de la informació i la comunicació. Finalitzat aquest bloc temàtic, s'analitzen els trets principals de les professions sanitàries en un món caracteritzat per una forta interacció entre ciència, tecnologia i medicina. Els últims capítols reconstrueixen els principals processos en la producció de sabers biosanitaris, particularment en la creació de nous fàrmacs: l'experimentació animal, els assajos clínics i la indústria farmacèutica. L'últim capítol ofereix una revisió de les principals qüestions ètiques relacionades amb les investigacions biosanitàries.

Tots els capítols contenen exemples particulars que permeten clarificar els conceptes que s'empren. Molts dels exemples s'ofereixen en taules i requadres. També se suggereixen activitats pràctiques que podran servir per complementar els continguts, especialment en les seccions dedicades a bases de dades i gestió de la informació. Servirà per a aquest propòsit igualment la bibliografia que s'ofereix al final de cada capítol i les pàgines d'internet recomanades en cada cas.

Imatges: